x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/VIII.

Kincsvadászat címke nélkül

Miközben korlátozások vesznek minket körül, tulajdonképpen csak egyetlen dolog nem változik: a borivás. Azaz mégis változik, említettem, hogy tavaly novemberben kaptam szülinapomra egy Coravin eszközt, amivel új szintre lépett az otthoni vakkóstolgatás. Végre nem kell a megbontott borokat 2-3 nap alatt pánikszerűen meginni (azok közé a régi vágású fickók közé tartozom, akik sajnálnak literszám borokat kiönteni, még akkor is, ha ez részben kicsit munka is). Most részben azok a borok fognak következni, melyek már a VII-es számú vaktesztünkön is szerepeltek két hónappal ezelőtt, ezúttal **Demeter Zoltán szárazak körében. Érdekes tanulságokkal szolgált a viszontlátás a tűvel szondázott palackok utóélete terén:

  1. Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017*
    Friss, tipikusan citrusos, üde, de csodaszépen érő illat. Hársas, kikeletes kirstálytiszta stílus, nemzetközileg is értelmezhető minőségben (vakon is felismerhető karakterrel). Friss, élénk savak repítik, utána mégis kikerekedik a korty, cizellált, kedves, sima, éteri tisztasággal megformálva. Csupa kedvesség és báj, finom, virágszirmos, virágporos, kecses löszös díszekkel. Egyre szebb, pedig fiatalon igen tüskések voltak a 17-es Kikeletek. 7

  2. **Demeter Zoltán Boda 2017*
    Halvány szín. Enyhén papíros, visszafogott illat, elég zárkózott és neutrális furmintosság, elegáns hordós díszítéssel, finom tercier színekkel. Illatban fiatalos jelleg, primer hangsúllyal. Modern, izgalmas beltartalom és ízvilág. Egyedi, délceg, magas, vitális, citrusos tétel. Roppanó savakkal húzza ki magát azonnal; pedig nem teljesen száraz, sok érett, zamatos fehér húsú gyümölcs kerekíti. Finom hordó egészíti ki a bort. Tiszta ízek, hosszú és virgonc kortylefutás, sok-sok primer zamattal. Északias hűvösséget mutat. Kimondottan szárító lecsengés. Fiatal még (öreg tőkékről). 6+

  3. **Demeter Zoltán Birtok Furmint 2018*
    Tiszta és tanítani valóan furmintos, körtés, birses, neutrális, enyhe illat. Zsálya, vegetális jegyek, zöldfűszerek. Határozott maradékcukor, kerekség, szép hossz, a végére finom sav mossa le, sóssággal búcsúzva. Szép, csiszolt, intelligens TokajDry bor, mely belépő szintjével semmiben nem marad el a dűlősök szintjétől, sőt... 6+

  4. Tisljár Furmint-Hárs 2018
    Visszafogott, neutrális jelleg, alig van illata, de főként primer gyümölcsösség és tisztaság: körtés, barackos, birses furmintosság, egy kis gyurmával, krétával és zöldfűszerekkel. A korty elején kerek zamat, sok friss fehér húsú gyümölcs, moderált, de élő savakkal. Szép tiszta kortylefutás, finom vitális TokajDry tétel. A decemberben vakon kóstoltak közül talán ez hasonlít a legjobban akkori önmagára, alig változott. Minőségben pedig simán összemérhető a nagyokkal (helye van a friss TokajGuide-ban is). Erős 6

  5. Benkő Lencsés Furmint 2019
    Szúrósabb és ér(lel)ttebb karakterrel indul: hordó és mintha illó is lenne benne. Érettebb körte, tölgyes jegyek, de tisztán egyedien. Szépen szellőzik és jönnek a kedvesebb gyümölcsös jegyek is. Széles korty, igényes hordó, furmintos körte és birs. Nagyon szépen beépült fa, érintésnyi vaníliával. Hosszú, élénk savak, izgalmas, lineráis korty, ezt még soká lehet érlelni. Az első referencia egy szép fekvéső tokaji dűlőből és még szebb lesz. Most erős 6

  6. **Demeter Zoltán Szerelmi 2017
    Tetszett már jobban is. Elsőre kevéssé megnyerő és enyhe illat, sós, pecorino sajtos jelleg, kis palackérettség (eleinte egy kis fedettség mintha lenne rajta, tán a vinolok...). Kell neki a szellőzés! Kitisztul, teljesen átváltozik pár óra után: jönnek a fajta megnyerő, makulátlan illatai: virágok, zöldalma, körte, friss gyümölcsök, primer díszekkel (aztán 2 nap után érett hangulatra vált). Rendkívül tiszta, fiatalos íz, fehér húsú gyümölcsökkel. Sok körte, életteli sav. Sós, penge savú, cizellált és fiatal még. Nagyon-nagyon tiszta, kedves és közvetlen bor, a lösz rebbenékeny, légiesebb eleganciájávál fűszerezve (nem annyira telt, magas és hosszú mint a vulkáni furmintok). Most halvány 6 

  7. **Demeter Zoltán Orange Wine Furmint 2017
    Ofj bor. Jóval mélyebb, sötétebben csillogó szín. Nagyon más illatban is, de szép, egyedi, szinte bódító kandírozott déli gyümölcsök, cukrozott aszalványok, zöldes, sárgás egzotikus gyümölcsök, tea és cukorkabolt: ananász, mango, méhviasz, narancshéj, ami a levegőn erősödik. - De nem hivalkodó, a műfajnál megszokotthoz képest sokkal moderáltabb. Szép palackérettség. Ízben egyedi, alternatív világ, enyhe rusztikussággal. Sajátos, szárító savkarakter a héjkontaktusból. Aztán simaság, kissé kövér test, alkohol, sajátos érettség. Szélesebb és másfajta fókusz az előzőek után. Sárga húsú, érett gyümölcsök, gyógynövények, herbális elemek, kis hordóval színezve. A végén egy cseres tapadás köszön még be. Izgalmas a maga módján. Erős 6

  8. Szóló Thesis 2018*
    Ugyanaz a palack coravinezve, mint legutóbb (akárcsak a Kikelet, a Patricius és a Tisljár esetében). Itt is van egy kis pecorino, fűszerek, zsálya, palackos jegyek, komplex és sokrétűen egyedi palackbuké. Elképesztő, hogy a coravin hatására mennyit alakult!! Ízben magasság, életteli sav, lendület. A végén kifejezetten lineáris, citrusos, összehúzó savak, de nagyon tiszta, pontos és fókuszált korty, pici sóval. Most sem terjengős, de remek gasztobor. Több mint két hónap “levegőzés” után most tetszett. 6+

  9. Patricius Furmint Selection 2018*
    Ez is rengeteget változott december óta!! A coravinezés után bizony a borok gyorsabban érnek. Nagyon szép palackbuké, tercier jegyek, jellegzetes érett száraz tokajiság, sárga gyümölcsökkel, izgalmas hordóval, de még érdemes szellőztetni a pohárban. Komplex és gazdag íz, hosszú, széles, nagyon tartalmas, tiszta korty, egy kis hordóval keretezve. Selymes, krémes, sima és nagyfurmintos textúra a fajta nemesebb énjével. Most lehet a csúcsán. 6+

  10. **Demeter Zoltán Kakas 2017*
    Halvány szín. Iskolapélda száraz furmintból. Enyhe illat, neutrális, hegyes, furmintos, papíros és egy enyhén érett citrusos gyümölcsösséggel. Kicsit már megjelent a klasszikus furmintos palackbuké, körtével, zöldalmával, naspolyával (de 2 nap szellőzés jól áll neki). Magas, mozgékony sav, komplex íz, hosszú, nagyon tömör és konzisztens korty: az előzőhöz hasonlóan energikus, furmintos, penge sav fut benne középen, körülötte fényes díszek, sok réteg, sok terroirjegy. Zöldalmás, száraz lecsengés, finom érettség. Tiszta, definiált dűlős bor, könnyed eleganciával, végén sóssággal. Szép, magas furmint, fókuszált és pontos, finom tercier díszítéssel. Még a csúcson. 6+

  11. Gilberries Wines Furmint 2019
    Kis, induló rátkai pince. Szúrós, markáns hordó uralja illatát (és kis illó), mellette nem sok egyéb történik. Szájban is a hordó vaníliás ízei vezetik, rá is ülnek kissé, szinte édessé teszik...ennek még idő kell a palackban, hogy a termőhely is ki tudjon bontakozni. Gyenge 6

  12. **Demeter Zoltán Őszhegy Sárga muskotály 2017*
    Halvány szín. Érdemes levegőztetni! Semmiképp nem a túlbuzgó muskotály jegyekről szól, elegáns hízelgés, kedves és bájos aromatika. Turbo rágó, túlérett, egzotikus, sárga és fehér húsú gyümölcsök, nagyon tisztán, bájosan. Barack, kandírozott gyümölcs. Ízben finom és emelkedett fajtakarakter, mindenekelőtt kerek, félszáraz hatás, lágyabb, de frissítő savak. Csupa kedves dísz, rengeteg lédús barack, sós jegyek, hosszú íz, de muskotályhoz képest komplex, telt, sokrétű bor, meglepően testtel. 6+

*****

AJÁNLÓ: a TokajGuide friss, idei kiadása áprilisban jelenik meg! Egész márciusban 20 %-os előrendelési kedvezmény van, így 5000 Ft helyett 4000 Ft-ért lehet előjegyezni a könyvre (+Bp-en kívül postaköltség). Rendelni ezeken az elérhetőségeken lehet: hello@tokajmagic.hu vagy +36 20 244 60 97
Illetve, ha az elsők közt szeretnél belepillantani a könyvbe itt a titkos online premier linkje és itt pedig a hivatalos bemutatóé! Köszönjük a támogatást!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább