x

Ripka Gergely

Dorogi Testvérek: gyorsszemle (2o19)

Kalandok a Tarcali Bűbájoson

A Tarcali Bűbájos Hétvégén idén vettem részt először. Felejthetetlen két napot tölthettem egyik kedvenc hegyaljai településemen: gyönyörű fekvés a Tokaji-hegy lábánál, vendégszerető borászok, akik szinte mind többgeneráció mentén kötődnek Tarcalhoz, de közben nyitottak a korszellemre is. Nincs is jobb települési imázs, mint a helyiek összefogása: legtöbbször nagyokat akarunk álmodni, megváltani egy csapásra az egész világot, pedig lehet, hogy apró, de szívből jövő rezdülésekkel messzebbre jutnánk, melytől hacsak pár napra is, de felpezsdül egy-egy település, sokszínű programokkal, koncertekkel, tábortűzzel, nevetéssel, boros sztorikkal, az időjárástól függetlenül... Ilyen kis dolgokból születhetnek szép és értékes hagyományok, melyeket megtanulhatnánk ápolni. Az biztos, hogy én jövőre is ott leszek. Dorogi István tavaly óta semmilyen szert nem használ a szőlőben. Évek óta nem jártam nála, most legalább erre is sor került Tarcalon, és bizony egy cseppet sem bántam meg....

Dorogi Deák Furmint 2016.*

Az idei Furmint Február egyik kedvence volt, pedig nem volt könnyű év (egyelőre az a kevés 2016-os aszú és szamorodni, ami lett, számomra sokkal izgalmasab, mint a szárazak). Sós illat, ha valamire mondhatjuk, hogy minerális, akkor ennek a bornak el tudom hinni, annyira szépen mesél a termőhelyről, ami lösz esetében is lehet mély és gazdag. Ízben széles furmint, komplex, komoly, de mégis megvan benne a löszre jellemző púderes karakter. Kerek, kedves zamatú, arányos terroirbor. 6+

 

Mézes-mály Furmint 2011.

Palackérett jegyek, pici fülledtséggel, nem árt szellőztetni, pörgetni rajta párat. Ízben szép érettség, megjelent némi furmintos tercier jelleg, de a savak tartják a bor szerkezetét szépen. Nem tartogatnám már hosszú évekig, de máig jól mutatja, hogy löszön is lehet érlelhető bort készíteni. 5+

 

Thurzó 2018 (M)

Forró, déli terület, ráadásul egy extrém forró évjáratban. - Mézes, virágos, intenzív szőlő illat. Ízben van némi CO2, masszív savakkal, feszes, citrusos, birses, hosszú ívű korttyal. Definiált löszkarakter jelenik meg kecsességében, meglepő csiszoltsággal és savgerinccel a forró és korai 2018-ból. Egyértelmű bizonyság a profi, magabiztos munkára.

 

Anna Cuvée 2011

Tisztaság jellemzi, amibe beleszerettem azonnal. Mangó, déli gümölcsök: sárga húsúak, trópusiak, vérnarancs. Ízre őszibarackos, kissé rövidke, nem túl édes, de cserébe jól érthető, jól iható bor, könnyed és fiatalos világ, mely nagyszerűen tartja erényeit 7 év után is. 6

 

Kövérszőlő 2012

Szép késői szüretes jegyek, citrusok, barack, sárga húsú gyümölcsök. Széles, hordós, vastag íz, melyben 2012-höz hűen több a cukor, alul marad némileg a sav, de tiszta ízei Tokaj értékeit hordozzák. 5+

 

Fordítás 2012.*

2012 nem volt egy klasszikus aszús évjárat, de Dorogiéknál ez úgy tűnik felülíródik. Gomba és botritisz jellemzik illatát. Komoly, tömör, édes, hosszú, komplex, dús bor, tele krémes ízekkel a meleg évjáratból fakadóan. Sűrű bor, mely simán egy jó 5 puttonyos aszú értékeivel bír (nagyon komoly nyugat-európai csillagos éttermekben poharazzák egyébként magyar-belga kooperáció jóvoltából). 7

 

6 puttonyos tokaji aszú 2012.**

Fiatal, fejlődő aszús stílusjegyek, melyben a barack dominál most. Szép krémes, széles ízek, meleg évjárati karakter, bujaság. Kevesebb sav, komoly beltartalom és hossz, szinte végtelen korty. Vállas, nagy testű, nagy aszú, melyet nyugodtan lehet érlelni még. 7+

 

Lónyai Sárgamuskotály 6 puttonyos tokaji aszú 2012.**

Egy dűlő, egy fajta: mindkettőről ismeretes, hogy képesek szép dolgokra, és így együtt.... Fűszernövények, meglepő herbális jegyek: kakukkfű, barack. Kis kesernye ízében megjelenik a fajta révén, de rendkívül széles, dús ízű, vállas ez az aszú is, akárcsak az előző. Elképesztő hosszú, szálazhatatlanul tömör (némi sav kellene csak ahhoz, hogy feljebb jusson). Így is 8

 

6 puttonyos tokaji aszú 2008.**

Ez bizony nagy aszús év volt. Érett és érlelt hordós jegyek méhviasszal díszítve. A 230-as cukortól vastag, hosszú aszúborra számítsunk. Kandírozott trópusi gyümölcsök, narancshéj, mézesség, végtelen íz. Itt is a cukor felé billennek el a szólamok, savból kevesebbre számítsunk. Mégis csodás. 8

 

Sárgamuskotály 6 puttonyos tokaji aszú 2018 (M)

Rengeteg aszúszem lett 2018-ban a pincénél (szinte kevés volt az alapbor, ennek eredményeképp extrém cukortartalmú aszúk születtek „az éven”). Trópusi gyümölcsök, intenzív, primer bébiaszús jegyek. Hosszú, széles, hömpölygős, brutál magas cukorérzet, ami biztosan kiakasztja majd a mérőműszereket is. Palackban is kíváncsi leszek majd rá...csoda lesz.

 

6 puttonyos tokaji aszú 2018 (M)

Szintén egyenest hordóból kaptam a pohárba. Alma, birs, kompót, lekvárosság, makulátlan koncentráció. Végtelen íz, ölelő és dús krémesség, hosszú íz, hömpölygősen olvad szét a szájban. Döbbenetes tartalommal bír... Hedonista aszúkedvelők számára a pincét érdemes megjegyezni (annál is inkább, mivel immár komoly külföldi megrendelései is vannak a pincének).

 

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább