Hercegkúti kitérő: Naár és Hutka
Gomboshegyi gondolatok
Hercegkúton régen kóstoltam, itt volt már az ideje és augusztus 20-án összefutottam egy pesti rendezvényen Naár Ferenccel és sógorával Stumpf Balázzsal, akik ezt jól a szememre is hányták. Igazuk van, mert Hercegkúton a borvidék délebbi részeihez képest talán kevésbé látványosan zajlik a közösségi szerveződés, mégis újra és újra rácsodálkozom, hogy a sváboknál a közösség mégis mennyire szépen tud működni: a férfiak összeverődnek és együtt kaszálják le a pincesoron a füvet, épp a múlt hétvégén Boros Kőporos néven közösen települtek ki, van két rendezett és gyönyörű pincesoruk: egyik a Kőporos, másik a Gomboshegyi és, ha az ember a Gomboshegyről szétnéz, akkor a Zemplén alatt, a Király-heggyel szemközt olyan meredek kitettségeket lát, amik bár sosem voltak a legfelkapottabbak közt jegyezve, de miért ne lehetne egyszer azokban is Határi vagy Budaházy szintű potenciál…?
Két pincét látogattam meg, egy posztban mesélek a boraikról:
Naár Sárgamuskotály 2019
Tiszta, friss, fiatalos illat. Filigrán, citrusos, üde, primer ízek, kis kesernye, nagyon firssítő, nyárias íz, remek alap muskotály szárazban. 5
Naár Furmint 2019
Fiatalos, gyümölcsös illat és eléggé direkt jegyek itt is. Ropogós, könnyed, laza, körtés, zöldalmás, fajtajelleges furmint. Tiszta és üdítő korty, könnyed és jól értelmezhető bor. 5
Furmint (Válogatás) 2018
Birses, körtés, vaníliás jegyek, érzésem szerint még idő kell neki a palackban, mire minden összerendeződik. Ízben is kifejezett krémesség és vanília, pörköléses jegyek, szárító savval az északi termőhelyről. A hordónak még finomodnia kell benne. 5
Furmint (Válogatás) 2015
Marcipános, klasszikus hordós aromatika itt is, de láthatóan már fejlettebb és integráltabb formában, mint az előző; egyúttal előrevetíti annak életútját is (vagyis hogy képes a fa szépen beépülni). Remekül beérett ízek, jó egyensúly, elegáns hordó, kis cukor kerekíti, mégis arányos, hosszú és krémes textúrájú. 5+
Hárslevelű (Válogatás) 2018
Virágos, parfümös, virágboltos illatok. Ízben rengeteg primer gyümölcs, kerek korty, sok sima, jóleső és érett gyümölcsök. Ezúttal a hárs lopja el a showt szárazban… 6
Édes Szamorodni 2016
Gombás, klasszikus szamorodni jelleg, amiben a mérsékeltebb évjárat is jelen van. Ízben kesernyés, gombás, aszalt gyümölcsös jegyek, szép egyensúly, fiatalos ízek. 5+/6
Édes Szamorodni 2017
Sokkal szebb, tisztább a botritisz jelenléte itt, gyömbér, fűszerek, aszalt gyümölcsök jelennek meg illatában. Ízben mély, sűrű, magas cukorral, kis kesernyével ismét. Kajszis, csonthéjas gyümölcsös díszítés, széles korty. Még fejlődik a palackban sokáig. 6
Aszú 2016.*
Almás, körtés, vaníliás illatok. Ízben masszív, szárító savérzet, hosszúság, komoly és gazdag korty, de nagyon fiatal köntösben. Kajszilekvárosan hömpölyög, gazdag és tartalmas aszúbor, a végén a pincére jellemző kesernyés utóízzel. Szép munka. 6+
*****
Hutka Pince Furmint 2019
Két és fél-három hektáros kis birtok, mely pinceszomszédja Naáréknak.
Ez pedig itt az alap szárazboruk, ami több mint biztató kezdés: tiszta aromák, virágos, parfümös, mandulás, körtés jegyekkel. Birses, fajtajelleges íz, finom, sima korty, melyet szép egyensúly mellett 8-as cukor tesz igazán széppé. 5+
Késői Szüret Sárgamuskotály 2019
Virágos, parfümös, fajtajelleges tétel, de még igen fiatal. Ízben szép édesség, mély, hosszú, telt és kerek édes bor, amiben a 85-ös cukor szépen működik. Finom, fajtajelleges, egyensúlyos, meleg tapintás jellemzi. 6
Késői Szüret Hárslevelű 2019
Kicsit direkt, populáris, almás illatok. Itt már 110-es a cukor, mély és tartalmas édes bor, krémes jegyek, magas savval, mézes ízekkel. Nagyon sok gyümölcs teszi szép édes borrá. Friss, fiatalos, körte pürés, enyhén fanyar jelleg. Nagyon korrekt példa ez is a műfajra. 6
Késői szüret Zéta 2019
Enyhén magas illóval kezd, almás, cukrozott gyümölcsös illatok. Magas cukor a kortyban, vállas, testes édes bor, kerek korttyal. Egyensúlyban (egyenesség helyett) a súly érezhető, az édesség felé tolódik, ráadásul a végén kissé üres is. (Noha erről a fajtáról eddig sem hittük, hogy megváltaná Tokajt.) Halvány 5
Aszú 2012.*
Nem forgalmi tétel. Kierjedt borban áztatták. Mély szín és koncentrált illat, kis karamell, érett jegyekkel. Meglepően magas sav, fanyar ízek, ami 2012-ből nem gyakori jelenség. Baracklekváros, nagyon hosszú, kortalan aszúíz, mely egy kevéssé kimagasló évből is képes meglepetést okozni. 7+
PROGRAMAJÁNLÓ:
A következő, egyben az idei utolsó TokajMagic: TopAszúk//2016
Dátum, helyszín: November 26, 18.00; Borganika Stúdió
További részletek itt érhetők el a borsorral együtt.
Jelenkezni itt lehet emailben: hello@tokajmagic.hu
Vagy telefonon: +36 20 244 60 97