Kádár és borász találkozása
Kádár Hungary: A hordó, ha elegáns
Nyilván rengeteg dologban jók vagyunk, biztos bármilyen sportban azok is lehetünk később, ha elég milliárdot eltapsolunk rá látványosan, de egy dolog már történelmileg is bizonyított. - Kádárhatalom vagyunk. Akármilyen picik is, de tudnunk kell, hogy a zempléni, mecseki, bakonyi, börzsönyi, mátra-hegyvidéki északi, hűvös, sziklás lejőin a világ talán legkiválóbb hordóalapanyaga tenyészik határainkon belül. A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) szálszerkezete, szívóssága és remek csersavösszetétele miatt pár éves, szabad ég alatt történő érleléssel (és nem szárítással) világszerte nagybecsű hordókat ad a borászok nagy örömére.
Magam is büszke birtokosa vagyok egy kádár-végzettségnek és maximális örömmel, tisztelettel csodáltam azokat, akik máig űzik ezt a csodálatos mesterséget. A kézi erőt ugyanis mind a mai napig nem lehet kihagyni a hordóból. Persze itt-ott gépesítették, fejlesztettek a technológián, de a humán-háttér ma is nagyon kell a jó hordóhoz. De milyen is a jó hordó? Azért kezdtem el kádárnak tanulni, mert tudtam, hogy egész más a jó hordó egy kádárnak és egész más az ideális érlelőeszköz a borásznak. Hogy ki az, aki ezt a drága technológiát, drága terméket gazdaságossági és piacossági szempontok szerint képes közös nevezővel legyártani a két szakma közt? Kalydy András, a 90 %-ban exportra termelő Kádár Hungary Kft hordók közt és borok közt is magabiztosan mozgó vezetője hívott össze borászokat és borszakírókat egy kis közös kóstolgatásra.
Több, mint 60 éves tapasztalattal a háta mögött, a Kádár Hungary egyre finomabbra hangolta a szaktudást és tényleg ügyesen látta meg Kalydy András azt, hogy mire van szüksége a borászoknak: olyan hordóra, ami a kitűnő alapanyag mellett moderáltan érezhető a borban. A termőhely a borásznak is nagyon fontos, de immár ars poeticajaba foglalja a kádár is: Északi-Középhegység viszonylag homogén, rendkívül sűrű szálú kocsánytalan tölgyei közül is a legjobb területeket, legjobb alapanyagot keresik a hordókhoz. Innen indul ki a teljes körű nyomonkövethetősége a hordókészítésnek, folytatódva a rönkök sorszámozásával, a dongagyártás valamennyi fázisának rögzítésével.
A minimum 24 hónapos érlelés Erdőbényén történik. A hasított és fűrészelt, tölgyfa rendkívül precíz és pontos dongaképzésen esik át, hogy egyrészt az élek is tökéletesen illeszkedjenek, másrészt a veszteség is minimális legyen (a tölgyfa nem olcsó alapanyag).
Végül a speciális pörkölési technika pedig egyedi karakterrel, rendezett hordós ízvilággal jelentkezik végül a borban. A teljes pörkölési folyamat számítógéppel iránytott és rögzített, valós idejű visszajelzést biztosítva a kádár számára a hőmérsékletről, időről, vízpermet időzítéséről és vízmennyiségről. A pörkölés alapvető változást jelent a fában, mely közben a vízpermettel, a pörkölés idejével, a hőátadás módjával jelentősen eltérő fizikai és érzékszervi végeredményt adhat ki.
A Kádár Hungary főbb pörkölési típusai, profiljai:
LT-MT: enyhe-közepes. Főleg fehérborokhoz, rövidebb érleléshez, frissebb hatáshoz.
MT: közepes pörkölés, melynek komplexitásában karácsonyi fűszerek jelennek meg.
FMT: szintén közepes, de komolyabb gerincet, strujtúrát ad az egyensúlyos borhoz
M+: a Kádár Hungaryre legjellemzőbb pörkölés a médiumplusz. Koncentrált borokhoz ajánlott, amelyek képesek egyensúlyt biztosítani a maximális aromamennyiséggel.
FM+: közepesnél erősebb pörkölés, mely struktúrát, nagy testet ad.
HT: erős pörkölés, kimondottan a test és a szélesség erősítésére.
(TH=fejpörkölést jelent, mely még jobban erősíti a testet..)
A kóstoló, melyet a cég szervezett félvak jellegű volt. Tudtuk a borászatot, a fajtát, az évjáratot minden borról, csak épp azt nem, hogy melyik verzió milyen hordóban érik éppen a kóstoló perceiben is (hogy aztán pár hónap/év múlva, akár egalizálva, kész formában kerüljön a palackokba). Izgalmas kontextus volt látni, melyik hordó mit hoz ki ugyanabból a borból (dőlt betűs tanulságokkal):
Dobogó Furmint 2016
(Kádár, 2.töltés, 3 hl, a mészköves Felsőtárkányból)
Betsek, Úrágya, Szent Tamás. A mindig megbízható birtokfurmint egyik ékes példája, 3 L-es palackból kósolva. Kirobbanóan gyümölcsös: birssel és őszibarackos lédússággal. A korty kiváló zamatú, nagyon kerek és sima, nem túl hosszú vagy testes, de pont így szép. 6
Heimann Céh Kereszt kadarka 2016
Rousseau |
MFC MT |
300 l |
1.töltés |
Kb. 50 napja volt ekkor hordóban mindkét bor. Ez az idő nagyjából 9 hónap lesz a végére. Édesfűszeres, vaníliás, intenzíven fás bor, gyümölcsjoghurtos frissességgel. A hordó kifejezetten rájátszik az édes tónusra.
Heimann Céh Kereszt kadarka 2016
Kádár |
MT TH |
vastagfalú |
1000 l |
2.töltés |
Sokkalta gyümölcsösebb a bor illata és íze is. Málna, csipkebogyó, nagyon szép díszítő elemek. Ízben is az a fajta gyümölcsbomba, amiért ezt a fajtát annyira kedvelem. Élettelibb ez a bor, melyben a hordó sokkal szolgaibb és moderáltabb.
Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016
Kádár |
MT TH |
vastagfalú |
1000 l |
2.töltés |
Meggyes, cseresznyés, hordóvezéreltebb illat. Megvan ízében az a fajta disszonancia, egyfajta halvány csatornássággal, amit a kékfrankosban gyakorta érzek és nem annyira kedvelek. A korty végén édeskés jegyeket érezni, számottevő alkohol jelenéte mellett.
Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016
Kádár |
MT TH |
vastagfalú |
1000 l |
7.töltés |
A meggyes, cseresznyés fajtajelleg illat itt is érződik, de mintha zárkózottabb, visszafogottabb lenne az előzőnél. Ízben is tisztább: bőrős ízek, gyümölcsössége kifejezőbb, főttes, kompótos jelleggel. Érezhetően itt is jobban a háttérben mara a hordó, ami ezek szerint a kékfrankosnál szerencsésebb.
St. Andrea Pinot noir 2015
Kádár |
4Y MT TH |
500 l |
2.töltés |
Mindhárom bor a Hangácsból való. Gyógyszeres, enyhén fülledt, picit tisztátalan pince hangulata villan be, amire aztán a hecsedli kicsit gyógyírként érkezik. Kátrányos, alkoholos, sötét tónusú, kesernyés ízvilágú, meglehetősen atipikus pinot. Tapad a végén a cseresség is.
St. Andrea Pinot noir 2015
Kádár |
4Y M+ TH |
500 l |
2.töltés |
Valamivel tehát több lángot kapott a donga. Gombás, szilvás, aszalt gyümölcsös melegég érződik orrban, de ezt sem éreztem teljesen makulátlannak. Ízben még kifejezettebb alkohol (sajnos). Kesernyés és pinot-hoz képest sötétebb hangulata van, mely aztán csokis kesernyében ér véget.
St. Andrea Pinot noir 2015
Kádár |
FAE M+ TH |
Vékonyabb fal |
500 l |
2.töltés |
Elvileg tehát több levegőt kaphatott az eddigi éréssel. Virágos, vegetális és egyszerre gyümölcsös. Étcsoki, pinot-hoz képest mélységben és szélességben nagyobb térhatás érződik ebben a borban is, melyre az alkohol és némi édesség is rájön. Próbálok bízni abban, hogy kinövi ezeket a túlzó jegyeket a bor és pinot-san simul majd a végén minden.
Böjt Kékfrankos 2015
Kádár |
MT |
225 l |
1. töltés |
Füstölt sonka, gyufafüst illata érződik, melyet hajdan Ráspi kékfrankosokban de szerettem. Ízre édeskés, földes jellegű, nagyon finom és jólesően gyümölcsös bor. A hordó kevés, kimondottan könnyed benyomást kelt.
Böjt Kékfrankos 2015
Kádár |
M+ |
225 l |
1.töltés |
Füstölt sonka, gyufafüst itt is van, de érkezik mellé vanília is a hosszabb pörkölés folyományaként. Végtelenül egyensúlyos ez is. Börös, fűszeres, kesernyés, édeskés egyszerre, nagyon elegánsak ezek az M+os vörösborok!
Böjt Kékfrankos 2015
European Coopers |
3Y MT |
225 l |
1.töltés |
Fanyar vegetális illat, füstösséggel. Több a gyümölcs azonban és megjelenik a virágosság is. Édes fűszeres ízek, hosszra közepes, de szép a szerekezet. Tetszett ez is nagyon.
Böjt Kékfrankos 2015
Trust |
3Y M+ |
225 l |
1.töltés |
Sós, füstös, virágos, édeskés illat, sokkal erőteljesebb hordósság. Több s sav és több a tannin is ebben a borban. Az édes fűszer itt is jelen van a kortyban, de a hossz sokkal komolyabb, erőteljesebb, kár, hogy némileg édességgel zárul.
Gere Cabernet franc Ördögárok 2015
KÁDÁR PETRAEA |
M+ |
300 l |
1.töltés |
Borsos, fekete fűszeres, cassisos vonal illatban. Ízre telt, vaskos, tele fekete gyümölcsökkel, kesernyés ízekkel. Sima és selymes, mindamellett, hogy széles és nagytestű villányi bor.
Gere Cabernet franc Ördögárok 2015
KÁDÁR PETRAEA |
M |
300 l |
1.töltés |
Cassisos, de emellett főtt gyümölcsös illat, eleve több primer jegy. Ízben ksernyés, bőrös íz, édes fűszerekkel. A tannin remek, hosszú és egyensúlyos a korty, mégha itt –ott sorjásak is kissé az élek.
Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015.
EUROPEAN COOPERS |
M+ |
300 l |
1.töltés |
Némileg magas illó, alatta rengeteg fűszer, szilva, némi vegetális jeggyel. Ízre bőrös, kesernyés, fekete tónusok keretezik mindenhol, sötét hangulatot adva az íznek. Tapadós tannin és a korty végére egy izmos, kiegyensúlyozott bor.
Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015
KÁDÁR PETRAEA |
M |
300 l |
1.töltés |
Kimondottan hordós, mély, elegáns illat. Érdekes, hogy az ízvilág hasonló, azaz a bor legyőzi a hordót, itt is tapadósak a tanninok, a lecsengés kissé édesebben végzódik.
Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015
EUROPEAN COOPERS |
M+ |
500 l |
2.töltés |
Likőrös, puncsos illat. Ízre sötét tónusok megint, erőteljes és kissé aránytalan alkohollal, határozott tanninokkal.
Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015
EUROPEAN COOPERS |
M+ |
300 l |
1.töltés |
Tölgyes, kókuszos buké. Ízben itt is keményen perszel az alkohol, ellett bőrös kesernye és egy kimondottan sűrű szövet jellemző. A korty vége kávés, csokis, melyhez erőteljes tannin párosul ismét.
Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015
KÁDÁR PETRAEA |
M |
300 l |
1.töltés |
Zártabb illat, elsőre kevés megfogható jeggyel. Sok, durva és nagyon szárító tannin van benne. Az íz likőrös benyomást kelt, azaz minden paramétere sok és kissé túlzó. Sokat kell még pihennie, simulnia hordóban (fog is).
Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015
KÁDÁR |
M |
500 l |
2.töltés |
Puncsos, édeskés, hordóvezérelt illat. Ízre kávés, masszívan feltapadó tanninok húzzák össze a szájat széltében, hosszában. Szilvás íze viszont ígéretes lehet az éréshez.
Vylyan Merlot 2015
Kádár |
3Y MT |
225 l. |
1. töltés |
Puhább illat a Gerék után, sok-sok szilvával. Lágyabb, gyümölcsösebb, hosszabb és mindinkább szerethető korty, melyet némileg zavaró kesernye zár.
Vylyan Merlot 2015
Ermitage |
225 l |
1.töltés |
Sonkás, füstös illat, sok szilvával megint. Szépek a tanninok, de elég sokan vannak, nagyon fiatal, de lesz ideje ennek is gömbölyödni.
Malatinszky Cabernet franc 2015
Kádár (tartályos erjesztés) |
MT TH / LT-MT TH |
500 l |
1.töltés |
Enyhe zöldes villanásokat mutat az illat. Nehéz, súlyos, tömör szövetű vörösbor. Nagyon hosszú és szárító íz jellemzi, melyben a vegetális elemek ismét feltűnnek.
Malatinszky Cabernet franc 2015
Kádár (hordós erjesztés) |
MT TH / LT-MT TH |
500 l |
1.töltés |
Speciális érlelési közeg: hordóban meg végbe az erjedés. Nagyon kicsi a különsbég, de ebben talán kevésbé érzem a vegetális elemeket, és a szárító érzet is elég markáns.
Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015
Kádár |
Heritage MT |
225 l |
1.töltés |
Dorgó-dűlőből való furmint-hárs, mely kész furmint borban ázott.
Akácméz, birs, illatos, gyümölcsös, szerethető, fiatalos jelleg, kevés a botritisz. Ízre is igazi bukéaszú, a friss és édes gyümölcsös ízekre utazik, nem kimondottan hosszú íz.
Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015
Kádár |
Harmony MT |
225 l |
1.töltés |
Akácméz, hecsedli, koncentráltabb, mélyebb illat. Valamivel komplexebb, mélyebb, hosszabb, de ez is aromás karaktert mutat, valamivel több, de diszkrét hordóhatással szolgál rá a brand a nevére.
Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015
Kádár |
Petraea MT |
225 l |
1.töltés |
Teafüves, krémesebb, barackosabb illat. Itt már szignifikáns a hordó jelenléte a borban. Kesernyés íz, komplex hordóhatás, mely remélhetőleg az idővel finomodik még sokat.
Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015
Trust 2012 |
neutrális |
225 l |
4.töltés |
Egyértelműen uralja a fa, mely semmiképpen nem kívánatos a végső borban. Krémes, hosszú ízű aszú, de egyelőre mégsem igazán kap kellő teret a gyümölcs, a sok apró részlet és dísz, mely az aszúkat igazán széppé teszi.