x

Ripka Gergely

Orsolya Pince gyorsszemle

Kicsiként is nagyok

Korábban már többször szóba kerültek itt, a TáncolóMedvén az Orsolya Pince érdemei. Februárban jártam náluk Ostoroson (hivatalból), a pincében, ahol a borokat kóstolva a szerelem első látásra című giccset élhettem át Pinot-juk és Tehéntáncuk kóstolásakor. Meghívásomra, pár napja viszonozta az üzletben Turcsek Orsi a téli látogatást. Bemutatta néhány friss tételüket az érdeklődőknek is. A közönségsiker mellett (azon fölbuzdulva) én is méltatnám szép boraikat.

Korábban már többször szóba kerültek itt, a TáncolóMedvén az Orsolya Pince érdemei. Februárban jártam náluk Ostoroson (hivatalból), a pincében, ahol a borokat kóstolva a szerelem első látásra című giccset élhettem át Pinot-juk és Tehéntáncuk kóstolásakor. Meghívásomra, pár napja viszonozta az üzletben Turcsek Orsi a téli látogatást. Bemutatta néhány friss tételüket az érdeklődőknek is. A közönségsiker mellett (azon fölbuzdulva) én is méltatnám szép boraikat.
Jó látni, hogy vannak ennyire lelkes emberek, ennyire elhivatott házasok, akik a munkában is ennyire társai tudnak lenni egymásnak, tűzön-vízen át. Szeretet, türelem, egymás támogatása a közös értékekért, a közös ért. A szimpatikus és becsülendő hozzáállást a kitartásuk erősíti. Elszántság és a pazar borok, amiknek köszönhetik, hogy nem válhattak sok-sok év után sem mellőzött szereplőivé az ingoványos táptalajt jelentő egri borvidéknek. Húsz-harminc évvel ezelőtt bizonyára nevetség tárgyát képezte volna a szakma körében ez a volumen, ez a fajta minőségorientáltság. Mindössze 15.000 palack bor évente, mely sok egri borásznál egy adott tétel esetében is kis számot jelentene, valóban nem sok. Mégis föláldoztak mindent a minőség oltárán, és a gyümölcshozam átgondolt korlátozásával, a teljes egészében Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán által koordinált, felügyelt és gyakorlatilag a két kezükkel művelt 9 ha-al, az úgyszintén kézműves módon készülő boraikkal (melyek minden cseppjén érezni lehet Orsi és Zoli féltő gondviselését) példaértéket képviselnek minden kezdő borász(pár) számára.Bizony lehet valaki kicsiként is nagy, bár nem a sopánkodástól, hanem a tenni akarástól. Becsülni való értékek ezek, hétköznapi csodák, melyek mellett nem mehetünk el csakúgy!
Az Orsolya vörösborok tehát télen a pincében nagy hatással voltak rám (előző bejegyzésem alkalmával a hazai Pinot-k közt egy sajátos gyöngyszemként értekeztem róla, és Marci is tett már említést boraikról Orsolya-est cím alatt). A 9-es fehérboraik hordómintáival, illetve az Abrakadabrával már úgy emlékszem, nehezebb volt megbarátkozni, meg ott a céges ismerkedés, kötetlen beszélgetés közepette nem az volt a lényeg, hogy kiszálazhassam a borokat és blogosan (medvenyelven) értékeljem őket. De most eljött az igazság pillanata: rászántam magam a bolti kóstolót követően, s miután lehúztam a boltban a rácsot, megpróbáltam egyedül maradni a borokkal. A palackok alján megmaradt pár, tanulságot tartogató korty....

Orsolya Pince @ Abrakadabra 2008.*
A varázslat úgy látszik Orsiéknál Abrakadabrával kezdődik, hát mi is ezzel indítottunk. A pince első számú fehérbora. Zöme Olaszrizling (34 %), mellette Chardonnay (28 %), Viognier (26 %) és Leányka (12 %) teszik teljesség ezt a komoly fehérbort.
Illatban túlérett Olaszrizling töppedt illatjegyei jönnek elő (idővel kajszi, dinnye, majd marcipán). És valóban a rizling egy része későn lett szüretelve. Mint minden Orsolya borban, itt is komoly beltartalommal kell számoljunk. Ízben legalább ilyen szép, és telt, mint az illatban. Zamatos, krémesen árad szét a korty, mely a Chardonnayt, Viogniert idézi a szájban. Némi ásványosság és zamatos trópusi gyümölcsösség mellett a tekintélyes alkohol teszi édeskéssé az összképet. Mégis ez a hosszú, nagy testű, alkoholédes lecsengés is részt vesz a jó ihatóságban, a jóleső már-már félszáraz érzetben (pedig Orsi szerint 4 g alatti a maradékcukor). Ha mindeképpen kell mondanom negatívumot, akkor a savak hiányát említeném meg. Kicsivel több acid nekem jól esne. De nem lehet haragudni rá. Szép bor. 7

Orsolya Pince @ 2008.*
Egy kellemes meglepetés a pincétől. Jó belépőbor lehet ez még, megfizethető árban (a pince szellemes módon 2008 Ft-ban határozná meg a bor árát is). Ha jól tudom, Kadarka és Kékfrankos duója. Kadarka szúr ki a pohárból, sok-sok izgalmas gyógyfűvel, fűszerkerttel, később kompótos, rumos cseresznyés, szilvás illatfelhők. Színe is inkább a Kadarka halvány pirosságát mutatja. Ízben húsos, vidám, nyári piros bogyós gyümölcsöket idéz: pirosribizli és málnalekváros extázis. Kellemes savak, jóitalú gyümis zamatokkal. 7

Orsolya Pince @ Százrejtekű 2007.*
A pince 2007-es csúcsboraként is felfoghatjuk. Ősi, török időkből fönnmaradt ostorosi pincét takar a névválasztás. Sötét tónusú illat Merlot-s, negros, kávés, dohányos aromák. Fekete cseresznye és ribizliszörp ugrik be az illatról. Színe átlátszatlan feketés. Ízben kevésbé hozza az ostorosi élményt (pláne a Pinot után kóstolva).
Orsival közösen előkóstoltuk, és szerinte sem volt annyira rendben a palack... Kis paprikásság, enyhén húzós tanninok mutatkoztak meg. Sűrű, ismét érezni az elképesztő alapanyagbeli koncentráltságot, de valahogy mégis középszerűbb ez most, mint általában, amit megszokhattam tőlük (a pincében anno talán nekem is jobban bejött). Nem baj. Másnak legyen vele szerencséje! 6+

(Összegzésképpen az alábbi borokat javasolnám föltétlenül az Orsolya borok iránt érdeklődőknek: Pinot Noir/2007, Tehéntánc/2007.)

X

Ripka Gergely

Takács Lajos: Tokaj először, Somló utoljára

Új álmok Hegyalján, utolsó emlékek Somlóról

Takács Lajos a mai magyar borszíntér egyik legfurább, legsajátosabb figurája. Úgy beszél a borról, ahogy senki más: kicsit flegmán, kicsit naívan, kicsit lazán, kicsit szerényen, kicsit alázattal, de mindig kendőzetlenül és tömören. Nem misztifikál túl semmit, nincsenek lózungok és nagyotmondások, s a borai is ilyen tiszták és őszinték. Aki ismeri ezt az embert, tudja, milyen egyedi nyelvet is beszél. Ma már kevésbé van hírértéke a ténynek, hogy Takács Lajos, a somlói kultborász, elhagyta azt a termőhelyet, ahol együtt élt évekig a szőlőjével, s melyet ő épített, s mely talán őt is halhatatlanná tette. Nem érdekli már Somló. A területek szétszóródtak, a ház pedig gyermekeire vár, hogy majd örökségként döntsenek a sorsáról. Immár viszaköltözött szülőföldjére, Hegyaljára. De mit is csinál ott és milyenek ma ritkaság számba menő somlói borai? Elmeséljük szépen sorban.

Tovább
Új pince Erdőbényén - Préselő...poszt hamarosan ;)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Kardos Gábor – gyorsszemle

Önálló mádi utakon

Kalandozunk tovább Mádon, a borvidék tán legfelkapottabb településén. Kardo Gábor neve sokak számára csenghet ismerősen a pesti borbár univerzumból (de a mádi színtéren akár a régieknek is). Az egyik legfelkapottabb borbárlánc első üzletének vezetője volt évekig. Édesapja mádon vezetett kocsmát, aztán ahogy Gábor színre lépett igyekezett a házi bort megtölteni minőségi tartalommal és a Kardos Pince megindult a hazai és a nemzetközi piacokon (2009 körül). Sok év telt el. - A kocsmából mostanra borbár lett, modern enteriőrrel, mádi sajttal és természetesen kimért bor helyett immár letisztult dizájnnal csomagolt és okosan felépített mádi szortimenttel. A nagyszerű elhelyezkedésű kis vendéglátóhely üzemeltetésére persze nehéz feladat csapatot találni ezen a környéken, a fix nyitvatartás egyelőre várat magára. Gábor az a fajta borász figura, akinek konkrét víziói vannak Tokajról, Mádról és saját szerepeiről, saját brandjének esélyeiről. Korábbi munkahelyeinek is köszönhetően remekül átlátja a piacot és sok olyan ziccert észrevesz, melyet mások, akik egész életüket a borvidéken töltik, sajnos talán soha nem fognak meglátni. Kóstoltunk is: 

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább