x

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 1

Egy forró év emlékezete

Bodó Juditék egyik kedves barátja, Pollák Tibor szokta megszervezni minden évben Bodrogkisfaludra azt a kóstolót, ahol a tíz évvel korábbi évjárat érett tételeiből kóstolgatjuk. Mindenki hoz, amit otthon a pinyóban talál, a borászok beszállnak saját tételekkel és (nyilván) a kezdő pezsgő és a jó hangulat mellett nyílt diskurzusban arra is keressük a választ, hogy miképpen fejlődnek (előre vagy épp vissza) a különféle borok a palackban. A reflektorfényben persze leginkább Tokaj. Ezúttal pedig 2011 került terítékre, mely sok szempontból fejtöréseket tartogató év. Lássuk, miért…!

 

Forró, meleg évjárat volt 2011, kevés esővel, de biztos, hogy sokan emlékeznek még, hogy 2010 ennek pont az ellenkezőjét mutatta: esős, hűvös évjárat, s ez abból a szempontból lényeges (ahogy Mészáros Lászlótól a legutóbbi tokajmagic-podcast adásból is kiderült), hogy a talaj mélyebb rétegei feltöltődtek vízzel, így 2011 forró nyarán, amikor a fű már sárgult, a szőlő még vitális, zöld színű volt és köszönte szépen remekül elvolt (jövőre bizonyára látni fogjuk, hogy a hasonlóan meleg 2012 halmozottan hátrányos helyzetből fog indulni).

Mindent összevetve száraz borokban lett aztán maradandóbb évjárat, de savakban szegényes, testben, alkoholban sokszor pufibb végeredménnyel, amik pont a palackos érlelhetőség szempontjából nehézkesek igazán és fiatalon sokkal élvezetesebb borokat jelent (vö. 2009, 2015, 2018). Aszúknak az ilyen csapadékszegény, forró évek nem kedveznek (de pl. *Disznókőn, ugyancsak Mészáros Lászlónak mégis az egyik kedvence lett), késői szüretekben és szamorodnikban is jellemzően határozott édesség, enyhe savak a jellemzőek. Tovább kuszálja még a képet a tény, hogy sokan ebben az időben kezdték el használni az üvegdugót, ami az első generációval (2013 előtti boroknál) nem mindig zárt elégségesen, számos borászat tételeinél gyanúsan korai öregedést mutatva.

 

Nézzük, mit mesélt ehhez képest ez a rengeteg bor:

 

Taittinger Brut Champagne

Nyilvánvalóan nem 2011-es tétel, inkább csak a játék és poháröblítés végett került elénk, de annál jobban szeretjük az ilyen finom, bubis felütést! Elegáns, diszkrét, kenyeres, péksütis illat. Ízben apró buborékok, tiszta korty, sok citrus, száraz és fókuszált korty, finom szén-savassággal. Friss, feszes, példás egyensúlyú alap Champagne. 7

 

Kikelet Kassai Hárslevelű 2011*

Közmegegyezéssel a tarcali lösz hárslevelűivel indulunk el. Ez volt az első Kassai, és meglepően szépen alakul a palackban. Mély szín és a levegőn sokat fejlődik a pohárban. Mézesség orrban, palackbuké, szépen érett, de még nem öreg, kis vegetális, viaszos jeggyel. Meglepő, szárító savak egy meleg évből, de közben kerek is, palackérett ízekkel, nagyfokú tisztasággal, citrusokkal, lendülettel (a két hárs közül ebben maradt több tartalék). Becsületes munka! Fiatalon is igen sokra tartottam (két csillaggal), most 6+

 

Kikelet Váti Hárslevelű 2011

Szép löszkarakter, érettebb, tercier jegyek, de sok gyümölcsöt is mutat, egzotikus hangulattal. Ízben több hordó, kis érettség, almásabb, barnulóbb gyümölcsök, csipet kávé, marcipán. Simább, kerekebb, puhább tapintású, mint a Kassai (hajszállal, de elmarad, igaz ebben a helyszínen nem értettünk egyet). 6

 

*Bott Kulcsár Hárslevelű 2011

Ugyancsak egy első kiadás: ekkor vette át a Bott Pince a köves dűlőt, ami a beállt struktúrához képest kicsit ziláltabb szőlészeti körülmények közepette jutott el a pincéig. Szépen érett illatok, de közben penge, friss, kirobbanóan fiatalos jegyek is vannak még benne, kis mézességgel. Sós, kerek, sima felszínű korty, viszonylag kevés savval, így közepes hosszal és kortylefutással. 6

 

*Bott Határi Hárslevelű 2011*

Mély szín, palackérett, karamellás, “puhán érő” buké. Aztán a kicsit már kénszegény jegyek után nagyon komplex korty következik: húsos, édeskés, félszárazba hajló ízvilág, a cukor eltartja szépen, krémességgel, husibb testalkattal, de szép, kiegyensúlyozott összbenyomással, melyet szolgai savak egyenesítenek ki. Minősége (legalábbis ízben) nem sokat kopott fiatal énjéhez képest: 6+

 

Dorogi Előhegy Furmint 2011

Jönnek a furmintok. Határozott palackbuké, érettség mellett mutatóban maradt még némi sárga húsú gyümölcs illatban. Kerek íz, a korty eleje igencsak savhiányos benyomást kelt, kis cukrossággal, a végén kapunk némi feszességet. Hibája nincs, de nem tartogatnám már soká. 5+

 

Dorogi Előhegy 2011

Oxidált, egyértelműen reszelt almás, érett buké. Ízben is tercier jelleg, kis cukor jelenik meg itt is, de leginkább hiányoznak a savai. Jellegzetes 11-es szerkezetű bor, lustább mozgással, lágy és érett tónussal. Nincs miért tartogatni, ha van még belőle… Halovány 5

 

*Bott Teleki 2011

Szoktam szeretni a Teleki-dűlő érését, az egyik legmegbízhatóbb referencia löszről, de sajnos ez most elcsúszik. Mély szín. Tiszta, löszösség mellett határozott tercier jegyek és némi oxidáció is érezhető. Ízben friss savak, elevenség (az illathoz képest), de ízben is érett benyomást keltett most. 5+

 

Pelle Király 2011

Színben is érett, illatában is elég reszelt almás, mádias mélység, citrusok, tercier hangulat. Ízben érett, de egészen szép savú, szárító jelleg, széles korty, még tartja magát viszonylag szépen. 5+/6
(Izgalmas angol nyelvű podcast adás Ujvári Viviennel a Király-dűlőről itt.)

 

Dorogi Mézes-mály 2011*

Csillagot kapott fiatalon is. Most igazi meglepetés: nem tudni, milyen kénnel lett töltve, de meglepően fiatal, citrusos, színben is kortalan tétel. Ízben puha, édeskés, finom zamatú bor, nagyon kerek, arányos, húsos korty. Löszös kedvesség, simaság és nagyon meglepően fiatalos jelenség, sós, komplex lecsengéssel. A TokajDry mezőny egyik legszebbje! 6+

 

Kikelet Farkas Furmint 2011*

Meglepő, halvány citrom szín ma is, kis érettséggel illatban. Szekunder és tercier hordósság, némi szalonnás jeggyel, de frissesség és a gyümölcsök igencsak elfogytak. Ízben cukor, málna, félszáraz hatás, sok fiatalos gyümölcs, primer zamatok, meglepően élő gyümölcsökkel, puhán, vitálisan. Remek volt ez is, őrzi fiatalon is tetszetős fényét. 6+

 

Kreinbacher Furmint Selection 2011

Kortalan szín és illat: neutrálisan furmintos, visszafogott, megnyerő palackbuké, profi munkára vall. Lágy, puha, kissé lusta kortylefutás, sós somlaisággal, hosszan és tisztán. Magabiztos bor, ami remekül tartja magát, kellemes savakkal kísérve (de viszonylag kevés izgalommal). 6

 

