x

Ripka Gergely

Az első Olaszrizling Októberem

Az Olaszrizling. A mi Olaszrizlingünk. Büszkék vagyunk rá. Gyakorlatilag csak a miénk, sőt nálunk valamiért az ősök akkora fantáziát láttak benne, hogy máig legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajtánk. Mi újat lehet még elmondani a rizlingről? (Sajnálom, és tudom, hogy a hatlövetű megmondóemberek kedvenc vesszőparipája a „rizling=rajnai, olaszrizling=olaszrizling” - tézis; de ahol mi szüretelünk szőlőt, ott egy rizling van, az olasz, úgyhogy legalábbis erre az októberi posztra én rövidíteni fogok.)

Aktualitások felől közelíteném meg most a hazai rizling-témakört. Az elmúlt években egyre inkább azt látom, hogy hiába a (területileg) legjelentősebb fehér szőlőnk, egyre inkább két pártra szakad a hazai borisszák köre: egy jelentős részük nagyon szereti a fajtát, a másik részük szkeptikussá vált a kesernyés, egyszerű boroktól (azt egyelőre hagyjuk, hogy én merre húzok egyértelműen évek óta).

Talán többen emlékeznek még alföldi merlot Rizlingodüsszeiáira a régi alkesz-oldalon. - Vadul kerestük többen a világverő olaszokat, hisz „persze, hogy a rizling sem csak holmi fröccsbor, készülhet belőle világszínvonalú, nagy száraz fehérbor, sőt desszertbor (…) is”, hittük szentül. Nekem is voltak kedvenceim: Bussay/07, egy-két SAP, Szászi Kabócás/06, Szászi szentgyörgyhegyiek közül több is. Aztán ahogy sokasodott a magam mögött hagyott borok száma ezresével, úgy vettem észre, hogy fogynak körülöttem azok a rizlingek, amiket szívesen iszom; sőt a fajta legprofibb mívelői közül is többen mintha sokkal magabiztosabban teljesítenének más fajtákkal (Hárs, Juhfark, Furmint, hogy csak a hazaiakat említsem), így könnyekig azért nem hatódtam, volt mivel vigasztalódni. A mi rizlingünk egyszerűen általában olyan, amilyen. Néha megiszom, de leszoktam már róla, hogy óriási lehetőségeket keressek benne.

Nagy kérdés számomra mai napig például, hogy jól áll-e a spontán erjedés a fajtának (fajélesztős rizlingek közt mintha több eleganciát és fegyelmezettséget vélnék fölfedezni újabban). E tekintetben ismét az irányítottan erjesztett borok győztek meg jobban…

De hagyjuk az egyéni preferenciákat és a folyton szkeptikus bloggereket, akiknek minden szőlő leve (főleg a hazaié) mindig savanyú (keserű). Az Olaszrizling nem választás, hanem örökség. Készen kaptuk, itt él mellettünk, ekkora területen. - Dolgozni kell azon, hogy a maximumot nyújtsa és valóban az a legjobb, amit tehetünk, ha úgy nézünk rá (ahogy klisésen mondani szokás), mint az osztrákok a veltelinire. Büszkén, lelkesen.

Nem titok, hogy az Olaszrizling Október ötlete nem előzmények néküli. A recept alapjául természetesen a Furmint Február szolgál, ahol szintén egy egész hónapnyi kampány próbál minél több figyelmet terelni egy adott fajtára. Adta magát a fajtára alliteráló hónap is, így régóta összesúgtak már arról hazai boros körökben, hogy ezt kéne…. Ugyancsak a FF-analógiára egy mély merítésű seregszemle keretein belül rekord mennyiségű Olaszrizlinget lehetett idén először egy légtérben megízlelni:

Pálffy Olaszrizling 2012
Lisztes, mandulás, krétás olaszrizling illat. Puha, lágyan krémes, sőt kimondottan lágy fehérbor. Könnyed, behízelgő simaság. Jóval több savra szomjazom. 4+

Pálffy Olaszrizling Válogatás 2011.
Zöldes gyümölcsök és szárazpróbában barack. Ízre ez is elég krémes. Savakban viszont szerencsére több elevenséget, sőt szélességet nyújt. Sima felszínek, az előzőhöz hasonlít, de teltebb kivitelben. 5+

Sabar Olaszrizling 2012
Fajélesztővel készült. Ettől (is) frissebb, élénkebb az illat, tele citrusokkal. Kicsit bukés egy olaszhoz képest. Nagyon élénken gyümölcsös ízben is, tiszta korty, vitális és szerintem ezzel az elevenséggel még ilyen szép hamvas lehet pár évig. Nagy kár, hogy már elfogyott… 6

Sabar Sauvignon blanc 2012
Bodza, egres, grapefruit, mindez tisztán és szofisztikáltan, öncélű harsogások, klisék nélkül. Sima korty, szép élénk, cizellált savak, virgoncabb egy rizlingnél, de hasonló súlycsoport és stílus az előzőhöz. 6

Figula Sóskút 2011
Tompa, leveszöldséges illat, füstösséggel, enyhe fáradtsággal. Sós íz, halvány és bágyadt, kissé erőtlen ahhoz képest, hogy egy szelekció akar lenni. A struktúra nem áll össze, kusza, nincs keretbe foglalva a nagy anyag… 5

Figula Szilénusz 2007

Ez a bor viszont a korával együtt lepett meg igazán. Régen kóstoltam és akkor is szerettem. Csak a 80 %-a Olaszrizling, a többin Szürkebarát és Sauvignon osztoznak. Héjon ázott illat, tele izgalmas színekkel. Aszús, késői szüretes aromák sora, egy egész pici illóval. Élő bor a mai napig, remekül érik, izgalmasan telt, vastag fehérbor. Nagy test, harapható beltartalom. Szép 5+

Pannonhalmi Tricollis fehér 2012
Fajélesztős tuttifrutti, behízelgő, gyümölcsös és közérthető illat, kicsi krétával. Ízben vibráló savak, kissé élesek is, ropogósak, sőt hangsúlyosak. Egy kicsi CO2 pezseg a nyelven. Üdítő bor, különösebb ördöglakatokat nem kell benne keresni. 5

Pannonhalmi Olaszrizling 2012
Lisztes, poros illat, ízre egyszerű és kissé túl egyenesek a vonalai. Friss, virgonc, ez is hűvös, savhangsúlyos tétel, ami ebben a zömmel balatoni merítésben talán inkább erény. Az évjáratból nem tudom, hogy sikerült minden borban ennyi savat megtartani, egy idő után soknak is érzi őkket az ember magában kóstolgatva. 4+

Pannonhalmi Hemina 2011
Fás, gumis illat. Ízben sem kapok semmi egyebet a rengeteg vajas, krémes, gejl hordónál. Most nem szerettem igazán (bár valójában eddig se rajongtam érte). 4+

Villa Tolnay Olaszrizling 2011
Tompa illat, karalábé, vegetális jegyek íjesztenek meg kissé. Ízre remek állagú savak, meglepő hoszúság, remek vitalitás, hosszan tartó ívek, lendület. Szépen kimunkált test. A nap egyik legmagabiztosabb Olasza (az illatért kicsit kár). 6

Villa Tolnay Olaszrizling 2009
Erős szekunder, tercier szólamok adják a felütést: az érettség petrolos, palackos, mind hordós jegyekben megmutatja magát. Érdekes, pedig ugyanúgy nagy méretű Stockinger hordókban volt mindhárom bor. Sokkal lágyabb, de gyümölcsös ízek vezetik. Kerek, sima felszínek, behízelgő és valamivel populárisabb bor. De ez is szép példa a fajtából. 5+

Villa Tolnay Olaszrizling 2007
Itt már a tercier jegyek uralják nem meglepő módon a bort. Barack, érett trópusi gyümölcsök hangulata. Remekül élnek a savai, ami több megközelítésből nézve is meglepő egy 2007-es bortól. Kis kesernye tompítja az utóízt, és tartogatni szintén nincs sok értelme már…. 5+

Káli Kövek Rezeda 2012
Bíztam benne,, hogy Szabó Gyulánál találok több kedvemre való tételt is. A 2012-es sort már kóstoltam korábban és az új (települési boros) irány már akkor is meggyőzött. A Rezeda új évjárata ugyancsak mintha egy szinttel feljebb lépett volna ebben az évjáratban, igazi köveskáli Olaszrizling-etalonná válva. Friss, érett gyümölcsös illat, tisztán és megnyerően (semmi zöldség, gazosság, hordó vagy bágyadt bizonytalanság). Meglepően sűrű és telt ízeket találni a kortyban. Savai roppanóak, frissek, életteliek. Íze szép és hosszú. Valójában semmi kiugrót nem nyújt, mégis makulátlanságával, stabil szerkezetével jól megmutatja, milyen egy szép Olaszrizling. A felbontással sem kell kapkodni. 6

Káli Kövek Köveskál 2012
Barackosabb, élénkebben gyümölcsös, még fiatalosabb és mélyebb illat. Ízre kicsivel fásabb, de a szép alapanyag nem hagyja a hordót közhelyessé válni. Feszes savak jönnek a bazaltos termőhelyről, hosszú lecsengés. Tiszta és beleköthetetlen ez is. És én ennek is hagynék még időt, akár éveket is. 6

Káli Kövek Szentbékkálla Szürkebarát 2012
Szúrós illat, kis fa és érett gyümölcsösség. Ízgalmas, friss ízeket kapunk itt is. Szép struktrura és ő is fiatal, kissé zárkózott még. 5+

Borbély Családi Pince Olaszrizling Bács-hegy 2012
Kissé hidegek voltak a borok, a savakban amúgyis mindig jeleskedő Borbély-standnál. Barackos, könnyed illat. Ízben ismét a savak kapják a főszerepet. Rövid, egy picit áttetsző korty. Könnyű. Sima, kerek alaprizling. 5

VáliBor Olaszrizling 2012
Tutti-fruttis, fajélesztőgyanúsan behízelgő, parfümös illat. Az évjáratra jellemzően lágy, könnyed, sima és viszonylag egyszerű, jól érthető rizling. 4+

VáliBor Olaszrizling 2009
Patrolos, izgalmas, érett olaszrizling illat, tercier jegyekkel. Ez is viszonylag lágy és egyszerű, de egyensúlya sokkal izgalmasabb, szebb az előzőnél. 5

Laposa Családi Birtok Olaszrizling 2012
Sajt és kréta az illatban. Bodzás zamat, telt, elég feszesek és virgoncak a savak is (végre). Hosszú, szép. 5

Laposa Családi Birtok 4 hegy 2011
Négy bazaltos tanúhegy adja a bor alapanyagát. Leveszöldséges illatot mutat. Az előzőnél sokkal súlyosabb, teltebb, hosszabb és ásványosabb is. Izgalmas tétel. 5+

Laposa Családi Birtok Prémium 2012
Klasszikus, fajtajegyekből jövő olaszrizling illat. Szép egyensúly, nem testes vagy túlhangolt bor. Friss, gyümölcsei, tiszta ízei tetszettek. 5+

Bussay Olaszrizling 2011
Édesékés gyümölcsök illata. Petrolos, egészen rajnais benyomást kelt. Savai is jók, de valahogy mégis lágyabb, picit lustább is nagy testével, magasabb alkoholjával. 5+

Szászi Pince Hoffer 2012
Kréta és zöld gyümölcsök. Lágy, nagyon kerek ízek, hosszú. Szászis stílusjegyek, benne a pincére jellemző (talán vakon is felismerhető) garázsboros, se nem nagyon édes, se nem túl keserű de mégis tiszta ízvilággal. 5

Bott Frigyes Olaszrizling 2012
Eléggé semleges, visszafogott illat, pici édes gyümölcsösséggel. Jó élénkek, virgoncak a savai. Még talán időt kér a palackban. De szerintem nagyon szép lesz. 5+

Bott Frigyes Super Granum 2012
Juhfark, Furmint, Hárslevelű, azaz Kárpát-medencei fajtákból készült cuvée (szemben az alap Granummal, mely a Garam-folyó nevét jelöli egyébként). Illatban leveszöldség. A korty aztán sűrű, elég telt, és meglepően sokminden történik benne, főként középen. 6

Maurer Oszkár Bakator 2012

Illatos, virágos orrban. Ízben nagyon zamatos, laza, főleg a korty első fele, mely aztán egy kissé cefrésen, tisztátalanul köszön le. Könnyed, nyári szomjoltóank tudnám elképzelni. Kár a korty végért. 5

Légli Banyászó Olaszrizling 2011
Kristálytiszta, gyümölcsös illat. Klasszikus, fajtajelleges, friss savú olaszrizling, melyben nem lehet ebben az évjáratban hibát találni. 5+

Gál Lajos Olaszrizling 2012
Virágos, meglepően illatos a fajtához képest. Ízben lusta, kimondottan vizes korty, egyszerű szerkezettel, halványan fás ízjeggyel (nem tudom, volt-e hordóban). 4

Gál Lajos SzóLáTi Olaszrizling 2012
Érett gyümölcsök illata, érezhetően súlyosabb az előző után (aztán TCA-gyanús illatokat mutat, pedig nem volt dugós). Hanem az íz korántsem győzött meg. Hibásgyanús, dohos, fával is kissé tolakodó részletek uralják el. 4

Juhász Testvérek Olaszrizling 2011
Bizonytalan és nem túl szívderítő illat: leveszöldséggel. Savai jók, máig élő bor, korrekt vétel. 4+

A somlói felhozatal következett ezután, ám sajnos a lendületem kissé elfogyott a nap végégre, ezt beismerem. Izgalmas tételekkel most is szolgált A hegy. Tetszettek Spiegelberg Stefán tételei, a Tornai Birtokbora és Fekete Béla Bácsi érettebb tételei közül is pár.

Hát a csillagzápor most elmaradt, de valahogy így és ilyen borélmények közepette zajlott le az én első Olaszrizling Októberem. A mélyenszántó konklúziókat inkább az olvasóra bíznám.

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább