X

Sokbor

Ripka Gergely

T3 Nectar 2022

Tállya, Görbe-dűlő. Kenyér, fehér és sárga húsú gyümölcsök egyszerű illatai. Ízben őszibarackos, körtés, enyhén kompótos jegyek. Közepes cukor, viszonylag egy dimenziós, közérthető, könnyed édes bor, jó savval egy nagyon populáris megfogalmazásban, közepes hosszúsággal.

Ripka Gergely

Ducsai János Drazsé Furmint 2022

Licsis, déli gyümölcsös, barackos, eléggé fura és szokatlan furmintillat. Ízben is kusza szerkezettel találkoztam, fókusz nélkül. Barackos jegyek, fehér húsú őszibarackkal, a végén eléggé vizes, híg ízmaradékkal. Nem igazán győzött meg semmilyen téren. 

Ripka Gergely

Kancellár Birtok Nagy-Somlói Furmint 2019

Folytatódnak kalandjaink a furmint fajta körül. Aranyló szín is jelzi, hogy fiatalnak nem mondható. Illatban egészen bizarr kompozíció: viasz, méz, botritisz, de mellette tormás szúrás, szépnek nem mondható sajnos. Ízben aztán durva savakkal folytatódik, szinte citrompótlós, bántó lecsengéssel...

Ripka Gergely

Barta Pince Öreg-Király Furmint 2013

Közismerten markáns palackvarianciát mutató furmint. Ezt alátámasztja, hogy 4-5 palackból biztosan kóstoltam az évek során, és komoly eltérések voltak köztük, jelen esetben sajnos rossz irányban, de úgy korrekt, ha fogyasztói oldalról szemlélem ezt a kérdést: ez a palack is landolhatott volna bárkinél. Szalmaszínű bor. Illatban egyébként izgalmas tercier aromákat érezni: kamilla, körömvirág és púder. Mély íz, érettebb arcvonások, de az évjárat remek savai is markánsan jelen vannak. Mutatóban némi citrus érezhető még gyümölcseiből, aztán kenyér és egy rusztikus oxidált jelleg jelenik meg a végén, amivl a báj igencsak megkopott, jelezvén, hogy legfőbb ideje kibontani...(vagy ha valakinek van még belőle és vaktesztre viszi, érdemes előzetesen coravinezni a palackot).

Ripka Gergely

Kovács Nimród Sky Furmint 2020

Múlt héten egy tokaji dűlős 2020-asról tettem említést, ez az egri dűlős, ugyanabból az évjáratból nem kevésbé adja fel a leckét. Mély szalmasárga színe is jelzi korosságát. Illatában csupa zavaró elem: kénhidrogán, húsleves és markáns érettség 3 év után. Ízben aztán több szépséget is mutat. Meglepően telt idomú, húsos bor, aztán kimondottan sós, hosszú és komplex ásványos jelleget mutat. Nagy kár az illatért...

Ripka Gergely

Dobogó Úrágya Furmint 2020

Ha már Furmint Február, akkor jöjjenek egy nehéz év gyorsan érő furmintjának tanulságai. Szalmasárga szín. Eléggé koravén, oxidált, kénszegény illat, melyben az érettség dominál. Ízbn is üresedik, gyümölcsöt se nagyon találtam benne, és a kénnel is túlzott óvatosságot érzek benne. Nem győzött meg.

Ripka Gergely

Kvaszinger édes szamorodni 2019*

Pont egy éve írtam róla utoljára. Jó volt újrakóstolni tanítványokkal, majd otthon az AszúGlass-ból is. Halvány arany szín. Illatában tisztaság, közepes intenzitás, modern és pontos stílusjegyek. Sok friss barack, érett sárga húsú déli gyümölcsök, halványan akácmézzel és virágporral. Ízben példás egyensúly, a korty elején húsos, mézédes őszi barackosság. Aztán kesernyés barackmag, lendületes sav, aszalt gyümölcsök, kellő savérzet, hosszú és tiszta utóízzel érve véget. Nem hivalkodó vagy tobzódó szamorodni, mégis minden szépen és rendben a helyén van benne. Újabb szép villanés a remek évjáratból!

Ripka Gergely

Pierre-Marie Chermette Griottes Beaujolais nouveau 2023

A héten apa lettem. A nulladik szülinap örömére Dórimmal hetekkel ezelőtt bekészítettünk egy palack 23-as bort, és úgy tűnik, hogy ez már így is lesz Lujzám minden egyes születésnapján. (A rám eléggé jellemző módon tervezem is, hogy ezekből a szülinapi klasszikus borokból megörökítek majd neki egy naplót, amolyan boros útravalót felnőtt éveire.) Ez a bozsolé pedig pont elég jellegzetes élénk bíbor színével, rubin közepével és kirobbanó, áradóan fiatalos piros csonthéjas gyümölcseivel orrban: meggy, cseresznye, ribizlis pite, friss epervelő. Laza, egyszerű, vékonyka és könnyed kis vörös. Ízben is csupa friss és fanyar piros gyümölcs, filigrán testalkat, közepes hossz, a végén húsos piros ribizlivel, áfonyával, vörös szilvával és sok-sok vidám, harapni való erdei gyümölccsel. Itatja magát, tele életörömmel. Isten éltessen drága kis Lujzám!

Ripka Gergely

Pannonhalmi Infusio 2020

Ez érdekes, mert évek óta nagyon meggyőz mindig, de most egy kicsit egy dimenziósnak tűnt. Színe is, illata is koncentrációt mutat, de leginkább hordóvanília terén, gyümölcsből alig. Konyakos buké. Ízben nagy test, durva alkohol (15%), sok tannin és alapvetően kevés élvezet. Olyan vörösbor, amiből egy pohárka is bőven elég. 

Ripka Gergely

Bott Frigyes Kékfrankos 2021

Rég nem kóstoltam a felvidéki borász vöröseiből, 2009/10 környékiekért rajongtam! Élénk bíborszín. Intenzív illatában is egyértelműen fiatal vörösbor még. - Rengeteg friss erdei gyümölcs, fanyar meggy és más pirosas gyümölcsök. Ízben nem túl testes, minden cseppjében primer, virgonc és fejlődő vörösbor még. Fanyar savak végig, viszonylag könnyű, lineáris szerkezet; talán egy kicsit korán nyitottam rá. Tiszta, korrekt kiadás ebből a fajtából, érezhetően kevés beavatkozással elkészítve.

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

A tokaji aranyvenyige legendája

Juhász Viola meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább