x

Ripka Gergely

PAJZOS 30 - Száraz emlékek

I/IV: Furmint selection és száraz szamorodnik 1993-2019

A rendszerváltás utáni évtized a kedvenc korszakjaim közé tartozik Hegyalján. Azzal együtt is, hogy a privatizáció időszaka Magyarországon talán nem mindenhol a legjobb forgatókönyveket követte, kérdésként az is felmerülhet, hogy láncainkat letépve, a hirtelen jött szabadság adta lehetőséggel mennyire sikerült élnünk. A Tokaji borvidéken az állami borkombinát romjain megjelent 5-10 olyan külföldi befektető, akiknek a szándékai tiszták voltak, az aszú renoméját mindenképp igyekeztek fényesre csiszolni. Érzésem szerint eközben leginkább a régi és új szereplők közti kohézió, illetve a hosszú távú, közös piaci víziók hiánya vetette vissza a borvidék fejlődési ütemét. A Pajzos és a Megyer kezdetben szinte külön márkaként épült és alakult: a szárazban izgalmasabb pataki Megyer történelme, a bodrogolaszi Pajzos-dűlő klasszifikált mivolta, aszús potenciálja pedig egy sor emlékezetes borral örvendeztetett meg minket a francia tőkével alapított birtoknak köszönhetően. Közben számos korszakot megélt a Pajzos, mely mára a hazai piacon kizárólag ezt a márkanevet erősíti, új arculattal és immár 30 éves múlttal. Laurent Comas birtokigazgatóval és lelkes, fiatalos csapatával közösen szervezgetjük a birtok jubileumának kóstolóeseményeit. A furmint selection nyitja a sort.

A furmint selection mindig a Megyer-dűlő öreg tőkéiről, riolittufáról érkezik a pincébe. A szőlészeti munkát Espák Pál, a borászati szekciót ifj. Naár Ferenc vezeti: két fiatal, tehetséges hercegkúti szakember, akik nagy egyetértésben alkotnak remek csapatot. 

Nagy élmény volt velük, illetve a marketinges csapattal visszakóstolni az elmúlt évtizedek mérföldköveit. A száraz szamorodnik közt is keresgéltünk és találtunk igazi gyöngyszemeket, így meglepetésként a sor végére ezekből is bekerült két gyöngyszem. Jöjjenek a borok:

 

Furmint Selection 2019 (12.8 %, 1.2, 6.6 sav)

Friss, üde, virágos, primer, füstös hordó (5 hl, 80 %-ban másod és harmadtöltésű volt). Krémes, széles, telt, hosszú, füstös furmint. Kimondottan sós, nagyon fiatal, de felettébb tiszta ízek jellemzik. 6 

 

Furmint Selecion 2018 1.5 L (4.9 sav, 1 cukor, 13.4 %)

Már megjelent benne egy szép érettség, ismét füstösség, de vannak még primer gyümölcsök, virág is. Lágyabb, krémes, lustább, lomhább furmint az évjárat miatt. Sós utóíz és a füstös hordó, amolyan védjegye ennek a bornak. 5+

 

Furmint Selection 2016 (7 sav, 1.2 cukor, 13 %)

Ismét szép gyümölcsök, bogyósok és cukorkabolt. Szép arányok, remek hordó, definiált termőhely, mindez remekül egységbe rendezve. Elegáns, szép hordó, kis kávéval. Izgalmas energia hatja át az évjárat borait. 6+

 

Furmint Selection 2015 (13.5 %, 6.2 sav, 3 g/l cukor)

Parfüm, kukorica, sok hordó és itt az érettség már tagadhatatlan. Finom hordós, kerek, sima íz. Szép sav. Izgalmas hordó öltözteti. Legyen még 6

 

Furmint Selection 2013* (8.1 cukor, 6.4 sav, 14.9 %)

Palackbuké, szép hordó, sok érett/aszalt déli gyümölcs. Széles, krémes, hosszú, vastag bor. Igazi egyéniség, miközben nagyon komplex és egyedi. Gyönyörű tartalmas, amolyan hedonisztikus furmint. 6+/7

 

Száraz szamorodni 2011 

A muskotálytól roppant izgalmas illatok, sok gyümölcs, primer aromák. Nem egy szokványos száraz szamorodni. Finom, kakaóporos kesernye. Jóleső cser, egyensúlyos, remekül iható száraz szamó, melyet sok gyümölcs és egy kis cukor tesz még kedvesebbé. 6

 

Száraz szamorodni 1993 (7.75 sav, 16 %, 7.4 g/l cukor)

Szép aranyszín. Kenyér, kenyérhéj, tercier bukéjában cappucino és gomba. Szép szárító ízek, klasszikus zölddiós jegyekkel. Szép arányok. Tipikus száraz szamorodni karakter jellemzi. 6

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább