PAJZOS 30 - időutazás 5 puttonyosokkal
II/IV: A fontos rendszerváltó nagybirtok idén 30 éves
Folytatódik a sárospataki Pajzos Tokaj 30. Születésnapja. A furmint selection tételekkel a Megyer-dűlőt jártuk körül tavasszal, most nyár elején pedig Harmath Csaba közreműködésével francia sajtok kerültek összekóstolásra 5 puttonyos aszúkkal (ha már francia alapítású tokaji birtok). És micsoda évjáratok kerültek a poharakba, igazi legendás nagy borok: mint a 2006, 2002 vagy épp az 1993-as. Nagy élmény volt a fiatalabbak mellett az idős borokat is megcsodálni, már csak amiatt is, mert a legtöbb külföldi tőkével megindult rendszerváltó birtoknál (amilyen a Pajzos is), az 5 puttonyos lett a zászlós bor, és becsületükre legyen mondva, hogy emellet a száraz boros fordulat (2000) után is hűen kitartottak.
Alább az előkóstolás néhány jegyzete közül válogattam. Nehéz volt dönteni a sok szép tételei közt, a végleges kóstolón 2017, 2016, 2014, 2011, 2006, 2002, 1993 és 1963 varázsolhatta el a jelenlévőket.
2016** (10.1 g/l sav, 162.5 g/l cukor)
Fiatal, őszibarackos, körtés illat, parfüm (és egy kis illó). Vibrálóan élénk savak, szép cukor, modern, kissé éles savú aszú (ami 2016-tól megszokott jelenség). Nagyon fiatal, citrusos, a jelenlévőknek is ez tetszett jobban 2017-el összevetve. 7+
2011** (10.8 sav, 177 cukor)
Meleg év. Elegáns érettség. Nemes, kristálytiszta, nem annyira botrtitszes, aszalt sárga gyümölcsös, narancshéjas illat. Krémes, hosszú ízében még most is csupa primer jegy: mély, gazdag, sárga húsú gyümölcsös, narancsos és a meleg évből meglepően friss savakkal kényeztet. Nagyon fiatal még mos is. 7+
2010* (10.5 sav, 148 cukor)
Szép borostyános szín. Pici oxidációval kezd, de tisztul, eloszlik, majd jönnek alatta az aszalt gyümölcsök, a szilva. Ízében is finom, fanyar szilvalekvárosság. Szép sav, a végén karamellel. 6+/7
2002* (12 sav, 165 cukor)
Sötétbarna szín. Egyértelmű érettség. Erősen gyógynövényes, parfümös illat: szárított gyógyfüvek, kávé, likőr, aszalt gyümölcsök. Hihetetlen magas savak vibrálnak, aztán sok aszalt gyümölcs. Arányos, egyensúlyos, markáns egyéniség (2002 mindig az). Erős 7
2000* (7.3 sav, 145 cukor)
Vanília, hordós, szép érettségi jegyek, tercier aromák, de zavaró elemek nélkül. Sima, krémes, dohányos íz, mellette enyhe sav. Ölelő, krémes texturájú aszú, a meleg évnek köszönhetően, gyógynövényes utóízzel. Teljesen más, mint a többi (2000 mindig teljesen más). 6+
1993* (9.6 sav, 140 cukor)
A legenda. A Pajzos-Megyer bizony nagyon fontos rendszerváltó aszús birtoka volt Hegyaljának azokban az időkben, nekik is köszönhető, hogy ki lett járva egy új, frissebb, gyümölcsösebb irány tokaji borkülönlegességek terén. Borostyán szín. Szúrós, hecsedlis, gyógynövényes, fűszeres, érett aszúkarakter, aztán aszalt szilva, mák és gomba jelenik meg orrban. Kávés, arányos, szépen érett íz. Csupa aszalt gyümölcs és finom savak. Van benne még élet és szépség bőven. 6+
Két állomás van még hátra a 'Pajzos30' második évadában. - Szeptemberig felkészülnek a 6 puttonyosok...
(Megjegyzés: a birtok 2016-től két féle 5 puttonyost forgalmaz a hazai piacon. Az ezüst átlós sávos címkével, azaz a 'tradition' sorozattal a szupermerketek polcain találkozunk; míg a letisztultabb arcú 'legend' sorozat a magasabb kategória, amely fentebb is szerepelt.)