x

Ripka Gergely

Dobogó Furmint 15-ödjére is!

Furmintbrand egy töretlen, következetes stílus mentén: 2003-2018

Az Olaszrországban nevelkedett, világlátott Zwack Izabella gyerekkori álma valósult meg 1995-ben, amikor a Dobogó pincészet története elindult. Röviddel az alapítás után társtulajdonosként csatlakozott a borász, Domonkos Attila, s a borvidék egyik legszebben működő szimbiózisa, produktív közös munkája indult el kettejük együttműködése nyomán. A kis, 5 hektáros birtok Hegyalja legjobb dűlőinek (Betsek, Úrágya, Szent Tamás) termését dolgozza föl és száraz birtokfurmintjuk rögtön a csoda 2003-as évjáratból remek fogadtatással debütált a borszeretők körében. Izabella elmondása szerint nagyon izgultak, mikor az a bor kiröppent szárnyaik alól. Most pedig, tizenöt esztendő múltán már itt van a tizenötödik palackos évjárat Dobogó Furmintja, mely Tokaj egyik legelegánsabb, legszebb, legmegbízhatób száraz furmint brandjévé érett mostanra. Tudatos,következetes és kompromisszummentes, profi munka. Nemzetközi elvárások mentén. Nagyon izgalmas volt egyben visszanézni őket egy szép ünnepi esemény keretein belül:

 

2018 (M)

Jellegzetes száraz furmintos jelleg. Friss almatermésűek, körte, zöldalma, fehér virágok. Ízben élénk savak, némi alkohol csíp a végén, kis fanyarsággal. Szép primer ízek, sok gyümölcs. Imádnivaló a furmintnak ez a fiatal arca! (Remek lenne megőrizni a palackban minél rezzenéstelenebbül, minél több alapbornál.) 

 

2017 (14 %, 2,5 g/l cukor, 7,4 g/l sav)

Szép nyár után 60 mm eső szeptemberben. Fejlődő illatában fa, pörkölt mogyoró, melegség, kövesség, kréta, gyurma és egy kis papíros jegy orrban (halvány fülledtség elsőre). Ízre fanyar savak, sós, kissé sorjás íz. Fiatal még. Jóval keményebb a 18-asnál, mégis szép, hosszú, feszes, komplex, nagyon szépen nyílik a pohárban. Ígéretes furmint a fejlődése elején. 6+

 

2016 (13 %, 1,5 g/l cukor, 6,3 g/l sav)

Gumis illat, citrusok, neutrális furmintosság. Élénk savak vezetik a kortyot ismét, fanyar jegyekkel. Fiatal, citrusos, nagyon feszes, csontos bor, melyet az évjárat határoz meg. 6

 

2015.* (13,5 %, 3,2 g/l, 5,7 g/l)

Sokkalta készebb, beérett bor. Sárgás színek jelennek meg, főként naracccsal. Kerekebb, ihatóbb, szebb az előzőek után. Csodás egységben való megfogalmazása a Dobogó stílusnak. Egyensúly, érezhető maradékcukor, de pont elegánsan, kedvesen. Gyönyörű tétel, csúcsformában szervírozva. A sor egyik legkifinomultabbja, mely remekül megmutatja, mennyire sokat számít a cukor és a szép meleg évjárat áldásos hatásai. 7

 

2014 (13 %, 1,9 g/l cukor, 6,1 g/l sav)

Jellegzetes 2014-es palackbuké. Citrushéj, késői szüretes villanások, botritisz. Szép egyensúly, szép érettség, egybesimult alkotók, érezhető botritisszel vegyülve (elfér ez így). Szép citrusok, hosszan kitartó íz, mely még bőven egyben van. 6

 

2013.* (13,5 %, 1,9 g/l cukor, 6 g/l sav)

Gyönyörű, komplex, izgalmas palackérettség. Sokadszorra tapasztalom, hogy 2013-as borok vertikális sorokban az egyik kiugró pont száraz tokajiak közt mérve. Lenyűgöző, magas szerekezetű évjárat. Szép, élő savak, fiatal, kortalan, hosszú korty. Gazdag, elegáns, csiszolt kimunkáltság sejtet valamit arról, hogy a tokaji furmintban óriási lehetőség rejlik a jó évjáratokban. Még sokáig ilyen szép lehet ezzel a kifinomult érleléssel. Jár a taps a borásznak. 7

 

2012 (14 %, 2,9 g/l cukor, 5,9 g/l sav)

Szeptember eleji szüret. Érett, édes, finom sárga citrusokkal színezett illat. A forró év egészen rendhagyó jegyekkel mutatkozik be. Gyönyörűen megmutatkozik benne 2012. - Kerekebb, szélesebb, vastagabb, zsírosabb mádi karakter. Nehézkes is persze, ahogy az 2012-ből megszokott. Nagyon mély és komplex mégis, vannak savai szépen, aztán a korty végére kiss farnehézzé válik. Amit lehetett, kihoztak az évjáratból. 6

 

2011.*

Szép, nyugodt, érett és komplex buké. A hordó meleg fűszeressége érezhető, némi likőrösséggel. Telt, vastag, hosszú és nagyon komoly bor 7 év után is. Gyönyörű, tiszta szerkezet, szép érettséggel megfejelve. 7

 

2010

Esős évjárat. Botritiszes, sötét színű, mézes, teás jegyek orrban. Sok sav, kevés dísz. A botritisz uralja az ízt, barackos, selymes tónussal. Nehezen értelmezhető, de egyensúlyos, izgalmas minden sajátsága ellenére is, amiben érezhető a válogatás, odafigyelés is.  Levegőn idővel sajnos az oxidáció is megjelenik benne. 5

 

2009.*

Szintén nagy kedvenc volt. Izgalmas narancsosság a vezető illatjegye, más déli gyümölcsökkel. Komplex és meleg érzetű illat. Hosszú, telt, vastag, komplex, gyönyörű korty! Most van kész! Minden szépen egybeolvad az ízben, konzisztens, kikezdhetetlen, varratmentes korty. 7

 

2008 (13,5 %, 2.7 g/l cukor, 6 g/l sav)

Palackbuké, oxiádció és erre az évjáratra nagyon jellemző kukorica villan be erősen. Olajos, édeskés, lelágyult korty, mely abban a palackban, amit én kaptam bizony erősen üresedik.... Gyenge 5

 

2007.* (14,5 %, 2,9 g/l cukor, 5,7 g/l sav)

Meglepően fiatalos szín, visszafogott buké. Halványan jön a narancs ismét, a 12-esben is tapasztalt déli gyümölcsösség, melegség. Ízben is megdöbbentő, mennyire él. A sav nyilván 2007-es borhoz illően kevés, de finom. Nagy test, sok alkohol érezhető csípősen, de él, egyben van. Most kell meginni, amíg ilyen ragyogó. Nagyon megelepett kortalansága. 6+

 

2006.* (13,5 %, 2,4 g/l cukor, 5,9 g/l sav)

Én is itt tudtam meg, s ezzel meg kell követnem magam: nem Demeter Zoltán 2008-as Őszhegye volt az első üvegdugó-kísérlet Tokajban, hanem bizony e 2006-os Dobogó. Gyönyörű palackbuké. Szép pörkölt mogyoró, elegáns tercier jegyek jellemzik orrban. Hihetetlen vibráló sav, szép érettség, máig izgalmas szerkezeti gazdagság. Remekül tartja magát, elegáns, élénk lendületes savai mozgásban tartják a kortyot, tele van vitalitással. Meglepő, hogy 11 év után is ilyen szépek ezek a savak, de 2006 bizony a legszebb szárazboros évjáratok egyike! 7

 

2005 (13 %, 2,7 g/l cukor, 6,9 g/l sav)

Az özönvíz éve. Kukorica, érett illat, botritisz, gomba, („kellertone”...nem tűnt teljesen tisztának). Szép savak tartják benne a fókuszt, fezses, hosszú íz, de kissé egyedül vannak savai. Ne tartogassuk már! Max. 5

 

2004.* (13 %, 3,6 g/l cukor, 7,4 g/l sav)

Szintén egy csapadékos évjárat. De annál meglepőbb, mennyire kifogástalanul érik. Sárga gyümölcsök fiatalos illatával indul az élmény. Feszesen tartja magát ízben is, a korty közepe szuperül ki van töltve. Óriási élmény volt kóstolni. Elképesztő, hogy 13 év meg sem kottyant itt némelyik palacknak.... 6+

 

2003 (13,5 %, 1,8 g/l cukor, 5,9 g/l sav)

Melegség, határozottan érett, némileg oxidált is orrban. De még mindig hihetetlen összetettség, sokszínűség jellemzi ízében. Gazdag év, komplex, szép bor, mely nyilván fénykorában sokkal szebb is volt. Remek savak a meleg év ellenére, száraz lecsengés, tisztán hagyja a szájat. Élmény a javából egy klasszis évjárat emlékezete. 6

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább