x

Ripka Gergely

Szóló – gyorsszemle (2o19)

Finom szólamok Tállyáról

Már korábban is leírtam, hogy ha lenne (lesz) a TokajGuide-ban Év Feldezettje cím, akkor azt idén a Szóló kapta volna. Tállyán sokminden történik mostanság: vannak új befektetők és mellettük vannak tős-gyökeres helyiek, akik együtt mindig a maguk útját járták a borvidék települései közt, van helyi kádár (Kalina), aki csinál valami egyedit, vannak fesztiválok, és van pár eredeti figura, akik pár év alatt rengeteg színt, egyedi hangot tudtak csempészni az öt-tíz éve még igancsak szunnyadó település boros színterébe. A Szóló mindenképp közéjük tartozik. 

Éless Tímea Tállyán nőtt fel, családjukban kisgyerekkorától fogva fontos volt a szőlő, mire felnőtt, s elkezdte folytatni a családi hagyományt legalább ilyen fontos lett a bor is. Kevés borászatot tudnék mondani, ahol ennyire tisztán és aprólékosan dolgoznának, miközben kellő tér jut a kísérletezésnek, a múlt értelmezésének a jelen boros irányzatainak sokféleségével kiegészítve. Férje, Tamás pedig eközben igazi támasz, aki minden lehetséges eszközzel támogatja Timea álmait, olyan saját álmokkal megtoldva, mint a PétNat vagy épp kénmentes borok és sok más érdekesség. Pár év és az egyik legszínesebb borműhely lesz a Szólóból, ahol a legkülönfélébb régi és új borsítlus között lehet kalandozni. A pince aktuális újdonságait kóstoltam a minap:

 

Tempo 2018

Hiszünk a tállyai dűlőkben.” – kezdi a kóstolót Timi a Dukát furmintja előtt. Ez a bor és az összes szűretlen és derítetlen. Friss, gyümölcsös, körtés, olajos magos, lime-os, nagyon tiszta buké. Üvegszerűen, kristályosan tiszta szerkezet. Makulátlan, olyan, akár egy áttetszően elegáns selyemdarab. Feszes savak, citrusok, frissesség, élénk tempoban és nagyon jó ihatósággal. 6

 

Sentimento 2017.*

Ausztrál kerámiatojásban készült, a Sipos-dűlő furmintja, melyben van 15 g/l cukor maradt vissza. Enyhén papíros, de nagyon rajnais, citrusos frissesség, kicsit mattabb jelleg teszi mégis furmintossá orrban. Ízben van egy határozott édes attack, intenzív, sűrű korty, sűrű szerkezet, sűrű rácspontokkal. De a végén csodás savak teszik egyenessé mégis. Így lesz feszes, rajnais és kerek egyszerre. 7

 

Parlando 2017.

Édeskés, cukrosabb orrban, fahordóval, vaníliával (Kalina). Ízben nagyon szép, a hordótól krémes, széles, vaníliás, de a fa teret ad közben a finom savaknak és gyümölcsöknek is. Elég klasszikus száraz tokaji stílus, mégis az álagnál jóval elegánsabb. 6+

 

Boogie 2018.

Alighanem az első tokaji PétNat (petillant naturel, azaz saját maradékcukrával újraerjedt pezsgő, mely ráadásul degorzsálva sem volt, benne van kiválva a sok halott élesztő). A pince kétféle módon is bemutatta a bort, rábízva mindenkire, melyik formában szereti jobban a tételt: fejre állítva és letisztulva vagy felrázva (mindkettőt a helyszínen degorzsálva).

<!-- [if !supportLists]-->-      <!--[endif]-->Tiszta: enyhén fülledt, de nagyon furmintos illat. Ízben pezsgős, jól kivehető autolitikus jegyek. Feszes, csontos, szikár íz, szép kerek utóízzel, kedves pezsgős rezgésekkel, finoman csípős bubikkal. 5+

<!-- [if !supportLists]-->-      <!--[endif]-->Rázott: mustos, primőr illat, teltebb és némileg vegetálisabb hangulat (dinnyehéj). Húsosabb íz, teltebb korty. Szélesebb, rághatóbb, hosszabb, gazdagabb bor az előzőnél. Nagyon jóleső és egyedi élmény. 6

 

Largo 2016

Feltöltéses (azaz nem darabban érlelt) száraz szamorodni, ismét Kalina hordókban érlelve. Szép fahordósság, prémium rumos jegyek, érlelt karakter, de makulátlan elegancia: igen, az elegáns száraz szamorodni illat létezik! Közben az íze széles, hosszú, vastag, termőhelyi, enyhén kesernyés, fűszeres, hordós, sós, életteli savakkal. Diszkréten diós, de nagyon finom utóíz. Gyönyörű bor és ízig-vérig tokaji. 6+

 

Aszú 2016.**

Méz, friss zöld, de érett déli gyümölcsök, nagyon fiatal, fejlődő aszús jegyek. Ízben harsogó savak, feszes és szikár édes bor. Egyelőre szétveti a sok fiatalos energia, mint a legtöbb 2016-os aszút. Szárító íz, citrusok, fiatalosság, a cukor és az édes ízek egyértelműen a savak alá rendelődnek. Sok év áll még előtte, mire teljes spektrumában kialakulnak, összerendeződnek, kordába kerülnek ízei, aromái, de hatalmas potenciál rejlik benne (három csillagos reményekkel). 8+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább