x

Ripka Gergely

Kádár és borász találkozása

Kádár Hungary: A hordó, ha elegáns

Nyilván rengeteg dologban jók vagyunk, biztos bármilyen sportban azok is lehetünk később, ha elég milliárdot eltapsolunk rá látványosan, de egy dolog már történelmileg is bizonyított. - Kádárhatalom vagyunk. Akármilyen picik is, de tudnunk kell, hogy a zempléni, mecseki, bakonyi, börzsönyi, mátra-hegyvidéki északi, hűvös, sziklás lejőin a világ talán legkiválóbb hordóalapanyaga tenyészik határainkon belül. A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) szálszerkezete, szívóssága és remek csersavösszetétele miatt pár éves, szabad ég alatt történő érleléssel (és nem szárítással) világszerte nagybecsű hordókat ad a borászok nagy örömére.
Magam is büszke birtokosa vagyok egy kádár-végzettségnek és maximális örömmel, tisztelettel csodáltam azokat, akik máig űzik ezt a csodálatos mesterséget. A kézi erőt ugyanis mind a mai napig nem lehet kihagyni a hordóból. Persze itt-ott gépesítették, fejlesztettek a technológián, de a humán-háttér ma is nagyon kell a jó hordóhoz. De milyen is a jó hordó? Azért kezdtem el kádárnak tanulni, mert t
udtam, hogy egész más a jó hordó egy kádárnak és egész más az ideális érlelőeszköz a borásznak. Hogy ki az, aki ezt a drága technológiát, drága terméket gazdaságossági és piacossági szempontok szerint képes közös nevezővel legyártani a két szakma közt? Kalydy András, a 90 %-ban exportra termelő Kádár Hungary Kft hordók közt és borok közt is magabiztosan mozgó vezetője hívott össze borászokat és borszakírókat egy kis közös kóstolgatásra.

Több, mint 60 éves tapasztalattal a háta mögött, a Kádár Hungary egyre finomabbra hangolta a szaktudást és tényleg ügyesen látta meg Kalydy András azt, hogy mire van szüksége a borászoknak: olyan hordóra, ami a kitűnő alapanyag mellett moderáltan érezhető a borban. A termőhely a borásznak is nagyon fontos, de immár ars poeticajaba foglalja a kádár is: Északi-Középhegység viszonylag homogén, rendkívül sűrű szálú kocsánytalan tölgyei közül is a legjobb területeket, legjobb alapanyagot keresik a hordókhoz. Innen indul ki a teljes körű nyomonkövethetősége a hordókészítésnek, folytatódva a rönkök sorszámozásával, a dongagyártás valamennyi fázisának rögzítésével.

A minimum 24 hónapos érlelés Erdőbényén történik. A hasított és fűrészelt, tölgyfa rendkívül precíz és pontos dongaképzésen esik át, hogy egyrészt az élek is tökéletesen illeszkedjenek, másrészt a veszteség is minimális legyen (a tölgyfa nem olcsó alapanyag).

Végül a speciális pörkölési technika pedig egyedi karakterrel, rendezett hordós ízvilággal jelentkezik végül a borban. A teljes pörkölési folyamat számítógéppel iránytott és rögzített, valós idejű visszajelzést biztosítva a kádár számára a hőmérsékletről, időről, vízpermet időzítéséről és vízmennyiségről. A pörkölés alapvető változást jelent a fában, mely közben a vízpermettel, a pörkölés idejével, a hőátadás módjával jelentősen eltérő fizikai és érzékszervi végeredményt adhat ki.

 

A Kádár Hungary főbb pörkölési típusai, profiljai:

LT-MT: enyhe-közepes. Főleg fehérborokhoz, rövidebb érleléshez, frissebb hatáshoz.

MT: közepes pörkölés, melynek komplexitásában karácsonyi fűszerek jelennek meg.

FMT: szintén közepes, de komolyabb gerincet, strujtúrát ad az egyensúlyos borhoz

M+: a Kádár Hungaryre legjellemzőbb pörkölés a médiumplusz. Koncentrált borokhoz ajánlott, amelyek képesek egyensúlyt biztosítani a maximális aromamennyiséggel.

FM+: közepesnél erősebb pörkölés, mely struktúrát, nagy testet ad.

HT: erős pörkölés, kimondottan a test és a szélesség erősítésére.

(TH=fejpörkölést jelent, mely még jobban erősíti a testet..)

 

A kóstoló, melyet a cég szervezett félvak jellegű volt. Tudtuk a borászatot, a fajtát, az évjáratot minden borról, csak épp azt nem, hogy melyik verzió milyen hordóban érik éppen a kóstoló perceiben is (hogy aztán pár hónap/év múlva, akár egalizálva, kész formában kerüljön a palackokba). Izgalmas kontextus volt látni, melyik hordó mit hoz ki ugyanabból a borból (dőlt betűs tanulságokkal):

 

Dobogó Furmint 2016
(
Kádár, 2.töltés, 3 hl, a mészköves Felsőtárkányból)

Betsek, Úrágya, Szent Tamás. A mindig megbízható birtokfurmint egyik ékes példája, 3 L-es palackból kósolva. Kirobbanóan gyümölcsös: birssel és őszibarackos lédússággal. A korty kiváló zamatú, nagyon kerek és sima, nem túl hosszú vagy testes, de pont így szép. 6

 

Heimann Céh Kereszt kadarka 2016

Rousseau

MFC MT

300 l

1.töltés

Kb. 50 napja volt ekkor hordóban mindkét bor. Ez az idő nagyjából 9 hónap lesz a végére. Édesfűszeres, vaníliás, intenzíven fás bor, gyümölcsjoghurtos frissességgel. A hordó kifejezetten rájátszik az édes tónusra.

 

Heimann Céh Kereszt kadarka 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

2.töltés

Sokkalta gyümölcsösebb a bor illata és íze is. Málna, csipkebogyó, nagyon szép díszítő elemek. Ízben is az a fajta gyümölcsbomba, amiért ezt a fajtát annyira kedvelem. Élettelibb ez a bor, melyben a hordó sokkal szolgaibb és moderáltabb.

 

Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

2.töltés

Meggyes, cseresznyés, hordóvezéreltebb illat. Megvan ízében az a fajta disszonancia, egyfajta halvány csatornássággal, amit a kékfrankosban gyakorta érzek és nem annyira kedvelek. A korty végén édeskés jegyeket érezni, számottevő alkohol jelenéte mellett.

 

Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

7.töltés

A meggyes, cseresznyés fajtajelleg illat itt is érződik, de mintha zárkózottabb, visszafogottabb lenne az előzőnél. Ízben is tisztább: bőrős ízek, gyümölcsössége kifejezőbb, főttes, kompótos jelleggel. Érezhetően itt is jobban a háttérben mara a hordó, ami ezek szerint a kékfrankosnál szerencsésebb.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

4Y MT TH

500 l

2.töltés

Mindhárom bor a Hangácsból való. Gyógyszeres, enyhén fülledt, picit tisztátalan pince hangulata villan be, amire aztán a hecsedli kicsit gyógyírként érkezik. Kátrányos, alkoholos, sötét tónusú, kesernyés ízvilágú, meglehetősen atipikus pinot. Tapad a végén a cseresség is.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

4Y M+ TH

500 l

2.töltés

Valamivel tehát több lángot kapott a donga. Gombás, szilvás, aszalt gyümölcsös melegég érződik orrban, de ezt sem éreztem teljesen makulátlannak. Ízben még kifejezettebb alkohol (sajnos). Kesernyés és pinot-hoz képest sötétebb hangulata van, mely aztán csokis kesernyében ér véget.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

FAE M+ TH

 Vékonyabb fal

500 l

2.töltés

Elvileg tehát több levegőt kaphatott az eddigi éréssel. Virágos, vegetális és egyszerre gyümölcsös. Étcsoki, pinot-hoz képest mélységben és szélességben nagyobb térhatás érződik ebben a borban is, melyre az alkohol és némi édesség is rájön. Próbálok bízni abban, hogy kinövi ezeket a túlzó jegyeket a bor és pinot-san simul majd a végén minden.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Kádár

MT

225 l

1. töltés

Füstölt sonka, gyufafüst illata érződik, melyet hajdan Ráspi kékfrankosokban de szerettem. Ízre édeskés, földes jellegű, nagyon finom és jólesően gyümölcsös bor. A hordó kevés, kimondottan könnyed benyomást kelt.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Kádár

M+

225 l

1.töltés

Füstölt sonka, gyufafüst itt is van, de érkezik mellé vanília is a hosszabb pörkölés folyományaként. Végtelenül egyensúlyos ez is. Börös, fűszeres, kesernyés, édeskés egyszerre, nagyon elegánsak ezek az M+os vörösborok!

 

Böjt Kékfrankos 2015

European Coopers

3Y MT

225 l

1.töltés

Fanyar vegetális illat, füstösséggel. Több a gyümölcs azonban és megjelenik a virágosság is. Édes fűszeres ízek, hosszra közepes, de szép a szerekezet. Tetszett ez is nagyon.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Trust

3Y M+

225 l

1.töltés

Sós, füstös, virágos, édeskés illat, sokkal erőteljesebb hordósság. Több s sav és több a tannin is ebben a borban. Az édes fűszer itt is jelen van a kortyban, de a hossz sokkal komolyabb, erőteljesebb, kár, hogy némileg édességgel zárul.

 

Gere Cabernet franc Ördögárok 2015

KÁDÁR PETRAEA

M+

300 l

1.töltés

Borsos, fekete fűszeres, cassisos vonal illatban. Ízre telt, vaskos, tele fekete gyümölcsökkel, kesernyés ízekkel. Sima és selymes, mindamellett, hogy széles és nagytestű villányi bor.

 

Gere Cabernet franc Ördögárok 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Cassisos, de emellett főtt gyümölcsös illat, eleve több primer jegy. Ízben ksernyés, bőrös íz, édes fűszerekkel. A tannin remek, hosszú és egyensúlyos a korty, mégha itt –ott sorjásak is kissé az élek.

 

Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015.

EUROPEAN COOPERS

M+

300 l

1.töltés

Némileg magas illó, alatta rengeteg fűszer, szilva, némi vegetális jeggyel. Ízre bőrös, kesernyés, fekete tónusok keretezik mindenhol, sötét hangulatot adva az íznek. Tapadós tannin és a korty végére egy izmos, kiegyensúlyozott bor.

 

Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Kimondottan hordós, mély, elegáns illat. Érdekes, hogy az ízvilág hasonló, azaz a bor legyőzi a hordót, itt is tapadósak a tanninok, a lecsengés kissé édesebben végzódik.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

EUROPEAN COOPERS

M+

500 l

2.töltés

Likőrös, puncsos illat. Ízre sötét tónusok megint, erőteljes és kissé aránytalan alkohollal, határozott tanninokkal.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

EUROPEAN COOPERS

M+

300 l

1.töltés

Tölgyes, kókuszos buké. Ízben itt is keményen perszel az alkohol, ellett bőrös kesernye és egy kimondottan sűrű szövet jellemző. A korty vége kávés, csokis, melyhez erőteljes tannin párosul ismét.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Zártabb illat, elsőre kevés megfogható jeggyel. Sok, durva és nagyon szárító tannin van benne. Az íz likőrös benyomást kelt, azaz minden paramétere sok és kissé túlzó. Sokat kell még pihennie, simulnia hordóban (fog is).

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

KÁDÁR

M

500 l

2.töltés

Puncsos, édeskés, hordóvezérelt illat. Ízre kávés, masszívan feltapadó tanninok húzzák össze a szájat széltében, hosszában. Szilvás íze viszont ígéretes lehet az éréshez.

 

Vylyan Merlot 2015

Kádár

3Y MT

225 l.

1. töltés

Puhább illat a Gerék után, sok-sok szilvával. Lágyabb, gyümölcsösebb, hosszabb és mindinkább szerethető korty, melyet némileg zavaró kesernye zár.

 

Vylyan Merlot 2015

Ermitage

225 l

1.töltés

Sonkás, füstös illat, sok szilvával megint. Szépek a tanninok, de elég sokan vannak, nagyon fiatal, de lesz ideje ennek is gömbölyödni.

 

Malatinszky Cabernet franc 2015

Kádár (tartályos erjesztés)

MT TH / LT-MT TH

500 l

1.töltés

Enyhe zöldes villanásokat mutat az illat. Nehéz, súlyos, tömör szövetű vörösbor. Nagyon hosszú és szárító íz jellemzi, melyben a vegetális elemek ismét feltűnnek.

 

Malatinszky Cabernet franc 2015  

Kádár (hordós erjesztés)

MT TH / LT-MT TH

500 l

1.töltés

Speciális érlelési közeg: hordóban meg végbe az erjedés. Nagyon kicsi a különsbég, de ebben talán kevésbé érzem a vegetális elemeket, és a szárító érzet is elég markáns.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Heritage MT

225 l

1.töltés

Dorgó-dűlőből való furmint-hárs, mely kész furmint borban ázott.

Akácméz, birs, illatos, gyümölcsös, szerethető, fiatalos jelleg, kevés a botritisz. Ízre is igazi bukéaszú, a friss és édes gyümölcsös ízekre utazik, nem kimondottan hosszú íz.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Harmony MT

225 l

1.töltés

Akácméz, hecsedli, koncentráltabb, mélyebb illat. Valamivel komplexebb, mélyebb, hosszabb, de ez is aromás karaktert mutat, valamivel több, de diszkrét hordóhatással szolgál rá a brand a nevére.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Petraea MT

225 l

1.töltés

Teafüves, krémesebb, barackosabb illat. Itt már szignifikáns a hordó jelenléte a borban. Kesernyés íz, komplex hordóhatás, mely remélhetőleg az idővel finomodik még sokat.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Trust 2012

 neutrális

225 l

4.töltés

Egyértelműen uralja a fa, mely semmiképpen nem kívánatos a végső borban. Krémes, hosszú ízű aszú, de egyelőre mégsem igazán kap kellő teret a gyümölcs, a sok apró részlet és dísz, mely az aszúkat igazán széppé teszi.

X
Borházi csendélet télen

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Fehér csúcsok a nagyvilágból

Tanulságok és stílusok a legnagyobbaktól

Hogyan lesz valamiből a világ legjobb száraz fehérbora? Egy termőhelyből, aztán egy brandből, esetleg a fajtából? Egyáltalán hogyan lehet bekerülni az élvonalba, mit kell ahhoz tudnia egy bornak? Mielőtt ma  végigvennénk néhányat a világ fehér csúcsborai közül, akaratlanul is számba veszi az ember, milyen erényekkel bírnak az előttünk járók. - Sauvignon/Loire: fűszeres, de moderált, csiszolt, feszes; sauvignon/Bordó: fás, de intelligensen, miközben élő savú és gyümölcsös is; sauvignon/Új-Zéland: mindenben intenzív - erős illat, ízben gyümölcsözön; rajnai/német: savvezérelt, de közben komplex, feszes, csiszolt; rajnai/osztrák: könnyebb, egyensúlyos, sima, mégis egyenes, élő savú; és végül chardonnay/burgundia: minőségi fa, végtelen komplexitás, termőhelyiség, vitalitás. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezeket az erényeket a legtöbb évjáratban és a legtöbb termelőnél megtaláljuk az adott régióban. Ugyancsak fontos, hogy ezek a régiók noha általában fajtaborokat készítenek, ahogy fent is látjuk, ám alapvetően mégsem fajtáról kommunikálnak, hanem sokkal inkább termőhelyről (többnyire a dűlőt is megnevezve, franciáknál a besorolással együtt). Ez azért fontos, mert hazánkban ez nem tűnik közmegegyezés tárgyának ennyi év után sem (sajnos), hanem sokan még mindig fajták (indokolatlan?) kiemelésén munkálkodnak.

Tovább
Préselő Pince, Erdőbénye

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

••DEMETER ZOLTÁN, ASZÚSZTÁROK: 1998-2008

10 éven át minden évjáratban stabilan 90 pont felett

Kevés olyan borvidék van a világban, mely kategóriájában képes szinte minden évjáratban 90 pont fölötti borokat nyújtani. Ha az aszút vesszük alapul, Tokaj ilyen borvidéke a világnak. Demeter Zoltánt sem nagyon kell már talán bemutatni az olvasóknak. A TokajKalauz első pincéje, mely 100 csillagnál többet gyűjtött eddig a borkatalógusunk értelmében. Ezzel az első 2 csillagos borásza a kiadványnak. Olyan kort élünk, amikor a mindenkori száraz borokról Tokajban is gyakrabban kell beszélnünk a különböző pincéknél, pedig nekem mindigis meggyőződésem volt, hogy aszúminőséget tekintve az abszolút első Demeter Zoltán. Noha ebben nehezebb igazán kiemelkedőnek lenni: szükségtelen neveket mondanom, - az egész borvidéken hihetetlen minőségek vannak jelen egyszerre (szárazban pedig mindenhol vannak amplitudók: fölfelé és sajnos lefelé is). Épp ezért fontosnak érzem időről-időre hangsúlyozni: Tokaj a világ első számú édesboros borvidéke, ami felelősség, küldetés, hagyaték. - Demeter Zoltán pedig nem csak főboraival teremtett önálló (és a borvidék számára is irányadó) műfajt édesben, de aszúi is mindig az extrém koncentrációról és egyúttal a kivételes egyensúlyról szóltak. Olyan formátumú borok, amiknek tényleg a világ legjobb éttermeinek borlapján és a ritakaságokat gyűjők pincéjében a helye.

Tovább

Ripka Gergely

RieslingRovat: Von Racknitz @ Nahe

Tűpontos rajnaik egy fiatal borászattól

Kinek hiányoztak a rajnaik februárban? Nekem biztosan (ezentúl rieslingrovat címke alatt fogunk egyik kedvenc szőlőfajtánkkal foglalkozni). Ma egy nagyon izgalmas fiatalabb, tán kevéssé ismert pincéről érkezik a poszt: fiatal házaspár (akiknek aztán a magánéleti válságok miatt újabban nehezebb időket kell megélniük pinceként is). Tar Feri barátunk egyik titkos kedvence a borászat, akik a fajta és a termőhely lehetőségeivel jóval a riesling.hu indulása előtt le tudták nyűgözni a rajnai borok tán legnagyobb ma élő honi ismerőjét . Ennyi talán elég is, hogy a Racknitzra kíváncsiak legyünk. Két termőhelyet vettünk górcső alá: a Klamm porfír (vulkáni törmelék) talaj, lágyabb borokkal; Döhhnofféktól pedig tudjuk, hogy a Hermannshöhle (Hermész barlangja) igazi ikonikus terroir ezen a részen: szürke palás talaj és porfír keveréke, jóval pengébb, feszesebb borokkal. - Sav cukor arány 1:1, finomseprős érés, csak acéltartály! Az első évjárat uk 2003 volt egyébként, tehát az alábbiak még bőven az első leckék közt vannak, ha egy boros pince idővonalát vesszük:

Tovább