PAJZOS 30 - Száraz emlékek
I/IV: Furmint selection és száraz szamorodnik 1993-2019
A rendszerváltás utáni évtized a kedvenc korszakjaim közé tartozik Hegyalján. Azzal együtt is, hogy a privatizáció időszaka Magyarországon talán nem mindenhol a legjobb forgatókönyveket követte, kérdésként az is felmerülhet, hogy láncainkat letépve, a hirtelen jött szabadság adta lehetőséggel mennyire sikerült élnünk. A Tokaji borvidéken az állami borkombinát romjain megjelent 5-10 olyan külföldi befektető, akiknek a szándékai tiszták voltak, az aszú renoméját mindenképp igyekeztek fényesre csiszolni. Érzésem szerint eközben leginkább a régi és új szereplők közti kohézió, illetve a hosszú távú, közös piaci víziók hiánya vetette vissza a borvidék fejlődési ütemét. A Pajzos és a Megyer kezdetben szinte külön márkaként épült és alakult: a szárazban izgalmasabb pataki Megyer történelme, a bodrogolaszi Pajzos-dűlő klasszifikált mivolta, aszús potenciálja pedig egy sor emlékezetes borral örvendeztetett meg minket a francia tőkével alapított birtoknak köszönhetően. Közben számos korszakot megélt a Pajzos, mely mára a hazai piacon kizárólag ezt a márkanevet erősíti, új arculattal és immár 30 éves múlttal. Laurent Comas birtokigazgatóval és lelkes, fiatalos csapatával közösen szervezgetjük a birtok jubileumának kóstolóeseményeit. A furmint selection nyitja a sort.
A furmint selection mindig a Megyer-dűlő öreg tőkéiről, riolittufáról érkezik a pincébe. A szőlészeti munkát Espák Pál, a borászati szekciót ifj. Naár Ferenc vezeti: két fiatal, tehetséges hercegkúti szakember, akik nagy egyetértésben alkotnak remek csapatot.
Nagy élmény volt velük, illetve a marketinges csapattal visszakóstolni az elmúlt évtizedek mérföldköveit. A száraz szamorodnik közt is keresgéltünk és találtunk igazi gyöngyszemeket, így meglepetésként a sor végére ezekből is bekerült két gyöngyszem. Jöjjenek a borok:
Furmint Selection 2019 (12.8 %, 1.2, 6.6 sav)
Friss, üde, virágos, primer, füstös hordó (5 hl, 80 %-ban másod és harmadtöltésű volt). Krémes, széles, telt, hosszú, füstös furmint. Kimondottan sós, nagyon fiatal, de felettébb tiszta ízek jellemzik. 6
Furmint Selecion 2018 1.5 L (4.9 sav, 1 cukor, 13.4 %)
Már megjelent benne egy szép érettség, ismét füstösség, de vannak még primer gyümölcsök, virág is. Lágyabb, krémes, lustább, lomhább furmint az évjárat miatt. Sós utóíz és a füstös hordó, amolyan védjegye ennek a bornak. 5+
Furmint Selection 2016 (7 sav, 1.2 cukor, 13 %)
Ismét szép gyümölcsök, bogyósok és cukorkabolt. Szép arányok, remek hordó, definiált termőhely, mindez remekül egységbe rendezve. Elegáns, szép hordó, kis kávéval. Izgalmas energia hatja át az évjárat borait. 6+
Furmint Selection 2015 (13.5 %, 6.2 sav, 3 g/l cukor)
Parfüm, kukorica, sok hordó és itt az érettség már tagadhatatlan. Finom hordós, kerek, sima íz. Szép sav. Izgalmas hordó öltözteti. Legyen még 6
Furmint Selection 2013* (8.1 cukor, 6.4 sav, 14.9 %)
Palackbuké, szép hordó, sok érett/aszalt déli gyümölcs. Széles, krémes, hosszú, vastag bor. Igazi egyéniség, miközben nagyon komplex és egyedi. Gyönyörű tartalmas, amolyan hedonisztikus furmint. 6+/7
Száraz szamorodni 2011
A muskotálytól roppant izgalmas illatok, sok gyümölcs, primer aromák. Nem egy szokványos száraz szamorodni. Finom, kakaóporos kesernye. Jóleső cser, egyensúlyos, remekül iható száraz szamó, melyet sok gyümölcs és egy kis cukor tesz még kedvesebbé. 6
Száraz szamorodni 1993 (7.75 sav, 16 %, 7.4 g/l cukor)
Szép aranyszín. Kenyér, kenyérhéj, tercier bukéjában cappucino és gomba. Szép szárító ízek, klasszikus zölddiós jegyekkel. Szép arányok. Tipikus száraz szamorodni karakter jellemzi. 6