x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XIII

Kincsvadászat címke nélkül, édesben

Száraz november helyett ismét édes köröket futunk, a júniusi vaktesztünk borait kiegészítve néhány érdekességgel. A kóstoló egyértelmű tanulsága, hogy a coravin az édes borok esetében különösen is hasznos eszköz: olyan érzése van az embernek, hogy ezek a palackok ezen szondázási módszerrel hosszú évekig nem kezdenek halványulni (azt eddig is tudtuk, hogy a hűtőbe visszatett édes borok simán visszadugózva is hónapokig állják a sarat). Van a sorban olyan tétel, amit már harmadszorra coravineztem, de olyanok is, melyeket most először: semmilyen romlási tendencia nem írható le (száraz boroknál már inkább merülnek fel kétségeim). Visszatérő vendégünk a Péter Pince ezúttal összes édes kabarját bedobtuk a mélyvízbe, de tiszta zéta is szerepelt a sorban, Oremus, Bardon és Szóló késői szüretek mellett. Csillagokban sem volt hiány. De nézzük, kik kerültek ki győztesnek az erős mezőnyből!

 

  1. Péter Kabar 2016
    Friss, tiszta barackosság, érett fehér húsú déli gyümölcs, szőlő, sok primer jegy, sőt virágok, elég bukés és direkt LH aromatika (érzésem szerint irányított erjedés nyomaival). Ízben érett, mézédes sárga gyümölcsök, tiszta korty, hosszú és tartalmas bor, magas cukorral, fiatalos jegyekkel, sok őszibarackkal és birssel. Nem túl hosszú, de a kategóriájában szép példa. Erős 6

  2. ***Demeter Zoltán Édes Birtokbor 2017*
    Elsőre fedett illat. Olajos magok, fűszeresebb jegyek, kis nugátosság. Szépen tisztul a levegőn és tiszta LH jelleg bontakozik ki benne, kandírozott barackkal. Ízben vastag, de eleven is, magas cukor, nektáros, szinte aszús sárga húsú gyümölcsös mélység, frissítő savval. Mango, ananász, egzotikus jegyek. Szép ez is. Tiszta ízekkel. Egyre szebben fejlődik a mini palack ellenére is. 6+

  3. Bardon Késői Szüret 2013*
    Sok hordó uralja illatát, vanília, krémes illatok, de még fiatalos jelleg. Vastag korty, sok hordóval, hosszú, botritiszes jegyekkel (2013), aztán kevés sav, kicsit lusta a vége, de érezhetően gyönyörű alapanyag, profin elkészítve, sok sárga húsú gyümölcs játékával és mézzel. 6+

  4. Péter Máslás 2017*
    Érett sárga húsú gyümölcsök illata, virágpor, propolisz, hársas virágosság, finom tokaji botrtitiszkarakterrel. Izgalmas, klasszikus jegyekből építkezik. Szép édesség mellett sok gyümölcs, alma, körte, arányos, egyensúlyos, cukorban sem túloz, de savban sem. Középutas arányok jellemzik mindenben, noha az illat ennél többet ígért kicsit. Arányos, életteli, primer őszibarackosság játszik benne. Profi kivetelezés ez is! 6+

  5. Szilágyi Pincészet Muskotály-Hárs 2019
    Egészen egyedi,sőt a műfajtól kissé idegen aromák. Kirobbanóan fiatal, direkt illat, ropogós zöldalma és körte illata, fehér húsú barackkal. Nem egy tipikus late harvest illat. A korty nem túl édes, inkább félédes, de sima, kerek, eleven, vitális savval, tiszta jegyekkel. Sok zöldalma, friss primer ízek, őszibarack(mag)os kesernyével megbolondítva. Középszerű tokaji jelleg. 5

  6. Oremus Late Harvest 2017*
    Mélyebb, hordósabb, krémesebb, vaníliásabb illat, de mindez diszkréten. Szép, komoly illatában rózsa, tekintélyt adó mélységek, sok-sok déli gyümölcs bontakozik ki. Magas korty, szép cukor, krémes textúra, sok birs, körte, érett őszibarack találkozik tiszta ízében. Imádnivalóan szép gyümölcsösség és tisztaság. Gyönyörűen érik, 2017 fantasztikus évjárat továbbra is. 7+

  7. Péter Kabar 2017*
    Mézes, sárga gyümölcsös, tropikális jegyek orrban, koncentráció érezhető benne, és egy kis érettség is. Gazdag és hosszú korty, szinte aszús szint, szamorodnis mélységet sugall, sok érett gyümölccsel, nagy cukorral és végtelen ízzel. Woow. A bor egyre szebb a palackban! Erős 7

  8. Szilágyi Fordítás 2005
    Oxidált, mélyebb illat, oldschool stílusban. Gombás, poros, kicsit sherrys vonal. Ízben is retro jelleg. Szép cukor, kesernyés és alkoholos súly. Sok dió, kandírozott fügés, nehézkes ízek. Egy letűnt korszak bora. Halvány 5

  9. Péter Kabar 2018*
    Érett, nem annyira kedves palackbuké, kukoricás, zöldséges zavartsággal és szalonnás hordóval. Ízben koncentrált, magas cukor, vastag íz, dzsemes, lekváros krémességgel olvad szét. Sok gyümölcs, fiatalos a korty, birses, körtés díszekkel. Még jó formában van, most kell inni. 7

  10. Péter Kabar 2013
    Puskaporos, nehézkes illat megint, öreg is, érett is, nyomokban sárgás gyümölcsöket is tartalmaz. Magas cukor, krémes, vastag íz, sok sárga húsú gyümölcs ízben, finom vaníliával, kis krémességgel. Kár az illat zavartságáért. 6

  11. TR Szamorodni 2017
    Sok hordó uralja, tiszta és modernebb iskola. Szinte vágható illatában a vanília. Ízben is krémes, magas cukor, vatsag íz, de szép, tiszta és komplex bor. A fa alatt dzsemes krémesség. Hosszú íz, magas cukor búcsújával. Félek, hogy ez a hordó mindig könyökölni fog a boron… 6+

  12. Kádár Hungary Fordítás 2018
    Friss, fiatalos, fejlődő illat. Fehéres, zöldes déli gyümölcsök, cukorkás jegyek, virágos, intenzív és kedves, játékos buké. Magas cukor, szinte émelyítően édes, körtés, birses, hosszú íz. Kevés sav, de cserébe nagyon gyümölcsös, primer ízek jellemzik a meleg évjárat által. 6+

  13. Balassa Zéta Mézes-mály 2017*
    Mély, komplex, vastag illatában izgalmas szép tokaji buké, finom érettséggel. Kicsit talán fárad a levegőn. Ízben sok cukor, kevés sav. Krémes, vastag, émelygős, mély, gazdag, valósággal aszús krémesség és textúra jellemzi, végtelen lecsengéssel, mézességgel. Kétségkívül nagy formátum, óriási komplexitás, de leginkább a cukor miatt. 7+  

  14. Szóló Dolce musa 2019
    Tömény rózsavíz, virágos, bukés, de fejlődő jelleg. Ízben is muskotályos karakter, széles, vastag, barackos, fiatalos, hosszú korty, déli gyümölcsös hedonizmus, kevés savval és lendülettel. Az édes dimenzió a meghatározó benne. 6

  15. ***Demeter Zoltán Szamorodni 2018
    Kukoricás, érett karakter, itt is van rózsa és virág. Árad illatából a finom, parfümös elegancia. Sok cukor, krémes jegyek, nagyon édes, intenzív, nektáros, tiszta íz, hosszú, harapható, széles korty, de kevés sav… Hömpölygő, hedonista édes bor, amibe nagyon jól esne még némi lendület. Tisztasága és mélysége okán 6

 

Idén lesz még tokaji vaktesztünk: egy alternatív sorral, fiatalabb és idősebb szárazakkal (köztük a 2000-es Úrágyával is, ahogy tavaly is). Szóval érdemes lesz visszatérni hasábjainkra…!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább