TOKAJMAGIC - 1993 aszúi!
Igazi matuzsálemek a pohárban
December van, közeleg az aszúnap is. Ilyenkor az lenne a jó, ha nem csak az én kis TokajMagic klubomban, de világszerte az emberek le tudnának lassulni pár percre annyira (amennyire képtelenek), hogy egy pohár aszú ki tudjon bontakozni, boldogabbá tudja tenni egy cseppet az életünket és át tudjuk adni magunkat az (idén legalább) 450 éves csodának, amit ez a produkció termőhely, növény és ember találkozásával nyújt. 1993 az újjászületés szimbóluma Hegyalján: a rendszerváltás utáni első nagy év, az avinálás már tilos volt (igaz az évjáratok még 1997-ig házasodhattak). Megjelent egy tisztább, gyümölcsösebb, frissebb stílus az aszúk közt, ami aztán egyre inkább a többi tokaji bortípus megújulásával folytatódott (szamorodni, késői szüret, cuvée, főbor, végül a botrtitiszmentes száraz borok térhódításával az ezredfordulón). 2001-el kellett volna idén ünnepelnünk, de azt az évet Hegyalján a többség inkább felejteni szeretné, így nekirugaszkodtam egy 93-as merítésnek. A beszerzés sem volt könnyű feladvány, de csak összejött hét klasszis. Lássuk mivé lesz egy modern aszú 28 évesen! Vajon tényleg gyorsabban öregednek, mint az oldschool aszúk (ahogy annak idején sokan hitték) vagy rá lehet bízni a fogyasztóra, hogy frissen avagy palackéretten akar-e aszút inni...?
Coravinnel vakon előkóstoltam otthon a borokat, pár nappal az esemény előtt, amiből ez jött ki:
-
Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 1993**
Meglepő világos szín. Nagyon szép aszalt gyümölcsök, narancshéj, citrusok még mindig. A meglepően sok sárga gyümölcs mellett, egészen diszkrét, finom gomba. Egyáltalán nem öreg, sőt egészen fiatalos. Élénk sav, hosszú íz, a végén üresedik, de öregedőnek még nem mondanám, szép 5 puttonyos arányok, elejétől a végéig vibráló savval, szilvalekváros, barack lekváros finom kesernyével. 7+ -
*Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 1993**
Mélyebb borostyán szín. Masszív érettség, vegetális, elsőre nem túl megnyerő gyökérzöldséges illat, kicsi orvosságosság, de nyílik a levegőn közben.Vajas, mély, krémes illatok bomlanak ki, karamellel, koncentráltsággal, baracklekvárral. Döbbenet, mennyire kéri a szellőzést: kinyíik a sok-sok hecsedlis, csipkebogyós, somos, piros gyümölcsös jegy benne, másnap lesz igazán szép. A sor talán leggyümölcsösebb illata. Mutat modern tokaji aszús stílusjegyeket is. Ízben hihetetlen eleven, citrusos sav, szép cukor összejáték. Hosszú, széles, testes íz, tiszta baracklekváros, aszalt gyümölcsös jegyek, magas cukor és hosszúság, enyhe kávés lecsengés, végig finom marmeládos kesernyével. Még ez is él, még van bőven vibrálás, van lendület, izgalmas érettség leple alatt. Fiatalon eszményi bor lehetett. Szó szerint élő legenda, egy formabontó aszúbor, ma is fontos üzenetekkel: néha bizony haladni kell a korral és bátran újítani. Kár az opálosságért, de így is 7+ -
Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 1993*
Közepes mélységű szín. Elsőre visszafogott, levegőn határozottan öreg aszús illat, de vannak mélységei, ha türelmesek vagyunk vele. Gyümölcsből elsőre kevesebb, fűszerekből valamivel több, szép érettséggel, szellőzve sok grillázzsal. Levegő kell neki, előbukkan a barack, a marmelade, és más diszkrét gyümölcsjegyek, iletve mentás gyógynövények is. Ízben markáns sav, széles, gazdag aszúíz. Hosszú, szinte hömpölygően vastag, barackos, szépen fejlődik, tartja a szerkezetét és vastagon terül szét. Végig megvan a savak adta feszesség és tartás. Sok barack, lekváros, gyógynövényes jegyek itt is, az előzővel rokon ízek és kesernye. Az illattal kevésbé voltam elégedett, de ízében nagyszerű érett aszú! Az íz szép, de az illat miatt halvány 7 - Megyer 5 puttonyos tokaji aszú 1993*
Fiatalosabbnak tűnik a Pajzoshoz képest illatban. Birsalmás, szilvalekváros, fügés, érett aszújegyek orrban. Tetszik, hog y van még benne gyümölcs most is, egy kis dohánnyal, földességgel, csipkebogyóval és sok gyógyfűvel. Ízben finom szárítás, szép sav-cukor arány, sok fanyar szilvalekvár, az utóízben a fémes érettség jelen van, a végén pedig a jellegzetes kávés tercier jelleg is bevillan. Aszalt füge, aszalt szilva is megjelenik benne, határozottan a sötétebb gyümölcsök meghatározóak. Egyértelműen érett világ, de még nem szétesett. Érdemes kibontani azért lassan. A társaság nagy részének kevésbé, nekem tetszett. 6+
(Köszönet Seven Wangnak az ajándék palackért.) -
Hímesudvar 5 puttonyos tokaji aszú 1993
Közepes, vöröses arany szín (Lenkey Géza szerint azok a jól érő aszúk, amikben ez a vöröses árnyalat megjelenik). Más mint a többi. Egyedi, balzsamos, elég intenzív illat. Fűszerek, hordó, egy kis szalonnásság, gyümölcsös aszújegyekből kevesebbet találtam benne, több a herbális érett jelleg (talán muskotály is lehet benne). Ízben érett, likőrös, testes, vastag korty. Magas szesz, csípős íz, középen kevéssé megnyerő érettséggel, kesernyével, végén erőteljes cukorral és szép savval széthúzva a kortyot. Nem ez a kedvencem, egyszerű és kicsit kusza összképet mutat, sok alkohollal, mégis rövidebb ízzel a sor többi tagjához képest (de a kóstolón többek is rajongtak érte). Érdemes meginni. 6+ -
**Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 1993**
Borostyán szín ismét. Szép tiszta, mély és kifejező illat. Sok barack és vörös szilva: élénk csonthéjas gyümölcsök, aszaltak, dzsemesek, gazdagok. Prémium aszúillat, a csúcson. Széles, szilvás az íz. Hosszú, nagyon kiadós, vastag és gyönyörű aszúkarakter, hömpölygő dzsemes jegyekkel, tiszta stílussal, gazdagsággal, amire csak a nagy évek és nagy borászok képesek. Tartja magát, gyönyörködtet, hosszú és kiváló formában van ma is. 8+ -
Gergely Vince 5 puttonyos tokaji aszú 1993*
Az első palack dugós… De sikerült másik palackot szerezni. Gombás, dohányos, avaros, érett, mély, tercier, diós aszússággal bír orrban. Gyümölcsből kevesebb, érettségből annál többet mutat, de ez ennyi idő után érthető. Viszont gyönyörűen nyílik és összességében szép palackérettséget mutat. Ízben tiszta édes ízzel indul, van lekváros és van érett firss gyümölcs is, főleg szilva és barack. Krémes, mádias és hosszú korty, magas cukor, a végén játékos fűszerek, simaság és enyhén fémes sósság. Az 5 puttonyosok közt az egyik legszebb, legkomplexebb bor. (Furnfact: a tállyai Bojta-dűlő bora, ebben az évben még csak itt volt területe a mádi borásznak) 7+
-
*Disznókő Aszúeszencia 1993
Kibabrált velem ez a palack... Elsőre is éreztem a coravines körben (egy héttel az esemény előtt), hogy nem tiszta, már-már bekértem a pótpalackot. Aztán egy nappal az esemény előtt felbontottam: a dugó is rendben volt és a bor is tisztának tűnt a pohárban, így lemondtam a tartalék üveget (bocs, Lesti Zoli a kavarást). Alapos szellőzés után másnapra viszont egyértelművé vált, hogy mégis dugós (a legsunyibb fajta)... Ezúton is elnézést mindenkitől, még szerencse, hogy a sima Disznókő aszú szép volt... Ízben egyébként érdekes módon szebb volt: izgalmas savak, barackos, tiszta ízekkel, máig pazar arányokkal...levegőn, illatban sajnos hibás.
Ismét vallomás következik. A TokajMagic kóstolókkal elérkezett egy olyan pont, amikor válaszúthoz érkezem: imádom csinálni, látom, hogy rengeteg élményt ad (remélem) a vendégeknek is, nekem nem különben, de bizony van vele bőven befektetett munka, ami aztán a nap végére épphogy “kimatekozható”. Jövőre vsz. új helyszín és egy ritkább rendszeresség lesz a megoldás a sok egyéb projekt mellett. Az anyag nem vész el, csak átalakul...2oo2-es aszúk például egész biztosan lesznek egy év múlva, és minden évszakban igyekszem sort keríteni mágikus tokaji borok kibontására Veletek, valahol.