x

Ripka Gergely

Szóló - gyorsszemle (2o19/II.)

Jól ismert szólamok és slágerek

Történt aztán, hogy egy novemberi szombat estén Tállyán találtam magamat, kilencedmagammal egy sümegi társaság kíséretében. Ha már 430 km-t utaznak Hegyaljára, szerettem volna öt olyan pincét, öt olyan karaktert bemutatni nekik, akiknél innovatív, eredeti és kifinomult stílusok mentén kerülhetnek képbe, hogy mi is zajlik ma Tokaj környékén. A teljesség legkisebb igénye nélkül, a körülményeknek köszönhetően ebből végül a következő szűrlet kerekedett ki: Gizella, Sanzon, Kikelet, **Demeter Zoltán, és Szóló. Utolsó helyszínnek lenni persze sosem hálás szerep, de azt gondolom, hogy ezek az igen eredeti borok bizonyították, hogy Tállyán (önerőből) is nagyon izgalmas szólamok csendülnek fel pár éve. Nyáron már volt velük egy gyorsszemle idén. Élessék ezúttal szinte a teljes eddigi palackos archívumukat bemutatták nekünk... Óriási élmény. Noha van a kissé szerteágazó szortimentben jópár olyan tétel, aminek a szerepét nem teljesen értem. Tetszett az alap száraz (Tempo) és persze a Puro, a teljesen kénmentes, natúr bouk is szuperizgalmas, hogy ennyire stabil évek múltán is. A hézagos jegyzetek okán végülis most csak az idei TokajKalauzban is katalogizált, azaz csillagozott tételeiket tudtam hitelt érdemlően rögzíteni (a fejemben, a szívemben és itt írásban is):

'1945' Furmint 2017*

A háború utáni 45-ös telepítés. Illatban picit zárt és fiatal még, noha tercier petrolt is mutat, de citrusaival egyből moseli hangulatot kelt, elegánsan, precízen, rajnaisan. Ízben is egyenes folytatása ennek, ugyancsak rieslinges hangulat mellett, ahol számok terén és egyensúly terén is pariban van a sav a maradék cukorral. Tömör és egyszerre energikusan feszes furmint, ami még mindig sok tartalékkal bír. 6+

 

Thesis 2017.*

Mádi terület bora egy remek évből. Körtés, birses, jellegzetes száraz tokaji, furmintos hangulat, mégis sokkal több a borvidéki középszernél műfajon belül vizsgálva. Ízben feszes, citrusos, elegáns és nagyon csiszolt elegancia jellemzi. Az a fajta furmint, ami képes a fajtáról, a termőhelyről is szólni azzal együtt is, hogy kifinomult stílusa tud lenni. Abszolút az Úrágyáról Szóló tétel. Bravo. 6+

 

Dolce 2017.**

Illatban olyan szeretnivalóan kitárulkozó és hamvas akár egy tartályminta. Nagyon fiatalos és kirobbanóan friss. Primer aromatika friss szőlővel, gyümölcsökkel, virágokkal, őszibarackkal, banánnal. Valósággal kiugrik a pohárból ez a sok egzotikus jegy. Ízben is ugyanilyen hedonisztikus. Amennyire a palack és a név nem sejtet semmi komolyat, annyira határtalanul kifejező és izgalmas a bor. Kiadós cukor, ami az évjárat jellemzője, de jelen állapotában csordultig tele van finom érett gyümölcsökkel, mézédes sárgákkal és fehér húsúakkal. Imádnivaló és szerkezetre is nagyon ígéretes. Azonnal levesz bárkit a lábáról. 7+

 

Aszú 2015.** és 2016/II.**

Két aszút is kóstoltunk egymás mellett és bár pontszámban elválik a kettő egymástól, kategóriában ugyanúgy nagybor mindkettő (két csillaggal). A 16-os (II.)-ről már írtam tavasszal, de most a 15-össel együtt kóstolni nagyon izgalmas volt. A 15-ös nem kifejezetten aszús, de igazi meleg tónusú évjárat: illatban is, ízben is a koncenctrációról, a magas édesség érzetéről, a krémességről, hosszúságról szól, nagyon alárendelt savakkal. Barackos, mézes, vaníliás világ, nagyon hosszú íz, önmagában is desszert kategóriát képvisel. Bár az év eleve nem volt kimondottan botritiszes, de úgy látszik 600 szép palackot lehetett készíteni így is, ami pár évig még biztos rezzenéstelenül tartja ezt a formát. 7+

Ehhez képest 2016-ban két aszútétel is született a pincénél, a II-es a publikusabb, az I-es egy kicsit féltetebb kincse a pincének. Szöges ellentéte a 15-ösnek. - A szerkezet évjárata! Olyan, mintha nem egy évvel, hanem évekkel lenne fiatalabb a 15-ösnél. Fiatalos, kirobbanó, citrusos és hiperegyenes savak tartják fókuszban a bor szövetét. Itt azonban nem évekről, hanem évtizedekről érdemes inkább beszlni, amíg a boron vélhetően nem fog majd az idő. 8

 

Köszi Mimi és Tamás a szép estét (és bocsesz a késésért ezúton is, úgy röstellem).

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább