Merre tovább tokaji pezsgő?
Kesernyés pezsgőszezon Hegyalján
Aggódva figyelem a tokaji pezsgő körüli legfrissebb fejleményeket. Évek óta, de ez év közepén még inkább lehetett olyan vélekedésekkel találkozni szakmai berkekben, melyek arra engednek következtetni, hogy a következő években a pezsgő mind nagyobb szerepet fog kapni a tokaji palettán (akár új fajták térhódításával). Egyre több szereplő foglalkozik egyre nagyobb volumenben a buborékokkal, illetve pár éve a közösségi feldolgozó is szélesebb utat nyitott meg a termelőknek a tokaji pezsgősítésre. Részben ezzel is összefüggésben aztán Demeter Zoltán kapott felkérést az év második felében a borvidék hegyközségi tanácsától, hogy tegyen javaslatot egy új termékleírásra a műfajban. Olvasván annak szövegét, azonnal lehetett sejteni, hogy ez nagy hullámokat fog majd generálni, aminek a végkifejlete egy kemény hangú interjú lett, melynek hatására a hegyközségi tanács több tagja nyíltan szembefordult a termelővel, ő pedig lemondott tanácstagságáról, tisztségéről. Így az új esztendő közeledtével és a szokásos újévi piaci jóslatok jegyében beszélgessünk kicsit a tokaji pezsgőről! Merre tovább...?
Közösség, feladatok, jövőkép
Szomorú, hogy a hegyaljai termelők úgy tűnik, minden téma mentén képesek a maximális megosztottságra. Igaz ez dűlőklasszifikációra, aszúszabályozásra, száraz borra és furmintra, de a pezsgő sem tűnik kivételnek. Muszáj itt megemlíteni, hogy Demeter Zoltán mennyi mindent tett a hazai termelői pezsgőért, kezdve a Borászok 12 Pontja által kijárt termelői pezsgő körüli akadályok (kaució) elhárításától, izgalmas saját pezsgőkísérletein át egészen a 2015-ös furmint pezsgőig, melyet nem csak tokaji viszonylatban tartok az egyik legszebb kísérletnek. Nyomban hozzá is tenném, hogy nem tartozom a tokaji pezsgő feltétlen hívei közé!
Amíg a műfaj csak kísérlet és játék szintjén színesítette a termékpiramis alsó sávját, addig éreztem igazán a bubik helyét, szerepét. De mára azt látom, hogy irreálisan sok energiát öl a borvidék ebbe a kevéssé autentikus bortípusba, láthatóan rengeteg belső feszültséget szítva, miközben érzésem szerint ennél sokkal fontosabb dolga is akadna: az általános Tokaj OEM védelmének finomítása, a dűlőbesorolás tisztázása, de átgondolt árpolitikával is igen régóta adós a borvidék, ezt követően jöhetne a termékskála kommunikációja, specifikus koncepcióval az édes borok nehéz piacán, de a tokaji száraz borral is akadna teendő még bőven (akár minőségben). Miközben a fajták láthatóan nem minden évjáratban tudják ugyanazt (száraz vs. édes), amivel ekkora területen véleményem szerint nincs is semmi baj: aszús évben készüljön több aszú, kevésbé aszús évben meg készüljenek alternatív műfajok, de van már belőlük Tokajban így is bőven elég!
Önámításnak érzem, hogy egy ezer éves múlttal rendelkező borvidéken minden nap valami újat akarunk kitalálni. Burgundiában aligha merült fel a legnehezebb korszakokban is, hogy másnaptól könnyen eladható habzóborokat kéne készíteni, de Bordeaux-ban sem hinném, hogy valaha is opció lett volna mondjuk a tankpezsgő új piacok reményében, és klímaváltozás ide vagy oda Champagne-ban sem tűnik úgy, hogy a blanc de blancs-ba a chardonnay mellé, mondjuk szomjazná bárki a sauvignon blanc savait vagy mondjuk új piacokat akarna építeni bárki a pétnatokkal, netán csendes borokkal. Hasonló fából vaskarika érzésem van a tokaji pezsgővel is, mindez egy borotvaéles nemzetközi és szépen csiszolódó hazai buborékos mezőny mellett (aligha kell a márkákat, ragyogó versenytársakat sorolnom).
Mintha nem tudnánk hinni abban, hogy Tokaj a meglévő többszáz éves értékeivel, hagyományaival is lenyűgöző tud lenni. Ám ha mi nem hisszük ezt el, akkor a külvilágtól is hiába várjuk el.
Vajon mikor jön el a napja, hogy a tokaji termelők képesek lesznek egyszer egy fontos ügy mögé egységesen odaállni acsarkodás, bizalmatlanság nélkül? Érzésem szerint enélkül a közösségi gondolkodás nélkül aligha fog hosszú szárba szökkenni a borrégió prosperitása, érkezzen bármennyi milliárd is Hegyaljára.
Feloldásként álljon itt a szóban forgó tokaji termelő néhány aktuális borának értékelése:
Lapis Hárslevelű 2019
Szalmasárga szín. Finom florális, hordós, parfümös bukéjában körte, birs, naspolya illata jelenik meg. Burgundias érlelés. Telt idomú korty, finom maradékcukorral, egyensúlyt adó savakkal. Sós, hosszú, húsos gazdagság, sok mézédes, érett sárga húsú gyümölcs, császárkörte és a minőségi hordó finom játéka teszi teljessé. 6+
Veres Furmint 2021*
Halvány citrom szín. Illatban fiatal, fejlődő bor. Tipikus, neutrális furmint-stílus, körtés, citrusos, köves jegyekkel. Ízben tiszta, élénk, feszes sav, majd kerek zamatok, széles, részletgazdag korty, hosszú, körtés, almás díszítéssel. Csiszolt, elegáns furmint, a száraz és nem túl száraz határon balettozó izgalmas, sós utóízzel. 6+
Tokaji Furmint Pezsgő 2016
Friss, intenzív illatok, citrusos, szúrós, jellegzetes furmintos terroirjelleggel. Komplex pezsgő, finom, apró buborékokkal, kis kesernyével, az évjárat feszes savaival, citrusaival díszítve. Birses, tokaji furmintos jelleg árulkodik a komoly, minerális alapbor minőségéről (van is egyfajta csendesboros karaktere). Keményebb, férfiasabb pezsgőstílus. 6
Rozé Pezsgő 2020
Egész halvány hagymahéj szín. Eleinte elég zárt, aztán roppant kedves aromáiban friss piros bogyós gyümölcsök, üde primer jegyek, kedves, vidám és játékos hangulat érezhető. Ízében intenzív buborékok, de kellő finomsággal. Abszolút száraz korty, tele gurulós piros ribizlivel, málnával, fiatalos, üdítő, friss ízekkel. Igazán jóleső pezsgő, melyet nem kell magyarázni, csak élvezni kell, nagy társasággal. A négy pezsgő közül ezt szerettem a leginkább. 6
Hárslevelű Pezsgő Brut 2020
Tisztán a Szerelmi termése. Friss, finoman virágos, citrusos aromatika. Ízben visszafogott, ropogós pezsgő, finom perlázs jellemzi. Apró buborékok, üde és fiatal tétel, könnyed és viszonylag egyszerű pezsgő. Frissítő ízében sok citrusos jegy, de neutrális elegancia jellemzi. Alacsony dosage, magas savérzet, szárító lecsengés. Igazi aperitif pezsgő. 5
Sárga muskotály Pezsgő 2021
A borász első pezsgője az illatos tokaji fajtából. Tobzódó illatában csupa virágos, egzotikus és citrusos, limehéjas jelleg. Ízben is tiszta és itatja magát. Sok buburék szúr, frissítő, eleven, lendületes pezsgő, a fajta direkt stílusával. Finom zamatú dosage, intenzív fűszerek, primer jegyek, populáris stílus, amolyna “tokaji Irsai”, de a legjobb értelemben. Minden cseppje örömöt sugároz. 5+
Ősz-hegy Sárga muskotály 2020
Egészen halvány citromszín. Kristálytiszta illatában friss szőlő, bodza és más florális jegyek, parfümös kedvesség, szőlőlé. Nehéz évjárat, mégis szép kerek zamat, tiszta, fiatalos íz, egzotikus jegyek, édes déli gyümölcsök (licsi, citrusok). Intenzív fajtakarakter, kedves, behízelgő primer ízjegyek, közepes testtel, zamatgazdag simasággal. Benne van a fajta nemes egyszerűsége, de mégis kellően komplex és tartalmas bor tud lenni. Egyszerre közérthető és elegáns muskotály. Halvány 6
Szamorodni 2021*
Elképesztően fiatal szalmaszín és illat. Kirobbanóan friss, fejlődő aromák, főként körtével, birssel, almatermésűekkel, szőlővirággal. Ízében is eleven, friss zöldalma, körte, mézédes déli gyümölcsök és éteri tisztaság. Az évjárat finom savai lendületet adnak a magas cukortartalmú bornak, és édessége ellenére is vitális bor, mely szép jövő előtt áll potenciál terén is. 6+
(Szekesztői update a Tokaj OEM pezsgő mai termékleírásáról: kizárólag methode traditionelle eljárással készíthető, melynek folyamán minimum 9 hónapot kell érlelni palackban, ebből 90 nap élesztővel együtt; a pezsgő az egyetlen kategória ma Tokajban mint zárt borvidéken, mely tartályban is elhagyhatja a borvidéket, ha valaki másutt pezsgősítené; a Tokaj OEM szabályok szerinti területről és a 6 engedélyezett szőlőfajtából készíthető tokaji jelölésű pezsgő ma.)