X

BIO

Ripka Gergely

Bakonyi Péter Pincéje Villányi Bio Cabernet Franc 2020

Finom és tiszta fűszerek, füstölt hús, szép és egyedi aromák. Eleven korty, fűszeres, modern, lendületes íz, sok tannin és magas sav. Nagyon fiatal még, de tele van potenciállal, energiával. Kell még neki egy kis idő, de már most is szép, modern felfogású villányi bor. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Dobosi Birtok Bio Rajnai Rizling 2021

Friss primer gyümölcsök, sárga húsú citrusok, tiszta, vidám aromatika. Friss sav, csiszolt íz, kellő tartalom, populáris stílusban. Viszonylag egyszerű rajnai, könnyed és laza bor, ismét citrusokkal a korty végén. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Dobosi Pincészet Bio Háromszög Olaszrizling 2019

Kedvelem a a szentantalfai családi pince tiszta borait! Moderrált, neutrális illat, enyhén chardonnay-s vonal: fehér virág, krémesség, fehércsoki. Vastag, telt íz, kis vegetálissággal. Testes, igen széles korty, pici só, szép elegáns szerkezet itt is. Tetszett.

Tovább

Ripka Gergely

De Collin-Bourisset Le Beaujolais Nouveau Bio 2020

Szezonja van: tegnap elindult a bozsolé őrület 2020-ban is. Élénk bíbor szín. Illatban nem túl tolakodó vagy populáris, de tiszta friss, pirosas gyümölcsök, ribizli, meggy, cseresznye és ezekből készült süti, rajta egy kis porcukorral, de fontos megjegyeznem, hogy ezt nem közhelyesen vagy túlkapásokkal teszi.  Ízben leginkább friss, élénk savak, fanyar piros gyümölcsök. Fiatalos, testében karcsú, filigrán és rövid jelenség. Primer ízek, primőr hangulat, amit bárki azonnal ért. (Aki azonban testet, hosszúságot, maradandó tartalmat vagy szerkezetet vár, annak bizony máshol érdemes keresgélni.)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: Tállya Dűlőbár

Kerekdomb Special Edition ft. Gastro Hack!

Az idén összejött projektek közt abszolút a legjobbak közt van a múlt heti Kerekdombos Tokaj Magic különkiadás Tállyán. Szűcs Ferenc, tállyai birtokvezetőtől (Szűcs Pince, Tállya Wines) kaptam a meghívást, a Gastro Hack produkcióval elhíresült Czinege Tamással együtt, hogy a Bocskai utca 8-ban dobjunk össze finom alapanyagokból valami színes-szagos dolgot a Kerekdombra. A hozzávalók tavasszal, egy hosszúra nyúlt tállyai borozgatás és kerti sütögetés közepette (a Honvéd utca 1-ben) el is kezdtek szépen erjedni, hogy másnap reggel a 37-esen haza felé meg is fogalmazzuk a kiforrt konkrétumokat Czinege úrral. - Adva van tehát egy jóízű kertiparty, a fesztivál legjobb kávéja, lampionok, égősorok, finom zene, én pedig elhozom hozzá a tállyai dűlők borait, hogy legyen miről beszélgetni újabb hajnalig tartó vegyülgetés közepette. Ez lett a Tállya Dűlőbár malaccsászárral, mádi grillezett sajttal és mustszódás császármorzsával megízesítve. Dórim és én töltögettünk, Czini úr mellé pedig a hab a tortán Kálmán Tibor barátunk lett (Szentes, Gólyás Borház). Óriási köszönet Szűcs Ferencnek, hogy saját borai mellett egyéb hegyaljai pincék borait is engedte bemutatni a dűlőbár teljessége végett.

Tovább

Ripka Gergely

Jancis Robinson oldalán 4 napja TOKAJ!

Befejező rész: Szóló, Tállya

Egészen hihetetlen, de végül a harmadik írásom is kikerült Jancis Robinsonnál, amit Tokajjal és a fenntarthatósággal kapcsolatban küldtem neki. Érdekesség, hogy a sorrend nem volt teljesen helyes, mert a Szóló lett volna a második, Bott a harmadik rész, de ez maximum a dramaturgia szempontjából lehet csak kérdés. Nagyon nagy öröm, hogy ezzel négy napja a 'Free for all' oldalon Tokaj szerepel egy ekkora, nemzetközileg elismert véleményvezér felületén, angol nyelven.

Ismerjétek meg a Szóló aktuális történetét: https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-szolo-tokaj

És a korábbi két cikk:
https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-homonna-tokaj
https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-bott-tokaj 

Illetve Juhász Panka írása Jakabékról:
https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-jakab-tokaj 

Tovább

Ripka Gergely

Jancis Robinson oldalán a Tokaj-trilógiám második része

*Bott Pince a világ egyik meghatározó boros platformján

Lassan több írásom lesz a héten Jancis Robinson MW oldalán, mint itt a saját blogomon. Ma a TokajKalauzban egy csillaggal jutalmazott *Bott Pincéről van szó angol nyelven: ahogy ők megélik a mindennapokban a fenntarthatóság kérdéseit (egyébként szeptember 26-án tokkal-vonóval beköltöznek a hajdani Bodrogkeresztúri Kerámiagyár felújított épületeibe, a Mindszenthavi Mulatságon érdemes útbajeteni őket).

A teljes írás ezen a linken érhető el: https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-bott-tokaj

(Egyúttal itt köszönném meg Robert Smyth fordításban nyújtott segítségét, javaslatait.) Kíváncsian várjuk a nyertes pályaművet...!

Tovább

Ripka Gergely

Degenfeld Terézia Hárslevelű Organic 2018

Parfümös, illatos, púderes, nagyon kifejező és körtés, nyári almás illat. Kedvesen hársas, a levegőn pedig a fa erősödik benne. Finom sav, kerekség és elegáns, finoman prökölt hordó díszíti, ami még az idővel finomodhat. Behízelgő, kedves és csupa báj ízben is. Szépen megmutatja a bájos löszkaraktert is. Profin elkészített bor, ami érzésem szerint sokféle fogyasztó igényhez passzol.

 

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Rózsa Petsovits 2019

Valamilyen alternatív megoldással készített rozé, de valójában még a sillernél is vörösborosabb stílus. Olyan mint egy kadarka színű és súlyú kékfrankos. Illatában eleinte háztáji stílus, törkölyös felhangokkal, de mégéri kicsit várni egy kellemes piros ribizlis, eperdzsemes, főtt epres jelleg képében bomlik ki szépsége. Ízben közepesnél filigránabb, dzsúzos, szörpös gyümölcsök, ismét natúrboros hangulat (kis pezsgéssel), sok erdei gyümölcs, szeder és feketer ribizli friss búcsújával. Ízképe egyértelműen a vörösborok texturáját idézi, egy enyhébb kiadásban. Helyén kell kezelni. Összességében a kissé parasztboros felszín alatt vannak bőséggel erények és élvezetes zamatok is. Elfér ez simán egy nyárias vörösnek a kerti bulin.

Tovább

Ripka Gergely

Martinus Olaszrizling Tagyon-hegy 2019

A legszebb tavalyi felfedezés volt a 18-as: igazi mintapéldány a fajtából! Végre egy olasz - mondom, amit nekem találtak ki: friss, fiatalos, szomjoltó és mégis büszke tudok rá lenni! Minden külföldi (akár boros) barátomnak örömmel mutogatnám a teraszon. Aztán év elejére már kicsit kopott a fénye, de ez valószínűleg egynyári műfaj, s ez egyáltalán nem baj. Nyáron minden nap meginnám! A friss kiadással továbbmennék: ez a mi üde sauvignonunk. És nem azért, mert illatban vagy ízben (tévedésből) arra hajazna, hanem mert annyira finom, virgonc, élvezetes és itatja magát így tavasszal. Illatban citromgerezd, citromhéj, csillaggyümölcs, egy szelet körte is és sok érett, sárga déli gyümölcs. Imádom! Ízben feszes, zsenge savérzet, vibráló, virgonc, grapefruitos, ropogós és élénk. Vidám olaszrizling és én ilyennek szeretem ezt a fajtát: oltja a szomjat, nem bántóan keserű, eladható (mai), nem kell megmagyarázni a vevőnek mit kell éreznie, csak egyszerűen inni kell és vigyorogni. Gyoran elfogy. Bestbuy és maximális ajánlás. Bravúr két egymás utáni évjáratban!

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább