Vegetális, csalános, kevéssé tipikus furmintjelleg, ellenben nagyon vonzó és piacos (főleg a sauvignon-rajongó közönség számára). A meleg év ellenére ízben roppanóan friss, eleven és tisztán tálalt technológiai bor a nyári napokra. Üde és könnyed, akár a tavaszi szellő. Csupa friss citrus, csupa primer íz, lime és grapefruit. Több, mint korrekt alapbor Tállya mellől a friss TokajGuide új borászatától. Még sok ilyet!
Illatban gyakorlatilag csak a hordó érződik, semmi más. Ízben is tolakodik a fa, pörkölési jegyekkel, szép savval, de a végén is puncsos, durván hordós karakterrel. Az eleganciát és a terműhelyet viszont nem találtam meg benne sajnos.
Számomra eddig ismeretlen pince. - Címke szerint felső-magyarországi, azaz OFJ bor, de elvileg tokaji; érdekes, nekem kicsit inkább Somlót idézte, viaszos, mézes tercier bukéval. Ízben sós, bazaltot idéző ízek, kis botritisszel, old-school megfogalmazással, finom érettséggel, harmadlagos jegyekkel. Barokkos rétegműfaj, aminek a mai piacait egyre nehezebb megtalálni.
Termálvíz, füstösség, gyógyszeres, gyógyvizes furmintkarakter, ami lehet fülledés nyoma, de a fajta is hajlamos rá. Ízben tetszenek viszont a zöldfűszeres, modern ízjegyek, a vibráló és tiszta savérzet, a zöldalmás díszek. Finom és eleven részletek, 2021 ropogós arcélével, sauvignonos izgalmaival. (Az illatért kár egy kicsit...)
A fiatal borászat első csendes bora (legalábbis, ami hozzám eljutott). Pörkölt fa, kifejező hordóhasználat, de finoman, moderáltan. A korty zamatos, lédús gyümölcsökkel, szép fával, majd a végén egy kis édesség teszi tompává. Kezdetnek egyáltalán nem rossz ez...
Gyógynövényes, fekete tónusok illatban, átható és intenzív buké. Ízben sok sav, fiatalos szerkezet, hű a mérsékelt klíma jellegéhez és az illatban ígért fekete gyümölcsök ízben is megérkeznek, gyógynövényes utóízekkel. Szép tannin, izgalmas, profi, kvázi nagy kékfrankos.
Erőteljes pörkölt fás illatok. Ízben az évjárat finom fanyarsága mellett cseres szárítás is érződik. Markáns a hordó jelenléte a kortyban is, de érezhetően kiváló anyag, szuper savakkal, sóssággal a hosszú utóízben. Tetszett: profi, magabiztos munka, remek évből.
Tállya, Görbe-dűlő. Kenyér, fehér és sárga húsú gyümölcsök egyszerű illatai. Ízben őszibarackos, körtés, enyhén kompótos jegyek. Közepes cukor, viszonylag egy dimenziós, közérthető, könnyed édes bor, jó savval egy nagyon populáris megfogalmazásban, közepes hosszúsággal.
Licsis, déli gyümölcsös, barackos, eléggé fura és szokatlan furmintillat. Ízben is kusza szerkezettel találkoztam, fókusz nélkül. Barackos jegyek, fehér húsú őszibarackkal, a végén eléggé vizes, híg ízmaradékkal. Nem igazán győzött meg semmilyen téren.
Folytatódnak kalandjaink a furmint fajta körül. Aranyló szín is jelzi, hogy fiatalnak nem mondható. Illatban egészen bizarr kompozíció: viasz, méz, botritisz, de mellette tormás szúrás, szépnek nem mondható sajnos. Ízben aztán durva savakkal folytatódik, szinte citrompótlós, bántó lecsengéssel...
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény
Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!
I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):
Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!
Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:
Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?