x

Ripka Gergely

Szekszárdi bordinoszauruszok

Szekszárdnak is ideje megtalálnia az útját, a saját arcát megvillantani; azt az arcot, amit nem felejtünk el, amibe bele tudunk szeretni. Az az érzésem, hogy a hazai vörösboros borvidékek közül talán épp Szekszárdnak vannak erre a legjobb esélyei. Miért is? Mert vannak stabil nagy, illetve kis, családi borászatai egyaránt (mindenki megtalálja a neki szimpatikus sztorit); vannak az adottságaihoz, arcához passzoló helyi fajtái, melyek közül a kékfrankos mellett a kadarka lehet igazán érdekes. Szerencsére a borászok is egyre inkább érzik ezt szerintem, amit egyre erősebb kadarka-mezőny bizonyít. Aztán lehet, hogy nem mindenki érzi egyformán fontosnak a helyi fajtákat. Erre a felvetésre az alábbi kóstolón megkaptam jól, hogy akkor menjek, aztán csináljak a kadarkával valamit én Szekszárdon, meg hogy mennyire lejáratták szegény kadarkát... Pls: hány évtizedig fogjuk még mantrázni magunknak és a piacnak azt, hogy egy fajtát lejárattak? Biztosan jobb lesz tőle...(?) Tisztában vagyok vele, hogy vékony héjú fajta, kényes stb, de ettől még arculatot kell neki találni és törekedni rá, hogy helyzetbe hozzuk (nem véletlenül foglalkoznak vele régebb óta, mint a kéknyelűvel Badacsonyban...ezt a kontrapárhuzamot sem igazán értettem e felvetés kapcsán). Arra a kérdésre, hogy egy autentikus helyi fajtát (értéket) 30 éve lejárattak-e meg hogy nehéz-e termeszteni, számomra elfogadhatatlan az a válasz, hogy akkor hagyjuk ezt most és beszélgessünk inkább a franc-ról, mert az egyszerűbb. Nagy öröm számomra, hogy a borászok is egyre inkább  A harmadik fontos tényező, ami Szekszárdot jól kiemelheti idehaza az az, hogy az ott dolgozó borászok termékeny közösséget alkotnak. Van szándék a fejlődésre, az innovációra, a jobbító szándék elfogadására, a kommunikációra és ez tudjuk, hogy nagyon fontos.

De mi is volt ez a kóstoló? A Corinthiában pár hete összegyűltek a szekszárdi borászok, hogy bemutassák legújabb boraikat. Ennek kapcsán Mészáros Gabriella tanárnő összeállított egy sort érett tételekből, melyek szépen bemutatták, hogy alakult az idővel a borászok fejében a kép a szekszárdi nagy borokról. A sort korántsem kísérte diadalmenet. Ha tudatosságot kéne keresglnem, akkor az talán a súly és a test minél extrémebb paramétereiben találnám meg. Mindenki maga eldönti, hogy izgalmasek-e neki ezek a hosszú távra kalibrált borok... Szekszárdnak azt a bizonyos vonzó énjét viszont nem lehetett meglátni a hordódongák, az extraháltság és az alkoholgőz alatt. A főszereplők egyelőre a nehéz bordói fajták voltak. Szekszárd kevésbé. Napnál világosabb volt azonban, hogy az idők változnak és talán jó irányba. Az eleganciára való törekvés csak az első lépés; az izgalmas Szekszárdi vonások kibontása remélhetőleg ezután következik. A malmok ugyan lassan, de őrölnek. T-rexek, bronthosaurusok, velociraptorok a korábbi érákból:

Szeleshát Oroszlán 2007

Nagyon szépen indult a sor. Pár hete jártam a Szeleshátnál. Minden újszagú, tiptop és éppcsak kicsomagolták a berendezéseket a fóliából. Az elszántsággal vegyes profizmus ésa rend szépen érzékelhető. A 7-es Oroszlán még korántsem mutat öregedést így hét év után sem. Illatban cassis, ribizli joghurt, egy kevés bőr, a sok gyümölcs mellett némi disszonáns tejesség lappang. Ízre síma felszín, sok-sok fűszer, sonka, füstölt hús, szép hordósság, földes jegyek. Poros tannin kíséri végig, lecsengésében kávéval, étcsokival. A reményem, miszerint még ennél a szép kezdésnél lehet sokkal följebb is lépni érett nagyborokkal, sajnos nem vált be. Erős 6

Németh János Cabernet franc 2008

Ilatban szárított paradicsom. Ízben viszont szinte alig-alig nyújt élvezetet ez a koncentráció és súly. Kisse megfullad(ok) a lusta alkoholédességben és a lekvárban. Szimpatikus emberek, kevéssé szimpatikus bor... Bizonytalan 5

Szeleshát Három fiú 2008

Tejességet itt is éreztem. Aztán gomba, avar, földes jegyek. Ízben alkoholosabb ez is, animalitással, és ismét tejes érzettel. Letisztult és nagyon egységes ízt mutat. Tetszenek a tanninok a végén. Minden a helyén van, profi munka. 6+

Eszterbauer Cabernet franc Merlot 2007

A fantázianév nincs meg, de talán nem is ez itt a legnagyobb baj. Hanem a vegyszeres, oldószeres, illós buké először. A luftos, üres, édeskés, alkoholfűtötte íz másodszor. Az elegancia hiánya harmadszor. A nehéz ihatóság negyedszer. Ismét gyenge 5

Németh János Cabernet sauvignon 2007.

Pár éve nagyon szerettem, csillagot kapott. Nézzük, mi lett vele időközben. Illatban fa, alkohol, rumpuncs. Ízre tanninos, húsos, sok gyümölccsel. Van benne izgalom is, annak ellenére hogy a vastagságról, a súlyos testről szól ez is. 5+

Mészáros Pál Cabernet sauvignon reserve 2007

Paradicsom és cassis. Ízre meglepően éles, földes, tanninos, nagyon szárít a korty vége. Fekete gyümölcsök, szeder, ribizli, cseresznye. Üt és még harap is. Kissé baltával faragott ez is. 5+

Schieber Cabernet sauvignon 2007

Puncsos, kókuszos, édeskés illat, de ebben a borban legalább van élénk gyümölcs végre az ízben. Meglepő életteli savérzet és húsosság. Hosszú, de elég laza korty, mindazonáltal nem koros még most sem. 5+

Eszterbauer Tivald 2007

Kókuszos, újvilágias illat. Nagyon lassan nyílik. Édes, tüzes korty, lórugásnyi alkohol. Ismét egy nehezen iható, aránytalanul készített bor. Elhiszem én, hogy 2007-ben nehéz volt kifinomult bort készíteni, de mintha a szándék is hiányzott volna. 5

Takler Regnum 2007

Zárkózott ilat, pici rumosság lappang benne. Nehéz bor ez is, alkoholos és nagyon szárít a vége. Gyümölcsből némi fekete ribizli maradt még benne. 5+

Heimann Franciscus 2007

Kávés, öreg fabútoros illat. Izgalmasan hűvös, illetve kenyérhéjas illat, amely teljesen elkülöníti a mezőny többi borától. Kiváló tanninok, nagyon érdekes textúrájú bor. Mégis egységes, arányos, letisztult, iható. Tetszett. 6

Sebestyén Grádus 2006

Érett illat, tercier jegyek. Puskaporos, fás, alkoholos és egyész enyhén zöldes beütésű illat. Ízre darabos, bárdolatlan, a sav is sok, a tannin is. Némi fűszeresség ad helyenként feloldozást. Kócos benyomást keltenek az alkotók. 5+

Tüske Cabernet franc 2006

Újabb bizonyíték, hogy a kevesebb néha mennyivel több tud lenni. Halmai Csaba már 2006-ban sem a túlkapások felől közelítette meg a franc-t, és szerintem jól ráérzett erre. Illatban a nyers fa kissé erőteljes. A kortynál viszont a test visszafogottabb. Porosság. Letisztult, túlzásoktól mentes korty. Tiszta, egységes, jól iható, szép bor. Mely ugyan jobb már biztosan nem lesz, tartogatni kár lenne, de így is finomabb, mint néhány jóval drágább kortársa. 6

Takler Cabernet franc Reserve 2006

Gránátosba hajlik a széle. Paradicsomos illat, tejességgel. Ízre finoman fűszeres, határozottan, de mégsem zavaróan fás. Pici kesernye. Nagy test, igazi csúcsragadozó ez is, de valahogy máig tartogat izgalmat, ha ugyan gyümölcsöt nem is. 6

Fekete Cabernet sauvignon 2003

Alkoholos, de közben mégis fűszeres, savanykás, enyhén dohos illat. Ízre meglepően élénk gyümölcsök. Porosság. Kissé üresedő bort sejtet az íz. Soká ne tároljuk már. Billegő 5

Bodri Optimus 2003

Fa, vanília, kóla, újvilág, negro, gyógyszeresség. Ízre sűrű, mély, mindenben sok, közhelyes, semmi kifinomultság vagy elegancia. Nem tudok, mit írni ezekről a túlsúlyos borokról, lefogyni, megszépülni, jellemben fejlődni már nem fognak. 5

La Vida Merlot 2003

Illatban szaloncukor, öreg bútor, szép érettség. Ízre likőrös hangulat, sok gyümölcs, nem túl komplex, viszont szép érettségű merlot, mely méltósággal öregszik. A csúcson vagy picivel túl lehet szerintem. 5+

X

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább