Dorogi Testvérek: gyorsszemle (2o19)
Kalandok a Tarcali Bűbájoson
A Tarcali Bűbájos Hétvégén idén vettem részt először. Felejthetetlen két napot tölthettem egyik kedvenc hegyaljai településemen: gyönyörű fekvés a Tokaji-hegy lábánál, vendégszerető borászok, akik szinte mind többgeneráció mentén kötődnek Tarcalhoz, de közben nyitottak a korszellemre is. Nincs is jobb települési imázs, mint a helyiek összefogása: legtöbbször nagyokat akarunk álmodni, megváltani egy csapásra az egész világot, pedig lehet, hogy apró, de szívből jövő rezdülésekkel messzebbre jutnánk, melytől hacsak pár napra is, de felpezsdül egy-egy település, sokszínű programokkal, koncertekkel, tábortűzzel, nevetéssel, boros sztorikkal, az időjárástól függetlenül... Ilyen kis dolgokból születhetnek szép és értékes hagyományok, melyeket megtanulhatnánk ápolni. Az biztos, hogy én jövőre is ott leszek. Dorogi István tavaly óta semmilyen szert nem használ a szőlőben. Évek óta nem jártam nála, most legalább erre is sor került Tarcalon, és bizony egy cseppet sem bántam meg....
Dorogi Deák Furmint 2016.*
Az idei Furmint Február egyik kedvence volt, pedig nem volt könnyű év (egyelőre az a kevés 2016-os aszú és szamorodni, ami lett, számomra sokkal izgalmasab, mint a szárazak). Sós illat, ha valamire mondhatjuk, hogy minerális, akkor ennek a bornak el tudom hinni, annyira szépen mesél a termőhelyről, ami lösz esetében is lehet mély és gazdag. Ízben széles furmint, komplex, komoly, de mégis megvan benne a löszre jellemző púderes karakter. Kerek, kedves zamatú, arányos terroirbor. 6+
Mézes-mály Furmint 2011.
Palackérett jegyek, pici fülledtséggel, nem árt szellőztetni, pörgetni rajta párat. Ízben szép érettség, megjelent némi furmintos tercier jelleg, de a savak tartják a bor szerkezetét szépen. Nem tartogatnám már hosszú évekig, de máig jól mutatja, hogy löszön is lehet érlelhető bort készíteni. 5+
Thurzó 2018 (M)
Forró, déli terület, ráadásul egy extrém forró évjáratban. - Mézes, virágos, intenzív szőlő illat. Ízben van némi CO2, masszív savakkal, feszes, citrusos, birses, hosszú ívű korttyal. Definiált löszkarakter jelenik meg kecsességében, meglepő csiszoltsággal és savgerinccel a forró és korai 2018-ból. Egyértelmű bizonyság a profi, magabiztos munkára.
Anna Cuvée 2011
Tisztaság jellemzi, amibe beleszerettem azonnal. Mangó, déli gümölcsök: sárga húsúak, trópusiak, vérnarancs. Ízre őszibarackos, kissé rövidke, nem túl édes, de cserébe jól érthető, jól iható bor, könnyed és fiatalos világ, mely nagyszerűen tartja erényeit 7 év után is. 6
Kövérszőlő 2012
Szép késői szüretes jegyek, citrusok, barack, sárga húsú gyümölcsök. Széles, hordós, vastag íz, melyben 2012-höz hűen több a cukor, alul marad némileg a sav, de tiszta ízei Tokaj értékeit hordozzák. 5+
Fordítás 2012.*
2012 nem volt egy klasszikus aszús évjárat, de Dorogiéknál ez úgy tűnik felülíródik. Gomba és botritisz jellemzik illatát. Komoly, tömör, édes, hosszú, komplex, dús bor, tele krémes ízekkel a meleg évjáratból fakadóan. Sűrű bor, mely simán egy jó 5 puttonyos aszú értékeivel bír (nagyon komoly nyugat-európai csillagos éttermekben poharazzák egyébként magyar-belga kooperáció jóvoltából). 7
6 puttonyos tokaji aszú 2012.**
Fiatal, fejlődő aszús stílusjegyek, melyben a barack dominál most. Szép krémes, széles ízek, meleg évjárati karakter, bujaság. Kevesebb sav, komoly beltartalom és hossz, szinte végtelen korty. Vállas, nagy testű, nagy aszú, melyet nyugodtan lehet érlelni még. 7+
Lónyai Sárgamuskotály 6 puttonyos tokaji aszú 2012.**
Egy dűlő, egy fajta: mindkettőről ismeretes, hogy képesek szép dolgokra, és így együtt.... Fűszernövények, meglepő herbális jegyek: kakukkfű, barack. Kis kesernye ízében megjelenik a fajta révén, de rendkívül széles, dús ízű, vállas ez az aszú is, akárcsak az előző. Elképesztő hosszú, szálazhatatlanul tömör (némi sav kellene csak ahhoz, hogy feljebb jusson). Így is 8
6 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Ez bizony nagy aszús év volt. Érett és érlelt hordós jegyek méhviasszal díszítve. A 230-as cukortól vastag, hosszú aszúborra számítsunk. Kandírozott trópusi gyümölcsök, narancshéj, mézesség, végtelen íz. Itt is a cukor felé billennek el a szólamok, savból kevesebbre számítsunk. Mégis csodás. 8
Sárgamuskotály 6 puttonyos tokaji aszú 2018 (M)
Rengeteg aszúszem lett 2018-ban a pincénél (szinte kevés volt az alapbor, ennek eredményeképp extrém cukortartalmú aszúk születtek „az éven”). Trópusi gyümölcsök, intenzív, primer bébiaszús jegyek. Hosszú, széles, hömpölygős, brutál magas cukorérzet, ami biztosan kiakasztja majd a mérőműszereket is. Palackban is kíváncsi leszek majd rá...csoda lesz.
6 puttonyos tokaji aszú 2018 (M)
Szintén egyenest hordóból kaptam a pohárba. Alma, birs, kompót, lekvárosság, makulátlan koncentráció. Végtelen íz, ölelő és dús krémesség, hosszú íz, hömpölygősen olvad szét a szájban. Döbbenetes tartalommal bír... Hedonista aszúkedvelők számára a pincét érdemes megjegyezni (annál is inkább, mivel immár komoly külföldi megrendelései is vannak a pincének).