x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/VI.

Kincsvadászat címkék nélkül

Újra összeállt egy tucatnyi vegyesfelvágott Hegyaljáról, így eljött az ideje immár sorrendben a hatodik vakkóstolásnak a nappaliban. A metódus ugyanaz: vakon történik a kóstolás, de a bontott palackok egy hét alatt, lassan “kopnak el” (slow tasting) és így formálódik a végső leírás (a pontoknál perjellel feltüntetve, ha az első benyomáshoz képest eltérés alakulna ki). A TokajGuide friss kiadásának tartalmi része egyébként szép lassan lezárul. Nagyjából 150 pince fog helyet kapni (kicsit átstrukturálva) a jövő évi kiadásban, mely várhatóan a tavalyi évhez hasonlóan március-április környékén fog majd kijönni a nyomdából. A fordítással és a grafikai kivitelezéssel párhuzamosan zajlik a szükséges kiadások, árajánlatok egyeztetése, pályázás stb. De lássuk, mi újdonság van a nap alatt Tokaj környékén, némileg túl a fősodor hullámain:



Palkó Báthori Hárslevelű 2019.
Aromatikus, elég mély, érett gyümölcsös illat, körtével, birssel, déli gyümölccsel, tiszta, kifejező, szép illat (vakon is felismerhető a fajta). Zamatos, friss, fiatalos íz, törékeny, finom, arányos, kerek bor, a végén széles, olajos magvas teltséggel, végén kicsit talán erős édes (barokkos) tónussal (hűtsük be). Szép tétel, csupa tiszta gyümölcs. Tetszik. Erős 6

 

Szóló Tempo 2019.
Nem tükrösen tiszta (opálos) és brutálisan fülledt. Csatorna, büdi, gyógyfürdőre hajazó jegyek. Bontás után (visszazárva), napokkal később pukkanva nyílik és az illat sajnos egyre penetránsabb. A korty pezseg, olyan, mintha mozogna a bor. Nyers íz és savak, élénkség és kesernye, elég disszonáns ízek, citromos, hasító sav. Bizarr élmény. Vakon is érezhetően valami kísérleti, alter bor… Vannak erényei, például finom gyümölcsei is, mégis elfedik a zavaró jegyek. Nagy kár, mert az alapanyag érezhetően szép lehetett. 4

 

Palkó Kassaváros 2019.
Tiszta, primer hangsúlyok: zöldalmás, körtés, direkt illat (fajélesztő?), elsőre enyhe késői szüret hangulat. Fiatalos, könnyed íz, igaz nem túl hosszú. Kerek, szép húsos korty, hosszúság, csupa friss, üde, primer stílusjegy. Telt gyümölcsösség, kis édes tónus jön a végén, szép testtel (alig érezhető kesernyével), hidegen szebb és napokig tartja is erényeit a palackban szépen! 6

 

Majoros Deák 2016*
Friss, fiatal rajnais illat, érett citrusok, déli gyümölcsök, lime (akár egy jó moseli riesling), köves. Feszes, élénk, mozgékony savak, citrusok itt is. Modern, tiszta arcél. Vibrálóan friss kortylefutás, igazi gasztrobor, de nagyon üdén és ropogósan mutatja be a termőhely karakterét is. Kristálytiszta, szuperelegáns és kedves száraz tokaji (a nehéz év ellenére is, igaz Tarcalon elég sok a szép meglepetés 2016-ból)! Gyönyörű fókusz, profi cucc, elegáns hordóval. 6+

 

Palkó Kassaváros 2018
Naspolya, birs, körte, őszi, téli gyümölcsök, furmintos szigor és egy kis korjegy (pláne a 19-eshez képest), de tiszta és finom. Ízben nagy test, nagy tér, finoman kesernyés karakter, vastag, húsos zamatú, zsíros anyag. Kicsit lomha és nehézkes, a kelleténél kevesebb finesz és kedvesség, sok szesz, majd édes tapintással a végén.  Izgalmas, ígéretes terroirkarakter. Lustább a 19-esnél (még hidegen is), kevés friss savval. Sok mindent elmesél 2018-ról. - Ezt az évjáratot fiatalon érdemes inni (bontás után is jobban fárad már). 5+

 

Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2017
Érett citrusok, citrom, narancs, lime, csupa szín, csupa szépség. Frissítő, élénk savak, citrusok, vibráló korty (érdekes, hogy rengeteg rokon vonást mutatott a Deákkal), csiszolt, lineáris kortylefutás. Szép, széles korty, nagyon tiszta és definiált, fókuszált bor. Profi vonalvezetés, a végén hordóval (és egy kis palackérettség is megjelenik). Energikus, fiatalos élénksége idővel még szebb lehet, mert kellően komplex hozzá a bor középen. Bravo. Erős 6

 

Palkó Sulyom Hárslevelű 2019
Micsoda gazdag illat! - Mézes, cukorkaboltos, virágos, (vakon is egyértelmű) hársas hangulat: túlérett körte, birs, haribo. Fiatalos korty, erőteljes savak, amit kis cukor kerekít, grapefruitos kesernyével a végén. Komplex, hosszú, karcsú teste van, soká fog érni (északias stílus)! Tisztaság és só. Erős 6

 

Losonci Riesling 2018
Már a színén látszik, melyik ligában focizik. - Opálos, és sötét szín, héjon tartott jegyek, narancsboros stílus, de bukéban a szebb fajtából hoz át jegyeket: méz, propolisz, enyhe gyantásság, aztán pár nap után átveszik a főszerepet a gyönyörű, friss citrusok: citromhéj, lime, grapefruit. Ízben teás, cseres, tapad, fanyar és szárít a vége. Mégis a fajta lime-os, citromos jegyei kísérik és teszik ropogós, fineszes borrá. Ételt kér. Kissé hasít a vége, egy kis cukor, kedvesség és gyümölcs csodákat tenne, nagyon szikár és csontos arcél. Rusztikus jellege ellenére megvannak az erényei is. Izgalmas kísérlet (kérdés, hogy alakul majd a palackban)... Tipikusan az a bor, ami napról-napra jobban tetszik az embernek, adjunk hát neki időt! Végül erős 6

 

Míves Borház Istenhegy Furmint 2013
Setét Péter 13-as Meggyes-dűlős hársát már idén több ízben méltattam. Itt a furmint-tesója a rátkai Istenhegyről. Mélyebb szín. Nagyfurmintos büdivel indul, - redukció, merkaptán, füst, de ahogy nyílik, eloszlanak a kellemetlenségek és mézesebb lesz, felveszi a Meggyes stílusát és kitisztul: érett gyümölcsökkel, koncentrációval, tercier hangsúlyokkal. Cukor-attack, félszáraz tónus, de valahogy közhelyesebb a hársnál. Végén sós, hosszú savak, hosszú íz, izgalmas textúrával. Vakon is érezhetően valami kézműves cucc, sok élő gyümölccsel, nagy extrakttal, gazdag korttyal, az évjárat sok finom savával a végén. Épp csak egy hajszállal marad el a Meggyes hárstól…, de így is élmény: 6+

 

Palkó Gelencsér 2019
Visszafogott, diszkrét buké, fehér húsú gyümölcsökkel, furmintos neutrálissággal. Tiszta zamatok, élénk korty, vibráló, de elég neutrális, izgalmak nélkül. Makulátlan, kristálytiszta jegyek, részint modern stílus, citrusok, zöldalma. Szép, tiszta. Kerek 6 

 

Takács Pince Furmint 2017
Sajnos nem szép az illat, kicsit bizarr gyümölcsök, félrecsúszott technológiai jegyek (talán tárolóedény gondok), nem a jó irányból: birs és körtepüré, alma és egy kis oxidáció. Élénk savak, jó tartalom, magas bor, hosszan fut a korty, az évjáratra jellemzően magas savakkal, vibrálással, zöldalmás szárítással a végén, de sajnos mégsincs egyben, valami mintha az erjedés közben félrement volna. Nem szép, nem elegáns. 4+

 

Homonna Birtok válogatás Furmint-Hárslevelű 2018*

Olajos magos, szép, neutrális, diszkrét illat, halvány fehér húsú gyümölcsökkel (nem mondanám aromatikusnak). De aztán gyönyörű, gazdag korty, mérhetetlen elegancia, simaság. Balassás szélesség, sok terroirjegy, maradékcukor, selymes textúra, bájos, finom részletek, érintésnyi édességgel, puhán zárulva. Érezhetően tiszta és modern stílus, mégis felismerhető tokaji jelleg, a prémium fajtából. Vakon délinek mondtam...a forró évjárat tréfált meg, a borászhoz viszonyított lágyságával. Tisztán hagyja a szájat, édes és sós végjátékkal. Nagyon szépen csiszolt, kristálytiszta és kimunkált TokajDry tétel! Igazi pannon klasszis. 7

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább