Balassa gyorsszemle (2o11)
tiszta egyensúly
Nem rég volt egy céges kóstoló, ahol újdonságokat néztünk végig. Szerencsémre tokajiak voltak többségben, ezért gondoltam, leírom a tapasztalatokat szépen sorjában. Régi kedvencem, Balassa István borai voltak köztük is a legszebbek, legnívósabbak. Zömmel 2009-es borok kerültek a talpaspoharakba, és egységesen elmondható, hogy nagyon szép dűlőjegyekkel rendelkező száraz borokat sikerült ebből a remek évjáratból a palackokba zárni a borásznak. A megszokott széles szerkezet, hatalmas potenciál, tiszta egyensúly a borokban (érdekes volt ugyanazon a napon megismerkedni két ennyire eltérő szortimenttel, mint a világfajták felé húzódó Sauska és az abszolút limitált szériás, hagyományos elveket szépen követő, dűlős Balassa borok). A kis pince Mézes Mály Furmintjára úgy tűnik, mindig érdemes odafigyelni! De nem ő az egyetlen... Kivételesen rövid, érintőleges benyomások következnek.
Balassa Szent Tamás Furmint 2009.*
Illatban markáns kukorica, nagy furmintos, érett jegyek. Savai nem viccelnek, valamennyi Balassa bor közt, ő a leginkább szikár, ami azonban mégsem megy az elegancia rovására. Ásványai valósággal szikráznak a nyelv felszínén, íze pedig nagyon hosszú. Étkezéshez is sokféleképp el tudom képzelni. A hatalmas potenciál szinte tapintható. 7
Balassa Betsek Furmint 2009.*
Illatban ő volt a leginkább füstös és minerális, ami a Betsek kapcsán talán nem is lep meg senkit. Hosszú, kifogástalan egyensúlyú terroirbor. A Szent Tamás méltó párja. Ugyancsak nagyon fiatal még. 7
Balassa Mézes Mály Furmint 2008.**
A pince első területe, melyet láthatóan nagyon hamar sikerült szóra bírni. Október 24-én szüretelték "szemenként", 10 hónapot töltött fahordóban, majd 2009 augusztusában mindössze 380 palackot töltöttek belőle. A 2006-os évjárata etalon volt számomra. Egyértelműen a nap sztárja volt ez az újabb kiadás is. Jóval érettebb, mint a 2009-es borok. Színébe tükrösen aranysárgás árnyalatok is vegyülnek. Illata túlcsordulóan krémes és telt: benne sárgabarack, mézes és sűrű sárga virágosság, szédítő gazdagság. Ízben nagyon koncentrált, szinte harapni lehet, kicsit régi vágású jegyek is jellemzik, azaz van egy fajta rusztikus bája, eleganciája, közben szépséges ásványos ízekkel, csodás harmóniával kápráztat el. Nem sokban marad le a 2006-ostól. (7+)8
Balassa Betsek- Mézes Mály Hárslevelű 2009.*
Mézes, virágos illat, kis kukoricával. Nagyon jól fogyasztható bor, finoman cukros lezárással. Bodrogkeresztúron kóstoltam nem rég, most is ugyanúgy elvarázsolt e könnyen fogyasztható, kedves, mégis komoly beltartalommal megáldott félszáraz bor. 7
Balassa Késői szüretelésű Sárgamuskotály 2008.
Mindössze 500 palack készült belőle, s ez az első évjárata. Illatban nagyon szépen hozza az elvárt fajtajegyeket: szappan, sok-sok virág és szőlőital. Kóstolva inkább könnyed és laza, nem egy súlyos desszertborra kell gondolni, inkább egy hétköznapibb, 60-as cukorral ellátott édes borra. Jól iható, savai finoman odateszik magukat. Pikáns, egzotikus ételek mellett is beválhat. 6
(A Balassa borokat úgy egyébként a november 19-én, a Gerbaud Házban tartandó, nagyszabású Terra Hungarica rendezvényen is meg lehet kóstolni sok egyéb izgalmas kiállító tételei mellett. Ajánljuk.)