x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Domaine Darrieux

Közös helyszíni szemle Tarcalon, a Myrtus pince boraival

Folytatódjék a kincsvadászat Hegyalján! Keresztes Ákost nem kell bemutatni azoknak az olvasóknak, akik Tarcalon bejáratosak. Fontos közösségi motorja a helyi történéseknek. Családjával a borászat mellett vendéglátással is foglalkoznak. Fenn a keresztúri úton kedvelt vendégházat üzemeltetnek párjával, Orsival, de immár teljes gőzzel működik lenn a Fő utcán borbárjuk is, ahol a bor mellett kávézni, sörözni, meccset nézni, kvaterkázni is szeretettel várnak mindenkit. Ákost nem meglepő módon rendszeresen megtalálják az “pincétlen” ismerősök, hogy segítsen nekik a borászkodásban. Így pár éve Franciaországból Frederic Darrieux is gyakori vendég lett a borbárban. Hegyalján örökölt birtokot, s jelenleg alig egy hektáron gazdálkodik, onnn készíti borait. Nem csak a tarcali borbárban jöttek velem szembe borai és egy kedves brit olvasóm is rendre rágta a fülem, hogy kóstoljam meg a borait,. Zömében a két mádi Szilvás-dűlőt dícsérik egyébként a tételek. Most egy füst alatt mindkét pince borai a pohárba kerültek szép sorban:

 

Myrtus Hárslevelű 2021

Tiszta, almás, körtés illat, fehér húsú gyümölcsökkel, birssel. Az évjárat szárító savai körtés, birses száraz tokaji jegyekkel egészülnek ki. Finom arányok. Szép és korrekt hárs. 5

 

Myrtus Mestervölgy Furmint 2020

Hordós tétel. Fiatalos, birses aromatika. Száraz savak, élénk citrusok, feszesség. Felismerhető löszös terroirjelleg, sima korty, végén birses világ. 5

 

Myrtus Vigyorgó Furmint 2020

Zártabb, hordósabb, visszafogott aromák, kevesebb gyümölcs, cserébe komolyabb arcél. Telt, hosszú, komplex. Szép tartalom, mellette finom savak. Egy kategóriát ugrunk (illetve a furmint február után is meg kell mondanom, 2020 időnként meglep száraz boraival). 6

 

Myrtus Vigyorgó Furmint 2015

Kellemes érettség, kis vegetális karakter, virágok, löszkarakter. Ízében magas sav, de mindenek előtt remekül tartja magát a bor. Birses, körtés furmintosság. Remekül érett, kissé rusztikus bor (6.8-as savval), végül sok citrussal. 6

 

Dom. Darrieux Debuits D'Automne Furmint Korai Ősz 2018

A két Szilvás terület közül ez az alapanyag fut Szilvás I. fedőnév alatt. Szép almás, körtés buké. Virágos, kellemes bor. Egy határozott kesernye eleveníti fel a forró évet. Aztán szép hordó, tiszta, finom ízek, végül magas sav lep meg 2018-as létére. Olajos magos lecsengés. Profi bor. 6   

 

Dom. D. Nectare D'Equinoxe Furmint 2019

Szilvás II. Szép érettség. Finom almás, körtés, birses furmintkarakter, kis virágossággal díszítve extraként. Magas sav, mádias keménység és szép hordó jellemzik. 6

 

Dom. D. Debuits D'Automne F-H 2019

Szilvás I. Pici fülledtséggel indul. De kitisztul: jönnek a citrusok, zöldalma, frissesség. Szép simasága van a bornak, kellemes arányokkal. Sima, kerekebb, virágos ízjegyekkel. Tetszett. 6+

 

Dom. D. Debuits D'Automne 2020 (félszáraz)

Szilvás II. Kicsit fedett, enyhén pincés aromák (kellertone). Szép élénk savak, mellé egy kis cukor ad kerekséget. Citrusos, fanyar, száraz végszó a hűvös évből. Ehhez már enni kell, oly durván szárít (pedig én azért kedvelem a jó savat). 5+

 

Myrtus Száraz Szamorodni 2017 

Klasszikus dió, kenyér, érettség. Szép aldehidesség jelenik meg stíluselemként, ízében is dió, kenyér, egy kis édességgel, tipikus jegyek, alma, körte. Kesernyés utóíz. 5

 

Dom D. Un Soupcon de douceur 2019 (félédes)

Jóleső késői szüret jegyek furmintból és hársból készítve. Finom kis édesség. Kellő sav, jó arányok, tisztaság. Barack, körte és alma jelenik meg ízben a két év hordós érlelés mellett is. 5+

 

Myrtus félédes furmint 2021

Direkt, kedves körte mutatkozik orrban. Kedves, finom édességet ad a 42 g cukor. Kellemes, nőies, tiszta íz, benne sok-sok gyümölcs. Jó inni, piacos, de egyszerű bor. 5

 

Dom. D. Harmonie vendémiaire 2019

Szép visszafogott illatában körte, alma, barack, makulátlan tisztaság. Finom édesség, primer ízjegyek 3 év után is, remek arányok, jó inni A 61 g a cukorral kellemes, szép édes élményt nyújt a bor. 5+/6  

 

Dom. D. Harmonie vendémiaire 2021

Illatban alma és körte. Zamatos, kedves, szép, almás íz, egyszerű, korrekt, közérthető édes bor (80 g körül), bonyolítások nélkül. 5

 

Myrtus Cuvée 2020

Illatában elegáns botritisz, sárga húsú érett gyümölcsök. Finom érettség, magas cukor, de elég enyhe sav. Egyszerű szerkezet, itt-ott tercier jegyekkel díszítve a 90 g cuktot. 5+

 

Myrtus Sárga muskotály 2021*

Virágos, parfümös, szappanos, fenyőgyantás muskotálykarakter. Ízben harapható, zamatos déli gyümölcsök, imádnivalóan szép ízek. Csupa egzotikus gyümölcs. Remek sav, szuper arányok végig, 126 g/l cukorral. Szép édes élmény. 7

 

Dom. D. 6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Finom barack, botritisz, viaszos, teafüves, mézes teás, aromatikus aszújegyek. Magas cukor, szép sav, remek egyensúly jellemzi. Hosszú, mézes korty. Nagy tartalom, lédús citrusok, kandírozott gyümölcsök és kajszilekvár teszi izgalmas élménnyé. Bravo. 7+ 

 

Myrtus Szamorodni 2018

216 g/l cukor. Mély arany szín. Virágos, illatos jegyek orrban. Brutális cukor a meleg 2018-ból: mézes, kandírozott gyümölcsös ízkavalkád. Az extrém édesség kissé gejl érzetet kelt. 6+

 

Myrtus Botrytis Cuvée 2018

Kevéssé szerethető borsó, vegetális, szúrós illattal indul. Sok cukor, vanília, kevés sav. Mégis szép mélysége van a bornak, körtekompóttal, almalekváros jegyekkel. Enyhe sav, barnuló alma. 2018 azért érezhetően elmarad élményben az előző két évjárattól… 6+

 

Myrtus 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Kicsit még zárkózott, szép, fiatal aszús illattal szúr, aztán a jellegzetes kajszis jegyek is megjelennek szépen. Remek sav, hosszú, barackos, dzsemes íz, de magas savak (9.3) a 210-es cukor mellé. Finom hordó, fiatal szövet jellemzi még. Széles, hosszú, telt, de tökéletes egyensúlyú aszú. Remek! 7+

 

Myrtus 6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Gyönyörűen érett, birsalmasajt, szép illat, sajátos komplexitással. Elképesztően magas és egyedi savérzet, rengeteg citrus, hosszú, végtelen, elképesztő sav mossa le a cukrot. Elképesztő gyümölcsök és szerkezet. Csoda aszú, mely csak ritka csillagzat alatt születik meg minden tokaji borász életében. Nem is kérdés, hogy a hosszú sor legjobbja. 8+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább