x

Ripka Gergely

Vincze Tomi – gyorsszemle Pesten (2o18)

Felnőve a feladathoz

Vincze Tominál nem olyan régen jártunk Patakon. Sokmindent le is írtunk már róla anno. Igazi trú garázsáborász figura, aki a semmiből, szorgalomból, kemény munkával próbál értéket kikristályosítani abból, amiből gyerekként csak annyit látott, ahogy a család küszködött a szőlő megtermelésével, amit aztán eladtak jól vagy kevésbé jól a borkombinátnak. Érdekes perspektíva ez amúgy, amiről kevés mai borász mesél, pedig nem is volt olyan régen és ma már szinte sokan elképzelni sem tudják, milyen filmet néztek gyerekként a napjainkban ismert borászok szüleik, nagyszüleik révén. Sok-sok év eltelt aztán, mire Tomi is meg tudta látni a saját helyét, esélyeit, szerepét a borvidéken. Fiatalként látta, ahogy elindulnak a mádiak, sulis évei alatt jóban lett a bényeiekkel, akik szintén lelkesek, agilisek. - Ebből baratságok születtek kortárs borászokkal, és szépen lassan elindult a saját pince is. Jöttek az első saját borok, az első Furmint Február, az első Művelt Alkoholista poszt, magas pontszámmal. Közben lett saját bora a felkapott Mádról is (vásárolt szőlő), miközben a persze a pataki Szemince (Szent Vince) dűlő és persze Sárospatak a szíve csücske, a nagy lehetőség, az élettér, a rengeteg munka párjával közösen....a múlt, a jelen és remélhetőleg a fényes jövő is.

Ízibe Sárgamuskotály 2017

Eltéveszthetetlen muskotály buké, virágokkal, rózsával, intenzíven. Finom, egyensúlyos, nagyon jól iható muskotály, nagyon korrekt felütése a sornak. (Volt kísérlet spontán és irányított erjesztésre is ennél a tételnél, és egyértelműen az jött ki, hogy a spontán erjedt bor a szebb.) 5+

 

Beugró Szemince Furmint hárslevelű 2016

Mélyebb, komolyabb illat, zsályával, zöldes színekkel. Spontán erjeszetett bor. Krisztálytiszta stílus. Feszesség, sósság, finom savérzet, ropogós íz. Meglepően komplex is. Tiszta ízek, modern, szép száraz tokaji, a kifinomult fajtából. 6

 

Furmint-hárs Szemince 2017

 Zöldalma, körte, sok primer gyümölcs és méhviasz orrban. Tiszta, frissítő bor, roppanó savak, csiszolt íz, brutál erőteljes savakkal. Még biztosan finomodni fog. 5+

 

Hárslevelű 2015

Egyes függöny műveléssel megörökölt, régi terület a Hosszú-hegyen. Spontán erjesztett tartályos tétel, egy pici sajtos jeggyel. Megjelennek benne érettebb, sárgás színek is. Ízben is szép palakérettséget mutat. Testes, sós, édeskés utóíz. 5+

 

Hosszúhegy Furmint 2015.*

Az a bizonyos művelt alkoholistán megénekelt bor... A Hosszú-hegy termése, spontán erjesztve. Enyhén rajnais, szotyis, tökmagos buké. Letisztult és harmonikus korty, könnyed, elegáns, különösebb amplitudoktól mentes, és a végén jön némi édeskés jegy. De nagyon egyben van az egész korty. A sor legkikezdhetetlenebb, legszebb száraz bora. 6+

 

Panoráma Furmint-Hárs Bomboly 2016

A borász szerint is zongorázni lehet a különbséget egy északi és mondjuk egy mádi termőhely között, ami borokban is markánsan megmutatkozik. Piros alma, menta és halványan némi oxidáció bukkan fel orrban. Ízre meglepően krémes, telt, vastag bor. Az évjáratot egyértelműen felülírja a mádi hömpölygés. A hordó is megjelenik ízében, krémes az utóíz is, lehet, hogy kis időre pihentetni kéne palackban, de nagyon ígéretes. 5+

 

Cuvée 2015

Ez a bor olyan oltványokból készült, amiket a helyi oltványos maga sem tudott, milyen fajtának adjon el, de a lányeg, hogy megszabadult tőle, a borász meg alkosson belőle, amit tud...a bor lapaján az biztos, hogy vannak benne illatos fajták (cserszegi, sárgamuskotály, leányka), ilyen is, olyan is (furmint, hárs), talán nem is lényeges. Ízben igazi gyümölcsbomba, bukéboros, jellegzetes, behízelgő populáris bor, bonyolítások nélkül... 5+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább