X

Sokbor

Ripka Gergely

•Szepsy Nyúlászó 2015.•

Némileg érett illat, jó adag minőségi fával, mélységgel, mádias stílusban hangszerelve. Ízre mégis a meleg év ellenére finom savakat találni, szép termőhelyiséggel mesél az első osztályú mádi dűlőről. Pici kesernye is fonódik az ízbe, mély, sűrű, sok réteggel rendelkező száraz tokaji. Izgalmas, mégis csiszolt és elegáns. Tetszik az az irány, melyet a Szepsy borok pár éve vettek.

Ripka Gergely

•Szepsy 'Árpád 70' 2015

A Percze Élményközpont házbora (Mád, Árpád utca 70). És mint ilyen milyen remekül muzsikál! Nagyobb részt furmint, 5 % muskotállyal. Szepsy bortól alapból azt várná az ember, hogy egy súlyos, testes mádi talajszelvény kerül a pohárba. Másképp viselkedik. Üde, könnyed, elegáns, játékos és csiszolt bor. Remek savhoz jó ihatóság párosul benne, kedves, közérhető. Kimondottan előremutató mádi bor, magas gasztronómiai értékkel, akár aperitifként, akár étel mellé. 

Ripka Gergely

Gizella Furmint 2016

Ilyen a furmint, ha tudatos munkával készül. Kell az ilyesmi, hogy tudjunk hinni benne: valami tényleg zajlik Tokajban a száraz borok porondján. Tokaji furmintos, komoly füstösséget mutat orrban. Aztán lime és citromhéj. Neutrális, enyhén érlelt illatú még. Ízét aztán lineáris savak vezetik. Peckes, modern, inteligensen elkészített, ropogós furmint. Elegáns érlelés jellemzi, halvány krémességgel, mélyebben, a savak alatt. Feszes, kemény csontos bor, mégis elegáns és izgalmas tud lenni. Jó látni a tudatos és kiforrott munkát: áprilisban, palackozás után sokkal nyersebb volt, azóta sokat bedolgozott a hűvös év hangulatából (a vízválasztó eső előtti szüret). Halételek mellé kívánkozik. Ne igyuk nagyon hidegen!

Ripka Gergely

Chateau Cloche 6 puttonyos tokaji aszú 2013.•

Kristálytiszta, borostyánba hajló szín. Illatában botritisz, de még inkább méz, kandírozott narancshéj, propolisz, virágpor, barnuló őszi gyümölcsök az asztalon felejtve. Ízre nagyon édes. Hosszú, kissé cukortúlsúlyos, de ez inkább naggyá teszi, mint ragacsossá. Sav inkább csak a korty végén érződik. Textúrája nem krémes, inkább lédús, nektáros, mégis nagyon mézes. Elbírna kétségtelenül több savat, de így remekül kortyolható például mézeskalácshoz is.

Ripka Gergely

••Demeter Zoltán 12 nap együtt Furmint 2008

Az egyik első kísérlet volt narancsborra, Demeter Zoltán már akkor szeretett kísérletezni. Egyúttal az egyik első nagy kedvencem volt tőle, melyre a 3 csillagot is kiosztottam és ha valamiben, ebben a borban az eltartható furmint überkomplex szent grálját véltem felfedezni 2010-ben. A történet másképp alakult, s legfőképp a furmint körül azóta sem találtuk meg a szent grált (annál több a kérdés).
Aranyló szín. Illatban érett gyümölcsök, kukorica, oxidáció, grillázs, marcipán, krémesség és hordó. Hosszú, krémes, a korty közepe egyébként még mindig ugyanolyan összetett és komplex, mint hét éve. Van benne nagyság, de mégsincs benne kellő elegancia. Az alkohol melege és a fa lenyomja a bor gyümölcseit, melyek annak idején még jelen voltak. Az utóízt egyértelműen eluralja a fa. Savai egyébként vannak, integráltak, lendületet csempésznek a borba, ebben jó volt 2008. Émelyítően dús és nehézkes mégis minden komolysága ellenére. Napokkal a bontás után is sűrű szövetű, de vsz hamarabb kellett volna kibontanom. 

Ripka Gergely

Gál Tibor Kadarka 2015

Gál Vecától kaptam ajándékba korábban. De nem is (csak) ezért tetszik annyira. Imádom a kadarka színét, illatát, ízét, mindenét. Aztán, ahogy nagybátyámmal hümmögve szürcsölgettük egyik poharat a másik után, szép lassan kiderült, hogy a kadarka-szeretet nálunk családi vonás: neki egy villányi, nekem szekszárdiak, apámnak egy egri jelntettek meghatározó borélményeket. Fajtajelleges illatban tiszta, élénk piros bogyós gyümölcsök, meleg fűszeresség, mindez szertelen fiatalossággal. - Csupa primer jegy szövi át, egyszersmind tetszetős, kívánatos, vidám vörösbor benyomását kelti. Kóstolva is ilyen. Húsos, intenzíven gyümis. Inkább rövidnek mondanám, savakban elég visszafogott (mint mindig), teste is lágyabb. Tehát...olyan kadarkás mindene. Könnyedsége, egyszerűsége lezser és szerethető borrá teszi mégis. Gyümölcsbomba, amit bárhol, bármikor, az év bármely szakában szívesen innék!

Ripka Gergely

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2011.••

Meleg, savakban enyhébb év, mely nem volt klasszikus értelembe vett nagy aszús évjárat, de Mészáros László birtokigazgató mégis nagyon ígéretesnek írja le mindig. Mondjuk, ha a Disznókőnél nem készül egy évjáratból jó aszú, akkor sehol! Pedig száraz borokban tűnt anno jobbnak, de aztán azok a borok gyorsan értek palackban, s láss csodát: megint az aszúk, édes borok tanúskodnak az évjáratról. - Illatban parádés: barack, kandírozott gyümölcsök, narancslekvár, érett citrusok, meleg karamell, méz, gomba, hibátlan. Hagyjuk szellőzni, hogy szekunder, hordós aromatika mögül előre jöhessenek a gyümölcsök (másnapra lendült igazán formába). Ízre koncentrált, inkább édes, de nem krémes, inkább lédús, dzsúzos textúra, gördülékeny a korty (cseppet sem nehézkes), de a savak a háttérben maradnak. A kortyban is érezni egy marmeládos kesernyés, narancshéjas ízt. Szépen kitölti a szájat, hosszan cseng le, mézédes zamatokkal búcsúzva. Most is Disznókősen borszerűbb, magasabb alkoholú (13 %) ez a klasszik 5 puttonyos, mégis rezzenéstelenül szép, példás egyensúllyal. Jópár év tartalék van még benne.

Ripka Gergely

•Szepsy Szamorodni 2012.•••

Szepsy-klasszikus. Kirobbanó illat, lédús dolgokkal: narancshús, narancshéj, méz, kajszinektár, dzsem gyönyörűen, tisztán. A botritisz nem számottevő. Ízre ugyancsak kirobbanó, nagyon magas minőségű édes bor: hosszú, inkább édes, magas cukorral és savakban nem túl kifejezett. Maga a napsütéses, forró évjárat palackba töltve. Hihetetlen lendülete és mélysége van ennek a bornak, olyan, amit ilyen sűrű szerkezet, ilyen beltartalom mellett csakis Tokaj tud elegánsan viselni. Felejthetetlen bor, mely méltó koronája egy napfényes ebédnek. 

Ripka Gergely

Szent Tamás '3909' 2011.••

Szinte hihetetlen, hisz ez nem is volt egy kimagasló évjárat Hegyalján, de ezt az édes tokajit még most is korai volt kibontani (a kis palack miatt nem szívesen tartogattam). Botritiszből nem sokat érezni. Inkább friss, egzotikus gyümölcsei vannak orrban. Kivi, barack, ananász és mango. Hihetetlen hosszú és fókuszált korty. Tökéletes egyensúly a magas cukor ellenére. Komplex, sokrétű és nagyon csúszik. Az évjárat egyik legszebb édes tokaji bora!

Ripka Gergely

Eszterbauer Sógor Kadarka 2015

Ha létezik nyárias vörösbor, akkor ez mindenképp az. Nem féljünk behűteni se! A pince kifejezetten híres a jó ár-érték arányú borairól. Színben már nem siller, még nem vörös. Fűszeres, piros gyümölcsös, málnás, szedres, feketeribizlis. Könnyed íz, kis kesernye, sok-sok fűszerrel meghintve. Édes gyümölcsökkel feldíszített filigrán test. Laza, könyed, kozepesen hosszú bor. Karcsú, szinte törékeny alkat, amit kánikulában is jól esik meginni!

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább
Tállya

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Kikelet - gyorsszemle

Origotól a tarcali dűlők csúcsáig

Stephanie-nál is bizony rég jártam már. Tán évjáratok is elmentek, amióta a borvidék talán legnagyobb szárazboros tehetségével utoljára le tudtam ülni kóstolni, beszélgetni, hallgatni, ahogy egyéni látásmódjával ráközelít Tokajra, Tarcalra, furmintra, hársra. Pedig náluk mindig van valami különös rezgés. Egy dolog azonban változatlan: Bereczék továbbra is kitartanak a Tokaji-hegy és Tarcal mellett. A borok mindigis elegánsak és csiszoltak voltak, szerkezetben és érésben ezek a borok egészen máshogy viselkedtek mindig, mint akár a mádiak, akár a bényeiek vagy bodrogkeresztúriak.

Tovább

Ripka Gergely

Vincze Tomi – gyorsszemle

2017-es minták egy sárospataki garázsból

Egy pillantra sem állunk le a FurmintFebruározással, és a Hegyalja körüli kincsvadászattal sem! Talán tényleg a legfontosabb feltétel egy borászatnál az, hogy mekkora az alázat a gyümölcs és a tisztaság oltárán. Kell persze a szakmai tudás, az erjedés misztériumainak ismerete, de van egy csomó megmagyarázhatatlan dolog, amire az embernek talán nincs és nem is lesz soha direkt ráhatása (fenológiai érettség, gyümölcs sav- és cukorösszetétele, évjáratok stb). A túl fiatal Vincze Tamás sárospataki gyerek, Debrecenben járta ki nem rég iskoláját és most minden figyelme önálló mikroborászatának és saját stílusának megformálására irányul. Persze nem ennyire véresen komolyan, ahogyan azt én most itt leírom. Ez a srác sokkal inkább amolyan ráérzős tehetség. Talán ismerik ezt a típust: aki nem görcsöl rá a szakirodalomra, nem pörög a technológiai részleteken, csak beérzi, hogy egyik vagy másik területe mire képes, egyik vagy másik alapanyag mire lehet jó, egyik vagy másik eljárás hogyan is működik, s persze tanul és tapasztal. S amivel kezdtem: a szép gyümölcsöt és a tisztaságot nem megkerülve dolgozik persze. Pár éve a művelt alkoholistán az az Octoupus méltatta őt elsőként, aki a magyar borok egyik legszigorúbb kritikusa. Hát nézzük, mit tudott Patakon 2017: 

Tovább
S A N Z O N

Ripka Gergely

Tovább