x

Ripka Gergely

Hercegkúti kitérő: Naár és Hutka

Gomboshegyi gondolatok

Hercegkúton régen kóstoltam, itt volt már az ideje és augusztus 20-án összefutottam egy pesti rendezvényen Naár Ferenccel és sógorával Stumpf Balázzsal, akik ezt jól a szememre is hányták. Igazuk van, mert Hercegkúton a borvidék délebbi részeihez képest talán kevésbé látványosan zajlik a közösségi szerveződés, mégis újra és újra rácsodálkozom, hogy a sváboknál a közösség mégis mennyire szépen tud működni: a férfiak összeverődnek és együtt kaszálják le a pincesoron a füvet, épp a múlt hétvégén Boros Kőporos néven közösen települtek ki, van két rendezett és gyönyörű pincesoruk: egyik a Kőporos, másik a Gomboshegyi és, ha az ember a Gomboshegyről szétnéz, akkor a Zemplén alatt, a Király-heggyel szemközt olyan meredek kitettségeket lát, amik bár sosem voltak a legfelkapottabbak közt jegyezve, de miért ne lehetne egyszer azokban is Határi vagy Budaházy szintű potenciál…?

Két pincét látogattam meg, egy posztban mesélek a boraikról:

 

Naár Sárgamuskotály 2019

Tiszta, friss, fiatalos illat. Filigrán, citrusos, üde, primer ízek, kis kesernye, nagyon firssítő, nyárias íz, remek alap muskotály szárazban. 5

 

Naár Furmint 2019

Fiatalos, gyümölcsös illat és eléggé direkt jegyek itt is. Ropogós, könnyed, laza, körtés, zöldalmás, fajtajelleges furmint. Tiszta és üdítő korty, könnyed és jól értelmezhető bor. 5

 

Furmint (Válogatás) 2018

Birses, körtés, vaníliás jegyek, érzésem szerint még idő kell neki a palackban, mire minden összerendeződik. Ízben is kifejezett krémesség és vanília, pörköléses jegyek, szárító savval az északi termőhelyről. A hordónak még finomodnia kell benne. 5

 

Furmint (Válogatás) 2015

Marcipános, klasszikus hordós aromatika itt is, de láthatóan már fejlettebb és integráltabb formában, mint az előző; egyúttal előrevetíti annak életútját is (vagyis hogy képes a fa szépen beépülni). Remekül beérett ízek, jó egyensúly, elegáns hordó, kis cukor kerekíti, mégis arányos, hosszú és krémes textúrájú. 5+

 

Hárslevelű (Válogatás) 2018

Virágos, parfümös, virágboltos illatok. Ízben rengeteg primer gyümölcs, kerek korty, sok sima, jóleső és érett gyümölcsök. Ezúttal a hárs lopja el a showt szárazban… 6

 

Édes Szamorodni 2016

Gombás, klasszikus szamorodni jelleg, amiben a mérsékeltebb évjárat is jelen van. Ízben kesernyés, gombás, aszalt gyümölcsös jegyek, szép egyensúly, fiatalos ízek. 5+/6

 

Édes Szamorodni 2017

Sokkal szebb, tisztább a botritisz jelenléte itt, gyömbér, fűszerek, aszalt gyümölcsök jelennek meg illatában. Ízben mély, sűrű, magas cukorral, kis kesernyével ismét. Kajszis, csonthéjas gyümölcsös díszítés, széles korty. Még fejlődik a palackban sokáig. 6

 

Aszú 2016.*

Almás, körtés, vaníliás illatok. Ízben masszív, szárító savérzet, hosszúság, komoly és gazdag korty, de nagyon fiatal köntösben. Kajszilekvárosan hömpölyög, gazdag és tartalmas aszúbor, a végén a pincére jellemző kesernyés utóízzel. Szép munka. 6+

 

*****

 

Hutka Pince Furmint 2019

Két és fél-három hektáros kis birtok, mely pinceszomszédja Naáréknak.
Ez pedig itt az alap szárazboruk, ami több mint biztató kezdés: tiszta aromák, virágos, parfümös, mandulás, körtés jegyekkel. Birses, fajtajelleges íz, finom, sima korty, melyet szép egyensúly mellett 8-as cukor tesz igazán széppé. 5+

 

Késői Szüret Sárgamuskotály 2019

Virágos, parfümös, fajtajelleges tétel, de még igen fiatal. Ízben szép édesség, mély, hosszú, telt és kerek édes bor, amiben a 85-ös cukor szépen működik. Finom, fajtajelleges, egyensúlyos, meleg tapintás jellemzi. 6

 

Késői Szüret Hárslevelű 2019

Kicsit direkt, populáris, almás illatok. Itt már 110-es a cukor, mély és tartalmas édes bor, krémes jegyek, magas savval, mézes ízekkel. Nagyon sok gyümölcs teszi szép édes borrá. Friss, fiatalos, körte pürés, enyhén fanyar jelleg. Nagyon korrekt példa ez is a műfajra. 6

 

Késői szüret Zéta 2019

Enyhén magas illóval kezd, almás, cukrozott gyümölcsös illatok. Magas cukor a kortyban, vállas, testes édes bor, kerek korttyal. Egyensúlyban (egyenesség helyett) a súly érezhető, az édesség felé tolódik, ráadásul a végén kissé üres is. (Noha erről a fajtáról eddig sem hittük, hogy megváltaná Tokajt.) Halvány 5

 

Aszú 2012.*

Nem forgalmi tétel. Kierjedt borban áztatták. Mély szín és koncentrált illat, kis karamell, érett jegyekkel. Meglepően magas sav, fanyar ízek, ami 2012-ből nem gyakori jelenség. Baracklekváros, nagyon hosszú, kortalan aszúíz, mely egy kevéssé kimagasló évből is képes meglepetést okozni. 7+

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

A következő, egyben az idei utolsó TokajMagic: TopAszúk//2016

Dátum, helyszín: November 26, 18.00; Borganika Stúdió

További részletek itt érhetők el a borsorral együtt.

Jelenkezni itt lehet emailben: hello@tokajmagic.hu 

Vagy telefonon: +36 20 244 60 97

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább