X

JÓVÉTEL

Ripka Gergely

*Disznókő Furmint 2020

A klasszikus Disznókő alapfurmint, mely némileg megújult külsőjét tekintve (tokaji palack+üvegdugó), de a stílus örök: friss, reduktív iskola, a könnyed vonalról. Üde illatában szigorú, birses, körtés, zöldalmás furmintosság, termőhely, kevéssé az aromákkal hódít, de ez a furmint kapcsán egyre kevésbé lep meg, no meg egy kissé 2020 is ott bujkál benne érzésem szerint.  Ízben is jönnek a fehér húsú almatermésűek, erőteljes, szikár, furmintos savakkal és szélességgel. Citrusok, sósság, közepes test, élénk, roppanó frissesség, tiszta korttyal (egész halvány fenolos kesernyével). Hozza az elvárt kötelezőt, de leginkább fehérboros ételek mellé kívánkozik szigorú savaival.

Tovább

Ripka Gergely

Domane Wachau Riesling Federspiel vom Gneis 2020

Már-már érett szalmaszín. Érett sárga húsú gyümölcsök, kis petrolosság, puskapor, füstös kövesség. Aromatikában nem egy világbajnok. Friss, élénk korty. Lendületes, mozgékony és szikár, vágóan éles savú, sok lime, citrusok, sőt azok kesernyés héja, grapefruit is bevillan, kifejezetten fanyar végszóval, ami egyenesen ételekért kiált. Középen nem sok mindent mutat, de szép terroirkarakterrel búcsúzik, igaz röviden. Profi, precíz és pontos vonalvezetés, osztrákosan lineáris bor, mégis egy kis "görcsös erőlködés" sejteti benne, hogy odaát sem volt az évszázad évjárata 2020.

Tovább

Ripka Gergely

Kaiken Cabernet sauvignon 2019

Örök etalon a fajtából, igazi iskolapélda: fűszepaprikával, borssal, rengeteg elragadó és őszinte fűszerrel, gyógynövénykerttel, érett fekete gyümölcsökkel. Ízben elég újvilági édességgel indul, aztán előbújnak benne a nyelven a fajta kifejező fűszerei is. Elég sűrű és komplex ízvilág, ami rengeteg zamatos sötét húsú gyümölcsöt tartogat: cassis, szilva, áfonya. Enyhék a savak, s épp annyira újvilágias és (édeskésen) buja, ami még nem zavaró vagy unalmas ezen az árszínvonalon. 

Tovább

Ripka Gergely

Petit Villebois Sauvignon blanc 2020

A Bortársaság alap loire-i sauvignonja, mely sokadik éve megbízható origo a műfajon belül. Ez a 20-as most egy kicsit mégis más, mint amit eddig ez a bor mutatott. Illatban elég diszkrét, kis kréta, licsi, egres és némi csalán, paprika bújik elő belőle a pohárban forogva (de úgy gondolom, aki ennél kifejezőbb, harsányabb sauvignonra vágyna, nem egy hazai tétel kifejezőbb tud lenni nála aromák terén). Ízében aztán meglepően lekerekedett élek és sarkok jellemzik, mintha nem lenne teljesen száraz. Zamatos barack, egreses, enyhén grapefruitos, zöldalmás ízek, frissesség van benne bőven, de a fajta roppanóan fineszes, citrusosabb, szárítóbb ízei elmaradnak. Így inkább egy amolyan feminin sauvignon ez, amit a savra érzékenyek fognak szeretni. Tiszta és remek bor, de volt már izgalmasabb kiadása is...

Tovább

Ripka Gergely

Kaiken Malbec 2018 (II.)

Idén másodszorra kerül a poharamba, és most sem csalódok benne (2004 óta gyakorlatilag sosem). Illatában mostanra (a májusi hordósság helyett) a gyümölcsök dominálnak: érett szilva, dzsem, finom fűszeresség és elegáns érlelési jegyek. Ízben selymes, elegáns, a végén enyhén étcsokis és édes fűszeres, babéros. Megvan a kellő test, de hosszúnak vagy erőteljesnek nem mondanám, de hétköznapi élvezetek mellé most is ideális. Szuper vétel ezúttal is.

Tovább

Ripka Gergely

Balassa Furmint 2015

Az új, kacsás Balassa alapbor. Ha jól sejtem a közösségi infrastruktúra (egyébként korrekt) produkciója és ha jól nézem karcsúsított árban az előző Balassa alapfurminthoz képest. Nagyon friss, direkt, citrusos, vidám, citromhéjas, körtés illat. Nagy kortyokban lehet inni: frissítő savú, élénk íz, csupa játékosság, citrus, a végén egy finom, játékos zamattal megcsavarva. Egy tiszta, jól érthető tokaji bor, amit nem kell magyarázni, de kár lenne tartogatni is. Most frissen az igazi.

Tovább

Ripka Gergely

Bodrog Borműhely - helyszíni szemle

Minden kategóriában kiszámítható, magabiztos minőség

Farkas Krisztián és Hajdú János közösen jegyzett kis pincéje Bodrogkisfaludon sok éve a megbízhatóság egyik fontos bástyája a borvidéken. Nagyon jó látni, hogy az évek alatt néhány borászat milyen szépen tudott bővülni, épülni és élni a lehetőségekkel, anélkül, hogy elszálltak volna az árakkal vagy a mellény méretével. Napok kérdése és megnyit a frissen elkészült, igényes vendégház, nagy kerttel, medencével, kóstoló teremmel, közvetlen a kicsiny pince és feldolgozó fölött (több másik vendégház, gin-manufaktura és pop up gasztro helyszín közelében: a Petőfi utcában bizony zajlik az élet...). A borászat terén a kísérletezőkedv persze továbbra is megvan, a 2019-es száraz borok pedig csodaszépek. Nézzük meg a sort közelebbről petnattól aszúig:

Tovább

Ripka Gergely

Szarka Pince - helyszíni szemle

Meglátogattuk a Szarkaláb Bisztrót

Pár hete volt egy írás itt arról, mennyire fel van adva a lecke mostanság Hegyalján, ha az ember kulináris kalandozásba kezdene (vagy csak szimplán megéhezne napi három pince savai után). Nagyban adódik ez abból is, hogy a borvidék centrumában, Mádon sajnos több fontos bisztró is bezárt, melyek bizony vastagon színesítették a felhozatalt. Ám szerencsére új is van a nap alatt: a Szarkaláb Bisztró a COVID első hulláma idején nyitotta meg kapuit a Magyar utca tetején és Szarka Dénes, illetve felesége Enikő azóta is lankadatlan mosollyal, kedvességgel várják a vendégeket a hangulatos, családias, bensőséges egységbe. Szemközt az Úrágya és Urbán parcelláiban gyönyörködhet a szem. Dénes vendéglátós tapasztalata mellett nyáron kinn az udvaron, télen néhány asztal erejéig a belső térben tudják leültetni a vendégeket: egyszerű, de frappánsan tálalt fogásokkal, helyi alapanyagokkal és persze a mindenkori saját borokkal teljessé téve az élményt. Utóbbiakat most külön posztban mutatjuk be.

Tovább

Ripka Gergely

Ruppert Zizzzi 2019

Intenzív és egyenletes bubik, szép habzás. Tiszta, kellemes, csábító és fiatalos gyöngyöző illat, sok friss virággal, szőlőlével, almával, körtével (csendes borként is tetszene ez a buké). Ízben szép és frissítő habzás, egészen elegáns száraz pezsgős fanyarság, roppanó gyümölcsök, virgonc savak. Tiszta íz, érintésnyi cukorral, de szerencsére megmarad frissítően száraz, nyárias szomjoltónak túlzó maradékcukrosság helyett. Nagyon kellemes darab a műfajon belül.

Tovább

Ripka Gergely

Benkő Pincészet Szamorodni 2018

Az eltéveszthetetlen baracklekváros, sűrű tokaji illat, ami azonnal leveszi a lábáról bárkit. Koncentrált íz, hosszú, szinte aszús hömpölygést érezni benne. Aszalt gyümölcsök, mellette életteli, friss savakat sikerült megőrizni a meleg évből.

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább