x

Ripka Gergely

Kádár és borász találkozása

Kádár Hungary: A hordó, ha elegáns

Nyilván rengeteg dologban jók vagyunk, biztos bármilyen sportban azok is lehetünk később, ha elég milliárdot eltapsolunk rá látványosan, de egy dolog már történelmileg is bizonyított. - Kádárhatalom vagyunk. Akármilyen picik is, de tudnunk kell, hogy a zempléni, mecseki, bakonyi, börzsönyi, mátra-hegyvidéki északi, hűvös, sziklás lejőin a világ talán legkiválóbb hordóalapanyaga tenyészik határainkon belül. A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) szálszerkezete, szívóssága és remek csersavösszetétele miatt pár éves, szabad ég alatt történő érleléssel (és nem szárítással) világszerte nagybecsű hordókat ad a borászok nagy örömére.
Magam is büszke birtokosa vagyok egy kádár-végzettségnek és maximális örömmel, tisztelettel csodáltam azokat, akik máig űzik ezt a csodálatos mesterséget. A kézi erőt ugyanis mind a mai napig nem lehet kihagyni a hordóból. Persze itt-ott gépesítették, fejlesztettek a technológián, de a humán-háttér ma is nagyon kell a jó hordóhoz. De milyen is a jó hordó? Azért kezdtem el kádárnak tanulni, mert t
udtam, hogy egész más a jó hordó egy kádárnak és egész más az ideális érlelőeszköz a borásznak. Hogy ki az, aki ezt a drága technológiát, drága terméket gazdaságossági és piacossági szempontok szerint képes közös nevezővel legyártani a két szakma közt? Kalydy András, a 90 %-ban exportra termelő Kádár Hungary Kft hordók közt és borok közt is magabiztosan mozgó vezetője hívott össze borászokat és borszakírókat egy kis közös kóstolgatásra.

Több, mint 60 éves tapasztalattal a háta mögött, a Kádár Hungary egyre finomabbra hangolta a szaktudást és tényleg ügyesen látta meg Kalydy András azt, hogy mire van szüksége a borászoknak: olyan hordóra, ami a kitűnő alapanyag mellett moderáltan érezhető a borban. A termőhely a borásznak is nagyon fontos, de immár ars poeticajaba foglalja a kádár is: Északi-Középhegység viszonylag homogén, rendkívül sűrű szálú kocsánytalan tölgyei közül is a legjobb területeket, legjobb alapanyagot keresik a hordókhoz. Innen indul ki a teljes körű nyomonkövethetősége a hordókészítésnek, folytatódva a rönkök sorszámozásával, a dongagyártás valamennyi fázisának rögzítésével.

A minimum 24 hónapos érlelés Erdőbényén történik. A hasított és fűrészelt, tölgyfa rendkívül precíz és pontos dongaképzésen esik át, hogy egyrészt az élek is tökéletesen illeszkedjenek, másrészt a veszteség is minimális legyen (a tölgyfa nem olcsó alapanyag).

Végül a speciális pörkölési technika pedig egyedi karakterrel, rendezett hordós ízvilággal jelentkezik végül a borban. A teljes pörkölési folyamat számítógéppel iránytott és rögzített, valós idejű visszajelzést biztosítva a kádár számára a hőmérsékletről, időről, vízpermet időzítéséről és vízmennyiségről. A pörkölés alapvető változást jelent a fában, mely közben a vízpermettel, a pörkölés idejével, a hőátadás módjával jelentősen eltérő fizikai és érzékszervi végeredményt adhat ki.

 

A Kádár Hungary főbb pörkölési típusai, profiljai:

LT-MT: enyhe-közepes. Főleg fehérborokhoz, rövidebb érleléshez, frissebb hatáshoz.

MT: közepes pörkölés, melynek komplexitásában karácsonyi fűszerek jelennek meg.

FMT: szintén közepes, de komolyabb gerincet, strujtúrát ad az egyensúlyos borhoz

M+: a Kádár Hungaryre legjellemzőbb pörkölés a médiumplusz. Koncentrált borokhoz ajánlott, amelyek képesek egyensúlyt biztosítani a maximális aromamennyiséggel.

FM+: közepesnél erősebb pörkölés, mely struktúrát, nagy testet ad.

HT: erős pörkölés, kimondottan a test és a szélesség erősítésére.

(TH=fejpörkölést jelent, mely még jobban erősíti a testet..)

 

A kóstoló, melyet a cég szervezett félvak jellegű volt. Tudtuk a borászatot, a fajtát, az évjáratot minden borról, csak épp azt nem, hogy melyik verzió milyen hordóban érik éppen a kóstoló perceiben is (hogy aztán pár hónap/év múlva, akár egalizálva, kész formában kerüljön a palackokba). Izgalmas kontextus volt látni, melyik hordó mit hoz ki ugyanabból a borból (dőlt betűs tanulságokkal):

 

Dobogó Furmint 2016
(
Kádár, 2.töltés, 3 hl, a mészköves Felsőtárkányból)

Betsek, Úrágya, Szent Tamás. A mindig megbízható birtokfurmint egyik ékes példája, 3 L-es palackból kósolva. Kirobbanóan gyümölcsös: birssel és őszibarackos lédússággal. A korty kiváló zamatú, nagyon kerek és sima, nem túl hosszú vagy testes, de pont így szép. 6

 

Heimann Céh Kereszt kadarka 2016

Rousseau

MFC MT

300 l

1.töltés

Kb. 50 napja volt ekkor hordóban mindkét bor. Ez az idő nagyjából 9 hónap lesz a végére. Édesfűszeres, vaníliás, intenzíven fás bor, gyümölcsjoghurtos frissességgel. A hordó kifejezetten rájátszik az édes tónusra.

 

Heimann Céh Kereszt kadarka 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

2.töltés

Sokkalta gyümölcsösebb a bor illata és íze is. Málna, csipkebogyó, nagyon szép díszítő elemek. Ízben is az a fajta gyümölcsbomba, amiért ezt a fajtát annyira kedvelem. Élettelibb ez a bor, melyben a hordó sokkal szolgaibb és moderáltabb.

 

Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

2.töltés

Meggyes, cseresznyés, hordóvezéreltebb illat. Megvan ízében az a fajta disszonancia, egyfajta halvány csatornássággal, amit a kékfrankosban gyakorta érzek és nem annyira kedvelek. A korty végén édeskés jegyeket érezni, számottevő alkohol jelenéte mellett.

 

Heimann Kékfrankos Baranya-völgy 2016

Kádár

MT TH

vastagfalú

1000 l

7.töltés

A meggyes, cseresznyés fajtajelleg illat itt is érződik, de mintha zárkózottabb, visszafogottabb lenne az előzőnél. Ízben is tisztább: bőrős ízek, gyümölcsössége kifejezőbb, főttes, kompótos jelleggel. Érezhetően itt is jobban a háttérben mara a hordó, ami ezek szerint a kékfrankosnál szerencsésebb.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

4Y MT TH

500 l

2.töltés

Mindhárom bor a Hangácsból való. Gyógyszeres, enyhén fülledt, picit tisztátalan pince hangulata villan be, amire aztán a hecsedli kicsit gyógyírként érkezik. Kátrányos, alkoholos, sötét tónusú, kesernyés ízvilágú, meglehetősen atipikus pinot. Tapad a végén a cseresség is.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

4Y M+ TH

500 l

2.töltés

Valamivel tehát több lángot kapott a donga. Gombás, szilvás, aszalt gyümölcsös melegég érződik orrban, de ezt sem éreztem teljesen makulátlannak. Ízben még kifejezettebb alkohol (sajnos). Kesernyés és pinot-hoz képest sötétebb hangulata van, mely aztán csokis kesernyében ér véget.

 

St. Andrea Pinot noir 2015

Kádár

FAE M+ TH

 Vékonyabb fal

500 l

2.töltés

Elvileg tehát több levegőt kaphatott az eddigi éréssel. Virágos, vegetális és egyszerre gyümölcsös. Étcsoki, pinot-hoz képest mélységben és szélességben nagyobb térhatás érződik ebben a borban is, melyre az alkohol és némi édesség is rájön. Próbálok bízni abban, hogy kinövi ezeket a túlzó jegyeket a bor és pinot-san simul majd a végén minden.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Kádár

MT

225 l

1. töltés

Füstölt sonka, gyufafüst illata érződik, melyet hajdan Ráspi kékfrankosokban de szerettem. Ízre édeskés, földes jellegű, nagyon finom és jólesően gyümölcsös bor. A hordó kevés, kimondottan könnyed benyomást kelt.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Kádár

M+

225 l

1.töltés

Füstölt sonka, gyufafüst itt is van, de érkezik mellé vanília is a hosszabb pörkölés folyományaként. Végtelenül egyensúlyos ez is. Börös, fűszeres, kesernyés, édeskés egyszerre, nagyon elegánsak ezek az M+os vörösborok!

 

Böjt Kékfrankos 2015

European Coopers

3Y MT

225 l

1.töltés

Fanyar vegetális illat, füstösséggel. Több a gyümölcs azonban és megjelenik a virágosság is. Édes fűszeres ízek, hosszra közepes, de szép a szerekezet. Tetszett ez is nagyon.

 

Böjt Kékfrankos 2015

Trust

3Y M+

225 l

1.töltés

Sós, füstös, virágos, édeskés illat, sokkal erőteljesebb hordósság. Több s sav és több a tannin is ebben a borban. Az édes fűszer itt is jelen van a kortyban, de a hossz sokkal komolyabb, erőteljesebb, kár, hogy némileg édességgel zárul.

 

Gere Cabernet franc Ördögárok 2015

KÁDÁR PETRAEA

M+

300 l

1.töltés

Borsos, fekete fűszeres, cassisos vonal illatban. Ízre telt, vaskos, tele fekete gyümölcsökkel, kesernyés ízekkel. Sima és selymes, mindamellett, hogy széles és nagytestű villányi bor.

 

Gere Cabernet franc Ördögárok 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Cassisos, de emellett főtt gyümölcsös illat, eleve több primer jegy. Ízben ksernyés, bőrös íz, édes fűszerekkel. A tannin remek, hosszú és egyensúlyos a korty, mégha itt –ott sorjásak is kissé az élek.

 

Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015.

EUROPEAN COOPERS

M+

300 l

1.töltés

Némileg magas illó, alatta rengeteg fűszer, szilva, némi vegetális jeggyel. Ízre bőrös, kesernyés, fekete tónusok keretezik mindenhol, sötét hangulatot adva az íznek. Tapadós tannin és a korty végére egy izmos, kiegyensúlyozott bor.

 

Gere Cabernet franc Gyimóthy 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Kimondottan hordós, mély, elegáns illat. Érdekes, hogy az ízvilág hasonló, azaz a bor legyőzi a hordót, itt is tapadósak a tanninok, a lecsengés kissé édesebben végzódik.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

EUROPEAN COOPERS

M+

500 l

2.töltés

Likőrös, puncsos illat. Ízre sötét tónusok megint, erőteljes és kissé aránytalan alkohollal, határozott tanninokkal.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

EUROPEAN COOPERS

M+

300 l

1.töltés

Tölgyes, kókuszos buké. Ízben itt is keményen perszel az alkohol, ellett bőrös kesernye és egy kimondottan sűrű szövet jellemző. A korty vége kávés, csokis, melyhez erőteljes tannin párosul ismét.

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

KÁDÁR PETRAEA

M

300 l

1.töltés

Zártabb illat, elsőre kevés megfogható jeggyel. Sok, durva és nagyon szárító tannin van benne. Az íz likőrös benyomást kelt, azaz minden paramétere sok és kissé túlzó. Sokat kell még pihennie, simulnia hordóban (fog is).

 

Gere Cabernet sauvignon Gyimóthy 2015

KÁDÁR

M

500 l

2.töltés

Puncsos, édeskés, hordóvezérelt illat. Ízre kávés, masszívan feltapadó tanninok húzzák össze a szájat széltében, hosszában. Szilvás íze viszont ígéretes lehet az éréshez.

 

Vylyan Merlot 2015

Kádár

3Y MT

225 l.

1. töltés

Puhább illat a Gerék után, sok-sok szilvával. Lágyabb, gyümölcsösebb, hosszabb és mindinkább szerethető korty, melyet némileg zavaró kesernye zár.

 

Vylyan Merlot 2015

Ermitage

225 l

1.töltés

Sonkás, füstös illat, sok szilvával megint. Szépek a tanninok, de elég sokan vannak, nagyon fiatal, de lesz ideje ennek is gömbölyödni.

 

Malatinszky Cabernet franc 2015

Kádár (tartályos erjesztés)

MT TH / LT-MT TH

500 l

1.töltés

Enyhe zöldes villanásokat mutat az illat. Nehéz, súlyos, tömör szövetű vörösbor. Nagyon hosszú és szárító íz jellemzi, melyben a vegetális elemek ismét feltűnnek.

 

Malatinszky Cabernet franc 2015  

Kádár (hordós erjesztés)

MT TH / LT-MT TH

500 l

1.töltés

Speciális érlelési közeg: hordóban meg végbe az erjedés. Nagyon kicsi a különsbég, de ebben talán kevésbé érzem a vegetális elemeket, és a szárító érzet is elég markáns.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Heritage MT

225 l

1.töltés

Dorgó-dűlőből való furmint-hárs, mely kész furmint borban ázott.

Akácméz, birs, illatos, gyümölcsös, szerethető, fiatalos jelleg, kevés a botritisz. Ízre is igazi bukéaszú, a friss és édes gyümölcsös ízekre utazik, nem kimondottan hosszú íz.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Harmony MT

225 l

1.töltés

Akácméz, hecsedli, koncentráltabb, mélyebb illat. Valamivel komplexebb, mélyebb, hosszabb, de ez is aromás karaktert mutat, valamivel több, de diszkrét hordóhatással szolgál rá a brand a nevére.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Kádár

Petraea MT

225 l

1.töltés

Teafüves, krémesebb, barackosabb illat. Itt már szignifikáns a hordó jelenléte a borban. Kesernyés íz, komplex hordóhatás, mely remélhetőleg az idővel finomodik még sokat.

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015

Trust 2012

 neutrális

225 l

4.töltés

Egyértelműen uralja a fa, mely semmiképpen nem kívánatos a végső borban. Krémes, hosszú ízű aszú, de egyelőre mégsem igazán kap kellő teret a gyümölcs, a sok apró részlet és dísz, mely az aszúkat igazán széppé teszi.

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább