x

Ripka Gergely

Balassa gyorsszemle (2o11)

tiszta egyensúly

Nem rég volt egy céges kóstoló, ahol újdonságokat néztünk végig. Szerencsémre tokajiak voltak többségben, ezért gondoltam, leírom a tapasztalatokat szépen sorjában. Régi kedvencem, Balassa István borai voltak köztük is a legszebbek, legnívósabbak. Zömmel 2009-es borok kerültek a talpaspoharakba, és egységesen elmondható, hogy nagyon szép dűlőjegyekkel rendelkező száraz borokat sikerült ebből a remek évjáratból a palackokba zárni a borásznak. A megszokott széles szerkezet, hatalmas potenciál, tiszta egyensúly a borokban (érdekes volt ugyanazon a napon megismerkedni két ennyire eltérő szortimenttel, mint a világfajták felé húzódó Sauska és az abszolút limitált szériás, hagyományos elveket szépen követő, dűlős Balassa borok). A kis pince Mézes Mály Furmintjára úgy tűnik, mindig érdemes odafigyelni! De nem ő az egyetlen... Kivételesen rövid, érintőleges benyomások következnek.

Balassa Szent Tamás Furmint 2009.*
Illatban markáns kukorica, nagy furmintos, érett jegyek. Savai nem viccelnek, valamennyi Balassa bor közt, ő a leginkább szikár, ami azonban mégsem megy az elegancia rovására. Ásványai valósággal szikráznak a nyelv felszínén, íze pedig nagyon hosszú. Étkezéshez is sokféleképp el tudom képzelni. A hatalmas potenciál szinte tapintható. 7

Balassa Betsek Furmint 2009.*
Illatban ő volt a leginkább füstös és minerális, ami a Betsek kapcsán talán nem is lep meg senkit. Hosszú, kifogástalan egyensúlyú terroirbor. A Szent Tamás méltó párja. Ugyancsak nagyon fiatal még. 7

Balassa Mézes Mály Furmint 2008.**
A pince első területe, melyet láthatóan nagyon hamar sikerült szóra bírni. Október 24-én szüretelték "szemenként", 10 hónapot töltött fahordóban, majd 2009 augusztusában mindössze 380 palackot töltöttek belőle. A 2006-os évjárata etalon volt számomra. Egyértelműen a nap sztárja volt ez az újabb kiadás is. Jóval érettebb, mint a 2009-es borok. Színébe tükrösen aranysárgás árnyalatok is vegyülnek. Illata túlcsordulóan krémes és telt: benne sárgabarack, mézes és sűrű sárga virágosság, szédítő gazdagság. Ízben nagyon koncentrált, szinte harapni lehet, kicsit régi vágású jegyek is jellemzik, azaz van egy fajta rusztikus bája, eleganciája, közben szépséges ásványos ízekkel, csodás harmóniával kápráztat el. Nem sokban marad le a 2006-ostól. (7+)8

Balassa Betsek- Mézes Mály Hárslevelű 2009.*
Mézes, virágos illat, kis kukoricával. Nagyon jól fogyasztható bor, finoman cukros lezárással. Bodrogkeresztúron kóstoltam nem rég, most is ugyanúgy elvarázsolt e könnyen fogyasztható, kedves, mégis komoly beltartalommal megáldott félszáraz bor. 7

Balassa Késői szüretelésű Sárgamuskotály 2008.
Mindössze 500 palack készült belőle, s ez az első évjárata. Illatban nagyon szépen hozza az elvárt fajtajegyeket: szappan, sok-sok virág és szőlőital. Kóstolva inkább könnyed és laza, nem egy súlyos desszertborra kell gondolni, inkább egy hétköznapibb, 60-as cukorral ellátott édes borra. Jól iható, savai finoman odateszik magukat. Pikáns, egzotikus ételek mellett is beválhat. 6

(A Balassa borokat úgy egyébként a november 19-én, a Gerbaud Házban tartandó, nagyszabású Terra Hungarica rendezvényen is meg lehet kóstolni sok egyéb izgalmas kiállító tételei mellett. Ajánljuk.)

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább