Vegyes kóstoló bloggerekkel
Egy Szombat délutáni borozgatós chill
Egy kóstoló akkor jó, ha minél több jó ember van hozzá. A bor egyik, ha nem a legjobb tulajdonsága, hogy lerövidíti az emberek közti távolságot, temérdek témát vet föl és nagyon kellemes kísérője, sőt indukálója fontos beszélgetéseknek. Nagyon jó látni, hogy a hazai borbloggerek közt egyre erősebb kohéziós erők hatnak. A közösségi oldalak nyújtotta lehetőségeknek hála zökkenőmentes és előremutató kommunikáció tud zajlani köztünk, nem ritkán barátságok, sőt baráti társaságok is alakultak a boros érdeklődésnek köszönhetően. Ungert és rszabi mindketten blog.hu-s bloggerek. Sokat kóstolnak már együtt, összeszokott brigád, de most én is bepofátlankodtam hagyományos szombat délutáni borozgatásukba, szerencsére nem volt annyira ellenükre. A szabályok egyszerűek: nincs semmiféle szabály, csak örömborozás, mindenki hoz valamit, sorba rakjuk őket és kóstolunk, aztán iszunk is, mert így teljes a lelki békénk.
Tállya Selection Furmint 2012
A korábban Vineum néven ügyködő Zsadányi Pince terméke ez a bor, mely a furmint februáron már bemutatkozó, alap Tállya bor komolyabb kiadása lenne. Illatban olajos magok, kövesség, tropikális jegyek, de elég jól kivehető benne a fajta jópár vonása is. Ízben sós, egy tölgyes vonal végighúzódik az egész kortyon, de még épp elfér. Van benne egy érdekes fémesség, melyet krémesség ellenpontoz. A bor tiszta, savaknak sincs híján, de viszonylag egydimenziós. Erős 5
Zsadányi Görbe 2012
Trópusi gyümölcsök itt is jelentkeznek, emellett van benne egy határozott likőrös (puncsos) illat, ami szinte biztos, hogy a hordóval hozható összefüggésbe. Nagyobb test, sűrűbb szerkezet az előző után. A korty vége felé egy kis hordós cseresség is érezhető. Kissé darabos és súlyos bor, de egyensúlya még a határértékeken belül mozog. 5
Homonna Birtokbor 2012.*
Illatos, érezhetően hársas hangulatú illat, az évjárat intenzív gyümölcsösségével. Púder, sült alma (…?), zöldalma, tropikális elemekkel díszítve. Szép illat, remélhetőleg nem indul még el reszeltalma felé, csak olyan mintha…. Sűrű és mégis eleven korty, benne a borász stílusának jól kivehető jegyeivel. Friss és mégis telt száraz tokaji. Irigylésreméltó savak 2012-ből, sós, ásványos díszek, élmentesség és sok-sok primer gyümölcs teszi finommá, jól ihatóvá. Szerkezetileg is remek száraz tokaji. 6+
Villa Tolnay Rajnai rizling 2010.*
Sokszor emelték már föl a 10-es VT badacsonyi rajnait. És ez egyáltalán nem véletlen. Fontos alapművé vált ez a tanulságos bor, mely rengeteg üzenetet hordoz. Illatban somlói borokat idéz, bazaltos, termálvizes palackbuké: egyételműen inkább a termőhelyet, semmint a fajtát mutatja be. Ízben is intenzív sósság. Jó sav, szuper egyensúly (bár szerintem késői szüretes jelleg, sőt maradék cukor szintén fellelhető benne). Széles és vastag bor, de mégsem lustul el sehol. Hiába, aki 2010-ben ki tudott várni a szürettel egy pár melegebb, őszi napot, az kivételes beltartalommal feltöltött gyümölcsöt szüretelhetett (a sok víz halmozta föl ezt a szárazanyagtartalmat a bogyókban, mely az éréssel, vízvesztéssel, még izgalmasabb dolgokat produkált, mint egy kiegyensúlyozott esztendő). Tudjuk az akov féle Prager-beszámoló óta azt is, hogy a rajnai sokkal többre képes a stresszesebb, nehezebb évjáratokban. Ez itt is érzékelhető (de egy sor Viilla Sandahl bornál és tokaji édeseknél is). Legalább négyszer kóstoltam ezt a bort az elmúlt egy évben, de mindig sziporkázott. Ráadásul bőven 3000 alatt ez a bor kivételes érték, hihetetlen élmény. 7
N.A.G. Oldalolasz 2009.
A gyöngyöstarjáni Németh Attila borműhelyében számos fajtából futahatunk bele igazán szélsőséges kísérletekbe, egyedi kincsekbe. Félszáraz chardonnay, 15-ös alkoholú fehérborok, 200 g/l maradékcukúr sárga msukotály vagy épp édes olaszrizling egyaránt akad a limitált NAG tételek közt. Az Oldal-olaszrizling mondható mind közül a legérdekesebb tételnek immár több évjárat óta. Tekintélyes cukor minden évben marad ebben a borban, ez most 22 g/l lett, 15-ös alkohol kíséretében. Orrban először némi illós technokolosság fogad (persze késői szüretnél mindig magasabb illóval kell számolni). Mellette szarvasgomba, gomba, késői szüretes aromatika. Ízre kissé kesernyés fajtajelleg. Mégis sűrű és krémes bor, izgalmas egyensúly mellett. Vibrálóbb, izgalmasabb lehetne picit több cukorral és több savval (5,5), de azért a maga nemében sajátos jelenség. Fáradtnak talán nem mondanám, de feljebb ez a bor már nem nagyon fog jutni szerintem. Gyenge 6
Dénes Hegybirtok Olaszrizling 2007
A bort már két éve is kóstoltam Etyeken, most is ugyanolyan volt. Hat év után is intenzív virágokat mutat: negédes fehér liliom, mellette gumi, viaszos jelleg. Bukéboros ízben is. Élénk savak tartják össze a vázat, pici fajtajelleges kesernye azért okoz némi interferenciát, újszerű fa is akad benne, de nagyon nagyra értékelem, hogy ennyi idő után is abszolút talpon van, sőt kortalannak hat. Gyenge 6
Heimann Franciscus 2009.**
Cabernet franc és Sagrantino házassága. Már a 8-as évjárat is igazi etalon a nagyobb déli vörösek alsóbb árú borai közt (mai napig csodásan érő tétel). Aztán ez a 9-es kiadás, mely nem olyan rég került a polcokra valósággal új diemnziót nyitott meg a megfizethető csúcsvörösek táborában. Nem túl sötét, áttetsző bíbor szín. Illatban fiatalos, szellőztetni nem árt: tejszín, egzotikus édes fűszerek játéka, kifinomult és sok részletet mutat orrban, melyben a Cabernet franc fűszerei azért dominálnak. Sűrű és jól felépített test. Gazdagságába a fa egyértelműen pozitív előjellel szól bele. Lédús, húsos gyümölcsösségű, bőrős, finoman édeskés korty (a 15-ös alkohol pedig egyáltalán nem bántó, sőt alig észrevehető). Tanninjai finomak, picit porosak. Hosszú és rendkívüli vörösborélmény, melyre kevés jobb példát tudnék hirtelen előcibálni hazánkból. 7+
Tedeschi Amarone 2008
Nem volt kimagaslóan nagy évjárat, de a pince az egyik leghíresebb Valpolicellában. Illatban elsőre akad benne egy kis büdösség (csatorna, animalitás...nevezzük, aminek akarjuk éppen). Aztán szárított paradicsom és lecsós fűszeresség. Izgalmas és egyedi ízekre épül, mely más hagyományos vörösborral nem nagyon hasonlítható össze. Perverz tobzódás ízekben. Fűszerek, bőrösség, édeskés utóíz, kesernyével, porossággal, földességgel és az amarone-kra jellemző aszalt szilvával. Szélsőséges borélmény. 6+