x

Ripka Gergely

JAKAB Padi-hegy és Rány vertikális Belgiumban

Holass, a Kárpát-medence borainak flamand nagykövete

Idősebb Halász Imrét még az első TokajGuide megjelenése után, 2015 körül ismertem meg Golopon. Barátjával, Setét Péterrel hívtak meg, hogy első közös boraikat megmutassák, mit gondolok róluk. Imrével azóta is tart a barátság. Rá egy évre megsimertem az akkoriban még a Moricnál borászkodó fiát, a jogi tanulmányai után a bor felé forduló Imit is, aki később Ellie Bauwens-t vette feleségül, aki akkoriban az egyik meghatározó belga borkereskedésnél dolgozott. Közös álmuk az volt, hogy Loire-ban telepednek le, kislányukkal, vettek is egy házat Chinontól nem messze, de közben egy 2015-ös sümegi roséval elindult szépen a Holass Projekt a belga és francia piacon. A képlet egyszerű: Imi múltjához kapcsolódó olyan kisszériás borok felkutatása a Kárpát-medencéből (Magyarország, Ausztria), mely a csúcsgasztronómiában kerül aztán értékesítésre, saját címkével, mely elől a Holass logón túl csak a termőhelyet jelöli (hátcímkén természetesen a termelőt és egyebeket is). A képlet olyannyira működik, hogy végül Loire-ból visszaköltöztek Gent mellé, hogy onnan tudják építeni tovább a márkát, melynek tokaji ága az erdőbényei Jakab borászat lett.

 

Holass and Friends néven más pincék (nem Holass címkés) borait is forgalmazzák, édesben Dorogi Istvánra esett a választásuk, de a Jakab szortimentet is igen nívós 1-3 Michelin-csillagos helyek borlapjaira juttatják el.
December 4-én 11 órakor ezen csillagos éttermek pohárnokainak tartottak bemutatót több évjárat Padihegy és Rány boraiból. A kóstolót a TokajGuide szerzőjének kellett volna felvezetni, képbe helyezve kicsit az egybegyűlteket Tokajról (történelem, dűlők, aszúképződés stb), aki el is indult aznap hajnalban a pesti reptérre, de az első hirtelen jött decemberi hó miatt sajnos csak a Dorogi aszúkra ért oda Belgiumba a dűlőtérképekkel... Viszont ha már így alakult, az este folyamán a maradék palackokat megszondázta és elhozta magyar nyelven ide:

 

Holass Tokaj 2018.*

Jakab bor, Homonna Attila munkája nyomán, mely tehát teljes egészében Holass címkével Belgiumból kerül értékesítésre. Sok gyümölcs orrban: citrusok, körte, birs, friss és kristálytiszta bukéja. Élénk savak, csiszolt, feszes, egyenes bor. Száraz tokajin belül mérhetetlenül elegáns, szép észak-hegyaljai jelleggel bír. Nagyon egyben van, és mindenekelőtt jó inni. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen furmint-hárs mutatja be a borvidéket Belgiumban szélesebb rétegeknek. Zseniális. 7

 

Jakab Padihegy Furmint 2017.*

A rátkai területtel ismerkedtem először. Citromhéj, citrusok, a felszín alatt szép hordókarakter bújik meg, kis vaníliával. Egyébként elég visszafogott az illata. Meglepő savak, élénk mozgás, szárító íz, szinte tapadó vég. Nagyon citrusos és lime-osan feszes furmint. Csontos szerkezet, cizellált, nagyon fiatal bor, amiben a hordó is dolgozik még kissé. Mindenképp tegyük el pár évre! 6+/7

 

Jakab Padihegy 2016.*

Furmintosan mély, markáns terroirkarakterrel, mellette rajnaisan szép, tiszta citrusokkal orrban. Ízben is pfalzi, rheingaui egyenesség. Nagyon vitális savak, de már sokkalta beépültebben, mint az előzőnél. Tengernyi érett citrus íze: fehérek, sárgák, fanyarak, vidámak. Szuperelegáns furmint és még ez is nagyon fiatal. Láthatóan képes erre a furmint, de miért csak tíz pincéből egyszer (?)... 7

 

Jakab Padihegy 2013.**

Csodaszámba menő palackbuké, mely a legjobb moselieket is megközelíti. Ananász, déli gyümölcsök, fiatalos, friss és érett sárga gyümölcsök, citrusok főleg. Leírni is hihetetlen, de fiatal még, csiszolt, elegáns, hihetetlen magas és cizellált szerkezet jellemzi. A száj minden szegletét betöltik a finom, érett, grapefruitos savak. Ez a bor még vagy tíz évig csoda lesz. Olyannira zseniális és katartikus, hogy nem is nagyon tudok most nála szebb száraz tokajit mondani. Ez 8

 

Jakab Padihegy Furmint 2012

Magyar hordókat idéző illat. Meleg év. Kicsit fáradtabb, tompább, lustább, és a hordó talán a kelleténél picit erősebben teret kér. A gyümölcsök ellenben jóval visszafogottabbak. Az évjáratra jellemzően ízben szintén kicsit lustább, szélesebb, vastagabb. Testre tömzsibb, kevésbé feszes, kerekebb formatervezés. Eltelít, nehezebb súlycsoport, savai elegendőek, de kevesebb a finesz. Így is bármely nagy furmint mellett képes lenne eleganciát, stílust, időtállóságot villantani. 6

 

Jakab Padihegy Furmint 2009

Gyönyörű palackbuké, szép érlelés, friss citrusok. Kerek, összeérett ízek, nagy testtel, hosszúsággal, vastagsággal. Telt anyag, magas alkoholérzettel, súllyal, kicsit megszokottabb furmintos terjengősséggel. 6

 

Jakab Rány 2017.*

Irány észak. Furmint-hárs. Zsályás, citromfüves, zöldfűszeres, friss, vegetális, visszafogott és fiatal illat. Friss, könnyed, elegáns és mérhetetlenül csiszolt szerkezetű korty. Kerekebb, enyhébb savú, de gazdag, hosszú ízű és kellően széles is. Minden közérthető egyenességével is van kellő teste, és mindehhez nagyon fiatal még, úgyhogy simán feljebb is léphet ez a szépség pár év múlva. Most 6+

 

Jakab Rány 2016.**

Nyáron már egyszer beleszerettem első látásra. A borász bevallása szerint lehetetlen, de mintha egy kis botritisz lappangana benne (és ezt nem egy 16-os száraz borban lehet érezni; nem rég Mádon pedig megtudtam egy bemutatón, hogy a botritisz már virág állapotban is bejuthat a terméskezdeménybe, ahol megfelelő évjáratban belül is fertőzi a bogyót...), nem túlzó ez a jelleg egyáltalán, sőt jól áll a bornak, de hihetetlen, hogy mennyire felülírja Tokaj a borászt is akár. Ízben pedig hihetetlen struktúra: szélesség, puhább, sokkalta részletgazdagabb a Padihegynél. Gyönyürű savak, sűrű rácspontok, gazdag kortyközép, tiszta lecsengést adó csodaszép savval. 7+

 

Jakab Rány 2013.**

A két 13-as bor mindent vitt szerkezetben, ebben az évben Jakabéknak láthatóan minden összejött. Hihetetlen, hogy még hat év után is friss, primer citrusokat érzek egy száraz borban. A legszebb érettségi állapotban lévő bor. Picit rajnais, de nagyon tokajis jelleg. Zöldalmahéj, el lehet veszni benne. Szép sav, magas szerkezet. Hosszú, hihetetlen linearitású savak, cizellált és kiugróan magas tartása van. Elképesztő, hogy még mindig az az első benyomás, hogy egy 2013-as száraz bor fiatal! 8

 

Jakab Rány 2012.*

Nyáron szebb volt, masszív két csillaggal egy Rány kóstolón. Nem nagyon, de most érettebb, kicsit fakuló, tompuló illattal, főtt zöldségekkel. De narancs és más citrusok, azaz finom gyümölcsök is kipörgethetők belőle. Az íz pedig parádés. - Remek sav, és még itt is simán fiatalos szerkezet. Kerekség, remek balansszal párosulva. Kis fa, cizellált, részletgazdag, hosszú bor, amire egyáltalán nem ül rá ízben a meleg évjárat. Szépen kerekíti inkább, lesimítja az éleket és ez a fajta puhaság jól áll neki. Most még teljes pompájában fogyasztható, érdemes kiélvezni. 7

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

Január 16: TOKAJMAGIC - Balassa Mézes Mály @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 16. 500.- (mely 6 száraz bort, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

További részletekkel, kóstolósor az esemény linkkel hamarosan!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább