x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - 1993 aszúi!

Igazi matuzsálemek a pohárban

December van, közeleg az aszúnap is. Ilyenkor az lenne a jó, ha nem csak az én kis TokajMagic klubomban, de világszerte az emberek le tudnának lassulni pár percre annyira (amennyire képtelenek), hogy egy pohár aszú ki tudjon bontakozni, boldogabbá tudja tenni egy cseppet az életünket és át tudjuk adni magunkat az (idén legalább) 450 éves csodának, amit ez a produkció termőhely, növény és ember találkozásával nyújt. 1993 az újjászületés szimbóluma Hegyalján: a rendszerváltás utáni első nagy év, az avinálás már tilos volt (igaz az évjáratok még 1997-ig házasodhattak). Megjelent egy tisztább, gyümölcsösebb, frissebb stílus az aszúk közt, ami aztán egyre inkább a többi tokaji bortípus megújulásával folytatódott (szamorodni, késői szüret, cuvée, főbor, végül a botrtitiszmentes száraz borok térhódításával az ezredfordulón). 2001-el kellett volna idén ünnepelnünk, de azt az évet Hegyalján a többség inkább felejteni szeretné, így nekirugaszkodtam egy 93-as merítésnek. A beszerzés sem volt könnyű feladvány, de csak összejött hét klasszis. Lássuk mivé lesz egy modern aszú 28 évesen! Vajon tényleg gyorsabban öregednek, mint az oldschool aszúk (ahogy annak idején sokan hitték) vagy rá lehet bízni a fogyasztóra, hogy frissen avagy palackéretten akar-e aszút inni...?

Coravinnel vakon előkóstoltam otthon a borokat, pár nappal az esemény előtt, amiből ez jött ki:

 

  1. Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 1993**
    Meglepő világos szín. Nagyon szép aszalt gyümölcsök, narancshéj, citrusok még mindig. A meglepően sok sárga gyümölcs mellett, egészen diszkrét, finom gomba. Egyáltalán nem öreg, sőt egészen fiatalos. Élénk sav, hosszú íz, a végén üresedik, de öregedőnek még nem mondanám, szép 5 puttonyos arányok, elejétől a végéig vibráló savval, szilvalekváros, barack lekváros finom kesernyével. 7+

  2. *Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 1993**
    Mélyebb borostyán szín. Masszív érettség, vegetális, elsőre nem túl megnyerő gyökérzöldséges illat, kicsi orvosságosság, de nyílik a levegőn közben.Vajas, mély, krémes illatok bomlanak ki, karamellel, koncentráltsággal, baracklekvárral. Döbbenet, mennyire kéri a szellőzést: kinyíik a sok-sok hecsedlis, csipkebogyós, somos, piros gyümölcsös jegy benne, másnap lesz igazán szép. A sor talán leggyümölcsösebb illata. Mutat modern tokaji aszús stílusjegyeket is. Ízben hihetetlen eleven, citrusos sav, szép cukor összejáték. Hosszú, széles, testes íz, tiszta baracklekváros, aszalt gyümölcsös jegyek, magas cukor és hosszúság, enyhe kávés lecsengés, végig finom marmeládos kesernyével. Még ez is él, még van bőven vibrálás, van lendület, izgalmas érettség leple alatt. Fiatalon eszményi bor lehetett. Szó szerint élő legenda, egy formabontó aszúbor, ma is fontos üzenetekkel: néha bizony haladni kell a korral és bátran újítani. Kár az opálosságért, de így is 7+

  3. Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 1993*
    Közepes mélységű szín. Elsőre visszafogott, levegőn határozottan öreg aszús illat, de vannak mélységei, ha türelmesek vagyunk vele. Gyümölcsből elsőre kevesebb, fűszerekből valamivel több, szép érettséggel, szellőzve sok grillázzsal. Levegő kell neki, előbukkan a barack, a marmelade, és más diszkrét gyümölcsjegyek, iletve mentás gyógynövények is. Ízben markáns sav, széles, gazdag aszúíz. Hosszú, szinte hömpölygően vastag, barackos, szépen fejlődik, tartja a szerkezetét és vastagon terül szét. Végig megvan a savak adta feszesség és tartás. Sok barack, lekváros, gyógynövényes jegyek itt is, az előzővel rokon ízek és kesernye. Az illattal kevésbé voltam elégedett, de ízében nagyszerű érett aszú! Az íz szép, de az illat miatt halvány 7

  4. Megyer 5 puttonyos tokaji aszú 1993*
    Fiatalosabbnak tűnik a Pajzoshoz képest illatban. Birsalmás, szilvalekváros, fügés, érett aszújegyek orrban. Tetszik, hog y van még benne gyümölcs most is, egy kis dohánnyal, földességgel, csipkebogyóval és sok gyógyfűvel. Ízben finom szárítás, szép sav-cukor arány, sok fanyar szilvalekvár, az utóízben a fémes érettség jelen van, a végén pedig a jellegzetes kávés tercier jelleg is bevillan. Aszalt füge, aszalt szilva is megjelenik benne, határozottan a sötétebb gyümölcsök meghatározóak. Egyértelműen érett világ, de még nem szétesett. Érdemes kibontani azért lassan. A társaság nagy részének kevésbé, nekem tetszett. 6+  
    (Köszönet Seven Wangnak az ajándék palackért.)

  5. Hímesudvar 5 puttonyos tokaji aszú 1993
    Közepes, vöröses arany szín (Lenkey Géza szerint azok a jól érő aszúk, amikben ez a vöröses árnyalat megjelenik). Más mint a többi. Egyedi, balzsamos, elég intenzív illat. Fűszerek, hordó, egy kis szalonnásság, gyümölcsös aszújegyekből kevesebbet találtam benne, több a herbális érett jelleg (talán muskotály is lehet benne). Ízben érett, likőrös, testes, vastag korty. Magas szesz, csípős íz, középen kevéssé megnyerő érettséggel, kesernyével, végén erőteljes cukorral és szép savval széthúzva a kortyot. Nem ez a kedvencem, egyszerű és kicsit kusza összképet mutat, sok alkohollal, mégis rövidebb ízzel a sor többi tagjához képest (de a kóstolón többek is rajongtak érte). Érdemes meginni. 6+

  6. **Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 1993**
    Borostyán szín ismét. Szép tiszta, mély és kifejező illat. Sok barack és vörös szilva: élénk csonthéjas gyümölcsök, aszaltak, dzsemesek, gazdagok. Prémium aszúillat, a csúcson. Széles, szilvás az íz. Hosszú, nagyon kiadós, vastag és gyönyörű aszúkarakter, hömpölygő dzsemes jegyekkel, tiszta stílussal, gazdagsággal, amire csak a nagy évek és nagy borászok képesek. Tartja magát, gyönyörködtet, hosszú és kiváló formában van ma is. 8+

  7. Gergely Vince 5 puttonyos tokaji aszú 1993*
    Az első palack dugós… De sikerült másik palackot szerezni. Gombás, dohányos, avaros, érett, mély, tercier, diós aszússággal bír orrban. Gyümölcsből kevesebb, érettségből annál többet mutat, de ez ennyi idő után érthető. Viszont gyönyörűen nyílik és összességében szép palackérettséget mutat. Ízben tiszta édes ízzel indul, van lekváros és van érett firss gyümölcs is, főleg szilva és barack. Krémes, mádias és hosszú korty, magas cukor, a végén játékos fűszerek, simaság és enyhén fémes sósság. Az 5 puttonyosok közt az egyik legszebb, legkomplexebb bor. (Furnfact: a tállyai Bojta-dűlő bora, ebben az évben még csak itt volt területe a mádi borásznak) 7+   

  1. *Disznókő Aszúeszencia 1993
    Kibabrált velem ez a palack... Elsőre is éreztem a coravines körben (egy héttel az esemény előtt), hogy nem tiszta, már-már bekértem a pótpalackot. Aztán egy nappal az esemény előtt felbontottam: a dugó is rendben volt és a bor is tisztának tűnt a pohárban, így lemondtam a tartalék üveget (bocs, Lesti Zoli a kavarást). Alapos szellőzés után másnapra viszont egyértelművé vált, hogy mégis dugós (a legsunyibb fajta)... Ezúton is elnézést mindenkitől, még szerencse, hogy a sima Disznókő aszú szép volt... Ízben egyébként érdekes módon szebb volt: izgalmas savak, barackos, tiszta ízekkel, máig pazar arányokkal...levegőn, illatban sajnos hibás.

 

Ismét vallomás következik. A TokajMagic kóstolókkal elérkezett egy olyan pont, amikor válaszúthoz érkezem: imádom csinálni, látom, hogy rengeteg élményt ad (remélem) a vendégeknek is, nekem nem különben, de bizony van vele bőven befektetett munka, ami aztán a nap végére épphogy “kimatekozható”. Jövőre vsz. új helyszín és egy ritkább rendszeresség lesz a megoldás a sok egyéb projekt mellett. Az anyag nem vész el, csak átalakul...2oo2-es aszúk például egész biztosan lesznek egy év múlva, és minden évszakban igyekszem sort keríteni mágikus tokaji borok kibontására Veletek, valahol.  

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább