x

Ripka Gergely

Dobogó Furmint: 2023-2003

20 tokaji évjárat portréja szárazban

Mindig értékelem, ha egy pince szép csendben, különösebb hivalkodások nélkül teszi a dolgát, és közben hű az elveihez is. Hegyaljáról több példát is lehetne hozni azokból, akik így dolgoznak. A Dobógó például soha nem akarta túldobogni az elmúlt évtizedekben a borvidék (elég tompa) alapzaját. Korai aszúikért rajongtam, és keveset beszélünk róla, de a TokajDry műfajban is a pionírok közt voltak. A Dobogó Furmint ugyanis 2003 óta minden évben elkészül! És soha nem akar több lenni, mint ami: egy korrekt árú alap száraz tokaji bor, ami megéri az árát. A legutóbbi hasonló vertikális napján (2018 ősz) Fiáth Attila emlékezetes facebookos kirohanása azt a harsány kritikát fogalmazta meg a tokaji furmintról, hogy úgy érik, mint Barbara Streisand. Azt nem állítom én sem, hogy minden furmint eszményi módon fejlődne a palackban, de pont azért tanulságosak az ilyen retrospektív kóstolások, mert megmutatják, melyik évjáratban mire képes a fajta, a termőhely, a borász, és szépen kirajzolódnak a különbségek, korlátaink, hogy tudniillik vannak olyan évjáratok, amikor a furmint lehet igazi csoda szárazban, és vannak évek, amikor sajnos 1-2 év alatt fogyasztandó bort is alig-alig ad. Nincs ebben semmi gond, nem kell szerintem ebbe semmi többet beleképzelni, mert bizony máshol is így megy ez. A Dobogó úgy kezdte el mindennek az értelmezését, hogy egy korrekt alapbort le tudjon tenni a fogyasztó asztalára, lehetőleg minden évben, és pont. Lássuk, melyik években jutottak ebben a munkában 20 év alatt legmesszebb…

 

Egyébként 2003. július 3-án volt Domokos Attila első beszélgetése az alapító Zwack Izabellával a száraz borról. Referenciák nélkül vágtak bele a munkába, fogalmuk sem volt, hogy a bor meddig lesz eltartható (azért megprbáltak tippelni a címkén, aztán kiderült, hogy a 4-5 év óvatos becslés volt). Most is elhozták a legelső, 20 éves kiadást. Egyszerű receptek. - Nincs cefrekénezés és mustkénezés. Nincs zúzás, csak bogyózás. Ez a bor birtokbor, minimális hordóval, közérthető stílusban elkészítve mindig. Alább a jegyzetek (zárójelben utóbb visszafejtettem az 5 évvel ezelőtti pontjaim is az érdekesség végett).

 

2023 (M)

Köves, citrusos, friss illat. Kissé nyúzott, érezhetően nincs még kész, kis virágosság sejlik fel illatában. Egyelőre ízben Co2, csípős, friss, mandulás, olajos magos íz…

 

2022

Friss, tiszta, körtés illat, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, fejlődő, fiatalos jegyek. Üde, húsos, széles, nagyon gazdag korty. Elegáns és tiszta, benne klasszikus furmintjegyek, makulátlan stílussal. Körte, birs, lazább, simább, gyümölcsösebb, testesebb és vonzóbb a fiatalabb és az idősebb mellett. Erős 6  

 

2021

Moderált, köves, körtés, citrusos, friss illat, zsályával, zöldfűszeres, enyhe tormás jegyekkel. Ízben is alakulóban lehet még, de ennek az évnk idő kell! Egyedi vibrálás, sok citrus, sok sav, szerkezetre ez lenne a szép, de még nem állt egészen össze. Feszes, tömör, elegáns, csiszolt és nagyon tokaji furmintos ez is. 6+

 

2020

A pince egyik legnehezebb éve. Vegetális, poloskás, fülledt jegyek, melyben már a korai érés is megjelent. Határozottan öregszik. Magas sav, szikár és rusztikus, majd a végén elég lapos és vegetális, illetve összességében eleganciának híján van. Meg kell inni mostmár. Halvány 5

 

2019

Érzésem szerint átmeneti stádiumban vannak most ezek a 4-5 éves furmintok, de a fajtától ez nem meglepő. Mély, füstös érettség, furmintos palackbuké teszi izgalmassá. Klasszikus, férfias furmintjegyek, kövek, kesernye, hordó, maszkulin jelleg. Kevés kedvesség, de el tudom képzelni, hogy 2-3 év múlva átfordul megin valami teéjes másba…a fejlődés és az érettség határán egyensúlyoz most. Nagy év, nagy bor, szofisztikáltabb fogyasztóknak! Legyen most 6

 

2018

Érett, meleg évjárati jegyek. Elég enyhe, visszafogott illat. Meglepően fiatalos, széles, testes, de kedvesen sima tapintású is a meleg évből. Hasonlít a 19-eshez stílusra, ám valamivel tompább savval, és kevesebb már a kortyban a gyümölcs is. Ellenben sok szesz, nagy szerkezet, kifejező terroirjelleg. Összességében azonban sajnos mégis lomha, lusta (és nagyon soká ezt sem tartogatnám már). Ez most 5+

 

2017

Fajtajelleges érett furmint, remek évből. Szép érettség, bár elég szigorú és gyümölcsmentes mostanra ez is, és persze több a füstösség. Jellegzetes birses furmintosság, sósság, finom érettség, kerek, de hosszú és telt bor, sárga húsú gyümölcsök díszeivel, finom terroirjegyekkel. 2017 hozza a kötelezőt minőségben. Ez erős 6 (6+)

 

2016

Üvegdugós. Markáns érettség, málnás palackbuké, egyedien mézes, teás jegyek! Sajnos a levegő nem tesz jót neki. Kerek ugyan az íz, de masszív érett jelleg, viaszos, méhpempős íz, ami laposabb, lágyabb szerkzetet ad (almasavbontott?). Simább korty és érezhetően fárad, üresedik. Sárga húsú gyümölcsei pedig láthatóan szép formában voltak egykor, de ezt is meg kell már inni! Max. 5+ (6)

 

2015*

Kimondottan vonzó illatban. Ez is átfordult már egy szép érettségbe, de orrban egy izgalmas citrusos vonal jelenik meg, zöldfűszeres díszekkel. Tetszik, ahogy alakulnak ezek a borok. Eleven sav mellett, megállapodott, viaszos karakter. Sima tapintás. Nagy boros érettség! A sor kiemelkedő darabja, komoly szerkezettel, kortalan jegyekkel. Emlékezetes 8 évesen is. Legyen 7 (7)

 

2014

Viaszos, gumis palackérettség orrban, kis mézzel, méhviasszal, vegetális jegyekkel (tipikus hűvös év a pohárban). Aztán izgalmasan alakul a levegőn. Feszes sav, lime, citromhéj, citrusok. Meglepően lendületes formában van. Nem öreg vagy hanyatló még. Az illatáért nem rajongtam, de összességében 5+ (6)

 

2013*

Ismét meglepően fiatalos, friss illat, fiatalos gyümölcsökkel, és fejlődik a levegőn. Kortalan, mély, komplex és kikezdhetetlen bor. Nagy év, és ismét bebizonyosodik, milyen elképesztően jól fejlődnek az évjárat száraz borai! Jó sav, sok gyümölcs, primer jegyek, húsos szövet, széles test. 6+ (7)

 

2012

Markáns palackérettség, de szépség is akad még benne, fás fűszerekkel, kis sárga gyümölcsösséggel felöltöztetve. Viaszos, méhviaszos íz, simaság, meleg évjárati karakter. Lassan ezt is meg kell inni, de most még élvezetes. 5+ (6)

 

2011

Sok narancsos, citrusos palackérettség, palackbuké, viasz, és mit mondjak, összességében meglepően szép. Sok friss gyümölcs ízben, mi több: egyáltalán nem öreg. Sima, csiszolt, kerek furmint. Szép egyensúlyos korty, sok citrus, déli gyümölcsök, sima bor. Szép munka! 6 (7)

 

2010*

Színben is meglepő, mennyivel halványabb. Feszes, friss sav, élénk, eleven bor, de sok a gyümölcs is, egzotikus jegyekkel. Egyáltalán nem érződik még öregség. Remek egyensúly, harmonikus bor, mely kellően testes is. Hihetetlen, hogy ilyen fiatal még! Eleven, akár egy jó rajnai. 6+ (5!)

 

2009

Ez volt a sorban az utolsó csavarzáras tétel. Mézes, méhviaszos, teás palackbuké, oxidált jelleg. Üres a korty közepe, határozottan halványodik a bor, érett jegyek és alkohol túlsúlyával, de gyümölcsből már alig-alig. Esik szét sajnos… 4 (7 kár érte)

 

2008

Érett, tercier hangsúlyok illatban, kevés gyümölcs, de ez az év gyakran koravén is, melyben itt még egy kis botrtitiszjelleg is motoszkál. Ez a jelleg ízben is felsejlik, keserű mandulával, sok kesernyével, kevés gyümölccsel. Olyan, akár egy korai Szászi Kabócás… Persze stílusfüggő is, én elhiszem, ha valaki ezt keresi Tokajból, én nem tartom előremutató iránynak. Gyenge 5 (Gyenge 5)

 

2007*

Meglepően visszafogott és nem érezni szinte semmi öregséget, de egy enyhe viaszosság mutatja palackérettségét szépen. Ízben húsos, mély, széles, ásványos, hosszú, de nem öreg: él, tökéletes, tiszta! Kortalan furmint, és ez a remek évjárat hasonló sorokban nem először lep meg időtlen szerkezetével! Remek! 7 (6+)

 

2006

Mézes, finom érettsége mostmár eluralja a bort, kimondottan oxidált. Öreg íz, túl a csúcson. Az én értelmezésem szerint (legalábbis e palack alapján) vége van.  4 (7)

 

2005

Érett, oxidált, viaszos furmintkarakter, tompa botitisz jelleg is, fenyőtű, fűszerek. Érett savas, aszús jegyek. Magas sav. Szétesés határán… 4+ (Max. 5)

 

2004

Vegetális, friss, de még életteli illat. Magas a sav, feszes, szárító és kissé egyedül vannak a fanyar ízek. Sok citrus hasít a hűvös év emlékeként. 5+ (6+)

 

2003*

Az első palack nem volt tiszta. A másik palack: Szép érettség. vajas, krémes, megnyerő és diszkrét  illat, kis málnával. Neutrális, monolitikus jelenség, de hihetetlen belekötni 20 év után sem lehet. Hosszú, savas, ásványos, szép bor. Tiszta, csiszolt, sok citrussal máig. Az eltartható furmint pedig létezik, hiszek benne… 6+ (6)

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább