x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XX.

Advent előtti kincsvadászat, címke nélkül (száraz novemberi kiadás)

Közelegnek az ünnepek. Boldog lennék, ha ez a néhány hét édes tokajiak mértéketelen fogyasztásáról szólna itthon és/vagy külföldön (az AszúGlass-projekttel igyekszem kicsit helyzetbe hozni a borvidék legfontosabb borítpusát), de a nap végén tisztában vagyunk vele mind, hogy száraz korszakot élünk. Itt is van a száraz november, amit rögtön kihasználva a TokajDry műfajról igyekszem fátylakat lelibbenteni ezzel a néhány kortárs vakon kóstolt tétellel (2017 és 2022 között mozogva). Lesz benne új név és lesz olyan is, amit már májusban is teszteltünk. Kinél milyen minőségek kerültek palackba az elmúlt pár évjáratban? Melyik palackra essen a választásunk, ha egy ütős furmint kell? Mindig a csillagos pincéknél találjuk a csillagos minőséget? Hol tart a natúr movement Tokajban (Tállyán)? Lássuk huszadik vaktesztünk eredményeit!

 

  1. Hétszőlő Kis Garai Furmint 2021.
    Fiatalos, friss almás, körtés, makulátlan primer illatok. Tiszta, jól eltalált, megnyerő és kifejező is, de intenzívnek semmiképp nem mondható (felismerhetően furmintos). Széles korty, élénk savakkal, kis kesernye, pörkölt mandulás, szárító, sós lecsengésű korty. Szép arányok, bonyolítások nélkül. (Sokat fejlődött a palackban tavasz óta.) 6+

  2. Grand Tokaj Pető Furmint 2021
    Ez is elég neutrálisan indul. Némileg több hordó, mogyorós/földimogyorós jegyek orrban. Ízben dús, széles, sós ez is. Hosszú és még elég fiatal, citrusos, kis fehér húsú gyümölcsös díszítéssel. Tisztán hagyja a szájat és jól fogyasztható. 6+

  3. Patricius Furmint Selection 2021*
    Izgalmas rétegzettség orrban: sok citrus, birs, kis pörkölt mogyoró, kövesség alkot megnyerő együttest, amiben már a palackérés fejlődő karaktere is megjelenik szépen. Magas sav szárít szájban azonnal és végig: kimondottan feszes ízek, sok citrus, grapefruit, lime, fehér húsú gyümölcsökkel és nagyon sós lecsengés, olajos maggal. Szép és még érezhetően tele van energiával, aminek az idő is jót fog tenni. Ételt kér. 7 

  4. T3 Mediator (Görbe) 2021
    Visszafogott, olajos magos aromákkal indul, aztán körte, zöldalma, citrusok, lime (eleinte halvány fülledtséggel, ami alig érezhető, és el is tűnik). Ízben erős sav, húsos korty, hosszú és igazán tiszta ízek. Eleven és rágható, dús gyümölcsök, rieslinges finesz, kiváló arányok, szép minőségben, hosszú citrusos lecsengéssel búcsúzva. Több, mint korrekt színvonal egy alig ismert tállyai kisbirtoktól! 6+

  5. ***Demeter Zoltán Birtok száraz 2022
    Sok tiszta fehér húsú gyümölcs: körte és alma, kis papírosság. Ízben elég egyszerű szerkezet, szép sav, jó arányok, mindene a helyén, de finesz és kifinomultság most kevesebb mutatkozik benne. Tompa “furmint-fáradtság” jeleit már mutatja a korty végén, ahol a friss gyümölcszamatok is fogyóban vannak (azaz nem gondolnám, hogy tartogatni kéne); megelepett, hogy csak egy éves bor. 5+

  6. Serpens Király-hegy 2018
    Naspolyás, birsalmás illat, sárgásabb húsú és enyhén medicinális jegyek érkeznek, ahogy nyílik a bor. Nagy test, kis gombásság bujkál a korty közepén, kevesebb eleven gyümölcs, de szép savak mossák le a kortyot. Valahogy nem vett le a lábamról, kissé bizonytalannak is mutatkozott. 4+

  7. ***Demeter Zoltán Birtok Száraz 2019*
    Egyedi jelenség. Sós illat, visszafogott, diszkrét, de szép és kifinomult jelenség (tetszik könnyed eleganciája). Ízben tömör, igényes és egyedi kecsesség. Szuper arányok, kecses és bájos tétel, fehér húsú gyümölccsel, kis termőhelyiséggel és minden irányból nézve tökéletes arányokkal vesz le a lábamról. Remek bor, és mennyivel szebb formában, mint a 2022-es! Minimum 6+

  8. ***Demeter Zoltán Boda Furmint 2019
    Sok hordó illatban, fűrészpor, pörkölési jegyek túlsúlyával, ami igencsak ráül a borra (mást nem igazán érezni). Ízben aztán váratlanul éles, feszes sav szárít, cseres is. Konkrétan brutál fanyar elejétől a végéig, majd a lecsengésben ismét a hordó sejlik fel. Elég aránytalan bor…pedig sokadszorra teszek vele próbát különféle sorban, de mégsem áll össze. Max. 5

  1. Kőfejtő Furmint 2021
    Könnyű volt vakon is beazonosítani, hogy ez nem Tokaj (Somló). Elég direkt, orbamászó friss őszibarack és banán. Intenzív primer jegyek, némileg túlzó hangulattal. Nagy sav, friss barackos íz, totál más savkarakter, mint az eddigiekben, más gyümölcsízek, más ásványok, de izgalmas kézműves jegyek, a végén is banános lecsengéssel. Legyen 6

  2. Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2020*
    Élénk citrusokkal kényeztet, végre valami igazán szép és penge bor orrban, akár egy üde riesling! Kifinomult minőségével elválik a mezőnytől! Bár a levegőn fárad kicsit (2020…). Ízben feszes, profi, friss, ropogós és elegáns. Szuper arányok, sok citrus és egy csipet só a lecsengésben. Elegáns, csiszolt és kifinomult munka. Jó magában, jó lehet ételek mellé is. Ez bizony erős 7

  3. Szóló Víz 2020
    Dukát-dűlő. Erős fülledtség (kis csatornaszag, de bevallom, engem itt nem zavar annyira), tetszenek ezek a natúr vonások, olajos magokkal, fehér húsú gyümölcsökkel. Mégis legfőbb erénye, hogy a rétegzett. Hosszú, sós, tömör szövet és tiszta ízek, sok körtével, birssel. 6

  4. Péter Pince Arcus 2021*
    Szép palackérettség, kis kukoricával, felismerhető tarcali illatok, virágok, aztán bevillan egy kis borsóhüvely (mely kevésbé megnyerő). Ízben aztán kimondottan tömör, széles, sós, rétegzett és hosszú bor, szép beltartalommal. A kortyban van bőven gyümölcs, van tartalom, van benne fantázia is. Magas sav feszíti ki a kortyot hosszan. Izgalmasan telt és gazdag bor. Ez is 7

  5. Demeter Zoltán Szerelmi 2019*
    Megnyerően tiszta, friss primer aromák. Őszibarack, só, végre egy igazi egyéniség a sorban! Komplex, igaz a háttérben lappangva kissé gyógyszeres, aszpirines íz. Mindent egybevéve nagyon kerek, összetett bor, tele élő gyümölccsös zamattal. Érzetre nem teljesen száraz, de jól áll neki ez a gömbölyded korty. 6+

  6. Áts Pince Suba Furmint 2021*
    Komplex és nagyon izgalmas buké: friss citrusok, élénkség, fiatalos, fejlődő karakter, tele energiával. Jó sav, eleven korty, élvezetes frissesség. Tiszta, hosszú és mindenekelőtt kellően tartalmas bor. Sok körte, zöldalma, barack, és makulátlanul elegáns stílus. Tud mindent, ami egy száraz tokajitól elvárható! Igazi meglepetés a sorban, mely sokra vitte a palackban: 7+

  7. Bardon Alpha 2018*
    Finom palackbuké, naranccsal és más érett citrussal. Tiszta buké, és külön erény, hogy komfortosan érzi magát a palackban, láthatóan majd kicsattan, ahogy alakul az éréssel. Tiszta íz, hosszú, telt, komoly testtel és súllyal. Élmény, méghozzá magasabb szintről, amit a száraz tokaji boroktól csak az éréssel kaphatunk meg! A sav enyhe, sok a szesz, ami meleg évet sejtet. De nagyon tetszik simasága. Letisztult, összesimult alkotók, és még tartalék is van benne! Bravo. Erős 7 (évek óta corevinezem pedig).

  8. Szóló Föld 2020*
    Sipos-dűlő. Őszibarack, só, kövek, tipikus natúr illatok…de nagyon fontos, hogy TISZTÁN, hibák és zavaró elemek nélkül! Húsos íz, finom kesernye, tömör korty, izgalmas fűszerekkel és fehér húsú gyümölcsökkel kiszínezve. Puha és krémes textúra. Egy natúr tokaji, ami simán meggyőz! Szépen szóltak a Szólók ma! 6+

  9. Tokaj Nobilis Barakonyi 2017*
    Szép palackbuké, elegáns fa (végre), mellette finom, érett almatermésűek. Sok sav, sok terroirjegy, hosszú, széles, rétegzett, gazdag, csupa gyümölcs, és a bor remek állapotban van. A sor kétségtelenül legszebbje. 4-5 év pedig még simán van benne! 7+

 

Advent előtt még egy édes csokrot is igyekszem összedobni a kedves olvasóknak, hogy legyen miből inspriálódni az ünnepekre, természetesen majd az AszúGlass-ba ;)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább