x

Ripka Gergely

DemeterVin: Úrágya-csúcstámadás

Mád arisztokratái

Demeter Ervinről és nejéről, Edit asszonyról a Hegyalján élőknek aligha kell különösebben mesélni. Sokkal többet tudnak ők nálam. Demeter Ervinről is ismeretes, hogy politikai pályán dolgozik, Edit asszony pedig a Tokaji Borbarátnők meghatározó tagja. Mindketten a mádi vérkeringés központi szereplői. Mindentől függetlenül Demeterék Mád igazi arisztokratái. Az a típusú régi vágású lokálpatrióta család, aki a forrásokból azért tesz, áldoz is a szűkebb környezetéért. Aki belép a borászat udvarára, jó eséllyel azonnal érteni fogja, mire gondolok: finoman megkomponált kert és jóízlésesen felújított ódon épületegyüttes (öreg kő és friss fa ötvöződik, erdélyi faiparosok látványos munkáját dícsérve). De a méltó módon felújított régi pinceágakban és (a legjobb mádi termőhelyek közül) az Úrágya és a Király legmeredekebb teraszain is értékteremtő szellemiségben történik minden a DemeterVinnél. Akárhonnan nézem, ez a legfontosabb.

Aki keveset jár Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, annak mindez talán magától ertetődő dolgoknak tűnhet, de aki ismeri a helyi viszonyokat (épületek, szőlők állapota), annak aligha. Szóval az imént említett kimért arisztokrataság mögött ott vannak a kézzel fogható eredmények is. Arról pedig még nem is meséltem, hogy miután teleszívtam a tüdőmet az Úrágya tetejének friss, napos levegőjével, bepillanthattam a kulisszák mögött éppen most készülő vinotéka, kávézó, információs helyiség és vendégház épülési munkálataiba. A friss fejlesztési munka a pince és Mád egyik fő utcája közötti területen történik épp. - A Mádi Kúriával szemben található vendégváró egység hamarosan átadásra is kerül a Tokaji Borbarátnők gondozásában, és a remények szerint vonzó tájékozódási pontja lesz a Mádra látogatóknak.
A DemeterVin borok okoztak már korábban is meglepetéseket nekem (főleg az Úrágya), de egy updételés bőven időszerű volt már. Nem is bántam meg. Az idegenvezetés után a borászat kedves munkatársa, Demeter Adrienn (aki mint kiderült csak névrokon) ezeket a tételeket mutatta meg nekem:

Délceg 2012
Teljesen tarályban kifejlődött bor. Nagyrészt furmint, mellette 30 % hárslevelű alkotja. Egészen komoly illat: tűzköves, sós jegyekkel. Korábbi Royal Furmintoknak volt ilyen illata…. Könnyed, vidám, félszáraz érzetű, jó italú korty. Finom, közérthető alap tokaji, ami mint tudjuk fontos kategória és kulturális missziója is van bőven. 5+

Délceg 2013
Kevesebb benne a hárs, pedig illatában több az illatozó gyümölcsös jegy, gazdagabb az aromakészlet. Ízben persze nem csak fiatalabb, a savak is többen vannak, fickósabbak, mint a 12-esben. Frissebb, kócosabb, ropogósabb, de szigorúbb is, a végén pici kesernyével. Talán még nem árt pihentetni egy keveset palackban. 5

Élvezet 2013
Furmint és hárs. Közel 100-as cukor. Virágos, mézes illat, egy kevés botritisszel fűszerezve. Laza szerkezet, könnyed kis édes bor, enyhe savérzettel, kiváló arányokkal. Csúszik veszedelmesen. 5+

Király 2012
Friss, tropikális, vonzó illatában banán a vezető jegy.  Ízre eleinte hordós, krémes, aztán édes a vége, némi cserességgel. Nem kérdés: nagy a test, akad itt alkohol is bőven, igazi súlyos díjbirkózó száraz tokaji alkat…ha valaki ezt keresi ma. (622 palack készült) 6

Úrágya ’57’ 2012
Hárs és furmint alkotja a bort. Sós, minerális illat, szellőzés után körtével és birssel (mely azután a kortyban is visszatér). Kedvesebb, virágosabb összességében, mint a Király. Kevesebb fát érezni ízében, marcipános, mandulás, ásványos, sűrű íz, melyben a terroir kerekedik felül. (808 palack készült) 6+

Szamorodni 2011.*
Poros, botritiszes illat. Édességhangsúlyos a korty, sok aszalt gyümölccsel, barackkal. Mádi koncentráció. Ízre hosszú, komoly és nagy ívet befutó desszertbor, bár több savval magasabb lenne. 7

6 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Gyönyörű illat: barackos krémesség, tea és a 8-as aszúk herbális jegyei is megjelennek szépen. Sok cukrot érezni benne, krémes, végetelen ízzel, mézességgel. Klasszikus aszús jegyek, de valamivel több savat ebben is el tudnék viselni. Mégis óriásiak ezek a mádi édes borok, mégha az extrém paraméterekkel hengerelnek is le sokszor. 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább