x

Ripka Gergely

Bemutatkozik: Páll Pince – Tarcal

Egy igazi rendszerváltó borászcsalád

Örömteli, ahogy kezd élettel megtelni Tarcal keresztúri pincesora. Az ifjú Páll Roland például édesapja pincéjét és borászatát vette át, örökölte meg, aki szépen katalogizált évjáratsorral büszkélkedhet a rendszerváltás előtti időkből. Sétál az ember Roland után a pincében és olyan számokba botlik, krétával felírva, hogy 1996, 1985... A hordókba pedig annak a falunak a címere van gondosan belefaragva, ahonnan a szőlő származik. Hasonlóan gazdag saját bortrezorral és megőrzött eszköztárral a kis családi pincék közül csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek. Mélyen a hegybe vájt pince, amolyan klasszikus ódon vájt hegyaljai érlelőpince, vastag pincepenésszel. De a borok jelentős része ma már egy másik feldolgozóban készül sterilebb körlmények közt gondozva. A látványos pince megmaradt kóstolóhelyiségnek, illetve trezornak. Roland végtelenül szerény fiatal borász, aki kijárta a borászati iskolákat, megjárta a borvilágot gyakornokként, aztán pár komolyabb környékbeli nagyobb borászatot is, mire végül teljes gőzzel belevetette magát a saját borok készítésébe.
A pince hangulata, a jelenlegi borok karaktere, Roland folyton mosolygó, optimista tekintete mind prózaian mesélik el a nylítszívű látogatónak, hogyan is zajlott/zajlik a rendszerváltás Tokaj-Hegyalján az egymást váltó generációkban, 
a fejekben, a borokban. Egy ideje terveztem ezt a látogatást, aztán ennek a posztnak a megírását is. Csúszott mindkettő egy kicsit (sorry), hát íme:

Sárgamuskotály 2016

Illatos, behízelgő illat, naranccsal, barackkal, sárgás jegyekkel. Friss, citrusos savak, tiszta íz. Jó ivású, egész selymes korty, pici fanyarsággal megtoldva. Korrekt aperitif kategória. 5

 

Sajgó 2016

Körte, birs tiszta gyümölcsök orrban, klasszikus furmintosság mutatkozik illatában. Ízben kis kesernye tompít a képen, szárító sav, vibráló szerkezet. Elegáns, izgalmas, de kraft is van benne. 5+

 

Kakas 2016

Valamivel illatosabb, gyümölcsösebb buké a Sajgó után. Szép cizellált, szárító savak. Telt, dús bor, melyben a savak végig tartják a fókuszt. Tiszta, komplex, mádiasan összetett bor. 6

 

Betsek 2016

Gyönyörű illat, barack, gyümölcsök, össztetett, izgalmas aromatika. Fanyar ízek, kesernyésen szárító íz. Feszes, erőteljes savak, de a kesernye elviszi a korty végét sajnos. 5

 

Furmint 2012

Érett, enyhén oxidált, érlelt, fás jegyek, egyben a meleg év tapintásával is. Fanyar felszín, hordós belső, kesernyével, elég luftos savérzettel. Kerek, viszonylag lágy bor lesz ettől, némileg régebbi vágású zakót magára öltve. 5

 

Száraz szamorodni 2005

Klasszik érlelési jegyek, oldschool tokajis hangulat, élesztősség. Kesernyés, diós ízek, némileg magas alkohollal is. Kevés örömöt találtam benne. 4+

 

Late harvest furmint 2017.*

Orrban édeskés gyümölcsök, szőlő illata. Homlokegyenest ellenkezője az előző két bornak (szerencsére): modern, tiszta ízek, sok cukor (140 g/l), mely mellé kellő mennyiségű életteli sav is párosul, megadva a balanszot. Telt gyümölcsösség, haraphatóan hosszú íz egy remek édesboros évjáratból. 6+

 

6 puttonyos tokaji aszú 1999.**

Avar, gomba, dió, dohány illata, szép tercier jegyek, érett aszús vonások. Élő savai teszik ezt az évjáratot minden idők egyik legjobbjává és halhatatlanná. Hihetetlenül citrusos ma is, miközben mézes a lecsengés. Csodás ízek: egy borban találkozik a régi és az új, de mindenekelőtt a tokaji aszú minden csodája, szépsége, amit sehol máshol a világon nem találunk meg így. Tiszta íz, magabiztos és szilárd szerkezet, mely kikezdhetetlenül állja a 19 év próbáját. Eszméletlen savak tartják meg az utóízt. Bravo. 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább