x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Brüll Bormanufaktúra

Milyen lehetett a tokaji száz éve?

Erdei-Brüll György, fizikus hegyaljai zsidó rokonsággal bír. Másodnagybátyja a 70-es évek elején, tizenéves korában “csalta el” Pestről Mádra, röviddel ezután pedig már egy hordóval megrakott szekéren találta magát, mely Szerencs és Mád között zötykölődött, úton a történelmi mádi dűlők és a hagyományos tokaji borok készítése felé. Ahogy az persze ilyenkor lenni szokott egy szőlőmunkára fogott tinédzser esetében, ő is macska ügyességgel próbált kibújni a szőlőmunka kínjai alól, valósággal futva menekült vissza a pezsgő nagyvárosba kiélvezni fiatal éveit. Valami azonban mégis megfoghatta Hegyaljában, mert pár év múlva a másodnagybátty Feri bácsi 4 sor szőlőt bízott a fiatalemberre zöldmunkával, gyümölccsel, és persze annak borával együtt. Ez a felelősség volt az, ami szép lassan borászattá csiszolódott. - Az alapvető dolgok viszont azóta sem változtak a Brüll Pincénél: tradicionális borkészítés, oxidatív iskola, érett tokaji ízek egy sajátos világlátású, ösztönös, izraelita szellemű borásztól. - Mondanom sem kell tán, maximálisan szembemenve a mai tokaji fősodorral. Az ő borai mutatkoznak be a kattintás után. 


Ez volt egyébként a korona-pánik előtti utolsó nyilvános kóstoló, amin résztvettem...

Tokaj APÉRO 2013
Furmint a Padi-hegyről. Klasszik száraz szamorodni illat, dió es sherrys jelleg (s egy külföldi inspiráció mentén éppen ilyet is álmodott meg a bor készítője, a sherry kifejezés pedig a bor leírásában is megjelenik). Ízben nagy test, kesernye és ismét sherrys hatás. Érezhető cukortartalom, és elég sok alkohol tapintható ki. Mindenben kicsit sok, kivéve gyümölcsből. 4+

 

Párdész - Kóser furmint 5772 (2011)

Közép-hegy, 9 napos héjon ázott kóser furmintja. Sok déli gyümölcs, sok aszalt gyümölcs, kajszi, finom tokajiság, almárium. A kortyban magas sav, feszesseg, sok gyümölcs, húsos citrusok, elevenebb, élénkebb jelleg mutatkozik az Apéro után. 5+

 

Ta’anug - Kóser Furmint 5776 (2015)
Közép-hegy, 11 napig héjon áztatva. A kiddus bornak mézédesnek kell lennie az étkezés előtti áldáshoz. Orvosságos jelleg elsőre, aztán előbújnak az érett sárga aszalványok, trópusi gyümölcsök. Húsos, vastag, magas cukor, keves sav, de mégis egyben mozog a szájban minden. Komoly, mély, testes, izgalmas es egyedi értelmezese Tokajnak. Kandírozott narancshéj a vezető ízjegy, sauternes-t juttatja eszembe szerkezetben. Magas szesz, enyhe sav. Legyen ez 6

 

Bestia pillantása 2016
Három éves aszú seprőjének a kierjedt borral való felöntésével készült száraz bor az Úrágyából (készítője szerint ez így fordítás, szerintem máslás, de ugyebár a száraz máslás már nem képezi részét a tokaji termékleírásnak...). Gomba, aszús, masszívan száraz szamorodnis, sherrys, kenyérhéjas, oxidált jegyek. Kesernyes, diós, érett ízjegyek, abszolút régi iskola, klasszik érett tokaji, erős, szinte csipős savval. A frissesség, a gyümölcs és némi elegancia viszont hiányzik itt is nekem. 4+

 

Bestia csókja 2017
Édes máslás az Úrágyából. Ismét sokkal tisztább, gyümölcsösebb, egzotikus érett sárga húsú gyümölcsökkel díszítve, orrban igen intenzív (szúrós botritisszel). Nagy test, sok finom cukor, alkohol, kevés sav és kevés lendület. Nagyon stabil es komplex viszont. Erőteljes édes bor, amit akár érlelni is lehet még. 5

 

TRIÁSZ 2015 2016 2017
Három évjárat egyben a Padi-hegyről, a bor leírásánál édes sherryként megnevezve (azt én sem tudom, hogy ez miért jó). A hivatalos megjelölés szerint szamorodni. Viaszos, mézes, propoliszos édesbor jegyek. Kellemes, finom aromatika. Sok cukor 76 g/l, kesernye, magas alkohol (közel 16 %). Hosszú, nagy testű edes bor. Kevés sav, kevés lendület, kevés elegancia. Csipős ez is. Nehéz, lustább mozgás jellemzi szájban. 4+

 

Aszúeszencia 2010.*
A Padi-hegy rátkai oldaláról érkezett szőlőből. Csipke, aszalt gyümölcs, tiszta kajszilekvár. 315 g/l cukor. Sok sav, sok cukor, remek egyensúly, végre megvan az a fajta egyedi, tokaji vibrálás, amit várok: cizellált íz, sok barackos jeggyel. Gyönyörű szerkezet. Tisztaság. Erős 7

 

Illegal Kadarka 2015
Bors, fűszerek, mélység, földesség. Cseresznye, amarena meggy, sűrű korty, komoly test, de selymes szövet (kissé magas szesz). Mindenekelőtt tiszta és gyümölcsös izek. Komoly anyag, ami még biztosan évekig alakul palackban. Erős 6

 

Talán nem mondok újat azzal, ha hozzáteszem, ez az arca Tokajnak a múltba réved. De része a tokaji kánonnak, és ez vitathatatlan. Emlékszem, amikor a TokajGuide 2016-os kiadásába bekerült egy másik (Brüll György által is sokat hivatkozott) oldschool mádi borász. Akkor az egyik legélesebben bíráló hegyaljai borászok egyike felrótta nekem, hogy ugyan miért tettem be a kalauzba. Elmondtam neki, hogy azért, mert tetszik vagy sem ez is Hegyalja (“Jólvan, akkor tegyél bele egy mustsűrítményes pincét is meg egy pet palackosat is, csak mert az is jelen van…!” - mondta felindultan). Nem könnyű kenyér a krónikásé sem…miközben én látszólag könnyű helyzetből borokat értékelek, senki ne gondolja, hogy a borászok nem “bírálnak vissza”.

Természetesen a fenti borokban én sem értek mindennel egyet, de mindenkinek, pláne minden borásznak szíve joga abban a módszertanban hinni, amiben akar. Nem ezek a borok jelentik Tokaj természetes fejlődésének, szükséges megújulásának útját (még akkor sem, ha a nálam idősebb generációk ezt ismerték tokajinak, sőt egyesek máig vágyják ezeket a borokat rendezvényeken és másutt). Mégis a megfelelő módon, a megfelelő szövegkörnyezetben hiszem, hogy ezt is láttatni lehet.
Hogy miért? Pontosan azért, mert annyi arca alakult ki az évszázadok folyamán a tokajinak, hogy a borfogyasztók idehaza és külföldön is joggal tehetnék fel a kérdést nekem vagy akár a borászoknak: most akkor melyik az igazi tokaji, melyik ízvilágot érdemes megjegyezni, megérteni, elfogadni, ezt vagy a tegnapi borászatét, netán a tegnapelőttiét (ők is kézművesnek mondták magukat, az ő címkéjükön is tokaji furmint szerepel). Nehéz kérdések. Ahogy vívódtam annál a másik mádi borászatnál is 2016-ban, vívódtam kicsit most is, de azt gondolom, bár a mai elvárásaink úgy általában a borokkal kapcsolatban időnként nagyon távol mozognak a fenti borok stílusától, ezeket a történetet is el kell mesélni, hisz annyi minden van mögöttük. Igen, akkor is, ha néha nem értünk egyet mindennel.

 

PROGRAMVÁLTOZÁS:

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: június 4, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.) 

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább