x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XV.

Kincsvadászat címke nélkül

Fagyos volt az első áprilisi hétvége. Hogyan használja ki az ebből adódó lehetőséget a borblogger totálisan beleunva az értelmetlen kampányhajrába? - Kipakolja az erkélyre az összes száraz tokaji borát a pincéből (coravinezetteket és bontatlanokat), hogy egy nagy vakteszten mérje őket össze a nappaliban. Hűtés: pipa!
Pár hete a járalan ösvényen kóstolgattunk, most a konvencionálisabb száraz mezőny került vakon a poharakba. Nézzük, hogyan alakulnak a palackban régi és frissebb tételek Hegyaljáról, immár a tizenötödik vak körben!

 

  1. ***Demeter Zoltán Birtok Furmint 2019
    Vakon is könnyen ráismerni a fajtára benne. - Friss zöldalmás, fiatalos illat, tiszta és elegáns, egy kis körtésséggel, finom és tetszetős aromatika. Ízben friss, fiatalos savak, zöldalma, körte, furrmintos jelleg, csiszolt és elegáns bor. Jó inni, utóízében pedig finom selymes, krémes tapintás marad utána a szájban. 6+ 

  2. Péter Pince Kövérszőlő 2019
    Ezt is furmintnak hittem vakon. Határozott fahordós, vaníliás, tölgyes jelleg, alatta birses, naspolyás tokajiság, még fejlődő formában. Ízben is jön a hordó, kicsit közhelyes és direkt formában. Nagy test, kiadós, körtés, birses jelleg. Tiszta stílus. Hordóból lehetne kevesebb, de korrekt, profin elkészített bor. Erős 6

  3. Bardon Alpha 2018
    Vakon is kivehető, hogy nem egy fajta. Itt is érezhető hordó, egy kis lisztes, kenyeres jelleggel, elég neutrális és szigorú orrban, némi érettséggel. Ízben széles, finoman érett bor, hársas hatást kelt, több sárga húsú gyümölccsel és dísszel. Hosszú, széles, krémes, testes íz, kitartó lecsengéssel, komoly mélységgel és beltartalommal. A végén magas alkohol és édesség is érezhető, ami jól áll neki. Mos sokkal jobban tetszett, mint októberben. 6+

  4. ***Demeter Zoltán Szerelmi 2019*
    Vakon is jól felismerhető benne a hárs. - Parfümös, zöldalmás, friss illat, elég direkt és intenzív, enyhén cukorkaboltos. Ízben friss, élénk savakkal indul, sok citrus, csiszolt ízek. Eleven és nagyon cizellált korty, magas szerkezet, tiszta utóíz, melyben a finesz és vidám savak adják a fő szólamot. Csupa báj és elegancia, és remekül fejlődik a palackban. 7

  5. *Kikelet LÓNYAI Hárslevelű 2019*
    Ismét intenzív, kedves, friss őszibarackos, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös aromatika, szépen, tetszetősen, izgalmasan, nagyon tisztán, egyedi stílussal. Magas sav, sok citrus, grapefruit, rendkívül eleven, friss, élénk, mozgékony savszerkezet. Sauvignonos citrusok, zöldes, érett déli gyümölcsök, löszkarakter, sósság. Szép nagyon, felismerhető stílussal. 7

  6. Szilágyi Pince Sárgamuskotály 2020
    A fajta vakon is azonnal felismerhető persze. Határozott muskotálykarakter, virágos, illatos, behízelgő jegyek, déli gyümölcsökkel (de mintha egy kis zavartság bujkálna benne mégis a felszín alatt, illatban is, ízben is). Friss sav, laza, fiatalos muskotályosság. A végére elég húzós, fanyar savérzetet mutat. Halvány 5

  7. ***Demeter Zoltán Boda 2019 Magnum
    A sor egyik csalódása. Friss, fiatalos, körtés, birses, zöldalmás illat, hordóval fűszerezve, ami erősödik a levegőn. Ízben markáns, fanyar, metsző savval indul. Kissé sorlyás. Aztán a hordó tompítja, de mindent összevetve nem túl kedves vagy elegáns bor. Húzós, lime-os lecsengéssel. Max. 5

  8. Serpens Király-hegy Furmint 2018*
    Furmintos egyértelműen. Még most is könnyed, üde, fiatalos, visszafogott illat. Fehér és zöldes gyümölcsök, főként birs és és zöldalma. Ízben széles, dús, haraphatóan komplex korty. Komoly tartalom, szép hosszúság, fehér húsú gyümölcsök, jó sav, jó arányok minden irányból nézve. Érezhetően szuper alapanyag lehetett, remek évből. Elegáns hordóhasználat kíséri. Északon 2018 szép nagyon. 6+

  9. *Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017
    Egyértelműen vakon is hársas. Finom palackbuké, bogyós gyümölcsökkel, ribizlivel, málnával, hariboval. Ízben kis cser, kesernyés hordó, eleven és szikár ízek. Kissé rusztikus világ, benne a palackérettség határozott jegyeivel, kis fenollal, de birses, körtés gyümölcs is akad még benne szépen. Most van a csúcson, érzésem szerint szép lassan elkezd majd üresedni középen. Szárító végszó. Korábban szebb volt. Még erős 6

  10. ***Demeter Zoltán Birtok Furmint 2018
    Kirobbanó, fiatalos illat, zöldalmával, neutrális, aztán vegetális, visszafogott karakterrel, mely a levegőn kicsit talán bezárkózik. Finom savak, friss, fineszes, csiszolt bor. Szép terroirjelleg, tiszta és eleven korty. Fiatalos és szuperelegáns, profi anyag. Remek arányok. Tetszett. 6+

  11. Bardon Omega 2012*
    Hársas jelleg. Szép érettség, északias, haribos, citrusos, rieslinges jelleggel, szép érleléssel. Intenzív tercier aromák. Ízben széles, telt, érezhetően meleg év, kis cukorral. Harapható, vastag bor. Hosszú, végén magas sav szárít és igazi tercier hedonisztikus tétel, magas szesszel. Szép munka. 7

  12. Péter Pince Arcus 2018
    Csalódás. Direkt, naspolyás, körtés, finom primer, fejlődő buké. Ízben már kevéssé megnyerő: rövid, egyszerű, vizes a közepe, emelkedett szesszel. Unalmas és lapos, almás utóíz… 5

  13. ***Demeter Zoltán Boda 2018* Magnum
    Elegáns, friss, cizellált és tiszta illat: citrusok, üdeség, elegancia árad belőle. Furmint létére meglepően kifejező és tetszetős orrban. Csodás csiszoltság, csupa finom, érett, mégis roppanós gyümölcs. Mindene egyben, a savak példásan emelik a bort és viszik lendületükkel a sok-sok jóleső fehér húsú gyümölcsöt. Pazar, csiszolt, szuperelegáns bor. A sor egyik legszebbje. 7

  14. Bardon Alpha 2012.
    Inkább furmintos volt. Finom palackbuké, színre is sötétebb már. Viaszossága kezd érett hangra váltani a levegőn is. Kicsit fáradt buké. Pedig lehetett ez érezhetően szebb is valaha… Ízben is érett, naspolyás, barnuló gyümölcsös, bágyadt, igaz hosszú, széles és mély is. Magas savak, de már kezd öregecske hangulatba kerülni (azzal a formavilággal, ahogy a furmint időnként sajnos tud)… Kár, mert októberben még szép volt. 5

  15. Szóló Gracioso 2018
    Felismerhető benne a pince stílusa egyértelműen. Egészen fura, zavart illat. Van benne egy kis bogyós gyümölcsös jelleg is, egressel, ribizlivel, citromhéjjal és gumissággal. Szellőzve határozottan füstös benyomást kelt. Ízben bizarr, fura és disszonáns. Elsőre mintha CO2 is lenne benne, aztán szép savak, elég rövid íz, fémes sósság, zsálya, majd fenolos furcsaságok (egy kis édes utóízzel megtoldva). Citrusos, az egész bor nagyon hevenyészett szerkezetet mutat. Van benne egyedi szépség is, de sajnos a kohézió hiányzik a sav, édesség, szerkezet, lecsengés közt… Még másnap is skizofrén jelenség...van, hogy szeretem van, hogy nem tudok vele mit kezdeni: ez most legyen 5

  16. Péter Kabar 2019*
    Egészen friss, fiatalos, fejlődő buké. Szép érlelés jegyei. Van körte, birs, primer gyümölcs még bőven és elég határozott, intenzív az illat. Szép savak, finom érlelés. Húsos, kellően hosszú, kiadós íz. Tiszta savakkal ér véget, miközben van bőven egzotikus, de almatermésű gyümölcsösség is benne. Ennek a bornak még érnie kell. Most 6+

 

Rendkívül tanulságos sor volt, számtalan meglepetéssel. Köszönet Dórimnak a lebonyolításért!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább