BEMUTATKOZIK: Aranynap Pincészet és Vendégház
Lelkiismeretes, ízléses vendéglátás Tállyán
Kincskereséssel indul az év, ami azt jelenti, hogy szép lassan egy friss kiadvány előkészítése felé fordulnak a mindennapjaim 2020-ban. A tavalyi Tokaji Márciuson nyílt alkalmam megismerkedni egy pincével, akikről eddig azt hittem csak vendéglátással foglalkoznak. Az Aranynap Vendégházat ismertem ugyanis korábbról, de megleődve tapasztaltam, hogy boraik is megérdemlik a figyelmet és nem csak futólag. Az újévben felkerekedtünk tehát, és a bíztató első kóstolási benyomásnak folytatása is lett hát Tállyán.
El kell mondanom még azért azt is, hogy számomra továbbra is az egyik legellentmondásosabb település a borvidéken Tállya: amellett, hogy épített örökségeit tekintve az egyik kedvencem, gyönyörű formavilágú épületekkel, sajnos ezek állaga és állapota egyre elkeserítőbb képet fest a látogató elé. Tállyán mindig eszembe jut, hogy ez mekkora felelősség. Ezek a patinás épületek mind a történelem kis mozaikkockái, és a mi felelősségünk, hogyan vigyázunk rájuk és miképp őrizzük meg unokáink számára őket. Számos ezirányú hozadéka van a befektetők megjelenésének Tállyán, és reméljük az enyészet nem okoz nagyobb pusztítást a korábbi tehetetlen évtizedek után.
Amellett pedig, hogy igen nagyra tartom a frissen megjelent némely pincék meggyőző munkáját (Szóló, Kaláka, TR stb), mindig elmondom és leírom, hogy egyúttal nagyon fontosnak tekintem a tősgyökeres tállyai családok hagyatékát és érdemeit is, és köreikben is ugyanolyan nyitottsággal keresem a meggyőző borminőséget.
Knizner Péter és felesége is helyi család, sok éve foglalkoznak már vendégfogadással Tállya gyönyörű központjában. Emellett néhány hektáron tállyai szőlőt is művelnek. Szétnéztünk kicsit az ízlésesen berendezett vendégházban (mely dícséretes módon egyébként remek együttműködésben dolgozik más hasonló méretű vendégházakkal a településen, megosztva a nagyobb csoportokat). Friss és üde színfoltot jelent a vendégház és a spontán erjedő borok is:
Remete Furmint 2019
Friss töltés. Üde gyümölcsök, almával, körtével, olajos magokkal, egyszerűséggel. Friss savak, kis kesernye, birs, sósság, dió, kerek utóíz, de a citrusos lendület is megvan benne, finoman fanyar, érett savakkal. Tetszik így fiatal formájában is, reméljük a palackban sem növi ki ezt a kedves mivoltát. 5+
Galyagos Sárgamuskotály 2018
Tiszta gyümölcs, enyhe késői szüretes hangulattal. Ízben moderált, tiszta, sós, erőteljes teste van (kissé elszaladt alkohollal). Ehhez képest aztán a fajtára jellemzően rövid íz, a végén szép, feszes savval. 5
Hárslevelű 2017
Erőteljes illat, mentholos jelleggel, ami maradékcukros borokban eléggé el tud harapózni. Ízben húsos, szépen megjelenő édesség, mellette tartást adnak a csiszolt savak is. Telt, nagyon gazdagon gyümölcsös. Kár, hogy az illat kissé elviszi az élmény első felét... Halványabb 5
Remete Furmint 2017 (édes)
Almás, fehér húsú gyümölcsös illat, a töppedt szőlő jellegével. Elegáns, de mégis közérthető édes élmény Hegyaljáról. Kellően hosszú is. Finom cukor, szép egyensúly, tiszta jegyekből összerakva, birssel, dióval fűszerezve. Ha lehet mondani egy borra, hogy csajos, rászoktató stílus, akkor ez valami olyasmi. Magabiztos 5
Galyagos Furmint 2017 (édes)
Valamivel mélyebb, barackos, intenzív, de nagyon tiszta late harvest illat. Ízben több botritisz érezhető az előzőhöz képest. Szinte szamorodnis/aszús ízhossz. Telt barackosság, krémes, vaníliás jelleg, pazar egyensúly mellett. 0.75-ös palackban ez egy kiváló TokajSweet tétel! Legyen 6
Aszú 2017.*
Elég friss töltésből adódóan zárkózott, mézes illat. Pörgetve gazdag és mély fűszeresség bújik elő belőle, déli gyümölcsökkel, körtével, kompótos jegyekkel. A 214-es cukor krémesen, hömpölygően, tömören jelenik meg a barackos, hosszú kortyban. Sűrű íz, de még eléggé imperfekt, azaz kialakulatlan aszújellege van. Viszont csodákra lehet képes a palackban és már most szépen megmutatja, hogy 2017 sokak kedvenc aszús évjárata lehet majd (nekem felettébb meggyőzőek az első benyomások). Időt kér még tőlünk. 7+