x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: Tállya Dűlőbár

Kerekdomb Special Edition ft. Gastro Hack!

Az idén összejött projektek közt abszolút a legjobbak közt van a múlt heti Kerekdombos Tokaj Magic különkiadás Tállyán. Szűcs Ferenc, tállyai birtokvezetőtől (Szűcs Pince, Tállya Wines) kaptam a meghívást, a Gastro Hack produkcióval elhíresült Czinege Tamással együtt, hogy a Bocskai utca 8-ban dobjunk össze finom alapanyagokból valami színes-szagos dolgot a Kerekdombra. A hozzávalók tavasszal, egy hosszúra nyúlt tállyai borozgatás és kerti sütögetés közepette (a Honvéd utca 1-ben) el is kezdtek szépen erjedni, hogy másnap reggel a 37-esen haza felé meg is fogalmazzuk a kiforrt konkrétumokat Czinege úrral. - Adva van tehát egy jóízű kertiparty, a fesztivál legjobb kávéja, lampionok, égősorok, finom zene, én pedig elhozom hozzá a tállyai dűlők borait, hogy legyen miről beszélgetni újabb hajnalig tartó vegyülgetés közepette. Ez lett a Tállya Dűlőbár malaccsászárral, mádi grillezett sajttal és mustszódás császármorzsával megízesítve. Dórim és én töltögettünk, Czini úr mellé pedig a hab a tortán Kálmán Tibor barátunk lett (Szentes, Gólyás Borház). Óriási köszönet Szűcs Ferencnek, hogy saját borai mellett egyéb hegyaljai pincék borait is engedte bemutatni a dűlőbár teljessége végett.

 

Az egy pillanatig sem volt kétség, hogy mi, azaz a grand crew nagyon jól fogjuk magunkat érezni, de szerdától vasárnapig különleges közösségi forgatag alakult ki a szomszédos Szóló Pincés Éless Tamástól, Barta Péteren át, számtalan helyi szőlészen, borászokon át, helyi kádárral, a borvidék körüli szakmabeliekkel és persze barátaikkal. Két délutáni ültetett kurzuson túl (játékos vakkóstolás, időutazás Tokajjal, Rheingauval, Mosellel és Vouvray-val) tematikus kóstoló körökben vagy féldecinként lehetett közelebbről megismerkedni az alábbi történelmi dűlőkkel:

 

Szóló Frivolo virgo 2019

Szűztermés a Hetényből. Üde, kicsit vegetális, ress illat, csalánosság, körte, zöldalma, egres, fehér őszibarack. Friss, roppanó sav, de aztán kicsit ki is szélesedik az íz, csiszolt, kecses, izgalmas és modern arcél, sok almatermésűvel, végén citrussal. Fiatalos, nagyon szép és természetes, könnyed báj. 6

 

Szóló Gracioso 2018.

Bártfai-dűlő (történelmi másod osztályú terület). Zöldalma, nagyon elegáns gyümölcsök, csiszolt, sós, ásványos jegyek, édes süteménnyel. Gyönyörű tisztaság, varratmentes, sima, precíz, kerek, csodás zamat, emelkedett és tiszta, defininiált száraz stílus. Finom, csiszolt, arányos bor. Napokkal a bontás után is stabil, kiegyensúlyozott, kristálytiszta bor. 6+

 

Szóló Puro 2018

Sipos-dűlő. Opálos. Pici büdi, animális, kénhidrogén-gyanú, csatorna, gyógyfürdő a bontás napján. Napokkal később mézesség, áztatásos hangulatok, tea, de a fedettség marad rajta sajnos. Ízben aztán feszes sav, élénk korty, mézes, húsos, barackos, sűrű, ásványok, kis kesernye. Húsos, harapható, natúr textúra. Kicsit kár az illatért… Minden erény ellenére halvány 5

 

TR Furmint 2017

Ahogy (egyelőre) minden TR bor, ez is kizárólag a Palota termése (Mád felől könnyű észrevenni a dűlőt, a település mellett közvetlen keletre magasodó, meredek domboldal). Ismét modern, kortárs, fiatalos éretelmezése szárazban Tokajnak. Neutrális, de finom, kedves, szinte hízelgően édeskés illatok, körtével, cukrozott almával, birssel, kristálytiszta és bájos, jól érthető arca az amúgy szigorú fajtának. Ízben kerekség, szép kimunkált test, egy csipet édesség, finom, húsos zamatok és a végén tartást adó savakkal. Példás egyensúly, remek arányok, könnyű ihatóság. Mindene a helyén. Ha ismeretlenül kéne bemutatnom valakinek a tokaji furmintot, ezzel a borral nem vallanék szégyent sehol. Erős 6  

 

Szűcs Ferenc Bohomály 2018

Első osztályú terület a településtől északra. Kádár Hungary. 4x400 l, ebből 1 új. Szép hordós jegyek, de még idő kell neki, marcipán, finom őszi barack díszíti orrban, fiatal, fejlődő buké. Szép simaság, szélesség. Jó test, édeskés, majd enyhén kesernyébe hajló hordó. Hordókedvelők jobban fogják szeretni. Széles, mély, vastag bor. Kissé még kialakulatlan korty, ami a palackéréssel még izgalmas magasságokig juthat. Érzésem szerint idő kell még neki. 5+/6

 

Szűcs Ferenc Somszög Hárslevelű 2018

Körte, primer jegyek, parfümösség. Zöldalma, gyönyörű friss és kristálytiszta illatjegyek (még ha nem is egy túlzottan aromatikus hárs, egészen diszkrét virágokkal). Friss íz, bukés, szép sav, ásványok, csiszolt, ress, citrusok. Elképesztően tiszta, finom íz, körtével, egressel, könnyed utóízzel. Jelenleg a pince a legszebb száraz tétele. 6+

 

Barta Péter Somszög Furmint 2017

Sok hordó, vanília, visszafogott. Széles, vastag korty, sok cukor, ásványos, citrusos jegyekkel a szép évjáratból. Tiszta, hosszú, magas és széles is egyszerre a bor. Elegáns, szép sűrűség ízben. Finom zamattal búcsúzik. 6+

 

Szűcs Ferenc Somszög Furmint 2016

Palackbuké, lappangó botritisz, szép palackérettség, marcipán, mogyoró (pár nap után halvány vegetális jegyek is megjelennek, nem tesz neki jót a hosszas szellőzés). Kerek, marcipános íz, hosszú, sós termőhelyiség, csiszolt élek, szépen érik. Kimondottan feszes, citrusos savai vannak, amik nagyon élővé teszik a kortyot. Nem túl komplex, de arányait tekintve rendben van. (Emlékeztet kicsit burgundi fehérekre is.) 5+/6

 

Homoky Dorka Dongó Hárslevelű 2018

Az 1500-as évektől jegyzett tállyai, első osztályú terület. Héjon erjesztett bor, szűretlen, derítetlen palackozással, ami az opálos megjelenésben is azonnal észlelhető. Illatában vidám, érett déli gyümölcsök, sárgák, mosolygósak és tiszták. Citromhéj, narancs, csillaggyümölcs, licsi. Ízben húsos, széles, harapható konzisztencia, eleven, enyhén tapadó savak, tropikális ízek, hosszú és széles korty, egy kis orvosságossággal (de nem zavaró módon). Alighanem a legszebb dűlős bor Dorkától eddig, amit kóstoltam, és külön öröm, hogy alternatív műfajában is csodaszép (bontás után napokkal is). Erős 6

 

Kaláka Tökösmál 2015.**

Furmin ls hárslevelű, a történelmi első osztályú terroirról. Elképesztő és váratlan összetettség, mélység, szuper palackérett jegyek. Üvegszerűen tiszta ribizlis, sőt leginkább málnás bogyós gyümölcsösség alapos szellőzés után. Teljesen önamaga definiciója a bor, nem hasonlít semmihez. Gyönyörű, egzotikus jegyek, komplex, gazdag, érett gyümölcsök. Tökéletes érettségi állapotban van. Szép széles, magas, hosszú, sós, csiszolt, vibráló sav szárít a korty végén hosszan. Finom és még évekig fejlődhet tovább palackban ezzel a lendülettel. Hihetetlen sűrű struktúra, makulátlan és energikus elejétől a végéig. A 4 napos borlap tán legszebb tétele. 7+

 

Tállya Wines Furmint 2015

Tulajdonképpen ez a volt a fesztivál fröccsbora. Halvány füstösség, enyhe érettség, furmintos szigorúság orrban, mogyorós pörkölési jelleggel kiegészülve. Arányos, jól fogyasztható, könnyen érthető stílus, kis hordós jelleggel, sóssággal, megállapodott érettséggel, a csúcsa közelében. Gyümölcsöből kevesebb, Tokajból sok. Az évjárat és a hordó hatására is lekerekedett, élmentes, korrekt száraz tokaji a mindennapok örömeihez. 5+ 

 

Tállya Wines Furmint 2014

Botritisz, barack, aszús jelleg, de tisztán napokkal a bontás után is. Ízben még él, sok gombás, botritiszes jelleg, szép sav, él a bor még, sós is, de a palackérettség és a botritisz ráül kissé… 5+

 

Szent Benedek Nyírjes Hárslevelű 2013.*

Tán a legnagyobb méretű tállyai dűlő, Tállya és Mád között. A bor 45 hónapot töltött fahordóban. Meglepően halvány szín. CsászárKörte, gyönyörű almás gyümölcsök, frissek, érettek, édesek és a bontást követően csak egyre intenzívebb lesz a mézesség, a hársas virágosság, citrusosság. Remek érettségi állapot. Félszáraz íz, húsos, vastag, sima, selymes korty, szép sav, finom cukorral, viaszos textúrával. Behízelgően kerek, sima, gömbölyded, de kifinomultan komplex korty jeleníti meg a nagy évjáratot a pohárban. Semmi nyoma fáradtságnak (a felbontott palack egy hét után is stabil)! Szép nagyon. 6+

 

Szűcs Ferenc Inverz Kékfrankos 2017

Bohomály-dűlős ez is. Friss erdei gyümölcsök, szilva. Fiatal, primer hangsúlyok orrban, szeder, áfonya. Fiatalos íz, szörpös, ribizlis, málnás, csupa frissesség. Örömbor, közérthető, kicsit lágy formába öntve. Nagyon jó inni, csordultig tele vidám gyümölcsökkel, érett meggyel, édes cseresznyével, piros ribizlivel. Filigrán, kicsit vékonyka, de nagyon jól esik inni. 5+/6

 

Kaláka Tökösmál 2018

Olajos mag, szotyi, tökmag, némi fedettség. Szép cukor az elején, édesség, it is jön a szotyisság, papír, olajos magok, de széles, magas és sima a vége. Cukor és sav játszik a kortyban. Izgalmas, talán még kissé fiatal, sós utóízzel búcsúzva. 6+

 

**Szepsy Bányász Furmint 2017

Történelmi első osztály Tállyától északra. Enyhe illat: kis körte, só, fa, sok magyar tölgyhordó, szepsys jelleg. Kissé durva hordóhasználat, igaz lesz ennél erősebb is még nem sokára.... Hordós kesernye, vastag, széles, nagytestű, sűrű szövet ízben, kár, hogy a hordó és az alkohol is kicsit ráül. Sós, savas végszó, feszesség. 2017 csiszolt, tiszta, szárító savai mentik meg a bort a hordótúlsúlytól. Nagy szerkezet, fejlődő köntösben. Talán jót fog tenni neki még pár év, egyelőre pihentetném. Ígéretes, egy héttel a bontás után is 6+

 

**Szepsy Hasznos Furmint 2016

Nagyon erős, túlzó hordó, sok fa, kókusz, vanília, ami itt viszont már vastagon fed a bor értékeiből. Szigor, kevés szépség, puncs, vanília. Kesernye, komplex, hosszú, sok fa, cser, nagy test, sós, fás utóíz. Fiatal szerkezet, fejlődő korty. Nagyon gazdag és komplex ízek, izgalmas, citrusos, furmintos savakkal (szerencséjére). Emelkedett tónus, ami nem annyira a jó ihatóság, sokkal inkább a súly felől közelíti meg a dűlősséget. Nem rossz bor ez, de kicsit több gyümölccsel és moderáltabb hordóval sokkal több örömet okozna. 6

 

Míves Borház Meggyes Hárslevelű 2013.*

Az igazság az, hogy a Meggyesnek ez a része már Rátkára nyúlik át. Tavasszal egy vakteszten már elvarázsolt. Makulátlan illatában csupa szépség: ribizli, málna, bogyós gyümölcsök, méz, nektár, bájos és elbűvölő hársasság, ami bontás után napokkal csak még szexibb lesz. Húsos, narancsos, kerek, gyönyörű, gömbölyded, gazdag, ölelő, krémes, széles, hosszú, húsos korty, csodultig tele érett déli gyümölcsökkel. Nagyon nagy bor, elképesztően összesimult ízekkel… Hidegen érdemes inni, akkor a cukor sokkal szebben van jelen, szinte muzsikál a kortyban a virgonc savakkal. Hihetetlen, hogy a sor egyik legszebbje egy 2013-as félszáraz hárs, egy alig ismert dűlőből és pincétől... Óriási kincs ez a bor. Erős 7 

 

Tállya Wines Édes 2018

Több napnyi szellőzés után elképesztően mély illat: kandírozott gyümölcs, birsalmasajt, cukorkabolt, barack, aszalt kajszi, tropikális jegyek, mézes tea (a legutóbb érzett vegetális jelleg most a háttérben marad). Ízben a magas, 100+ cukor dominál az elején, csupa kedvesség, öröm és báj a korty, igaz a savak rejtőzködnek. Nem kimondottan hosszú, de tiszta, nagyon gyümölcsös és jó inni. Az a típusú édes bor, ami bármikor jól esik és nem kell megmagyarázni. 6

 

Szűcs Ferenc Száraz szamorodni 2017.*

Két ráadás szamorodni jön, melyek még a pincében pihennek, így jétékon kívül érkeztek a poharakba. Finom hordó, sok gyümölcs, fehér húsú barack, krémes, sima, nemes és modern szamorodni jelleg. Komoly mélység, kerek, hosszú, vastag bor. Gazdag korty, és ez még soká érni fog. Wow. 6+

 

Szűcs Édes szamorodni 2019.*

Még nincs forgalomban. Friss birs, körte, barack, tiszta, későis jegyek. Nemes és tiszta. Ízben sok cukor, harapható, nagyon barackos, kicsit enyhébb talán a sav, de így fiatalosan, frissen tele van örömmel, szép egyensúllyal. Finom gyümölcsös díszítés, fehér színekkel. 6+/7

 

Ezúton is köszönet mindenkinek, aki velünk tartott és/vagy segített múlt héten, hogy mindez megvalósuljon. Hálás köszönet az egész Tállya Wines és Gastro Hack (grand) crewnak: Szűcs Ferencnek, Hudák Istvánnak, Kótai Gábornak, Vámosi Nórának, Csider Juditnak, Okos Dórának, Czinege Tamásnak, Kálmán Tibornak a sok-sok segítségért, Oszkó-Jakab Natáliáéknak és a Kerekdomb staffnak is, és persze köszönjük szépen mindenkinek, aki a korlátozások ellenére is részt vett az idei Kerekdombon. Különleges pár nap volt. Jövőre is találkozzunk Tállyán!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább