Tokaj Classic: komolyzene ihlette klasszikus borok
Mád egy kissé elfeledett ősbirtoka a hőskorszakból a Classic, mely klasszikusan szintén azok közé a pincék közé tartozik, akik a magyar piaci harcok megvívása helyett a külföldi kapcsolataikra bízták magukat. Nem is bánták meg. A három tulajdonos közül kettő német, a harmadik magyar. Ő pécsi, komolyzenével foglalkozik, s a rendszerváltás után tért csak vissza Magyarországra. Pécs környéki kísérletek után úgy döntött, hogy a klasszikus zenéhez egy klasszikus borvidék passzol igazán, így Tokaj környékén kezdett önálló birtokot építeni. Aztán 93-94-ben a bátyja is bekapcsolódott a területek felkutatásába, így végül 7 hektárra tettek szert az első osztályú Királyban és a Betsekben, 0,7 hektárra a Juharosban (besorolatlan terület, Szarka Dénesnek készülnek innen izgalmas borai). A hozam 30-35 mázsa/ha körül mozog. A birtok az édesorientáltságú pincék közé sorolandó. Néhány éve kevés száraz bor mellett alapvetően a cuvée-ben és az aszúban próbálnak minden évben domborítani. Aszúból évente két féle készül, melyek 3, 5 vagy 6 puttonyosok, illetve aszúesszenciák lettek.
A feldolgozó és a cuvée-k, illetve szárazak érlelőtere a belvárosban található, a mádi kúriával szemben. Hajdan egy zsidó bankáré, majd egy hentesé volt az épület, borokat tehát nem nagyon készítettek itt azelőtt. Az aszús érlelőhöz is fölmentünk, mely a katolikus templom mellett található. - Itt néhány igen ígéretes, friss, mégis hagyományos stílust követő aszúminta után az alábbi palackos tételeket kóstoltuk meg:
Furmint 2012
Ezerkétszáz palackot töltöttek belőle. Virágos, muskotályosba hajló, meghökkentő illat. Friss, élénk savú furmint. Kissé üres és rövid is, krétás ásványossággal és némi alkoholos lecsengéssel. 4+
Furmint 2013
Visszafogott és zárkózott még az illat, főként florális jegyekkel ismét. Áttetsző íz, finom savak, kissé szikár felépítésű furmint. 5
Fumint 2010
Füstös, puskaporos illat. Itt is izmos, szikár érzetű savak, sőt picit az oxidáció révén üresedik is a bor… 4
Furmint 1999
Nem hittem volna, hogy a Tokaj Classic ilyen régi száraz furminttal tud büszkélkedni. Teljes egészében a Király-dűlő termése. Érett palackbuké dohánnyal, karamellel. Mély és izgalmas bor, nem esett még szét. Méltósággal érik a palackban, van hosszúsága is, van szerkezete is, de gyümölcsöt már kár keresni benne. 5
Muskotály 2009
Nagyon meglepett, hogy egy 9-es muskotállyal vannak jelen a piacon, nagy elvárásokat nem támasztottam felé. A Juharos termése egyébként a bor. Visszafogott illat, rózsás tercier muskotály jelleg mellett kövek, sósság. Öregedést mutat, ízben szinte csak savakat érezni, semmi egyéb izgalmat… 4
Cuvée 2005
Maradékcukra 102 g/l és 7,1-es a sav. Mély borostyánba hajló szín. Sült gyümölcsök, porosság, illó, és egyértelműen palackérett, tercier buké. Aszalt gyümölcsös jelleg, melegséggel, alkohollal párosulva, a legvégén grillázsos, karamelles kesernyével. 5
3 puttonyos tokaji aszú 2008
A cukor 89, a sav 7,6. Kicsit a hagyományos aszús vonásokat hordozza inkább magán a bor. Palackérett, tradicionális, megszokott jegyek. Kandírozott gyümölcsök, érezhető plackérettség. Izgalmakat nem fedeztem föl benne, de arányaival sem volt semmi probléma. 5+
5 puttonyos tokaji aszú 2009
Alk: 11,9, cukor 163, sav 8,3. Visszafogott illat, mely aszalt gyümölcsökre épül, trópusi gyümölcsökkel, baracklekvárral. Koncentrált, mély, hosszú és mézes aszú, valamivel több savval gördülékenyebb, jobban iható lenne. 5+/6
6 puttonyos tokaji aszú 2006.*
Alk: 9, cukor: 196, sav: 10,5. Itt értük el az igazán komoly magaslatokat is! A legtisztább illat eddig: primer hangsúllyal, tropikális jelleggel, sárga húsú gyümölcsök vidám és bájos hangulatával, mézzel, propolisszal, nektárossággal és egyfajta izgalmas csipkebogyós árnyalattal. Igazán szép. Hosszú, komplex íz, tiszta és semmi palackos defekt nem érződik még rajta. Szépséges egyensúly, kifogástalan minden tekintetben. A 2006-os évjárat csalhatatlannak tűnik... 7+
6 puttonyos tokaji aszú 1999.*
Alk: 11, cukor: 180, sav: 11,8. Karamell, grillázs és ismét csipkebogyó illat! Savai elképesztő lendülettel csapódnak be, szinte azonnal lemossák a cukrot. Érett bor, de máig nem lustult el, 1999 tele van ma is vibrálással, üdeséggel, gyümölcsökkel. Főként aszaltakkal, de frissekkel és lekvárosakkal is ugyanúgy gyönyörködtet. A 2006-os szintjét talán már nem éri el, de így is csodás. 7
Aszúesszencia 2006.**
A hecsedlis vonás itt is egyértelműen érezhető számomra. Friss illat, szinte kortalan. Sok-sok barackos jegy, mindenben sok. Épp élvezhetően habzsolható édesség, krémesség mellett is sok-sok gyümölcs, kompótos jegyek. Gyönyörű szerkezet és felejthetetlen hosszúság. 7+