x

Ripka Gergely

Király-e a furmint?

A Mádi Kör kóstolóján kerestük az Nagy Királyt

Pár hete egy interjúban azt kérdezték tőlem, hogyan tudnám megfogalmazni a tokaji életérzést. Elsőre meglepett a kérdés (valószínű, nincs olyan, hogy tokaji életérzés), aztán igazából szinte azonnal be is ugrott, hogy ha valami igazán egyedivé teszi az itt élő borászok gondolkodásmódját, akkor az talán a dűlő szinten egyedi értelmezése a borkészítésnek. A héten két olyan nagyposzt is lesz, mely adott, ígéretes tokaji termőhely értékeit mutatja majd be, persze borokon keresztül. Alkonyi László is kifejtette korábban, hogy egy dűlő akkor igazán érdekes és értékes, ha egyszerre többen művelik, többen próbálják meg borban megfogalmazni, ezáltal több oldalról, többdéle arcát lehet megismerni a terroirnak (ld. Betsek, Szent Tamás, Mézes Mály).

A mádi Király alighanem a leglátványosabb és minden bizonnyal az egyik legrégebbi és legjobb adottságú dűlője Hegyaljának. Drámai fekvése a Király-hegy oldalában beleég az ember szemébe azonnal. Többségünk szinte biztosan Szepsy István nagybecsű hárslevelűjének (2006, 2007) köszönhetően ismerhette meg a dűlő kvalitásait, hogy aztán Barta Károly és Demeter Ervin mádi megjelenésével a dűlő fentebbi, Öreg Király néven ismert, régóta elhagyott parcelláit is megismerhessük. Ez a fejlemény nyitott teljesen új fejezetet a Király történelmében. 

A Mádi Kör bár sokat változott alapítása óta, ma is a mádi borászok legfőbb platformja, ahol a legerősebb pincék artikulálják közös értékeiket, eredetvédelmi szinten szárazban és édesben is. Az idei Jó Éjszakát Mád esemény záróakkordjaként a Király-dűlő több évjáratán keresztül faggattuk a történelmi termőhelyet.

 

Juliet Victor Király Furmint 2017

Citrusos, hordós, elegáns, mádiasan buja, telt illatok orrban. Ízében egyelőre a hordó a főszereplő, szárító lecsengésében is, kis kesernyével, mellette hosszú, szép savakkal meghúzva a kortyot. Tetszett. 5+

 

Tokaj Classic Király Furmint 2017

Barack, fehér húsú gyümölcsök, de mögötte halványan káposzta is lappang sajnos. Ízben fenolos, kesernyés, borsóra emlékeztető vegetális jegyek, disszonáns ízek. 4+

 

Demetervin Király Furmint 2017

Neutrális, furmintos jegyek. Ízben eléggé a kesernyés, hordós és fűszeres jelleg játssza a főszerepet. Hangyányival több elegancia jót tenne. 5

 

Barta Öreg Király Furmint 2017.*

Az első bor, ami igazán meggyőz a Király nagyságáról. A nagy termőhely és a nagy évjárat találkozása magabiztos végeredmény mellett. Illatban eleinte egy kis papíros fedettséget érzek, de aztán kibontakoznak a fiatalos citrusos primer jegyek és a termőhely karaktere is. Vibrálóan élénk ízek teszik nagyszerűvé, feszes, citrusosság, sokkal élénkebb és mozgékonyabb borként viselkedik, mint a sor többi tagja, remek sav-cukor egyensúly mellett (jól áll neki néhány gramm cukor, ilyen szép savak mellett). 7

 

Holdvölgy Király Furmint 2016.*

Élesen elválik a sortól metszően tiszta, amolyan rajnais illatával (vélhetően az egyedi klón az oka: 7575). Fehér húsú gyümölcsök és más primer jegyek jellemzik. Ízben is teljesen egyedi textúra: dzsúzos, lédús gyümölcsök, feszes ívek a kortyban, kiváló arányokkal. Nagy kedvenc. 6+

 

Demetervin Király Furmint Magnum 2015.

Papíros, fedett illat, mely a Bartáéra hasonlít. Némileg meglepő, hogy kizárólag tartályban volt, hisz van az ízben némi kesernye, de közben hosszú, komoly, moderált bor, kevés díszítőelemmel, neutrálisan, de összességében izgalmas szerkezettel. 5+

 

Pelle Király Furmint 2015

Körte, birs, sajtosság orrban. Ízre mádiasan széles, de közben frissítő savai is vannak, feszeséggel, szárító utóízzel. Szép, arányos, jó savú, almás, körtés, sós furmint...neki is el tudom hinni, hogy a borvidék egyik legjobb adottságú terroirjáról szeretne mesélni... 6

 

Orosz Gábor Király Hárslevelű 2012

Enyhén fűszeresebb vonal a furmintok után, viszont orrban nagyonis érett, kukoricás, hűen 2012-es tapintású bor (forró év). Nagy test, vastag, széles és nagyon magas alkoholú korty. Dominál a szesz, hiányoznak a savak, hiányzik a kedvesség és az elegancia is... Gyenge 5

 

Barta Öreg Király Furmint Magnum 2011.*

Kis gumis, redukciógyanús illat orrban, de sokat szellőzik, összeségében szép palackérettsége van. Ízben pedig végtelenül citrusos, feszes, elegáns, kifinomult, a másik Bartához hasonlóan is vibrál, majd kirobbannak gyümölcsei ennyi év elteltével is! 6+

 

**Szepsy Király Hárslevelű 2009

Orrban megjelent már a kor, palackérett, enyhén oxidált irányba hajló vonal; ha lenne belőle palackom, nem tartogatnám már soká. Krémes, vastag, édeskés és puha korty a meleg évből. Hosszú, érett, alkoholban eléggé erőteljes korty, de érezhetően nagyon komoly és koncentrált anyag, hosszú íz, mely azért még mindig szépen tartja magát. 6

 

Barta Öreg Király Szamorodni 2013.**

Méz, nektár, barack, narancshús és héj, 2013 óriási...!
Vastag, széles, hosszú korty, csordultig tele sok-sok ízzel: cukorral, egyensúllyal, gyümölcsökkel, remek érési jegyekkel és még rengeteg potenciállal! Már megint ott vagyunk, hogy itt egy ígéretes tokaji sor, de a szárazak tele vannak kérdőjellel, az édesek pedig felkiáltójelekkel... 7+

 

Tokaj Classic Király 6 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Gomba, fehércsoki, igen szép, izgalmas illatokkal indul. Ízben hosszú, komplex, magas cukorral, elképesztő koncentráltsággal, végtelen ízzel, ami krémes, mádias gazdagsággal jellemezhető. Még nagyon fiatal és az 50 fölötti extrakt egész biztosan sokáig érlelhetővé teszi palackban. 8

 

Köszönöm a meghívást Somogyi Gergőnek és a Mádi Körnek!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább