Szóló – gyorsszemle (2o19)
Finom szólamok Tállyáról
Már korábban is leírtam, hogy ha lenne (lesz) a TokajGuide-ban Év Feldezettje cím, akkor azt idén a Szóló kapta volna. Tállyán sokminden történik mostanság: vannak új befektetők és mellettük vannak tős-gyökeres helyiek, akik együtt mindig a maguk útját járták a borvidék települései közt, van helyi kádár (Kalina), aki csinál valami egyedit, vannak fesztiválok, és van pár eredeti figura, akik pár év alatt rengeteg színt, egyedi hangot tudtak csempészni az öt-tíz éve még igancsak szunnyadó település boros színterébe. A Szóló mindenképp közéjük tartozik.
Éless Tímea Tállyán nőtt fel, családjukban kisgyerekkorától fogva fontos volt a szőlő, mire felnőtt, s elkezdte folytatni a családi hagyományt legalább ilyen fontos lett a bor is. Kevés borászatot tudnék mondani, ahol ennyire tisztán és aprólékosan dolgoznának, miközben kellő tér jut a kísérletezésnek, a múlt értelmezésének a jelen boros irányzatainak sokféleségével kiegészítve. Férje, Tamás pedig eközben igazi támasz, aki minden lehetséges eszközzel támogatja Timea álmait, olyan saját álmokkal megtoldva, mint a PétNat vagy épp kénmentes borok és sok más érdekesség. Pár év és az egyik legszínesebb borműhely lesz a Szólóból, ahol a legkülönfélébb régi és új borsítlus között lehet kalandozni. A pince aktuális újdonságait kóstoltam a minap:
Tempo 2018
„Hiszünk a tállyai dűlőkben.” – kezdi a kóstolót Timi a Dukát furmintja előtt. Ez a bor és az összes szűretlen és derítetlen. Friss, gyümölcsös, körtés, olajos magos, lime-os, nagyon tiszta buké. Üvegszerűen, kristályosan tiszta szerkezet. Makulátlan, olyan, akár egy áttetszően elegáns selyemdarab. Feszes savak, citrusok, frissesség, élénk tempoban és nagyon jó ihatósággal. 6
Sentimento 2017.*
Ausztrál kerámiatojásban készült, a Sipos-dűlő furmintja, melyben van 15 g/l cukor maradt vissza. Enyhén papíros, de nagyon rajnais, citrusos frissesség, kicsit mattabb jelleg teszi mégis furmintossá orrban. Ízben van egy határozott édes attack, intenzív, sűrű korty, sűrű szerkezet, sűrű rácspontokkal. De a végén csodás savak teszik egyenessé mégis. Így lesz feszes, rajnais és kerek egyszerre. 7
Parlando 2017.
Édeskés, cukrosabb orrban, fahordóval, vaníliával (Kalina). Ízben nagyon szép, a hordótól krémes, széles, vaníliás, de a fa teret ad közben a finom savaknak és gyümölcsöknek is. Elég klasszikus száraz tokaji stílus, mégis az álagnál jóval elegánsabb. 6+
Boogie 2018.
Alighanem az első tokaji PétNat (petillant naturel, azaz saját maradékcukrával újraerjedt pezsgő, mely ráadásul degorzsálva sem volt, benne van kiválva a sok halott élesztő). A pince kétféle módon is bemutatta a bort, rábízva mindenkire, melyik formában szereti jobban a tételt: fejre állítva és letisztulva vagy felrázva (mindkettőt a helyszínen degorzsálva).
<!-- [if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Tiszta: enyhén fülledt, de nagyon furmintos illat. Ízben pezsgős, jól kivehető autolitikus jegyek. Feszes, csontos, szikár íz, szép kerek utóízzel, kedves pezsgős rezgésekkel, finoman csípős bubikkal. 5+
<!-- [if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Rázott: mustos, primőr illat, teltebb és némileg vegetálisabb hangulat (dinnyehéj). Húsosabb íz, teltebb korty. Szélesebb, rághatóbb, hosszabb, gazdagabb bor az előzőnél. Nagyon jóleső és egyedi élmény. 6
Largo 2016
Feltöltéses (azaz nem darabban érlelt) száraz szamorodni, ismét Kalina hordókban érlelve. Szép fahordósság, prémium rumos jegyek, érlelt karakter, de makulátlan elegancia: igen, az elegáns száraz szamorodni illat létezik! Közben az íze széles, hosszú, vastag, termőhelyi, enyhén kesernyés, fűszeres, hordós, sós, életteli savakkal. Diszkréten diós, de nagyon finom utóíz. Gyönyörű bor és ízig-vérig tokaji. 6+
Aszú 2016.**
Méz, friss zöld, de érett déli gyümölcsök, nagyon fiatal, fejlődő aszús jegyek. Ízben harsogó savak, feszes és szikár édes bor. Egyelőre szétveti a sok fiatalos energia, mint a legtöbb 2016-os aszút. Szárító íz, citrusok, fiatalosság, a cukor és az édes ízek egyértelműen a savak alá rendelődnek. Sok év áll még előtte, mire teljes spektrumában kialakulnak, összerendeződnek, kordába kerülnek ízei, aromái, de hatalmas potenciál rejlik benne (három csillagos reményekkel). 8+