X

BORBÉLY

Ripka Gergely

Borbély Karós Badacsonyi Limited Olaszrizling Selection 2016

Mindig gyanús, ha egy bornak a címkéjén ennyire hosszú a név... Kókuszos, rumos, vaníliás hordó. Ízben is folytatja ezt a hangulatot. Durva és buta fa. Cseresen tapad, kevés szépség és dísz, pedig jól esne egy kis balatoni kedvesség is a sok hordó mellé. Most elmarad, de valamiért engem elkerülnek Az Év Bortermelőjének katartikus borai...

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Kéknyelű Selection 2019

Második nekifutás a borral, de hiába... Erősen fülledt, zavart illat, zöldséges (mustáros), tisztátalan, cefrés, sajtos jegyekkel és papírossággal (sok szépség tehát nem szorult illatába). Ízben sem találtam benne erényeket, a gyümölcsök finoman szólva nem frissek, puhák. Ebbe a palackba nem sok szépség szorult ezúttal....

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Kéknyelű Válogatás 2019

Gyógyszeres, aszpirines és enyhén papíros fedettség érezhető illatában. Kiegyensúlyozottnak a korty sem mondható: kesernyés, lágy, lusta és tompaság fedi a tavalyi év borászának borát. Válogatás létére nem nagyon találtam benne meggyőző értékeket...

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Bácshegy 2016

Az érlelési jegyek uralják a bort. Illatában kókusz, fa, hordó. Vastag korty, sok szesz, még több fa, vulgáris hordó. Nem elegáns, darabos, masszívan fed a hordó (így sajnos a Bácshegyről sokminden nem derül ki).

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Pince Kőmagas Rajnai rizling 2016

Kifejező citrus és petrol árulja el a fajtát illatban. Ízben aztán kissé puha tapintású egy rajnaihoz képest, nehézkes. Savai enyhék, alárendeltek, pedig jól esne a rajnais lendület. Ehelyett indokolatlanul érlelt és ettől telt, sajnos csekély eleganciával.

Tovább

Ripka Gergely

Borbély 'Nász a Bácson' Badacsonyi Olaszrizling Limited Selection 2016

Talán már soha nem fogom megérteni, miért ad egy borászat ilyen hosszú neveket egy bornak, de nyilván nem ez a lányeges. Hordós, krémes, vaníliás, mandulás, virágos illat.  Ízre is inkább a hordóról mesél, mellette golden alma, harapható korty, a végén a fajtát szépen megjelenítő finom kesernyével búcsúzva.

Tovább

Ripka Gergely

Új szerveződés Somlón

A somlói borok boltjának bemutatója

Cartwright Éva mindössze pár éve nyitotta meg a Somlói Borok Boltját, de már az elején látni lehetett, hogy hosszú-hosszú évek óta talán a legjobb közösségi szerveződés lett ez a Hegyen. Úgy éreztem, egy régi adósságot törlesztett végre Somló. - Csupa pozitív töltet és energia. Korszellemhez illő tér. Egy pont, ahol nem csak megvásárolható egy mélymerítés Somlóról, de a legtöbb tétel kóstolható is. Egy hely, ahol le lehet ülni beszélgetni a borok mellé, és ahol hasznos tippeket kaphatunk arról, merre tovább. Balogh Zoltán a SAP-tól pedig kezdettől fogva hathatósan támogatja a bolt kommunikációját, hogy az minél erősebb bástya lehessen a helyi borturizmus számára. Pártatlannak tűnő, karakán kiállása mindenképp nagy löketet ad a kezdeményezésnek. Zoli hívta össze most azokat a hazai szakértőket, borszakírókat, bloggereket is, akik a Gellért Szálló egyik különtermében betekintést nyerhettek a Somlói Borok színes portfóliójába.

Tovább

Ripka Gergely

Az első Olaszrizling Októberem

Az Olaszrizling. A mi Olaszrizlingünk. Büszkék vagyunk rá. Gyakorlatilag csak a miénk, sőt nálunk valamiért az ősök akkora fantáziát láttak benne, hogy máig legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajtánk. Mi újat lehet még elmondani a rizlingről? (Sajnálom, és tudom, hogy a hatlövetű megmondóemberek kedvenc vesszőparipája a „rizling=rajnai, olaszrizling=olaszrizling” - tézis; de ahol mi szüretelünk szőlőt, ott egy rizling van, az olasz, úgyhogy legalábbis erre az októberi posztra én rövidíteni fogok.)

Tovább

Ripka Gergely

Badacsonyi borok mai arcai

Lehetőségek egy festői termőhelyben

Végre ismét sikerült nem tokaji témát találni! A badacsonyi borászok is gondoltak egyet, egy nagyot, és fölkerekedtek, hogy a New York palota falai közt mutassák be ők is, hol tart most a borvidék. Somlónak van Somlói Tavasz, Tokajnak Nyitány minden évben, ám van egy másik nagyon jó, sőt ha szabad ezt mondani (turisztikai szempontból) még kiemelkedőbb adottságokkal bíró fehérboros borvidékünk, ahol a vulkáni alapkőzet adta termőhelyi talentum mellett a csillagok szerencsés együttállása révén még a látogatókban, turistákban sincs hiány egész évben. Valamiért mégsem hallunk erről a borvidékről, az itteni fehérborokról annyit (Somló és Tokaj mellett). Miért nem?

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Családi Pince @ badacsonyi Szürkebarát Selection 2008

Az átlagosnál élénkebb citromszínű Szürkebarát. Már-már gejl, vajas, krémes illat. Borbélyék úgy látszik igyekeznek kihozni a fajtából, amit ki lehet (édes Szürkéjük sem fogta vissza magát a kóstoló végén). Jó beltartalom, élénk, vitális bor, összességében sok szép árnyalattal, de talán a kevesebb ezúttal kicsit több lenne (Szürkebarátról van szó).

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább