Oremus - helyszíni szemle/Vol. #1.
Egy szép, elegáns generációváltás közepette
Az Oremusnál kóstolni mindig különleges élmény. Ha a spanyol tőkével (Vega Sicilia) alapított birtokról van szó, nem lehet nem említeni Bacsó András értékteremtő munkájának súlyát és ennek ma is látható finom nyomait a birtok szinte minden négyzetcentiméterén. De immár nem ő, hanem fia, ifjabb Bacsó András és a birtokigazgató, Kindl Róbert fogadnak Tolcsván, a vinotékánál. A fiatal borász 2017-től vesz részt a borok készítésében, édesapja komoly életpálya után pár éve visszavonult. Meg kell mondanom már az elején, hogy több, mint méltó az utód: ezt onnan is látni, hogy roppant határozott, magabiztos és mégis mérhetetlenül alázatos szakmaisággal képviseli az Oremus-márkát már most. Őszintén mondom, nagy élmény volt a vezetése mellett kóstolni és beszélgetni a lassan 30 éves nagybirtok jelenéről, jövőjéről…
Ami az Oremust különlegessé teszi
Abból a szempontból speciális az Oremus helyzete a többi külföldi tőkével felébresztett hegyaljai birtok közt, hogy (egyrészt kifogták már az elején a talán leglelkiismeretesebb tanácsadót, majd igazgatót a borvidékről, másrészt) az Alvarez család az elejétől fogva sok mindent kontroll alatt tart a birtokon. Igaz más birtokok esetében is előfordulnak külföldi testvérbirtokok, ahonnan a policy és cégkultúra jelentős része jön (érzésem szerint az ilyen bitokokon látványosan megfigyelhető a stabil rendszer és működőképesség); de az Oremus esetében az exportpiacokon való mozgást Spanyolországból irányítják döntően ma is. - A Tempos Vega Sicilia pedig lelkiismeretes gazdája a hegyaljai márkának (elég csak megnézni az instagram oldalukat, ahol a tokaji boraik szép publicitást kapnak a nagy spanyol vöröseik mellett is, sőt a Vega Sicilia-ban a kóstolósor része Tokaj szárazban és édesben egyaránt).
A hazai piacon mindig egy kereskedőnél összpontosult az értékesítés, emellett a pincénél a turizmus, a csoportok adják még a BtC belföldi értékesítést. Tehát minden átlátható, világos és rendszerezett.
Ugyanez volt igaz mindig a szőlőben és a pincében is: elég szétnézni a Petrács-dűlőben, a feldolgozóban, vagy épp a régi pinceágakban, szentélyszerű muzeális készletekkel, az újabb pinceágakban patika pincekörnyezettel, tisztasággal, renddel, ergonómiailag átgondolt, ma is zajló felújításokkal.
Akik abban a szerencsében részesülhetnek, hogy még A Kúriába is betekintést nyerhetnek, azok pedig a birtok valódi ékkövét is megcsodálhatják. Egy kis francia chateau-hoz hasonló ékszerdoboz, ahol végképp a helyére kerül minden szépen megformált és kitalált részlet, ami egy működő, hosszú távra irányba állított birtokon elvárható.
Érzésem szerint ez a fajta tudatosság nem egy, nem kettő nagy tervekkel induló birtoknál hiányzott/hiányzik Hegyalján… Persze nyilván azt is lehet mondani, hogy adott, működőképes know-how, üzleti kultúra (és tőke) mellett könnyebb sikeresnek lenni, ám azt is láttuk, hogy a 90-es években induló közepes/nagyobb birtokok közt sajnos ez azért korántsem lett törvényszerű mintázat… Az Oremus a megnyugtató és működőképes példák egyike ma is, erős, magabiztos márkaértékkel. Szívből drukkolok, hogy Kindl Róbert birtokigazgatónak és csapatának további sikerei legyenek a megkezdett úton.
Legalább hét éve nem jártam a birtokon (akkor családdal voltam, nem jegyzeteltem), úgyhogy eljött az ideje egy átfogó helyszíni szemlének az Oremusnál:
Mandolás Furmint 2021 (Hordós M)
Budaházy-dűlő termése. Gyönyörű, friss, de érett gyümölcsök, finom hordó, majd virágos, vaníliás jegyek jönnek orrban. Ízben magas cser és még magasabb, hasító sav, nyers, citrusos jelleg. Ennek a komponensnek még bizony sokat kell finomodnia savak terén, mire eljut a címeres palackig…
Mandolás Furmint 2021 (Tartályos M)
Több friss citrus, ígéretes, szépen nyíló illatok. Ízben itt is eleven savak, vibráló ízek, de mintha most integráltabb, rendezettebb lenne a hordósnál. Lime, grapefruit és mindenek előtt itt is tiszta ízek jellemzőek…
Petrács Furmint 2021 (M)
Egy TokajDry bor, aminek még csak egy évjárata volt, de mondhatjuk, hogy kezd igazi klasszis, hivatkozási alap lenni: profi módon vezették be a pince első dűlős borát. Lássuk, miből születhet meg a nagy dűlős bor. Illatban elsőre elég fülledt, vegetális, de aztán nagyon szépen nyílnak ki belőle az újabb és újabb rétegek. Magas savak itt is, vibráló íz, eleven, citrusos, hosszú és ígéretes kortylefutás. Érezhetően sokkal komplexebb a Mandolás összetevőinél, érdemes várni rá…
Mandolás Furmint 2020
Tűzköves, füstös, enyhén vegetális jegyek elsőre, de ahogy nyílik, finom virágosság jelenik meg benne. Ízben tömör, telt, sós, arányos hordós furmint. Van benne krémeség, de valahogy a Mandolásban ez mindig szépen asszimilált és intelligens módon jelenik meg. Tiszta, remekül definiált stílusú bor, kerek ízekkel, savban is üde és szép ízjegyekkel. 6
Petrács Furmint 2018*
Illatban (ahogy elődénél) itt is intenzív hordókarakter, hordófűszerek, aztán a levegőn marcipán, meleg évjárati jelleg mutatkozik. Ízben sem tagadhatja le az erős hordóhatást, kis cserességgel, de komplex, izgalmas, burgundias jelleg mellett. Kimondottan hosszú és nagy furmint, ami egész biztosan hosszan fog érni (izgalmas lesz összekóstolni néhány év múlva a 2017-essel, melyet ebben a korában ugyanígy értékeltem). 6+
Édes Szamorodni 2017
Zéta, muskotály, hárslevelű és furmint is került bele, ahogy a pince édeseinél ez a sokféleség mindig jellemző volt (szemben mondjuk a *Disznókővel vagy akár mádi pincékkel). Illatos, virágos, virágporos, egzotikus gyümölcsös aromák. Ízben zamatos fehér húsú gyümölcsök, az évjáratra és a pincére jellemző tiszta korty, krémes utóízzel. Arányos, kerek, profi szamorodni. 6+
3 puttonyos aszú 2015*
Hogy lehet ez? - tehetné fel a kérdést az, aki úgy tudja, hogy 2013-tól 120 g/l cukornak kell lenni az aszúban, a 3 puttonyos pedig ugyebár 90-120 g/l közé esne…de mivel a puttonyszám jelölése a pincére van bízva (el is hagyható), így akár 3 puttonyost is készíthet, ha akar, csak abban is meg kell lennie a 120 g/l cukornak. Nem sokan tartották meg ezt a stílust, de az Oremus igen, sőt pont a kevéssé botritiszes 2015-ben csak ebben a kategóriában készítettek aszút. Parfümös, virágos, mézes, fiatalos, de nem hivalkodó buké. Ízben sok cukor, koncentrált aszússág, vastag bor (meleg év). Kevés a sav, de így fiatalon ez pont szép így. Ez az aszú nem érlelésre készül: most az igazi, most kell inni, így krémes, hosszú állapotában. Sok barack, mandarin, déli gyümölcsök mutatkoznak végig hosszú ízében. 6+
Nincs vége. - Hátra van még a java! Aki bírja a cukrot, azokkal holnap 5 puttonyostól fölfelé folytatjuk. . .