x

Ripka Gergely

10 years challenge: 2013

Egy nagy évjárat tíz év után

Nekem személy szerint ambivalens érzéseim vannak 2013-mal kapcsolatban Hegyalján, de alighanem abban a 10-ből 10 termelő egyetért (és ez is ritka), hogy az előző évtized egyik legszebb éve volt. Bár a szokásos 10 éves kóstolón (Pollák Tibor szervezésében) elég szűkszavúak voltak a borászok, az világos volt, hogy a legtöbben minden bortípust el tudtak készíteni. Stéphanie elmondása szerint Tarcal északabbi végén volt egy durva jégverés, de többnyire meleg, napos őszi idő örvendeztette meg a borászokat. Szerettük a komplex szárazakat, aztán az édeseknél elég gyorsan fény derült két faktorra, ami kuszálja a képet. - Egyrészt, hogy a meleg ősz miatt a savak háttérbe szorultak némileg, másrészt, hogy az a fajta intenzív botritisz, ami 2013-ra jellemző volt nem mindig adott egyértelműen elegáns képet (pláne összeadódva a savdeficittel). Lássuk, is milyen ma 2013 a szépen tárolt borok tanúsága szerint, természetesen vakon, meglepetésekkel.

 

Szent Tamás Percze 2013

Érett és üresedő már az illata, kevés gyümölccsel. Sós, kesernyés, eléggé magas savú, de már rövidülő íz, mely túljutott lassan a csúcsán. Fénykorában sem igazán nyűgözött le. 5+

 

Káli Kövek Rezeda Olaszrizling 2013

Öregedő, érett, oxidált jegyek. Ízben elég magas savakkal végig. Csontos, szikár, kemény karakter olasz létére. Tartogatni már ezt sem érdemes. 4+

 

Royal Tokaji Dűlőválogatás 2013

Sajnos a TCA áldozata lett.

 

**Bott Palánkos 2013

Nem azért mondom, mert Juditék is jelen voltak, de végre egy szép terroirkarakter, finom tokaji jelleg illatban, tisztasággal, és fogyatkozóban, de még mindig érezhető gyümölcsökkel. Súlyos, érett, diós íz, sok alkohollal, koncentrált ízzel és egy csipet cukorral kerekítve. Azaz minden a helyén: még éppen jó formában csíptük el. 6

 

Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2013*

Finoman füstös, fűszeres, finom érettségű buké, benne jóleső narancsossággal. Ízben remek savak, tiszta korty, finom terroirjegyek és citrusok is (ilyen is tud lenni egy borban egyszerre). Friss, elegáns savak mossák le a végét, csiszolt furmint egy remek dűlőből. Szép munka. 6+

 

Fekete Béla Hárslevelű 2013

Illatban túlérett gyümölcsök, enyhe fűszeresség, határozott bazaltkarakter, somlói jegyek. Ízben mélyen sós terroirkarakter, remek savú, késői szüret jelleg árulkodik a borászról. Nem egy modern iskola, de a maga nemében teljes bor ez (megosztotta a csapatot, nekem bejött). 6

 

Sauska Birtok Hárslevelű 2013*

Szép narancsos palackbuké. Ízben telt, vastag, hosszú bor, a végén kis kesernyével. Szép hosszú ízek, eleven savak mellett sós jegyekkel. Tavaly is, idén is szépen muzsikált! Szép munka. 6+

 

**Bott Határi Hárslevelű 2013*

Mérhetetlenül tiszta, elegáns, szinte primer, parfümös hársasság orrban. Ízben kis cukor kerekíti, körtés, birses, citrusos primer jegyek játékával még ma is. Eleven, a sor egyik legfiatalosabb száraz bora. Fiatalon valamivel szebb volt, de most is pazar. Bravo. Erős 7

 

Bodrog Borműhely Lapis Hárslevelű 2013

Érett, már kissé oxidált jelleget mutat, de még a viszonylag oké határokon belül egyébként. Ízben finom sav, kis só, finom citrusok, de magas alkohol ül rá némileg. Telt, hosszú bor, szikár lecsengéssel. Mutat rokonságot a fenti furmintjukkal, de amaz most valamivel szebben alakult a palackos éréssel. (Ez is megosztotta a csapatot, nekem így is tetszett.) 6

 

*Kikelet Kassai Hárslevelű 2013

(Már, ami a jégverés után beérett.) Pezsgőalapbornak szánta a termelő, de aztán mégsem. Illatában fiatalos, kirobbanóan citrusos, zöldalmás illat (de színben is mindegyik Kikelet bor citromszínű volt még). Ízben rengeteg citrus, friss, feszes bor, de némi kis zöldesség is bevillan azért. Tipikus Stephanie-stílus, egyenes ízekkel, kristálytiszta jegyekkel, izgalmas gasztronómiai értékkel. 6+

 

**Bott Kulcsár Hárslevelű 2013*

Friss, citrusos illatok. Ízben magas sav, krémes és nagyon hosszú íz. Széles és koncentrált korty, édeskés felszínnel, finom részletekkel. Fiatalon azért sokkal “nagyobb” bor volt, ezt hozzá kell tegyem. 6+

 

*Kikelet Birtok Furmint 2013*

Ismét friss, fiatalos, kevés tercier jegyet mutató buké. Feszes, citrusos, eleven, szárító végű korty, még most is tele élettel. Láthatóan tud a lösz érlelhető borokat adni, még birtokbor szinten is (vélhetően nagyobb részt a Farkas termése lehet). Remek furmint máig. 7

 

**Bott Teleki 2013**

Szép csillogó aranyló szín jelzi érettségét. Illata ellenben friss, citrusos, finom érettséggel. Ízben szép kerek bor, buja sárga húsú érett gyümölcsökkel díszítve. Sima korty, gazdag és igen hosszú. Úgy tűnik a lösz szerette 2013-at…vagy fordítva, de remek formában vannak a termőhely borai most is. Szárazban alighanem a lösz javára hajlik az átlag most. 7+

 

*Kikelet Váti Furmint 2013**

Elképesztően fiatalos szín, lime-os illatokkal. A pincénél tipikus magas savak, sok citrus, főként lime ízben is. Feszes és még bőven fejlődő állapotot mutató bor. A Kikelet nagyot ment a száraz mezőnyben! 7+

 

Pajzos Dry Selection 2013

Bai István munkája lehetett. Illatban egyértelmű hordó, szalonnás jegyek. Magas alkohol, nagy test, súlyos száraz tokaji bor, vastag korty. A kifinomult löszborok után nem volt könnyű helyzetben, a társaság nagy része sokkal kritikusabb volt vele. Tény, hogy eleganciában elmarad az előző pár tételtől, de én nem voltam vele most olyan szigorú (tavaly tavasszal is szerettem). 6

 

NAG Betsek Furmint 2013

Szalonnás, sárga húsú túlérett gyümölcsös illat. Ízben kukoricás, gazdag, nagy testű bor, melyben a botritisz is komoly szerepet követel (nem feltétlen előnyére sajnos). Az illat több gyümölcsöt ígért… Ez most 5

 

Bodrog Borműhely Narancsbor 2013

Opálossága és színe egyértelműen árulkodik a héjas műfajról, akkor, amikor ez a műfaj még nagyon új dolog volt itthon. Illatában még most is lédús gyümölcsök, áztatási jegyek. Ízben érett, enyhén oxidált, cseres, savas, lédús gyümölcsökkel, kesernyével. Izgalmas és egyáltalán nincs még vége a bornak. 5+

 

Füleky Pallas Furmint 2003*

Több szempontból is érdekes, egyrészt nem tíz, hanem húsz éves (lassan), másrészt Bodó Judit és Józsi készítette még a bort (saját pincéjük alapítása előtt). Illatban méhviasz, mézes, túlérett gyümölcsös jegyek. Magas cukor, aszalt gyümölcsös íz, telt, hosszú és szép erények maradtak meg benne máig. 7

 

Füleky Pallas Furmint 2003* (II.)

A különbség mindössze annyi a két bor közt, hogy ez fél évvel tovább volt hordóban. Több fenyőtűs, fűszeres, illatos jegy van pedig illatában (nem hittem volna, hogy 100 % furmint). Ízben itt is magas a cukor, enyhe a sav a meleg év okán. Koncentrált, hosszú, nagyon édes korty, a végén kávés jegyekkel. Nagy különbség nem volt a két palack közt, de egy árnyalattal ez tetszett jobban. Erős 7

 

Bodrog Borműhely Mesés 2013**

Szép, élénk, tiszta késői szüret illat, kis botrtisszel, kifinomult tokajisággal. Eleven, sárga húsú gyümölcsös íz, finom sav emeli a bort. Szuper tiszta ízek, hosszú, krémes és roppant nemes ízvilág jellemzi. Mindn évben szép tétel. Ez igen! Tokaji a javából. 7+

 

**Bott Pince Bottrytis 2013*

Finom érettsége mellé akad friss gyümölcs és szépség is. Magas cukor, kevés sav, krémes textúra, mégis nagy élmény minden cseppje (126-os cukorral). 7+

 

E. Tribaumer Ruster Ausbruch 2013**

Nem tokaji a stílus. Rózsás, virágos, rendkívül fiatalos, tropikális aromák. Magas cukor, enyhe sav, sok lekváros gyümölcs és nagyon tiszta ízek jellemzik. Fájdalmas felismerés, de ez a bor bizony nagyon jó: részletgazdag, öröm fogyasztani, és ma ő volt a legszebb, legprofibb tétel (nem csak az édesek közt). 8  

 

*Kikelet Late Harvest 2013

Enyhe illat, visszafogott tokaji édes bor. Ízben is a pincére jellemzőn diszkrétebb stílus ebben a műfajban (ahogy mindig). Tompa édesség, viszonylag rövid íz, kis kesernyével a végén. Halvány 6

 

UTÓÍZ

Összességében szép sor volt, 2013 máig tartogat szép meglepetéseket a palackokban. 2011 és 2012 után sokkal magasabb átlagminőség fogadot minket, már ami a száraz mezőnyt illet. Fájdalom, de sajnos az édesekről lecsúsztam, hogy elérjem az utolsó pesti IC-t (melyet végül Miskolcig kellett “üldöznöm”). Köszönöm Pollák Tibornak a meghívást, a szervezést és a jelenlévő borászoknak is a féltve őrzött palackokat!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább