**Demeter Zoltán - helyszíni szemle (2o2o)
Régi ismerősök és friss tételek
Orosz csapattal kádártúrán jártunk nem rég Hegyalján. Kalina Gábornál a házi kolbász nem maradt ki most sem, de műhelyének bejárása, a kádár szakma finom, tállyai fogásainak, jellegzetességeinek megtapasztalása után ellátogattunk Demeter Zoltánhoz, akinél Kalina akác, illetve tölgyfahordós borokat lehetett összehasonlítani a Holdvölgy 2018-as furmintjain keresztül (érdekes: valahogy a pincénél mindig az akác kedvességét szeretem jobban, de Pesten a tölgy volt a nagyobb bor pár hete). Közben kóstoltunk friss tételeket is, közvetlen a palackozás előtt: a 19-es tartályminták közül a birtokbor már most a legígéretesebb a sorban, a Szerelmi megint simább, remekül bemutatja a löszt, és ezúttal 500 liternyi Boda került akác hordóba, amit érzésem szerint még kicsit simítani kell szerkezetben. Ezt követően a kóstolóteremben néhány palackos tétellel folytattuk:
Kakas Furmint 2017.*
Tiszta, könnyed, elegáns illat, egy kis olajos magos zöngével, de sok-sok megnyerő eleganciával. Ízben friss, lendületes, citrusos jegyek, talán egy kis papírosság tompít rajta, de virgonc, hosszú korty, szép termőhelyi karakterrel, a pincére jellemző neutrális tisztasággal. Remek formában van most, az év vitális savait különösen szerettem a borban. Reméljük, tartja is ezt a kondit sokáig. 6+
Szerelmi Hárslevelű 2017.*
Illatban a furminthoz viszonyítva azonnal sokkal több kedvesség, főként érett fehér és sárga húsú gyümölcsök képében. Puhább, simább korty, de 2017 remek savai adnak biztos alapokat a bor alá. A korty végén aztán a fajta finom puhasága búcsúzik hosszan. Így fiatalon ez is nagyon buja és kellemes száraz tokaji. 7
Őszhegy Sárgamuskotály 2017.**
Felejtsünk el mindent, amit a fajtáról eddig gondoltunk, mielőtt megkóstoljuk! Rózsa, őszibarack, tisztaság, imádnivaló parfümösség. Remekül definiált és intelligens arca egy kissé komolytalanul kezelt tokaji szőlőfajtának. Kifinomult, hosszú zamatú és gyönyörűen feldíszített korty, ráadásul érlelési potenciál is rejlik benne. Lebilincselő száraz tokaji, tele szépséggel. 7+
Eszter Szamorodni 2017.**
Gyakorlatilag aszúillatot áraszt, tiszta, fiatalos, fehér húsú gyümölcsökkel, érett őszibarackkal, de nagyon-nagyon kifinomult és prémium formába öntve (semmi gomba, semmi provinciális tokajiság vagy közhelyes szamorodni jegyek: a borvidéki mezőny fölé emelkedik kategóriájában). Elképesztő lendületű évjárat, penge savakkal, Krémesség, vanília, hosszúság, aszús, buja textúra és nagyon komoly cukortartalom. Évtizedes potenciált érezni benne. 2017-re oda kell figyelni minden borkategóriában Tokaj környékén! 8
Anett Szamorodni 2018.**
Most is tiszta muskotály. Ehhez mérten illatos és parfümös jegyek orrban, tisztán, de elég kiszámítható módon. Ízben ez is nagyon fiatalos és határtalanul hosszú. Sok cukor és az évjáratból relatíve kevéske sav keretezi. Krémes tapintás és hosszú íz, de a 16-ost és a 17-est nem közelíti meg minőségben. Így is 7+
Aszú 2001.**
Évek óta nem kóstoltam. Gombás, érett, mélyebb illatok jellemzik, sok tercier aszús jelleggel, kevesebb gyümölccsel. Ízben is megjelenik az érett hatás, palackos jegyekkel, szép krémességgel, dióval, de szerkezetben kissé egyszerűbb aszúval, kevesebb dísszel, mint ami a borásztól megszokott. A gyümölcsök halványabbak, aszaltabbak, érettebbek már benne. Öregnek nem mondható, s ebből az évjáratból vélhetően ennél jobb aszút aligha lehetett készíteni. 7+
PROGRAMVÁLTOZÁS:
TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: június 4, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.
Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097
(Még pár hely van, de limitáltan.)