*Bott Határi Furmint 2011*

Vegyes képet mutattak a Bott borok, de a Határi ebben a mezőnyben úgy tűnik, kiemelkedik, és most a furmint javára! Ugyancsak dobogós a száraz mezőnyből. Narancsos északiasság, csupa élő sárga húsú gyümölcsös palackbuké, egy kis tercier kukoricásság, de mindez szépen, elegánsan, finoman. Édeskés korty itt is, lágy íz, puhább tapintás, jellegzetes kerekség az évjáratból. Mégis finom, gyönyörű arányokkal bír, még élnek gömbölyded gyümölcsei, hosszú lecsengéssel. Ha választanom kéne egy bort, ami hűen tükrözi az évjáratot, ezzel a borral illusztrálnám. 6+

 

*Bott Csontos 2011

Már egy éve és múlt héten sem igazán volt formában. Most egész friss, citrusos illat, csak halvány érettséggel, szellőzve kukoricás palackbukéval. Ízben lusta, üresedik, túl van a csúcsán, kevés savval, kerekebb, oxidált jegyekkel. Jobb már ez sem lesz… 5+

 

Így az édesek…:

 

Fitomark Kövérszőlő 2011

Érett, poros, nem túl megnyerő illat, gombával, avitt dióval, oxidált jegyekkel. Ízben is érett, oxidált, diósság, tartogatni...de talán kibontani is kár… 3

 

Dorogi Kövérszőlő 2011

Kukoricás tercier jegyek orrban. Szép édes íz, lustább, érett karakterrel. Nem tartogatnám már ezt sem. A szerkezet inog, rövid korty… 4+

 

Basilicus Eleven 2011

Poros, érett illatában még akad körte, alma és birs is. Ízben finom édesség, aszalt gyümölcsök, tisztaság és még nem tűnik érettnek ebben a sorban. Vitális, de finom, puha, könnyedebb löszös szerkezettel. 5+

 

Dorogi Mézes-mály Furmint-sárga muskotály 2011

Érett, enyhén botritiszes jegyek, virágokkal, rózsával, fűszeres palackbukéval. Mély, tartalmas korty, sok gyümölccsel, hosszú ízzel, szép aszús jegyekkel, sok barackkal a lecsengésben. 6

 

*Bott Bottrytis 2011

Gombás palackbuké, kis kukoricássággal. Méy, vastag, széles íz, mazsolássággal, aszalt gyümölcsökkel, sok sárga húsú gyümölccsel. Hosszú, dzsemes és kiadós korty, még éppen a csúcson lehet. 6+

 

Mathias Jégbor 2011

Kukoricás, érett, lusta illat, gyümölcsök nélkül. Ízben nagyon édes és gejl, lekváros, sűrű és sajnos savakban nagyon lusta, lágy édes bor. Gyenge 5

 

Dorogi The Golden Cuvée 2011*

Szuperintenzív illatorgia: fűszerek, fenyőtű, gyógynövények, egzotikus gyümölcsök, rózsa, tercier muskotályossággal vezérelve. Sűrű, sok gyümölcsöt tartogató korty, mely egészen fiatalos még. A magas cukor ellenére szép egyensúly, mély és hosszú ízek mellett. Az édes sor legszebbje... 6+

 

NAG Hanna 2011

Magam járultam hozzá ezzel a borral a sorhoz. Sok virág, rózsa, tipikus muskotályos buké, de még fiatalos kiadásban. Ízében magas cukor, kandírozott gyümölcsök hömpölygő édessége, itt is elég kevéske savval. Vaníliás, krémes, vastag és hosszú bor, amibe még némi sav jól tudna esni. Erős 6

 

Dorogi Anna Cuvée 2011

Kis érettség, aszalt gyümölcsök illatban. Ízben magas cukor, sok érett gyümölcs, főként furmintos körte, barack, birs és alma. Hosszú és gazdag korty. 6+

 

*****

AJÁNLÓ: a TokajGuide friss, idei kiadása terveink szerint áprilisban jelenik meg. Egész márciusban 20 %-os előrendelési kedvezmény van, így 5000 Ft helyett 4000 Ft-ért lehet előjegyezni a könyvre (+Bp-en kívül postaköltség). Rendelni ezeken az elérhetőségeken lehet: hello@tokajmagic.hu vagy +36 20 244 60 97
Illetve, ha az elsők közt szeretnél belepillantani a könyvbe itt a titkos online premier linkje és itt pedig a hivatalos bemutatóé! Köszönjük a támogatást! 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább