x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: Homonna Határi//2003-2017

Tiszta és következetes száraz stílus

Újra itt. A könyvbemutatók miatt kimaradt ugyan egy hét, de ez éppen azzal magyarázható, hogy most rengeteg dolog történik a TokajGuideTour19 miatt. A legutóbbi száraz TokajMagicen azonban egy igazán rendkívüli sort sikerült megkóstolnunk együtt. Homonna Attila a mádi, bodrogkeresztúri és tokaji-hegyi száraz referencia borok megjelenése közben elsőként villantotta meg, hogy lehet komoly száraz terroirbort készíteni északon is (2005/2006 tájékán). Az Erdőbénye és Olaszliszka közti Határi-dűlőben, a furmint fajtán keresztül megjelent egy olyan következetes, csiszolt, elegáns borstílus, ami a délebbi termőhelyekre kevéssé jellemző. Azóta a sikerek és a nemzetközi visszajelzések mind igazolták Attila borait. Mégis a legfontosabb érdeme az, hogy bár még a legnagyobbak is sokat változtak azóta az idővel, a Homonna Határik szinte minden évjáratban ugyanúgy viselik magukon a terroir, a fajta és a borász természetes, egyedi kézjegyeit. A kezdetektől napjainkig szinte minden évjáratot sikerült összegyűjteni erre a szép estére:

Határi 2017

A neutrális furmintosságon túl zsálya, növényi jegyek, gyurma, sósság jellemzi a fejlődő, fiatalos illatot. Ízben is üde, primer jegyek, de meglepő teste is van a meleg évből. A savak kicsit alárendeltebbek, csíp az alkohol is egy kissé. Kerek ízek, s a növényi zöldesség visszaköszön ízben is. 6+

 

Határi 2016.*

Egy mérsékeltebb évjárat következik. Sokkal élénkebb illat: friss citrusokkal, sárga gyümölcsökkel, kialakultabb palackos jegyekkel, mégis kristálytiszta természetességgel. Élénkebb savak, fürgébben mozgó korty, egyszerre széles és magas is. Csiszolt, csodaszép, komplex, arányos és még bőven érlelhető. 6+

 

Határi 2015.*

Klasszikus nagyfurmintos száraz tokaji jegyek. Érettebb, tűzköves karakter. Széles, magas, vállassabb alkat. Hosszú, hihetetlen cizellált és szép bor. Jó élénk savak, izgalmas terroirjegyek, kifinomultság, mely mellé a fiatalos citrusosság ad vitalitást. Volt, aki szerint azonban levegőn kevésbé fejlődött szépen. 6+

 

Határi 2013.

Nagy évjárat, de mégis mintha a Határiban teljesen nem a papírforma szerint alakulnának az évjáratok. Hordós, vajas, kissé eleinte fülledt buké. Ízben is eléggé kifejezett a hordó. Széles, vastag korty, vajas jegyek (almasavbontásból?). Fiatalnak tűnik közben ez is még, lehet csak átmeneti állapotát éli. Komplex, összetett, és hosszú íz, de most kicsit zárkózott volt. 6

 

Határi 2012.**

Forró év (egy ugyancsak forró 2011 után). Van is egy meleg tapintása az illatnak, mélységgel, tercier száraz furmintossággal, melyben azért még gyümölcsök is jelzik, hogy a hanyatlás igencsak odébb van még. Fiatalon is örültem neki, hogy a meleg év ellenére szuper savak jellemzik ezt a bort, széles struktúra, máig friss, hihetetlenül feszes, csodaszép, hosszú bor, csiszolt, cizellált, tele finesszel. A sor egyik legszebbje. 7+ 

 

Határi 2008

A 8-as száraz tokajiaknál a kezdeti remek savak ellenére gyorsabban jelentkezik a kor valamiért (rendszerint előrehaladottabbak, mint a 7-es vagy 6-os borok). Az évjáratnál igen gyakori kukorica, késői szüretes jegyek (mintha némi botritisz is lenne), érett palackbuké. A korty élő, szépen összecsiszolódott tercier jegyekkel, sárga gyümölcsökkel, hosszú lecsengéssel. Most még a csúcsán lehet, ne tartogassuk nagyon soká. 6

 

Határi 2007.*

Vajkaramella, fa és egy nagyon szép érettség jelenik meg orrban. Tercier ízek, palackérettség, de mellette remek savak dolgoznak, krémes, hordós, széles ízek és mélység jellemzi a bort. Kókusz, komolyság, nagyság árad belőle, melyhez a hordó hozzátesz és nem elvesz belőle. Csúcsán van még most is. 6+

 

Határi 2006.**

Annak idején 2005 és 2006 volt az a két bor, mely az áttörést hozta a borásznak és a dűlőnek. Palackbuké. Málna, ribizli, elképesztő kortalan és összetett buké, mely hasonlít kicsit Balassa István boraira. Valószerűtlen bogyós gyümölcsorgia. Csodás, kikezdhetetlen, kortalan íz. Egyben van rezzenéstelenül mindene a bornak, elegáns, csiszolt, összeállt, szuper savakkal, gyümölcsökkel és terroir jegyekkel. Pazar. Akinek van még belőle vigyázzon rá, nagy kincs! 7+ 

 

Határi 2003.

Félszáraz bor, mely még botritisszel lett szüretelve és a klasszikus szüreti elvek szerint készült (túlérettség, magas cukorfok), tehát ne a mai irányelvek mentén közelítsünk hozzá. Érett, kicsit avitt, óboros jelleg, tokaji háztáji, botritiszes jegyekkel (akinek van hegyaljai nagyapja, vsz jól ismeri ezeket a jegyeket). Édeskés tónusú korty, ölelő, buja cukor, széles, vastag bor, de élő, egyben lévő szerkezettel. Kimondottan hedonisztikus, aszús, botritiszes ízjegyekkel. Érdekes kulturtörténeti tanulmány, de mint ilyen mégsincs hibája vagy defektusa, sőt ha elvonatkoztatunk attól, hogy mik a berögzült mai elvárásaink egy száraz tokajitól, akkor gyorsan rájövünk, hogy ez a bor szép és rendben van így. 6

 

Ha szeretnél részese lenni a Magicnek, íme a következő opciók:

A 2006-os nagyszer évjárat legjobb aszúi április 25-én, a Borganika szuper ételpárjaival.

**Demeter Zoltán Szerelmi Hársaival május 8-án.

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább