x

Ripka Gergely

Leitz vs. Georg Breuer: Berg Schlossberg-katarzis

Megindító párbaj a Rüdesheim ikonikus terroirján

Vannak borsorok melyekhez nagy ívű felvezetés nem szükséges. Ha pedig riesling sorról van szó, kár elaprózni. Tar Ferinél ismét katartikus ívet sikerült húzni a műfajon belül. Ezúttal Rüdesheim egyik legnagyobb becsben tartott termőhelyéről, a Berg Schlossberg vára alóli meredek, 60 %-os lejtőjű rieslingjeiből kóstoltuk meg több évjáratból. A kvarcit és pala alapkőzetű terület mindössze másfél hektár, három borászat készít róla borokat, jellemzően jóval 50 év feletti korú tőkékről. Papírforma szerint a VDP-tag Leitz a nagyobb név (némileg behízelgőbb, femininebb, parfümösebb borokkal), Georg Breuer inkább újító titán (fickósabb, csontosabb szerkezettel). Őket kóstoltuk most össze meg vissza, egy-két igazi kuriózummal a sor végén (megéri tehát a végéig görgetni). Papírforma szerint a páros évek a hűvösebbek (közülük 2014, ami kemelkedik), míg a páratlanok melegebbek, közülük pedig 2015-öt tartják a riesling-rajongók igen nagyra. Nézzük, mi igaz mindebből, s a két nagy név közül melyik teljesített most a jobban a végére...:

Leitz Rüdesheimer Riesling Trocken 2015.

Kristálytiszta, szeretnivaló, femininebb, érzekenyebb rieslinegesség orrban. Virágos, behízelgő, kedves karakter, de közben imádnivaló és már ezen a szinten is felismerhető egyéniség (nagyon fontos ismérv). Roppanó, lime-os, citrusos, friss savak. Igazi gasztrobor, szép lineáris, nem túl bonyolult korttyal, de a szájüreg széleit egy melegebb, selymesebb, citromtarte-os túnus szépen kibéleli.   Remek arányok, egyszerű, de nagyszerű riesling. Most kell meginni boldogan, kár tartogatni. 6

 

Georg Breuer Estate Rüdesheim 2015.*

A másik sarokban is kihúzza magát egy szép village bor. – Illatban klasszikusabb Rheingau-sság. Inkább fehér húsú gyümölcsökre építő illatok, aztán citrusok, narancs, egzotikus hangulat. Pontos és precíz, igazi németes kiszámíthatóság. Felvillanyozó, sokkalta mozgékonyabb és kitartóbb, elevenebb savak érezhetők a kortyban. Egyszersmind vitálisabb, élettelibb, nagyon elegáns és csiszolt és az előzőhöz képest sokkalta fiatalabb bor, több tartalékkal. Feszes, szárító vég, lime-os utóíz, férfiasabb stílusban. 6+

 

Magasan kezdünk. Óvatos, kimért Leitz mellett fürgébb mozgású GB.

 

Leitz Magic Mountain 2015.** 

A négy GG terület második válogatásának házasítása mindig: egy középárban kihozott nagy Rheingau. S most teljesen levett a lábamról...a sor egyik legszebb meglepetése. Metszően tiszta, orrbamászó, gyönyörű, makulátlan citrusosság, narancs. Tankönyvi, kristályos riesling buké. Ízben robbanócukor, electrifying sav, él, vibrál, hasít mindenfelé és csodaszép arányai vannak. Gyönyörű savszerkezet mellett lédús, friss gyümölcsök. Csiszolt és penge riesling, mely döbbenetesen tisztán hagyja a szájat. Meglepő szintlépés a második fordulóban. Ebből a borból bizony táraznék a pincémbe, vastagon... 7+

 

Georg Breuer Terra Montosa 2015

Puskaporos, pattintott köves, füstös, krémesen hordós (elsőre kissé fülledtebb jegyek, de nem vészesen).

Ízben is a hordó adja a meghatározó hangszínt. Szélesebb, krémesebb, tercier jegyek, egy kis tölgyes cserességgel, ami kissé tájidegen ebben a sorban nézve, de nyilván hibaként ezt nem lehet felróni. Gyengébb 6

 

Az ismerkedő körök után 1:1 az állás.

 

Leitz Berg Sclossberg GG 2016.**

Kifinomult, komplex illat, nagyon részletgazdag, virágosan leitzes, szépséges, tiszta, friss narancsos. Magas sav szájban, magas testfelépítés, igazi kosaras alkat. Roppanó, fiatal korty, de a végére megkapjuk a szélességét is, arányos izomzattal. Betölti a szájat, de közben rieslingesen finom és elegáns, álomszép savakkal, pont ideális testtel. 7+

 

Georg Breuer Berg Schlossberg 2015.

Nem született közmegegyezés, hogy hibás lenne, de gyanús volt (vendéglátónk szerint ez a karakter a pince hordós tételeinél megszokott). A forrását nehéz volt belőni, de némi kellertone, tca, oxi, tisztátalan vonal villan be orrban, mellette lime héj, citrusok. Ízben sem tökéletesen tiszta, vsz tárolóedényből jövő bizonytalanságok lappanganak benne, de ez bizonyára egy ilyen parádés sorban amplifikálódik is. Mögötte szuper, élő savak. Roppanó, friss, fiatalos, lime-os íz, egy kis fémességgel, szikár vonalakkal. Ez a palack most 5+

 

Leitz Berg Schlossberg GG 2015.**

Leitzes makulátlanság, tökéletesen defináltan. Szépen mélyül vele a sor, remekül érik, teltebb, szédítően összetett, de még most is frissen citrusos jegyek. Húsos, narancsos íz, gazdagség, végtelen korty, határtalan lendület, jó sav, rághatóan telt, citrusos tobzódás. Komplex, metszően tiszta és finom. Szuper felépítés, remek arányokkal megfogalmazva. Pazar. Még fejlődik a palackban, de már most minimum 7+

 

Georg Breuer Berg Schlossberg 2014.*

Lassan a másik sarokban is mintha érkezne egy férfias magabiztosság a lefegyverző ellenféllel szemben is. – Fiatalos, de gyönyörű, déli gyümölcsös, citrusos buké. Szuperül fejlődik palackban, kis hordós díszítéssel. Széles korty, ami mindenben sok: vaskos test, melyet csak a korty végén húznak meg a savak, lemosva a nagy beltartalmat. Brutálisan komplex, telt, nagy bor. Kicsit talán erőlködik, hogy komoly legyen, nagy legyen, mintha a keverésénél túl lett volna vezérelve kicsit a hangosítás, és mintha erőből akarna szembemenni a megszokott rieslingekkel. Mégis évtiezedes potenciál lehet benne, a hordó még messzire viszi és még szebben be is épülhet. Sajátos egyéniség, egy unortodox riesling. 7+

 

Leitz Berg Schlossberg GG 2014.**

Elképesztő illat megint. - Mélység, narancs, igézően selymes, gazdag, édeskés, el lehet veszni az illatában. Ízben is legalább ilyen cizellált, tobzódó részletek, komplex íz, és mindez szuperkész formában. Talán 2014-től meglepő, de van a simaságában egy kis saar-i áthallás, mely Lochokat idéz (4,5-5 g/l cukor). Édes fűszerek, végtelen savakra fűzve, édes tónusokkal összefonódva, elképesztő gazdagsággal, kifinomult szerkezettel, még hatalmas érlelési potenciállal. Talán a selymesség a legkifejezőbb szó rá, de mégis oly módon, ahogyan csak egy riesling lehet selymes. Erős 8

 

Georg Breuer Berg Schlossberg 2013.**

Érett, mély, melegebb tapintás orrban. Szép érleltséggel, melyben még jóleső, friss citrusok is meghtalálhatók. Nagyon tiszta. Komplex íz, fejet letépő savval. Hosszan szárít a vége. Cizellált, fineszes riesling, nagyon összetett ízzel. Remekül fejlődik a palackban, hosszú, penge (9.3-as) savai lemossák a komoly tartalmat (7.1-es cukor). Csodás tisztaság, vibrálás, felvillanyozó élmény, miközben óraműen pontos, precíz, metsző, németes, profi tétel. Erős 8

 

Leitz Berg Schlossberg GG 2013.*

Még a legnagyobbak is meginognak olykor... Meleg év, de valami furcsaság itt is bevillan: érett a korához képest, tejes, almasavbontásra emlékeztető puhasággal orrban, meleg tónussal, ami az az előzőben szép volt, itt azonban mintha már korai érettség, oxidáció ütközne ki a boron. Ízben is érett, sok ugyan a sav, barackos díszekkel, édes hatásokkal, grillázzsal, de az eddigiek után valamivel lomhább mozgású, teljesen más karakter. A kevésbé hc savrajongók számára viszont elsőrangú választás. Vélhetően a meleg év is beleszól a végkifejletbe. A maga módján nagyon szép bor ez is, még ha nem is ezt vittem volna haza a legnagyobb örömmel. 6+

 

Georg Breuer Berg Schlossberg 2011.***

Az ifjú titán váratlanul jobbról beelőz a végére. Ferinek is többször okozott már szép élményt ez a bor. - Ebben a sorban a legszebb formát most egy Breuer bor mutatta, egyben a sok-sok Carpe Diemben kóstolt rajnai közt mindenképp az egyik legnagyobb találat. Példás érettség, érlelt illatok, palackbuké. Zöldfűszer, kávé és némi késői szüret hangulat. Sokrétű és komplex íz, érett és a meleg évből adódan selymes textúra itt is. Hosszú, elképesztően gazdag, vastag édes képkeretbe foglalt műremek. Óriási formátum, nagy élmény, kifinomultság, éteri gazdagság. A tökéletes arányérzékkel szerkesztett, pontos rizling mintapéldánya lehetne. Miközben nem túloz semmiben, pont annyi a sav, a test, az édesség, az extrakt érzet, amennyinek lennie kell. Csúcsformában kaptuk el, de akinek még van belőle, nem kell kapkodnia jópár évig. Száraz borra aligha adtam mostanság három csillagot... Most muszáj. 9

 

Leitz Berg Schlossberg Spatlese 2007.**

Finálé egy más műfajból. Kukorica (nem zavaróan), érett, aszús, botritiszes karakter. Kapor, zöldfűszerek, kompelx és csodaszép buké, tele sárga színekkel. Gazdag, édes korty, Magas cukor mellett is életteli, friss, barackos, fiatal bor. A cukor 80-85 g/l között mozog, melette 7.5-ös alkohollal, nagyszerű arányokkal, eleganciával, imádnivaló karaketrrel. Maga a csoda önmagában ez a bor is (de a 11-es GB ezúttal verhetetlen volt). 8+

 

Egyáltalán nem meglepő a sor gyönyörű kiegyenlítettsége, evilágon egyéni kívüli villanásokkal. A pontokat összeadva ez jön ki (a Spatleset kivonva, hisz annak nem volt kihívója):

- LEITZ: 43,5 p. (9 csillag)

- GEORG BREUER: 42,5 p. (7 csillag)

 

PROGRAMAJÁNLÓ!

Október 25: TokajMagic: Vörös/Tokaj
(@Borganika Stúdió, 18.00, Klauzál Téri Piac emeletén, Akácfa utca 42-48).

Jelentkezni lehet: HELLO@TOKAJMAGIC.HU

Vagy: +36 20 244 60 97

FB event itt érhető el a borsorral, részletekkel, friss infokkal!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább