x

Ripka Gergely

Vegyes kóstoló bloggerekkel

Egy Szombat délutáni borozgatós chill

Egy kóstoló akkor jó, ha minél több jó ember van hozzá. A bor egyik, ha nem a legjobb tulajdonsága, hogy lerövidíti az emberek közti távolságot, temérdek témát vet föl és nagyon kellemes kísérője, sőt indukálója fontos beszélgetéseknek. Nagyon jó látni, hogy a hazai borbloggerek közt egyre erősebb kohéziós erők hatnak. A közösségi oldalak nyújtotta lehetőségeknek hála zökkenőmentes és előremutató kommunikáció tud zajlani köztünk, nem ritkán barátságok, sőt baráti társaságok is alakultak a boros érdeklődésnek köszönhetően. Ungert és rszabi mindketten blog.hu-s bloggerek. Sokat kóstolnak már együtt, összeszokott brigád, de most én is bepofátlankodtam hagyományos szombat délutáni borozgatásukba, szerencsére nem volt annyira ellenükre. A szabályok egyszerűek: nincs semmiféle szabály, csak örömborozás, mindenki hoz valamit, sorba rakjuk őket és kóstolunk, aztán iszunk is, mert így teljes a lelki békénk.

Tállya Selection Furmint 2012

A korábban Vineum néven ügyködő Zsadányi Pince terméke ez a bor, mely a furmint februáron már bemutatkozó, alap Tállya bor komolyabb kiadása lenne. Illatban olajos magok, kövesség, tropikális jegyek, de elég jól kivehető benne a fajta jópár vonása is. Ízben sós, egy tölgyes vonal végighúzódik az egész kortyon, de még épp elfér. Van benne egy érdekes fémesség, melyet krémesség ellenpontoz. A bor tiszta, savaknak sincs híján, de viszonylag egydimenziós. Erős 5

Zsadányi Görbe 2012

Trópusi gyümölcsök itt is jelentkeznek, emellett van benne egy határozott likőrös (puncsos) illat, ami szinte biztos, hogy a hordóval hozható összefüggésbe. Nagyobb test, sűrűbb szerkezet az előző után. A korty vége felé egy kis hordós cseresség is érezhető. Kissé darabos és súlyos bor, de egyensúlya még a határértékeken belül mozog. 5

Homonna Birtokbor 2012.*

Illatos, érezhetően hársas hangulatú illat, az évjárat intenzív gyümölcsösségével. Púder, sült alma (…?), zöldalma, tropikális elemekkel díszítve. Szép illat, remélhetőleg nem indul még el reszeltalma felé, csak olyan mintha…. Sűrű és mégis eleven korty, benne a borász stílusának jól kivehető jegyeivel. Friss és mégis telt száraz tokaji. Irigylésreméltó savak 2012-ből, sós, ásványos díszek, élmentesség és sok-sok primer gyümölcs teszi finommá, jól ihatóvá. Szerkezetileg is remek száraz tokaji. 6+

Villa Tolnay Rajnai rizling 2010.*

Sokszor emelték már föl a 10-es VT badacsonyi rajnait. És ez egyáltalán nem véletlen. Fontos alapművé vált ez a tanulságos bor, mely rengeteg üzenetet hordoz. Illatban somlói borokat idéz, bazaltos, termálvizes palackbuké: egyételműen inkább a termőhelyet, semmint a fajtát mutatja be. Ízben is intenzív sósság. Jó sav, szuper egyensúly (bár szerintem késői szüretes jelleg, sőt maradék cukor szintén fellelhető benne). Széles és vastag bor, de mégsem lustul el sehol. Hiába, aki 2010-ben ki tudott várni a szürettel egy pár melegebb, őszi napot, az kivételes beltartalommal feltöltött gyümölcsöt szüretelhetett (a sok víz halmozta föl ezt a szárazanyagtartalmat a bogyókban, mely az éréssel, vízvesztéssel, még izgalmasabb dolgokat produkált, mint egy kiegyensúlyozott esztendő). Tudjuk az akov féle Prager-beszámoló óta azt is, hogy a rajnai sokkal többre képes a stresszesebb, nehezebb évjáratokban. Ez itt is érzékelhető (de egy sor Viilla Sandahl bornál és tokaji édeseknél is). Legalább négyszer kóstoltam ezt a bort az elmúlt egy évben, de mindig sziporkázott. Ráadásul bőven 3000 alatt ez a bor kivételes érték, hihetetlen élmény. 7

N.A.G. Oldalolasz 2009.

A gyöngyöstarjáni Németh Attila borműhelyében számos fajtából futahatunk bele igazán szélsőséges kísérletekbe, egyedi kincsekbe. Félszáraz chardonnay, 15-ös alkoholú fehérborok, 200 g/l maradékcukúr sárga msukotály vagy épp édes olaszrizling egyaránt akad a limitált NAG tételek közt. Az Oldal-olaszrizling mondható mind közül a legérdekesebb tételnek immár több évjárat óta. Tekintélyes cukor minden évben marad ebben a borban, ez most 22 g/l lett, 15-ös alkohol kíséretében. Orrban először némi illós technokolosság fogad (persze késői szüretnél mindig magasabb illóval kell számolni). Mellette szarvasgomba, gomba, késői szüretes aromatika. Ízre kissé kesernyés fajtajelleg. Mégis sűrű és krémes bor, izgalmas egyensúly mellett. Vibrálóbb, izgalmasabb lehetne picit több cukorral és több savval (5,5), de azért a maga nemében sajátos jelenség. Fáradtnak talán nem mondanám, de feljebb ez a bor már nem nagyon fog jutni szerintem. Gyenge 6

Dénes Hegybirtok Olaszrizling 2007

A bort már két éve is kóstoltam Etyeken, most is ugyanolyan volt. Hat év után is intenzív virágokat mutat: negédes fehér liliom, mellette gumi, viaszos jelleg. Bukéboros ízben is. Élénk savak tartják össze a vázat, pici fajtajelleges kesernye azért okoz némi interferenciát, újszerű fa is akad benne, de nagyon nagyra értékelem, hogy ennyi idő után is abszolút talpon van, sőt kortalannak hat. Gyenge 6

Heimann Franciscus 2009.**

Cabernet franc és Sagrantino házassága. Már a 8-as évjárat is igazi etalon a nagyobb déli vörösek alsóbb árú borai közt (mai napig csodásan érő tétel). Aztán ez a 9-es kiadás, mely nem olyan rég került a polcokra valósággal új diemnziót nyitott meg a megfizethető csúcsvörösek táborában. Nem túl sötét, áttetsző bíbor szín. Illatban fiatalos, szellőztetni nem árt: tejszín, egzotikus édes fűszerek játéka, kifinomult és sok részletet mutat orrban, melyben a Cabernet franc fűszerei azért dominálnak. Sűrű és jól felépített test. Gazdagságába a fa egyértelműen pozitív előjellel szól bele. Lédús, húsos gyümölcsösségű, bőrős, finoman édeskés korty (a 15-ös alkohol pedig egyáltalán nem bántó, sőt alig észrevehető). Tanninjai finomak, picit porosak. Hosszú és rendkívüli vörösborélmény, melyre kevés jobb példát tudnék hirtelen előcibálni hazánkból. 7+

Tedeschi Amarone 2008

Nem volt kimagaslóan nagy évjárat, de a pince az egyik leghíresebb Valpolicellában. Illatban elsőre akad benne egy kis büdösség (csatorna, animalitás...nevezzük, aminek akarjuk éppen). Aztán szárított paradicsom és lecsós fűszeresség. Izgalmas és egyedi ízekre épül, mely más hagyományos vörösborral nem nagyon hasonlítható össze. Perverz tobzódás ízekben. Fűszerek, bőrösség, édeskés utóíz, kesernyével, porossággal, földességgel és az amarone-kra jellemző aszalt szilvával. Szélsőséges borélmény. 6+

X

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább