Vincze Tomi – gyorsszemle Pesten (2o18)
Felnőve a feladathoz
Vincze Tominál nem olyan régen jártunk Patakon. Sokmindent le is írtunk már róla anno. Igazi trú garázsáborász figura, aki a semmiből, szorgalomból, kemény munkával próbál értéket kikristályosítani abból, amiből gyerekként csak annyit látott, ahogy a család küszködött a szőlő megtermelésével, amit aztán eladtak jól vagy kevésbé jól a borkombinátnak. Érdekes perspektíva ez amúgy, amiről kevés mai borász mesél, pedig nem is volt olyan régen és ma már szinte sokan elképzelni sem tudják, milyen filmet néztek gyerekként a napjainkban ismert borászok szüleik, nagyszüleik révén. Sok-sok év eltelt aztán, mire Tomi is meg tudta látni a saját helyét, esélyeit, szerepét a borvidéken. Fiatalként látta, ahogy elindulnak a mádiak, sulis évei alatt jóban lett a bényeiekkel, akik szintén lelkesek, agilisek. - Ebből baratságok születtek kortárs borászokkal, és szépen lassan elindult a saját pince is. Jöttek az első saját borok, az első Furmint Február, az első Művelt Alkoholista poszt, magas pontszámmal. Közben lett saját bora a felkapott Mádról is (vásárolt szőlő), miközben a persze a pataki Szemince (Szent Vince) dűlő és persze Sárospatak a szíve csücske, a nagy lehetőség, az élettér, a rengeteg munka párjával közösen....a múlt, a jelen és remélhetőleg a fényes jövő is.
Ízibe Sárgamuskotály 2017
Eltéveszthetetlen muskotály buké, virágokkal, rózsával, intenzíven. Finom, egyensúlyos, nagyon jól iható muskotály, nagyon korrekt felütése a sornak. (Volt kísérlet spontán és irányított erjesztésre is ennél a tételnél, és egyértelműen az jött ki, hogy a spontán erjedt bor a szebb.) 5+
Beugró Szemince Furmint hárslevelű 2016
Mélyebb, komolyabb illat, zsályával, zöldes színekkel. Spontán erjeszetett bor. Krisztálytiszta stílus. Feszesség, sósság, finom savérzet, ropogós íz. Meglepően komplex is. Tiszta ízek, modern, szép száraz tokaji, a kifinomult fajtából. 6
Furmint-hárs Szemince 2017
Zöldalma, körte, sok primer gyümölcs és méhviasz orrban. Tiszta, frissítő bor, roppanó savak, csiszolt íz, brutál erőteljes savakkal. Még biztosan finomodni fog. 5+
Hárslevelű 2015
Egyes függöny műveléssel megörökölt, régi terület a Hosszú-hegyen. Spontán erjesztett tartályos tétel, egy pici sajtos jeggyel. Megjelennek benne érettebb, sárgás színek is. Ízben is szép palakérettséget mutat. Testes, sós, édeskés utóíz. 5+
Hosszúhegy Furmint 2015.*
Az a bizonyos művelt alkoholistán megénekelt bor... A Hosszú-hegy termése, spontán erjesztve. Enyhén rajnais, szotyis, tökmagos buké. Letisztult és harmonikus korty, könnyed, elegáns, különösebb amplitudoktól mentes, és a végén jön némi édeskés jegy. De nagyon egyben van az egész korty. A sor legkikezdhetetlenebb, legszebb száraz bora. 6+
Panoráma Furmint-Hárs Bomboly 2016
A borász szerint is zongorázni lehet a különbséget egy északi és mondjuk egy mádi termőhely között, ami borokban is markánsan megmutatkozik. Piros alma, menta és halványan némi oxidáció bukkan fel orrban. Ízre meglepően krémes, telt, vastag bor. Az évjáratot egyértelműen felülírja a mádi hömpölygés. A hordó is megjelenik ízében, krémes az utóíz is, lehet, hogy kis időre pihentetni kéne palackban, de nagyon ígéretes. 5+
Cuvée 2015
Ez a bor olyan oltványokból készült, amiket a helyi oltványos maga sem tudott, milyen fajtának adjon el, de a lányeg, hogy megszabadult tőle, a borász meg alkosson belőle, amit tud...a bor lapaján az biztos, hogy vannak benne illatos fajták (cserszegi, sárgamuskotály, leányka), ilyen is, olyan is (furmint, hárs), talán nem is lényeges. Ízben igazi gyümölcsbomba, bukéboros, jellegzetes, behízelgő populáris bor, bonyolítások nélkül... 5+