x

Ripka Gergely

Kádár és borász találkozása

Kádár Hungary: A hordó, ha elegáns

Nyilván rengeteg dologban jók vagyunk, biztos bármilyen sportban azok is lehetünk később, ha elég milliárdot eltapsolunk rá látványosan, de egy dolog már történelmileg is bizonyított. - Kádárhatalom vagyunk. Akármilyen picik is, de tudnunk kell, hogy a zempléni, mecseki, bakonyi, börzsönyi, mátra-hegyvidéki északi, hűvös, sziklás lejőin a világ talán legkiválóbb hordóalapanyaga tenyészik határainkon belül. A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) szálszerkezete, szívóssága és remek csersavösszetétele miatt pár éves, szabad ég alatt történő érleléssel (és nem szárítással) világszerte nagybecsű hordókat ad a borászok nagy örömére.
Magam is büszke birtokosa vagyok egy kádár-végzettségnek és maximális örömmel, tisztelettel csodáltam azokat, akik máig űzik ezt a csodálatos mesterséget. A kézi erőt ugyanis mind a mai napig nem lehet kihagyni a hordóból. Persze itt-ott gépesítették, fejlesztettek a technológián, de a humán-háttér ma is nagyon kell a jó hordóhoz. De milyen is a jó hordó? Azért kezdtem el kádárnak tanulni, mert t
udtam, hogy egész más a jó hordó egy kádárnak és egész más az ideális érlelőeszköz a borásznak. Hogy ki az, aki ezt a drága technológiát, drága terméket gazdaságossági és piacossági szempontok szerint képes közös nevezővel legyártani a két szakma közt? Kalydy András, a 90 %-ban exportra termelő Kádár Hungary Kft hordók közt és borok közt is magabiztosan mozgó vezetője hívott össze borászokat és borszakírókat egy kis közös kóstolgatásra.

Több, mint 60 éves tapasztalattal a háta mögött, a Kádár Hungary egyre finomabbra hangolta a szaktudást és tényleg ügyesen látta meg Kalydy András azt, hogy mire van szüksége a borászoknak: olyan hordóra, ami a kitűnő alapanyag mellett moderáltan érezhető a borban. A termőhely a borásznak is nagyon fontos, de immár ars poeticajaba foglalja a kádár is: Északi-Középhegység viszonylag homogén, rendkívül sűrű szálú kocsánytalan tölgyei közül is a legjobb területeket, legjobb alapanyagot keresik a hordókhoz. Innen indul ki a teljes körű nyomonkövethetősége a hordókészítésnek, folytatódva a rönkök sorszámozásával, a dongagyártás valamennyi fázisának rögzítésével.

A minimum 24 hónapos érlelés Erdőbényén történik. A hasított és fűrészelt, tölgyfa rendkívül precíz és pontos dongaképzésen esik át, hogy egyrészt az élek is tökéletesen illeszkedjenek, másrészt a veszteség is minimális legyen (a tölgyfa nem olcsó alapanyag).

Végül a speciális pörkölési technika pedig egyedi karakterrel, rendezett hordós ízvilággal jelentkezik végül a borban. A teljes pörkölési folyamat számítógéppel iránytott és rögzített, valós idejű visszajelzést biztosítva a kádár számára a hőmérsékletről, időről, vízpermet időzítéséről és vízmennyiségről. A pörkölés alapvető változást jelent a fában, mely közben a vízpermettel, a pörkölés idejével, a hőátadás módjával jelentősen eltérő fizikai és érzékszervi végeredményt adhat ki.

 

A Kádár Hungary főbb pörkölési típusai, profiljai:

LT-MT: enyhe-közepes. Főleg fehérborokhoz, rövidebb érleléshez, frissebb hatáshoz.

MT: közepes pörkölés, melynek komplexitásában karácsonyi fűszerek jelennek meg.

FMT: szintén közepes, de komolyabb gerincet, strujtúrát ad az egyensúlyos borhoz

M+: a Kádár Hungaryre legjellemzőbb pörkölés a médiumplusz. Koncentrált borokhoz ajánlott, amelyek képesek egyensúlyt biztosítani a maximális aromamennyiséggel.

FM+: közepesnél erősebb pörkölés, mely struktúrát, nagy testet ad.

HT: erős pörkölés, kimondottan a test és a szélesség erősítésére.

(TH=fejpörkölést jelent, mely még jobban erősíti a testet..)

 

A kóstoló, melyet a cég szervezett félvak jellegű volt. Tudtuk a borászatot, a fajtát, az évjáratot minden borról, csak épp azt nem, hogy melyik verzió milyen hordóban érik éppen a kóstoló perceiben is (hogy aztán pár hónap/év múlva, akár egalizálva, kész formában kerüljön a palackokba). Izgalmas kontextus volt látni, melyik hordó mit hoz ki ugyanabból a borból (dőlt betűs tanulságokkal):

 

Dobogó Furmint 2016
(
Kádár, 2.töltés, 3 hl, a mészköves Felsőtárkányból)

Betsek, Úrágya, Szent Tamás. A mindig megbízható birtokfurmint egyik ékes példája, 3 L-es palackból kósolva. Kirobbanóan gyümölcsös: birssel és őszibarackos lédússággal. A korty kiváló zamatú, nagyon kerek és sima, nem túl hosszú vagy testes, de pont így szép. 6

 

Heimann Céh Kereszt kadarka 2016

Rousseau

MFC MT

300 l

1.töltés

Kb. 50 napja volt ekkor hordóban mindkét bor. Ez az idő nagyjából 9 hónap lesz a végére. Édesfűszeres, vaníliás, intenzíven fás bor, gyümölcsjoghurtos frissességgel. A hordó kifejezetten rájátszik az édes tónusra.

 

Heimann Céh Kereszt kadarka 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

2.töltés

Sokkalta gyümölcsösebb a bor illata és íze is. Málna, csipkebogyó, nagyon szép díszítő elemek. Ízben is az a fajta gyümölcsbomba, amiért ezt a fajtát annyira kedvelem. Élettelibb ez a bor, melyben a hordó sokkal szolgaibb és moderáltabb.

 

Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

2.töltés

Meggyes, cseresznyés, hordóvezéreltebb illat. Megvan ízében az a fajta disszonancia, egyfajta halvány csatornássággal, amit a kékfrankosban gyakorta érzek és nem annyira kedvelek. A korty végén édeskés jegyeket érezni, számottevő alkohol jelenéte mellett.

 

Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

7.töltés

A meggyes, cseresznyés fajtajelleg illat itt is érződik, de mintha zárkózottabb, visszafogottabb lenne az előzőnél. Ízben is tisztább: bőrős ízek, gyümölcsössége kifejezőbb, főttes, kompótos jelleggel. Érezhetően itt is jobban a háttérben mara a hordó, ami ezek szerint a kékfrankosnál szerencsésebb.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

4Y MT TH

500 l

2.töltés

Mindhárom bor a Hangácsból való. Gyógyszeres, enyhén fülledt, picit tisztátalan pince hangulata villan be, amire aztán a hecsedli kicsit gyógyírként érkezik. Kátrányos, alkoholos, sötét tónusú, kesernyés ízvilágú, meglehetősen atipikus pinot. Tapad a végén a cseresség is.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

4Y M+ TH

500 l

2.töltés

Valamivel tehát több lángot kapott a donga. Gombás, szilvás, aszalt gyümölcsös melegég érződik orrban, de ezt sem éreztem teljesen makulátlannak. Ízben még kifejezettebb alkohol (sajnos). Kesernyés és pinot-hoz képest sötétebb hangulata van, mely aztán csokis kesernyében ér véget.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

FAE M+ TH

 Vékonyabb fal

500 l

2.töltés

Elvileg tehát több levegőt kaphatott az eddigi éréssel. Virágos, vegetális és egyszerre gyümölcsös. Étcsoki, pinot-hoz képest mélységben és szélességben nagyobb térhatás érződik ebben a borban is, melyre az alkohol és némi édesség is rájön. Próbálok bízni abban, hogy kinövi ezeket a túlzó jegyeket a bor és pinot-san simul majd a végén minden.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Kádár

MT

225 l

1. töltés

Füstölt sonka, gyufafüst illata érződik, melyet hajdan Ráspi kékfrankosokban de szerettem. Ízre édeskés, földes jellegű, nagyon finom és jólesően gyümölcsös bor. A hordó kevés, kimondottan könnyed benyomást kelt.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Kádár

M+

225 l

1.töltés

Füstölt sonka, gyufafüst itt is van, de érkezik mellé vanília is a hosszabb pörkölés folyományaként. Végtelenül egyensúlyos ez is. Börös, fűszeres, kesernyés, édeskés egyszerre, nagyon elegánsak ezek az M+os vörösborok!

 

Böjt Kékfrankos 2015

European Coopers

3Y MT

225 l

1.töltés

Fanyar vegetális illat, füstösséggel. Több a gyümölcs azonban és megjelenik a virágosság is. Édes fűszeres ízek, hosszra közepes, de szép a szerekezet. Tetszett ez is nagyon.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Trust

3Y M+

225 l

1.töltés

Sós, füstös, virágos, édeskés illat, sokkal erőteljesebb hordósság. Több s sav és több a tannin is ebben a borban. Az édes fűszer itt is jelen van a kortyban, de a hossz sokkal komolyabb, erőteljesebb, kár, hogy némileg édességgel zárul.

 

Gere Cabernet franc Ördögárok 2015

KÁDÁR PETRAEA

M+

300 l

1.töltés

Borsos, fekete fűszeres, cassisos vonal illatban. Ízre telt, vaskos, tele fekete gyümölcsökkel, kesernyés ízekkel. Sima és selymes, mindamellett, hogy széles és nagytestű villányi bor.

 

Gere Cabernet franc Ördögárok 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Cassisos, de emellett főtt gyümölcsös illat, eleve több primer jegy. Ízben ksernyés, bőrös íz, édes fűszerekkel. A tannin remek, hosszú és egyensúlyos a korty, mégha itt –ott sorjásak is kissé az élek.

 

Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015.

EUROPEAN COOPERS

M+

300 l

1.töltés

Némileg magas illó, alatta rengeteg fűszer, szilva, némi vegetális jeggyel. Ízre bőrös, kesernyés, fekete tónusok keretezik mindenhol, sötét hangulatot adva az íznek. Tapadós tannin és a korty végére egy izmos, kiegyensúlyozott bor.

 

Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Kimondottan hordós, mély, elegáns illat. Érdekes, hogy az ízvilág hasonló, azaz a bor legyőzi a hordót, itt is tapadósak a tanninok, a lecsengés kissé édesebben végzódik.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

EUROPEAN COOPERS

M+

500 l

2.töltés

Likőrös, puncsos illat. Ízre sötét tónusok megint, erőteljes és kissé aránytalan alkohollal, határozott tanninokkal.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

EUROPEAN COOPERS

M+

300 l

1.töltés

Tölgyes, kókuszos buké. Ízben itt is keményen perszel az alkohol, ellett bőrös kesernye és egy kimondottan sűrű szövet jellemző. A korty vége kávés, csokis, melyhez erőteljes tannin párosul ismét.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Zártabb illat, elsőre kevés megfogható jeggyel. Sok, durva és nagyon szárító tannin van benne. Az íz likőrös benyomást kelt, azaz minden paramétere sok és kissé túlzó. Sokat kell még pihennie, simulnia hordóban (fog is).

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

KÁDÁR

M

500 l

2.töltés

Puncsos, édeskés, hordóvezérelt illat. Ízre kávés, masszívan feltapadó tanninok húzzák össze a szájat széltében, hosszában. Szilvás íze viszont ígéretes lehet az éréshez.

 

Vylyan Merlot 2015

Kádár

3Y MT

225 l.

1. töltés

Puhább illat a Gerék után, sok-sok szilvával. Lágyabb, gyümölcsösebb, hosszabb és mindinkább szerethető korty, melyet némileg zavaró kesernye zár.

 

Vylyan Merlot 2015

Ermitage

225 l

1.töltés

Sonkás, füstös illat, sok szilvával megint. Szépek a tanninok, de elég sokan vannak, nagyon fiatal, de lesz ideje ennek is gömbölyödni.

 

Malatinszky Cabernet franc 2015

Kádár (tartályos erjesztés)

MT TH / LT-MT TH

500 l

1.töltés

Enyhe zöldes villanásokat mutat az illat. Nehéz, súlyos, tömör szövetű vörösbor. Nagyon hosszú és szárító íz jellemzi, melyben a vegetális elemek ismét feltűnnek.

 

Malatinszky Cabernet franc 2015  

Kádár (hordós erjesztés)

MT TH / LT-MT TH

500 l

1.töltés

Speciális érlelési közeg: hordóban meg végbe az erjedés. Nagyon kicsi a különsbég, de ebben talán kevésbé érzem a vegetális elemeket, és a szárító érzet is elég markáns.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Heritage MT

225 l

1.töltés

Dorgó-dűlőből való furmint-hárs, mely kész furmint borban ázott.

Akácméz, birs, illatos, gyümölcsös, szerethető, fiatalos jelleg, kevés a botritisz. Ízre is igazi bukéaszú, a friss és édes gyümölcsös ízekre utazik, nem kimondottan hosszú íz.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Harmony MT

225 l

1.töltés

Akácméz, hecsedli, koncentráltabb, mélyebb illat. Valamivel komplexebb, mélyebb, hosszabb, de ez is aromás karaktert mutat, valamivel több, de diszkrét hordóhatással szolgál rá a brand a nevére.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Petraea MT

225 l

1.töltés

Teafüves, krémesebb, barackosabb illat. Itt már szignifikáns a hordó jelenléte a borban. Kesernyés íz, komplex hordóhatás, mely remélhetőleg az idővel finomodik még sokat.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Trust 2012

 neutrális

225 l

4.töltés

Egyértelműen uralja a fa, mely semmiképpen nem kívánatos a végső borban. Krémes, hosszú ízű aszú, de egyelőre mégsem igazán kap kellő teret a gyümölcs, a sok apró részlet és dísz, mely az aszúkat igazán széppé teszi.

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább