Ferdinánd Pince – gyorsszemle (2o19)
A kis pincék mélyén szunnyadó szenvedély
A TokajGuide már a grafikusnál, márciusban nyomdába kerül, s ha minden jól megy, március végén bemutatjuk, közzétesszük és elérhetővé válik. Annak aki szeretné elérni. Sok meglepetéssel készülünk (új csillagos borászattal, sok-sok kóstolóval), és persze szünetelen kóstolunk, próbálunk tudósítani, mi is zajlik a borvidéken ma, 2019-ben.
Mádra, de más hegyaljai településekre is leginkább akkor szeretek ellátogatni, ha valami kis ékszer, csiszolatlan gyémánt finomodásának lehetek tanúja. Nem titkolt szándék a TokajKalauzzal, hogy olyan pincéknek is teret nyújtson, akikről a fősodor zajos sikerei mellett talán kevesebbszer esik szó. Mégis fontos épító kövei a közösségnek, egy-egy település jövéjének, hisz az igazi tradíciók, mélyben gyökerező kötődés a helyi föld és a helyi borok felé náluk egészen másképpen ölt testet: sokkal intenzívebben, sokkal nagyobb szenvedéllyel élik ők a mai Tokaj-Hegyalját.
Az organikusan dolgozó Bikari Ákos Ferdinándnál jópár éve jártunk utoljára: Lotti, a folyton hiperaktív beagle ugyanúgy szeret résztvenni a kóstolókon, pincebejáráson, mint a vendégek.
Hordóból, tartályból és palackból is kóstolgattunk:
Szent Tamás 2018 (M)
Egy soha nem tapasztalt módon korai év a borász szerint, magas légköri aszállyal, igazi extrém meleg év. Ehhez mérten buja, telt, széles mádi karakter jellemzi az évjárat borait, ahol ismét a savak megőrzése volt a kihívás.
Gyötrik 2018 (M)
Sárgás déli gyümölcsök illata. Ízben elég magas cukor, finom édeskés tónusok szövik át. Még kicsit mocorog a bor, de nagyon ígéretes.
Gyötrik Szamorodni 2017 (M)
Jellegzetes, édes hordómintáknál tipik földimogyoró orrban. Lágy savérzet, krémes, hosszú íz, finom szerkezet. Szép lesz ez is.
Kishegy Szamorodni 2017 (M)
Kissé magas illó, némi kajszisság jön aztán a szellőzéssel. Citrusos, feszes íz, tartályban fejlődik egyelőre, most is nagyon ígéretes!
Padihegy 2016
Kajszi, alma illatát árasztja. Ízben némi fenolosség, kis kesernye, krémes, hordós, vaníliás ízek teszik izgalmassá. 5
Padihegy 2015
Hordós, olajos magos jegyek, valahogy szofisztokáltabb a 16-osnál. Édeskés, hordós utóíz, szárító lecsengés előtt citrusos feszességgel. 5
Padihegy 2014
Orvosságos jegyekkel indul orrban. Ízben a savra, a feszes citrusokra épít ez a tétel is (vsz ez a dűlő sajátsága is). Némi fenolos, gyantás jegy kíséri az ízt. 4
Szent Tamás Késő szüret 2017
Illatban le sem tagadhatná késői szüretes, botritiszes, elegáns late harvest jellegét. A 105-ös cukor mellé 34-es extrakt és 11-es alkohol párosul. Széles, krémes, mádias jelleg. Dió és kesernye mutatkozik a korty végén, egy elegáns érettséggel, szép egyensúllyal. 6+
Szent Tamás Aszú 2017.**
Őszibarack, déli gyümölcsök, kajszi prémium aszús jegyei indítják az élményt orrban. Közepes cukortartalmat érezni benne, de kimondottan tetszik, hogy nem a hömpölygésre, a magas cukorra épít. Lecsengésében szinte száraz, feszes citrusosság, gyönyörű szerkezeti gazdagság jellemzi (már a teljes tétel el van adva, aki nem véletlen...). 7+
FURMINT FEBRUÁR ALKALMÁBÓL két izgalmas Tokaj Magic kóstolót is ajánlunk figyelmetekbe:
Február 1, Villa Bagatelle, 16.30:
Tokaj Magic/Furmint Február Speciál I.: A természetes édesség titka: EVENT
Február 22, Villa Bagatelle, 16.30:
Tokaj Magic/Furmint Február Speciál II.: Bott Pince dűlős furmintcsodák: EVENT
(A férőhelyek száma eléggé limitált.)