Szekszárdi bordinoszauruszok
Szekszárdnak is ideje megtalálnia az útját, a saját arcát megvillantani; azt az arcot, amit nem felejtünk el, amibe bele tudunk szeretni. Az az érzésem, hogy a hazai vörösboros borvidékek közül talán épp Szekszárdnak vannak erre a legjobb esélyei. Miért is? Mert vannak stabil nagy, illetve kis, családi borászatai egyaránt (mindenki megtalálja a neki szimpatikus sztorit); vannak az adottságaihoz, arcához passzoló helyi fajtái, melyek közül a kékfrankos mellett a kadarka lehet igazán érdekes. Szerencsére a borászok is egyre inkább érzik ezt szerintem, amit egyre erősebb kadarka-mezőny bizonyít. Aztán lehet, hogy nem mindenki érzi egyformán fontosnak a helyi fajtákat. Erre a felvetésre az alábbi kóstolón megkaptam jól, hogy akkor menjek, aztán csináljak a kadarkával valamit én Szekszárdon, meg hogy mennyire lejáratták szegény kadarkát... Pls: hány évtizedig fogjuk még mantrázni magunknak és a piacnak azt, hogy egy fajtát lejárattak? Biztosan jobb lesz tőle...(?) Tisztában vagyok vele, hogy vékony héjú fajta, kényes stb, de ettől még arculatot kell neki találni és törekedni rá, hogy helyzetbe hozzuk (nem véletlenül foglalkoznak vele régebb óta, mint a kéknyelűvel Badacsonyban...ezt a kontrapárhuzamot sem igazán értettem e felvetés kapcsán). Arra a kérdésre, hogy egy autentikus helyi fajtát (értéket) 30 éve lejárattak-e meg hogy nehéz-e termeszteni, számomra elfogadhatatlan az a válasz, hogy akkor hagyjuk ezt most és beszélgessünk inkább a franc-ról, mert az egyszerűbb. Nagy öröm számomra, hogy a borászok is egyre inkább A harmadik fontos tényező, ami Szekszárdot jól kiemelheti idehaza az az, hogy az ott dolgozó borászok termékeny közösséget alkotnak. Van szándék a fejlődésre, az innovációra, a jobbító szándék elfogadására, a kommunikációra és ez tudjuk, hogy nagyon fontos.
De mi is volt ez a kóstoló? A Corinthiában pár hete összegyűltek a szekszárdi borászok, hogy bemutassák legújabb boraikat. Ennek kapcsán Mészáros Gabriella tanárnő összeállított egy sort érett tételekből, melyek szépen bemutatták, hogy alakult az idővel a borászok fejében a kép a szekszárdi nagy borokról. A sort korántsem kísérte diadalmenet. Ha tudatosságot kéne keresglnem, akkor az talán a súly és a test minél extrémebb paramétereiben találnám meg. Mindenki maga eldönti, hogy izgalmasek-e neki ezek a hosszú távra kalibrált borok... Szekszárdnak azt a bizonyos vonzó énjét viszont nem lehetett meglátni a hordódongák, az extraháltság és az alkoholgőz alatt. A főszereplők egyelőre a nehéz bordói fajták voltak. Szekszárd kevésbé. Napnál világosabb volt azonban, hogy az idők változnak és talán jó irányba. Az eleganciára való törekvés csak az első lépés; az izgalmas Szekszárdi vonások kibontása remélhetőleg ezután következik. A malmok ugyan lassan, de őrölnek. T-rexek, bronthosaurusok, velociraptorok a korábbi érákból:
Szeleshát Oroszlán 2007
Nagyon szépen indult a sor. Pár hete jártam a Szeleshátnál. Minden újszagú, tiptop és éppcsak kicsomagolták a berendezéseket a fóliából. Az elszántsággal vegyes profizmus ésa rend szépen érzékelhető. A 7-es Oroszlán még korántsem mutat öregedést így hét év után sem. Illatban cassis, ribizli joghurt, egy kevés bőr, a sok gyümölcs mellett némi disszonáns tejesség lappang. Ízre síma felszín, sok-sok fűszer, sonka, füstölt hús, szép hordósság, földes jegyek. Poros tannin kíséri végig, lecsengésében kávéval, étcsokival. A reményem, miszerint még ennél a szép kezdésnél lehet sokkal följebb is lépni érett nagyborokkal, sajnos nem vált be. Erős 6
Németh János Cabernet franc 2008
Ilatban szárított paradicsom. Ízben viszont szinte alig-alig nyújt élvezetet ez a koncentráció és súly. Kisse megfullad(ok) a lusta alkoholédességben és a lekvárban. Szimpatikus emberek, kevéssé szimpatikus bor... Bizonytalan 5
Szeleshát Három fiú 2008
Tejességet itt is éreztem. Aztán gomba, avar, földes jegyek. Ízben alkoholosabb ez is, animalitással, és ismét tejes érzettel. Letisztult és nagyon egységes ízt mutat. Tetszenek a tanninok a végén. Minden a helyén van, profi munka. 6+
Eszterbauer Cabernet franc Merlot 2007
A fantázianév nincs meg, de talán nem is ez itt a legnagyobb baj. Hanem a vegyszeres, oldószeres, illós buké először. A luftos, üres, édeskés, alkoholfűtötte íz másodszor. Az elegancia hiánya harmadszor. A nehéz ihatóság negyedszer. Ismét gyenge 5
Németh János Cabernet sauvignon 2007.
Pár éve nagyon szerettem, csillagot kapott. Nézzük, mi lett vele időközben. Illatban fa, alkohol, rumpuncs. Ízre tanninos, húsos, sok gyümölccsel. Van benne izgalom is, annak ellenére hogy a vastagságról, a súlyos testről szól ez is. 5+
Mészáros Pál Cabernet sauvignon reserve 2007
Paradicsom és cassis. Ízre meglepően éles, földes, tanninos, nagyon szárít a korty vége. Fekete gyümölcsök, szeder, ribizli, cseresznye. Üt és még harap is. Kissé baltával faragott ez is. 5+
Schieber Cabernet sauvignon 2007
Puncsos, kókuszos, édeskés illat, de ebben a borban legalább van élénk gyümölcs végre az ízben. Meglepő életteli savérzet és húsosság. Hosszú, de elég laza korty, mindazonáltal nem koros még most sem. 5+
Eszterbauer Tivald 2007
Kókuszos, újvilágias illat. Nagyon lassan nyílik. Édes, tüzes korty, lórugásnyi alkohol. Ismét egy nehezen iható, aránytalanul készített bor. Elhiszem én, hogy 2007-ben nehéz volt kifinomult bort készíteni, de mintha a szándék is hiányzott volna. 5
Takler Regnum 2007
Zárkózott ilat, pici rumosság lappang benne. Nehéz bor ez is, alkoholos és nagyon szárít a vége. Gyümölcsből némi fekete ribizli maradt még benne. 5+
Heimann Franciscus 2007
Kávés, öreg fabútoros illat. Izgalmasan hűvös, illetve kenyérhéjas illat, amely teljesen elkülöníti a mezőny többi borától. Kiváló tanninok, nagyon érdekes textúrájú bor. Mégis egységes, arányos, letisztult, iható. Tetszett. 6
Sebestyén Grádus 2006
Érett illat, tercier jegyek. Puskaporos, fás, alkoholos és egyész enyhén zöldes beütésű illat. Ízre darabos, bárdolatlan, a sav is sok, a tannin is. Némi fűszeresség ad helyenként feloldozást. Kócos benyomást keltenek az alkotók. 5+
Tüske Cabernet franc 2006
Újabb bizonyíték, hogy a kevesebb néha mennyivel több tud lenni. Halmai Csaba már 2006-ban sem a túlkapások felől közelítette meg a franc-t, és szerintem jól ráérzett erre. Illatban a nyers fa kissé erőteljes. A kortynál viszont a test visszafogottabb. Porosság. Letisztult, túlzásoktól mentes korty. Tiszta, egységes, jól iható, szép bor. Mely ugyan jobb már biztosan nem lesz, tartogatni kár lenne, de így is finomabb, mint néhány jóval drágább kortársa. 6
Takler Cabernet franc Reserve 2006
Gránátosba hajlik a széle. Paradicsomos illat, tejességgel. Ízre finoman fűszeres, határozottan, de mégsem zavaróan fás. Pici kesernye. Nagy test, igazi csúcsragadozó ez is, de valahogy máig tartogat izgalmat, ha ugyan gyümölcsöt nem is. 6
Fekete Cabernet sauvignon 2003
Alkoholos, de közben mégis fűszeres, savanykás, enyhén dohos illat. Ízre meglepően élénk gyümölcsök. Porosság. Kissé üresedő bort sejtet az íz. Soká ne tároljuk már. Billegő 5
Bodri Optimus 2003
Fa, vanília, kóla, újvilág, negro, gyógyszeresség. Ízre sűrű, mély, mindenben sok, közhelyes, semmi kifinomultság vagy elegancia. Nem tudok, mit írni ezekről a túlsúlyos borokról, lefogyni, megszépülni, jellemben fejlődni már nem fognak. 5
La Vida Merlot 2003
Illatban szaloncukor, öreg bútor, szép érettség. Ízre likőrös hangulat, sok gyümölcs, nem túl komplex, viszont szép érettségű merlot, mely méltósággal öregszik. A csúcson vagy picivel túl lehet szerintem. 5+