TOKAJ - vakteszt/XIII
Kincsvadászat címke nélkül, édesben
Száraz november helyett ismét édes köröket futunk, a júniusi vaktesztünk borait kiegészítve néhány érdekességgel. A kóstoló egyértelmű tanulsága, hogy a coravin az édes borok esetében különösen is hasznos eszköz: olyan érzése van az embernek, hogy ezek a palackok ezen szondázási módszerrel hosszú évekig nem kezdenek halványulni (azt eddig is tudtuk, hogy a hűtőbe visszatett édes borok simán visszadugózva is hónapokig állják a sarat). Van a sorban olyan tétel, amit már harmadszorra coravineztem, de olyanok is, melyeket most először: semmilyen romlási tendencia nem írható le (száraz boroknál már inkább merülnek fel kétségeim). Visszatérő vendégünk a Péter Pince ezúttal összes édes kabarját bedobtuk a mélyvízbe, de tiszta zéta is szerepelt a sorban, Oremus, Bardon és Szóló késői szüretek mellett. Csillagokban sem volt hiány. De nézzük, kik kerültek ki győztesnek az erős mezőnyből!
-
Péter Kabar 2016
Friss, tiszta barackosság, érett fehér húsú déli gyümölcs, szőlő, sok primer jegy, sőt virágok, elég bukés és direkt LH aromatika (érzésem szerint irányított erjedés nyomaival). Ízben érett, mézédes sárga gyümölcsök, tiszta korty, hosszú és tartalmas bor, magas cukorral, fiatalos jegyekkel, sok őszibarackkal és birssel. Nem túl hosszú, de a kategóriájában szép példa. Erős 6 -
***Demeter Zoltán Édes Birtokbor 2017*
Elsőre fedett illat. Olajos magok, fűszeresebb jegyek, kis nugátosság. Szépen tisztul a levegőn és tiszta LH jelleg bontakozik ki benne, kandírozott barackkal. Ízben vastag, de eleven is, magas cukor, nektáros, szinte aszús sárga húsú gyümölcsös mélység, frissítő savval. Mango, ananász, egzotikus jegyek. Szép ez is. Tiszta ízekkel. Egyre szebben fejlődik a mini palack ellenére is. 6+ -
Bardon Késői Szüret 2013*
Sok hordó uralja illatát, vanília, krémes illatok, de még fiatalos jelleg. Vastag korty, sok hordóval, hosszú, botritiszes jegyekkel (2013), aztán kevés sav, kicsit lusta a vége, de érezhetően gyönyörű alapanyag, profin elkészítve, sok sárga húsú gyümölcs játékával és mézzel. 6+ -
Péter Máslás 2017*
Érett sárga húsú gyümölcsök illata, virágpor, propolisz, hársas virágosság, finom tokaji botrtitiszkarakterrel. Izgalmas, klasszikus jegyekből építkezik. Szép édesség mellett sok gyümölcs, alma, körte, arányos, egyensúlyos, cukorban sem túloz, de savban sem. Középutas arányok jellemzik mindenben, noha az illat ennél többet ígért kicsit. Arányos, életteli, primer őszibarackosság játszik benne. Profi kivetelezés ez is! 6+ -
Szilágyi Pincészet Muskotály-Hárs 2019
Egészen egyedi,sőt a műfajtól kissé idegen aromák. Kirobbanóan fiatal, direkt illat, ropogós zöldalma és körte illata, fehér húsú barackkal. Nem egy tipikus late harvest illat. A korty nem túl édes, inkább félédes, de sima, kerek, eleven, vitális savval, tiszta jegyekkel. Sok zöldalma, friss primer ízek, őszibarack(mag)os kesernyével megbolondítva. Középszerű tokaji jelleg. 5 -
Oremus Late Harvest 2017*
Mélyebb, hordósabb, krémesebb, vaníliásabb illat, de mindez diszkréten. Szép, komoly illatában rózsa, tekintélyt adó mélységek, sok-sok déli gyümölcs bontakozik ki. Magas korty, szép cukor, krémes textúra, sok birs, körte, érett őszibarack találkozik tiszta ízében. Imádnivalóan szép gyümölcsösség és tisztaság. Gyönyörűen érik, 2017 fantasztikus évjárat továbbra is. 7+ -
Péter Kabar 2017*
Mézes, sárga gyümölcsös, tropikális jegyek orrban, koncentráció érezhető benne, és egy kis érettség is. Gazdag és hosszú korty, szinte aszús szint, szamorodnis mélységet sugall, sok érett gyümölccsel, nagy cukorral és végtelen ízzel. Woow. A bor egyre szebb a palackban! Erős 7 -
Szilágyi Fordítás 2005
Oxidált, mélyebb illat, oldschool stílusban. Gombás, poros, kicsit sherrys vonal. Ízben is retro jelleg. Szép cukor, kesernyés és alkoholos súly. Sok dió, kandírozott fügés, nehézkes ízek. Egy letűnt korszak bora. Halvány 5 -
Péter Kabar 2018*
Érett, nem annyira kedves palackbuké, kukoricás, zöldséges zavartsággal és szalonnás hordóval. Ízben koncentrált, magas cukor, vastag íz, dzsemes, lekváros krémességgel olvad szét. Sok gyümölcs, fiatalos a korty, birses, körtés díszekkel. Még jó formában van, most kell inni. 7 -
Péter Kabar 2013
Puskaporos, nehézkes illat megint, öreg is, érett is, nyomokban sárgás gyümölcsöket is tartalmaz. Magas cukor, krémes, vastag íz, sok sárga húsú gyümölcs ízben, finom vaníliával, kis krémességgel. Kár az illat zavartságáért. 6 -
TR Szamorodni 2017
Sok hordó uralja, tiszta és modernebb iskola. Szinte vágható illatában a vanília. Ízben is krémes, magas cukor, vatsag íz, de szép, tiszta és komplex bor. A fa alatt dzsemes krémesség. Hosszú íz, magas cukor búcsújával. Félek, hogy ez a hordó mindig könyökölni fog a boron… 6+ -
Kádár Hungary Fordítás 2018
Friss, fiatalos, fejlődő illat. Fehéres, zöldes déli gyümölcsök, cukorkás jegyek, virágos, intenzív és kedves, játékos buké. Magas cukor, szinte émelyítően édes, körtés, birses, hosszú íz. Kevés sav, de cserébe nagyon gyümölcsös, primer ízek jellemzik a meleg évjárat által. 6+ -
Balassa Zéta Mézes-mály 2017*
Mély, komplex, vastag illatában izgalmas szép tokaji buké, finom érettséggel. Kicsit talán fárad a levegőn. Ízben sok cukor, kevés sav. Krémes, vastag, émelygős, mély, gazdag, valósággal aszús krémesség és textúra jellemzi, végtelen lecsengéssel, mézességgel. Kétségkívül nagy formátum, óriási komplexitás, de leginkább a cukor miatt. 7+ -
Szóló Dolce musa 2019
Tömény rózsavíz, virágos, bukés, de fejlődő jelleg. Ízben is muskotályos karakter, széles, vastag, barackos, fiatalos, hosszú korty, déli gyümölcsös hedonizmus, kevés savval és lendülettel. Az édes dimenzió a meghatározó benne. 6 -
***Demeter Zoltán Szamorodni 2018
Kukoricás, érett karakter, itt is van rózsa és virág. Árad illatából a finom, parfümös elegancia. Sok cukor, krémes jegyek, nagyon édes, intenzív, nektáros, tiszta íz, hosszú, harapható, széles korty, de kevés sav… Hömpölygő, hedonista édes bor, amibe nagyon jól esne még némi lendület. Tisztasága és mélysége okán 6
Idén lesz még tokaji vaktesztünk: egy alternatív sorral, fiatalabb és idősebb szárazakkal (köztük a 2000-es Úrágyával is, ahogy tavaly is). Szóval érdemes lesz visszatérni hasábjainkra…!