x

Ripka Gergely

Bodrog Borműhely - helyszíni szemle

Minden kategóriában kiszámítható, magabiztos minőség

Farkas Krisztián és Hajdú János közösen jegyzett kis pincéje Bodrogkisfaludon sok éve a megbízhatóság egyik fontos bástyája a borvidéken. Nagyon jó látni, hogy az évek alatt néhány borászat milyen szépen tudott bővülni, épülni és élni a lehetőségekkel, anélkül, hogy elszálltak volna az árakkal vagy a mellény méretével. Napok kérdése és megnyit a frissen elkészült, igényes vendégház, nagy kerttel, medencével, kóstoló teremmel, közvetlen a kicsiny pince és feldolgozó fölött (több másik vendégház, gin-manufaktura és pop up gasztro helyszín közelében: a Petőfi utcában bizony zajlik az élet...). A borászat terén a kísérletezőkedv persze továbbra is megvan, a 2019-es száraz borok pedig csodaszépek. Nézzük meg a sort közelebbről petnattól aszúig:

 

Bodrog Borműhely Dry Tokaj 2018

A közösségiben készülő alap tétel. Visszafogott, a pincére jellemző diszkrét illatok. Ízben friss, tiszta és roppanó savú, feszes furmintosság. Vidám, ssiszolt, közérthető, nagyon finom, arányos korty. Most is szuper vétel. 5+/6

 

Lapis 2017

Hordóhangsúlyos, krémes, vaníliás illat. Ízben élénk, hegyes savak, sok citrus, szárító, penge ízek jellemzik. Nem ez volt a kedvencem, de hordós vonalról így is egy korrekt darab. Alighanem van még ideje a palackban... 5+

 

Mád Furmint 2016

Vásárolt tételből szűrt bor. Visszafogott, enyhe illat itt is. A savak aztán erősek itt is. Körtés, tiszta, feszes korty, szép hordós végszóval búcsúzva. 5+/6

 

Lapis 2019

Virágos, illatos, tiszta jegyek, sokkal több vitalitással a 18-asok után. Kerek zamatú, finom gyümölcsökkel díszített, feszes ízek. Zöldalma, körte, nagyon ígéretes, még fejlődő bor, de már most bomba formában. Erős 6

 

Nagyka 2019

Tiszta, enyhe, visszafogott illat ismét. Kiváló savak, szép termőhelyiség, finom, cizellált, feszes, modern stílusú száraz tokaji. A sor talán leginkább kifejező száraz bora. De az összes 19-es tétel több, mint ígéretes már most! 6+

 

PetNat Rosé (degorzsálva)

Könnyed, csendes rosés, visszafogott illat jellemzi. Laza, enyhén vegetális, friss ízek. Jó inni, korrekt szomjoltó, tiszta jegyek, igaz kevés izgalommal. 5

 

Halas 2019

Enyhe és neutrális illat. A korty finom savakat, sok lendületet, vitalitást, frissességet és finom hordót rejt. A kerekség és simaság úgy érzem alaperénye az évjáratnak. Kerek egész, illesztések nélkül egy finom korty száraz borban. Erős 6

 

Halas 2018

Hordó, szotyi, olajos mag. Ízben kesernyés hordó, itt is előjön az olajos mag, vaníliás, krémes, de tiszta fás jelleg mellett. Sokkal puhább tapintású a 19-esek után. A végén finom szárítással. 5+/6

 

PetNat Rosé (natúran)

Szöggel való bontás után úgy került a pohárba, ahogy a jóisten megadta (azaz szedimenttel együtt). Görögdinnyés, finom, gazdagabb illat. Kerek, friss, feszes korty, de sajnos elég kevés bubi marad benne ezzel a nyitási módszerrel. 5+

 

Mesés 2017

Finom, tiszta, barackos jegyek és elegáns hordó orrban. A 110-es cukor mellett gyönyörű arányok, izgalmas kifejezőkészség. - Finom, érett édes gyümölcsök, főként őszibarack, remek savakkal, tiszta, modern édes tokajiság kíséretében. 6+

 

Aszú 2013**

Az évjárat most kezd igazán formába lendülni, kinyílni aszúkban, s főleg buké terén: aszalt gyümölcsök, tiszta aszújegyek, mély és széles illatspektrum. Vastag, hosszú korty, gyönyörű érettségben, makulátlan botritiszkarakter. Krémes textúra, széles korty, ideális arányok. Magas fokú komplexitás gördülékeny ihatóság mellett (ami ebben az évben nem sok helyen valósult meg ennyire szépen). Profi, izgalmas, mai éretlemzése a borvidék csúcstermékének! Jár a taps. 8+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább