x

Ripka Gergely

**Demeter Zoltán - helyszíni szemle (2o2o)

Régi ismerősök és friss tételek

Orosz csapattal kádártúrán jártunk nem rég Hegyalján. Kalina Gábornál a házi kolbász nem maradt ki most sem, de műhelyének bejárása, a kádár szakma finom, tállyai fogásainak, jellegzetességeinek megtapasztalása után ellátogattunk Demeter Zoltánhoz, akinél Kalina akác, illetve tölgyfahordós borokat lehetett összehasonlítani a Holdvölgy 2018-as furmintjain keresztül (érdekes: valahogy a pincénél mindig az akác kedvességét szeretem jobban, de Pesten a tölgy volt a nagyobb bor pár hete). Közben kóstoltunk friss tételeket is, közvetlen a palackozás előtt: a 19-es tartályminták közül a birtokbor már most a legígéretesebb a sorban, a Szerelmi megint simább, remekül bemutatja a löszt, és ezúttal 500 liternyi Boda került akác hordóba, amit érzésem szerint még kicsit simítani kell szerkezetben. Ezt követően a kóstolóteremben néhány palackos tétellel folytattuk:

 

Kakas Furmint 2017.*

Tiszta, könnyed, elegáns illat, egy kis olajos magos zöngével, de sok-sok megnyerő eleganciával. Ízben friss, lendületes, citrusos jegyek, talán egy kis papírosság tompít rajta, de virgonc, hosszú korty, szép termőhelyi karakterrel, a pincére jellemző neutrális tisztasággal. Remek formában van most, az év vitális savait különösen szerettem a borban. Reméljük, tartja is ezt a kondit sokáig. 6+

 

Szerelmi Hárslevelű 2017.*

Illatban a furminthoz viszonyítva azonnal sokkal több kedvesség, főként érett fehér és sárga húsú gyümölcsök képében. Puhább, simább korty, de 2017 remek savai adnak biztos alapokat a bor alá. A korty végén aztán a fajta finom puhasága búcsúzik hosszan. Így fiatalon ez is nagyon buja és kellemes száraz tokaji. 7 

 

Őszhegy Sárgamuskotály 2017.**

Felejtsünk el mindent, amit a fajtáról eddig gondoltunk, mielőtt megkóstoljuk! Rózsa, őszibarack, tisztaság, imádnivaló parfümösség. Remekül definiált és intelligens arca egy kissé komolytalanul kezelt tokaji szőlőfajtának. Kifinomult, hosszú zamatú és gyönyörűen feldíszített korty, ráadásul érlelési potenciál is rejlik benne. Lebilincselő száraz tokaji, tele szépséggel. 7+

 

Eszter Szamorodni 2017.**

Gyakorlatilag aszúillatot áraszt, tiszta, fiatalos, fehér húsú gyümölcsökkel, érett őszibarackkal, de nagyon-nagyon kifinomult és prémium formába öntve (semmi gomba, semmi provinciális tokajiság vagy közhelyes szamorodni jegyek: a borvidéki mezőny fölé emelkedik kategóriájában). Elképesztő lendületű évjárat, penge savakkal, Krémesség, vanília, hosszúság, aszús, buja textúra és nagyon komoly cukortartalom. Évtizedes potenciált érezni benne. 2017-re oda kell figyelni minden borkategóriában Tokaj környékén! 8

 

Anett Szamorodni 2018.**

Most is tiszta muskotály. Ehhez mérten illatos és parfümös jegyek orrban, tisztán, de elég kiszámítható módon. Ízben ez is nagyon fiatalos és határtalanul hosszú. Sok cukor és az évjáratból relatíve kevéske sav keretezi. Krémes tapintás és hosszú íz, de a 16-ost és a 17-est nem közelíti meg minőségben. Így is 7+

 

Aszú 2001.**

Évek óta nem kóstoltam. Gombás, érett, mélyebb illatok jellemzik, sok tercier aszús jelleggel, kevesebb gyümölccsel. Ízben is megjelenik az érett hatás, palackos jegyekkel, szép krémességgel, dióval, de szerkezetben kissé egyszerűbb aszúval, kevesebb dísszel, mint ami a borásztól megszokott. A gyümölcsök halványabbak, aszaltabbak, érettebbek már benne. Öregnek nem mondható, s ebből az évjáratból vélhetően ennél jobb aszút aligha lehetett készíteni. 7+

 

PROGRAMVÁLTOZÁS:

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: június 4, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.) 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább