X

ILLATOS

Ripka Gergely

Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Kalács-hegy Sárgamuskotály 2015

A címke kicsit sokat akar mondani. Az nem teljesen világos, hogy most a Hilltop miért erőlteti nagy, arany betűkkel a Kamocsay nevet, holott az egész pince kezdettől fogva a Hilltop-brandet építi külföldön és idehaza is. Mindegy. Ne is vesszünkel a marketing útvesztőiben. Illatban például rögvest lebilincsel a kedves báj, ami árad virágaiból, muskotályos parfümjéből. Ízben nagyon rövid, savvezérelt ital, de amíg tart, addig friss, roppanó és élénk, enyhén szénsavas bor. 

Tovább

Ripka Gergely

*Demeter Zoltán Őszhegy 2013.*

Vajon meddig lehet elvinni a muskotályt? Képes-e nagy, termőhelyet bemutató bort adni? Lehet, hogy csak mi szánunk neki mellékszerepet. De az is lehet, hogy csak nagy áldozatokkal tud igazán komoly szintig jutni. - Ennek az Őszhegynek gyakorlatilag nincs kifejezhető színe. Rózsás, virágos, fajtajellges muskotályosság tódul elegánsan és tisztán az illatból. Ízre picit alkoholos, félszáraz érzet. Van benne valami plusz komolyság, ami sokkal inkább elzászi traminikhez teszi hasonlatossá, mint a többi kortárs sárgamuskotályhoz.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Tramini 2012

Visszafogottabb illat a fajtához képest, rózsával. Vitálisabb savérzet, mégis a sok alkohol picit elviszi a bort egy vasatagabb, de lustább irányba.

Tovább

Ripka Gergely

Sabar Muscat ottonel 2013

Eddigi borai nagyon meggyőzőek a Nagy László féle Sabarnak. S mint ilyenek, nem is mondhatók egyáltalán drágának. Badacsonyról mondjuk nem éppen a muskotály fajta ugrik be először, de ez itt annál jobban tetszett. Intenzív muskotály illat, a tolakodó és a finom közti határmezsgyén balettozik szépen. Ízre élénk savak, frissesség, könnyedség, kedvesség, szappanosság. Remekül csúszik. Intelligens, megnyerő, túlzásoktól mentes muskotály.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2012

A Tokaj Nobilis muskotályai örökös kedvencek számomra ebből a fajtából. Pedig sem a félszáraz, sem az illatos borokért nem rajongok, de Bárdos Saroltának sikerült ezt a múfajt már a Gróf Degenfeldnél is izgalmas szintekre hangolnia. Újabb és újabb saját muskotályai is mindig szépek, kedvesek, finomak, megbízható vételnek mondhatók abszolút. Fajtajelleges, muskotályos, virágos és szappanos jelleg, megszokott fajtajegyek legszebb, legtisztább formát öltve. Friss savak, mellé pont passzoló cukor, úgy hogy a bor lendülete is kiváló. Félszáraz örömbor, a műfaj kiváló kipviselője. Kedves, könnyed, jól iható, de mégis izgalmas muskotály.

Tovább

Ripka Gergely

Laposa Családi Birtok Rizling Friss 2013

Virágos, meglepően parfümös rizling, pici mandulával, lisztességgel. Zamatos, könnyed, balatoni fehérbor, némi barackos gyümölccsel. Visszafogott, sima felszínek és jó ihatóság.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Granum 2013

Melegség jön az illatból, tűzkő, kövesség, naspolya, rózsa, olajosság. Ásványos íz, finom savérzet, hosszú, lendületes, sauvignonos savakkal. Szép most is.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Salve 2013

Szőlőlé, szőlővirág, édeskésen illatos jelleg. Ízre nagyon gyümölcsös, könnyedén csúszik, némi maradékcukor érezhető benne, mely szinte félszáraz érzetet kölcsönöz neki.

Tovább

Ripka Gergely

Folly Arborétum Muscat Ottonel 2013

Kissé gyógyszeres buké, szappannal, déli gyümölcsökkel (marmelád, narancsvirág). Aztán egészen fűszeres, hűvösen mentás jegyeket is ki lehet még pörgetni belőle, nem egy közhelyes muskotály tehát. Friss savak, könnyed és a borászatnál már korábban megszokott tiszta ízek végigfutnak szépen a boron.

Tovább

Ripka Gergely

Csetvei Királyleányka 2013

Szappanos, virágos, vidám móri illatú bor, laza fűszerességgel, szénával. A korty üde, friss, élénk savakkal, meglepő, de jóleső feszességgel. Könnyed tavaszi szomjoltónak tökéletes.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább

Ripka Gergely

Nagy bor az, ami úgy gazdag, hogy jól iható!

Kaláka borok a megkezdett úton tovább...

Alkonyi László a 2013-as évjárattal mutatkozott be borászként. Borszakírói pályájáról már számos korábbi posztban és interjúban szót ejtettünk, és Kalákás munkásságát is nagy figyelemmel követi az egész szakma. Alkonyi László nagyon fontos igazságokra világított rá hajdani írásaival. Az a fajta radikális hang volt ő, amely kendőzetlenül tárt fel szakmai problémákat, mellyel a rendszerváltás utáni borágazat küzdött. Ezt persze számos borász igen rosszul fogadta, a háborúskodásból pedig az lett, hogy mostanra ez a hang borokban próbál kifejeződést találni inkább, mégpedig Tállyán. Az összes forgalmi boráról beszámoltunk korábban.

Tovább
Poszt hamarosan

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Negyed évszázad megbízhatóság Hegyalján

25 éves a Disznókő

Nehéz lenne mondani még egy olyan birtokot Tokaj környékén, ahol ennyire stabil és precíz minőséggel volt dolgunk a kezdetek, a rendszerváltás óta. Akármilyen borkategóriáról beszélünk, a Disznókő mindenben nagyon kiszámítható a magas minőséget tekintve. Nyilván az aszú a legfontosabb boruk, de mint nagyborászat, a piac tőlük is elvárja már a megbízható száraz bort, ami náluk belépőbor és nem több, a magaslatokat az édes borok jelentik, melyek late harvest és szamorodni alapokon nyugodnak. Mészáros László bevezetőjében is elhangzott, hogy az AXA Milessimé cégcsoport ugyan számos történelmi borvidéken készít borokat (Bordó mellett, Burgundiában, Portóban is), de Hegyalján kellett a legkreatívabbnak lenniük. Annyival egészíteném ki, hogy a legbátrabbaknak is itt kellett lenniük. Márpedig a Disznókő forradalmat indított a 90-es évek aszúival. Mérföldkövekkel ünnepeltük a 25 év komoly munkásságát:

Tovább