Bemutatkozik: Páll Pince – Tarcal
Egy igazi rendszerváltó borászcsalád
Örömteli, ahogy kezd élettel megtelni Tarcal keresztúri pincesora. Az ifjú Páll Roland például édesapja pincéjét és borászatát vette át, örökölte meg, aki szépen katalogizált évjáratsorral büszkélkedhet a rendszerváltás előtti időkből. Sétál az ember Roland után a pincében és olyan számokba botlik, krétával felírva, hogy 1996, 1985... A hordókba pedig annak a falunak a címere van gondosan belefaragva, ahonnan a szőlő származik. Hasonlóan gazdag saját bortrezorral és megőrzött eszköztárral a kis családi pincék közül csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek. Mélyen a hegybe vájt pince, amolyan klasszikus ódon vájt hegyaljai érlelőpince, vastag pincepenésszel. De a borok jelentős része ma már egy másik feldolgozóban készül sterilebb körlmények közt gondozva. A látványos pince megmaradt kóstolóhelyiségnek, illetve trezornak. Roland végtelenül szerény fiatal borász, aki kijárta a borászati iskolákat, megjárta a borvilágot gyakornokként, aztán pár komolyabb környékbeli nagyobb borászatot is, mire végül teljes gőzzel belevetette magát a saját borok készítésébe.
A pince hangulata, a jelenlegi borok karaktere, Roland folyton mosolygó, optimista tekintete mind prózaian mesélik el a nylítszívű látogatónak, hogyan is zajlott/zajlik a rendszerváltás Tokaj-Hegyalján az egymást váltó generációkban, a fejekben, a borokban. Egy ideje terveztem ezt a látogatást, aztán ennek a posztnak a megírását is. Csúszott mindkettő egy kicsit (sorry), hát íme:
Sárgamuskotály 2016
Illatos, behízelgő illat, naranccsal, barackkal, sárgás jegyekkel. Friss, citrusos savak, tiszta íz. Jó ivású, egész selymes korty, pici fanyarsággal megtoldva. Korrekt aperitif kategória. 5
Sajgó 2016
Körte, birs tiszta gyümölcsök orrban, klasszikus furmintosság mutatkozik illatában. Ízben kis kesernye tompít a képen, szárító sav, vibráló szerkezet. Elegáns, izgalmas, de kraft is van benne. 5+
Kakas 2016
Valamivel illatosabb, gyümölcsösebb buké a Sajgó után. Szép cizellált, szárító savak. Telt, dús bor, melyben a savak végig tartják a fókuszt. Tiszta, komplex, mádiasan összetett bor. 6
Betsek 2016
Gyönyörű illat, barack, gyümölcsök, össztetett, izgalmas aromatika. Fanyar ízek, kesernyésen szárító íz. Feszes, erőteljes savak, de a kesernye elviszi a korty végét sajnos. 5
Furmint 2012
Érett, enyhén oxidált, érlelt, fás jegyek, egyben a meleg év tapintásával is. Fanyar felszín, hordós belső, kesernyével, elég luftos savérzettel. Kerek, viszonylag lágy bor lesz ettől, némileg régebbi vágású zakót magára öltve. 5
Száraz szamorodni 2005
Klasszik érlelési jegyek, oldschool tokajis hangulat, élesztősség. Kesernyés, diós ízek, némileg magas alkohollal is. Kevés örömöt találtam benne. 4+
Late harvest furmint 2017.*
Orrban édeskés gyümölcsök, szőlő illata. Homlokegyenest ellenkezője az előző két bornak (szerencsére): modern, tiszta ízek, sok cukor (140 g/l), mely mellé kellő mennyiségű életteli sav is párosul, megadva a balanszot. Telt gyümölcsösség, haraphatóan hosszú íz egy remek édesboros évjáratból. 6+
6 puttonyos tokaji aszú 1999.**
Avar, gomba, dió, dohány illata, szép tercier jegyek, érett aszús vonások. Élő savai teszik ezt az évjáratot minden idők egyik legjobbjává és halhatatlanná. Hihetetlenül citrusos ma is, miközben mézes a lecsengés. Csodás ízek: egy borban találkozik a régi és az új, de mindenekelőtt a tokaji aszú minden csodája, szépsége, amit sehol máshol a világon nem találunk meg így. Tiszta íz, magabiztos és szilárd szerkezet, mely kikezdhetetlenül állja a 19 év próbáját. Eszméletlen savak tartják meg az utóízt. Bravo. 7+