**Demeter Zoltán kontra Kalina Gábor: hordólecke a Holdvölgyből
Akác vs. tölgy
Furmintozzunk hát tovább így februárban! Gondolt már valaki arra, egész pontosan milyen ízű lesz ugyanaz a bor különféle hordókban? Voltak már tesztek ilyesmivel, de ott szinte mindig tölgy volt az alapanyag, más-más kádárok hordóinak összehasonlítása végett (ha valaki szervezne hasonló kóstolót, mindenképp gondpoljon rám is). De mi a helyzet, ha a fafaj is más, mondjuk gesztenye, eper vagy épp akác és tölgy? Ugyanaz a mádi terroir és fajta, az évjárat is azonos, a szüreti időpont és a technológia sem különbözik, csak és kizárólag egy paraméter, a hordót adó fafaj más a két bor között. Mivel van egy kevéssé jelentősségteljes kádárvégzettségem, így nekem különösen is izgalmas tanulmány Demeter Zoltán tavalyi projektje, melyben a 2018-as Holdvölgy játssza a főszerepet, két különböző hordóban elkészítve. Lássuk!
Azt tudjuk, hogy hordókészítésre számos fafaj alkalmas, de boros hordónak - cseranyagai miatt - a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) vált leginkább elterjedtté. Közülük is a francia, szlavón, magyar erdők, azon belül is a Zemplén tölgyfája kiváltképp prémium módon teljesít, már ami a végterméket illeti. Az amerikai tölgy kókuszos, vaníliás vonásait az olvasóknak bizonyára nem kell ecsetelni. Eperfát leginkább pálinkák esetében láthatunk, Dél-Európában gesztenyével lehet találkozni a pincékben, de a kemény fák közül még az akác (Robinia pseudoacacia) az a fafaj, ami hazánkban is elterjedve kádáripari célokra is alkalmas (lett). Csak ritkábban találkozunk vele. Azon országrészekben, ahol jellemzően szűkebb a kocsánytalan tölgy állománya (pl. Síkvidéki területek, de a Somlón is előfordul), ott az akác is megjelenhet időnként a régi boros pincék hordói közt.
A következő két bort nyáron, töltés után már kóstoltam premier előtt a pincénél, írtam is róla. Fiatalon az akác egzotikus jegyeibe habarodtam inkább bele. Nézzük, hogy most, amikorra e borok kezdenek már formába lendülni, mit mutatott a két tanulmány:
Holdvölgy-dűlő Furmint Akác 2018.
A jóképű parasztlegény. Sokkal kitárulkozóbb illat, sárgadinnye, déli sárga gyümölcsök játsszák a főszerepet, de mindez diszkréten, jólesően, kedvesen. Kicsit talán kevésbé fókuszált és moderált, direktebb az akác sajátos arcéle a boron (de mégsem a tölgynél oly sokszor előforduló vaníliás közhelyek miatt). Szájban kerekebb, mádias ízvilág, kis virágos textúra, amolyan hárslevelűsebb zamat (innen üzenem minden kádárnak/borásznak: jól is állhat akár az illatosabb fajtának az akác). Hasonló mégis, nüansznyi különbség minőségben és alkatban is. Simasága és kifinomultsága ugyanúgy megvan. Kicsit talán szögletesebb, és szerkezetben nem annyira fennkölt ez a furmint. Azt kell mondanom, hogy a két hordóhatás közül az akác egyszerűbb, provinciálisabb, egydimenziósabb és kevésbé ad szerkezeti bort. 6+
Holdvölgy-dűlő Furmint Tölgy 2018.*
A szmokingos gentleman. Hosszú szellőzést követően is sokkal visszafogottabb orrban. Enyhén érezni a pörkölt tölgyfa jegyeit, kis krémességgel, megbúvó mogyoróssággal, de mindez diszkréten. Tiszta terroirfurmint tud lenni a hordó ellenére is: fehér őszibarack, elegáns körte és szép termőhelyi jegyek jellemzik aromatikáját. Ízben a borász szárazaira évek óta jellemző simaság tűnik föl. Szép sav, sós, elegáns korty. Varratmentes textúra és intelligens hordósság, ami nyár óta remekül beépült a borba. Külön öröm, hogy savai szépen érvényesülnek egy ilyen extrém száraz évből is. Pengébb, fineszesebb az akácnál. A pontszám ugyanaz: a minőség és a két bor alapvetően hasonló szinten mozog (per pillanat, de szakadék alakulhat ki a két bor közt, és inkább a tölgy javára). Ám csillag csak az egyik Holdvölgynek jár ezúttal…. 6+
(A két bor egyébként együtt megvásárolható, a Bortársaságnál limitált díszdobozos kiadás formájában.)
PROGRAMAJÁNLÓ:
TOKAJMAGIC - Homonna//RÁNY (2012-2018): Március 19, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.
Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097
(Még pár hely van, de limitáltan.)