x

Ripka Gergely

PAJZOS 30 - időutazás 5 puttonyosokkal

II/IV: A fontos rendszerváltó nagybirtok idén 30 éves

Folytatódik a sárospataki Pajzos Tokaj 30. Születésnapja. A furmint selection tételekkel a Megyer-dűlőt jártuk körül tavasszal, most nyár elején pedig Harmath Csaba közreműködésével francia sajtok kerültek összekóstolásra 5 puttonyos aszúkkal (ha már francia alapítású tokaji birtok). És micsoda évjáratok kerültek a poharakba, igazi legendás nagy borok: mint a 2006, 2002 vagy épp az 1993-as. Nagy élmény volt a fiatalabbak mellett az idős borokat is megcsodálni, már csak amiatt is, mert a legtöbb külföldi tőkével megindult rendszerváltó birtoknál (amilyen a Pajzos is), az 5 puttonyos lett a zászlós bor, és becsületükre legyen mondva, hogy emellet a száraz boros fordulat (2000) után is hűen kitartottak.

Alább az előkóstolás néhány jegyzete közül válogattam. Nehéz volt dönteni a sok szép tételei közt, a végleges kóstolón 2017, 2016, 2014, 2011, 2006, 2002, 1993 és 1963 varázsolhatta el a jelenlévőket.

 

2016** (10.1 g/l sav, 162.5 g/l cukor)

Fiatal, őszibarackos, körtés illat, parfüm (és egy kis illó). Vibrálóan élénk savak, szép cukor, modern, kissé éles savú aszú (ami 2016-tól megszokott jelenség). Nagyon fiatal, citrusos, a jelenlévőknek is ez tetszett jobban 2017-el összevetve. 7+

 

2011** (10.8 sav, 177 cukor)

Meleg év. Elegáns érettség. Nemes, kristálytiszta, nem annyira botrtitszes, aszalt sárga gyümölcsös, narancshéjas illat. Krémes, hosszú ízében még most is csupa primer jegy: mély, gazdag, sárga húsú gyümölcsös, narancsos és a meleg évből meglepően friss savakkal kényeztet. Nagyon fiatal még mos is. 7+  

 

2010* (10.5 sav, 148 cukor)

Szép borostyános szín. Pici oxidációval kezd, de tisztul, eloszlik, majd jönnek alatta az aszalt gyümölcsök, a szilva. Ízében is finom, fanyar szilvalekvárosság. Szép sav, a végén karamellel. 6+/7

 

2002* (12 sav, 165 cukor)

Sötétbarna szín. Egyértelmű érettség. Erősen gyógynövényes, parfümös illat: szárított gyógyfüvek, kávé, likőr, aszalt gyümölcsök. Hihetetlen magas savak vibrálnak, aztán sok aszalt gyümölcs. Arányos, egyensúlyos, markáns egyéniség (2002 mindig az). Erős 7

 

2000* (7.3 sav, 145 cukor)

Vanília, hordós, szép érettségi jegyek, tercier aromák, de zavaró elemek nélkül. Sima, krémes, dohányos íz, mellette enyhe sav. Ölelő, krémes texturájú aszú, a meleg évnek köszönhetően, gyógynövényes utóízzel. Teljesen más, mint a többi (2000 mindig teljesen más). 6+

 

1993* (9.6 sav, 140 cukor)

A legenda. A Pajzos-Megyer bizony nagyon fontos rendszerváltó aszús birtoka volt Hegyaljának azokban az időkben, nekik is köszönhető, hogy ki lett járva egy új, frissebb, gyümölcsösebb irány tokaji borkülönlegességek terén. Borostyán szín. Szúrós, hecsedlis, gyógynövényes, fűszeres, érett aszúkarakter, aztán aszalt szilva, mák és gomba jelenik meg orrban. Kávés, arányos, szépen érett íz. Csupa aszalt gyümölcs és finom savak. Van benne még élet és szépség bőven. 6+

Két állomás van még hátra a 'Pajzos30' második évadában. - Szeptemberig felkészülnek a 6 puttonyosok...

(Megjegyzés: a birtok 2016-től két féle 5 puttonyost forgalmaz a hazai piacon. Az ezüst átlós sávos címkével, azaz a 'tradition' sorozattal a szupermerketek polcain találkozunk; míg a letisztultabb arcú 'legend' sorozat a magasabb kategória, amely fentebb is szerepelt.)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább