Pezsgők világában Vol. #1.
Múlt héten immár harmadik alkalommal rendezték meg a PezsgőVilág rendezvényt, melynek nemes célja természetesen a buborékok népszerűsítése volt a borkedvelők körében. Nem iszunk elég pezsgőt. Ez bulvárklisé, de még szomorúbb a tény, hogy igaz. A helyi fogyasztói szokásokon persze napnál világosabban lemérhető egy adott ország pezsgőfelhozatala (is) és fordítva. Mintha semmi érdeklődés nem lene a műfaj körül, miközben a jóval alacsonyabb árszínvonalat jelentő gyöngyöző és habzó borok pár éve reneszánszukat élik.
Idehaza a pezsgő még mindig amolyan szilveszterkor megtűrt szükség-ital, a BB-nél komolyabbakat meg sok esetben valamiféle kaviárkísérő, úri huncutságnak tekintik. Pedig egy jobb palackos erjesztésű pezsgőt ma már nem csak Champagne-ból kóstolhatunk, - bizony érdemes körülnézni a crémant-ok és még inkább a nekem egyre meggyőzőbb cavak között is! A rendezvényen ezekből több szép példa is akadt.
A másik szemem csak amiatt sír, hogy a hazai felhozatal egyelőre nem sok meglepetést tudott okozni nekem. Pedig pezsgős múltunk igencsak jelentős. Adottságaink is, borvidékeink, fajtakörképünk is meglennének hozzá. Ám valahogy a piac és a hazai közönség mintha még nem kényszerítette volna ki idehaza az előbbi európai referenciákkal összemérhető minőséget. Én legalábbis ezt érzem. Ez sajnos fontos tanulság volt ezen a két napon a Buddha Bárban.
Zonin Spumante
Nyári almás, virágos és vidám illat. Könnyed, félszáraz korty. Gyümölcsös, egyszerű, jól iható, kissé áttetsző műfaj. 4
Törley Chardonnay Brut
Öregedést mutató illat, tompa, fáradt, leveszöldséges buké, amiben sajnos nem nagyon találtam élvezetet a magam részéről. Ízre pedig kicsit olyan, mint egy palackérett Olaszrizling: egyszerű, keserűmandulás lecsengéssel. Nem nagyon tudtunk egymással mit kezdeni.... 4
Garamvári Prestige BRut
Illatos, muskotályos, virágos és az előző után kicsattanóan friss és mindenekelőtt tiszta illat. Ízben aztán ez is laza, egyszerű és abszolút könnyű, gyümölcsös primer jegyekre utazó világ. 5
Garamvári Tokaji Furmint Brut
Érett alma, birs, körtekompótos illat. Élesebb buborékok, és keményebb savak jellemzik, sok érett fehér gyümölccsel kísérve. 5
Antech Limoux Émotion Rosé
Autolízises aromák, keksz, virágok. Ízben pirosas gyümölcsök gurulnak, szépen indul a korty, de a végére semmi izgalmat nem tartogat. Azért tetszett és egy szintet sikerült ugrani fölfelé. 5+
Codorniu Raventos
Szúrósabb, sokkalta definiáltabb, tömörebb, intenzívebb illat az előzőek megszokottsága után. Petrol és kenyérhéj, ami állítólag cava-k esetében gyakori duó. Bejön. Ropogósabb, élénkebb gyöngyözésű szájban, feszesebb sokkal az egész szerkezet. Rajnais, acélossága nem csak illatban, ízben is érdekessé teszi. Boldog lennék mindennap ebből egy pohárral. 6
Taittinger Brut
Kekszes, kenyérhéjas, de elég visszafogott champagne illat. Ízre tömör, kompakt, virgonc savak játékával körbelengve. Kifogástalan állagú buborékok. Az előzőek után sokkal hosszabb ízek futnak benne végig. Korrekt és szép alapbor, melyet egy pici cukor kerekít. 6
Louis Roderer Brut Premier
Hűvös illat. Ízben kekszes, nugátosan krémes, mégis a Roderer-t nálam jellemző elegáns feszesség, szikár savkészlet teszi egyedien gyönyörűvé, elegánssá. Erős 6
Laurent Perrier Ultra Brut
Nugátos, krémes, briósos íz, melyben a buborékok kicsit harsányan habzanak föl. Kissé bárdolatlannak, nagydarabnak, zsírosabbnak hat a Champagne-mezőnyön belül. Gyengébb 6
Moet Brut Imperial
Neutrális, fanyar, aztán enyhén virágos illat. Letisztult ízek, kissé közhelyes cukrosság, szinte félszáraz simulékonysággal hízeleg, finom fehér húsú gyümölcsökkel. Számomra elég atipikus, populáris stílus. De most már legalább értem, mitől is van ekkora tábora a Moet-nek. Azért ez is megvan 6
Dom Perignon 2003
Egy mostohább év termése, mely azért a kiváló grand cru területről szüretelt Dom Perignonnál mégis elérte azt a szintet, hogy palackba kerülhessen. Érdekes, Szesy borokat idéző füstös, tűzköves, minerális benyomást keltő illattal indít. Ízben kitűnő arányok, hibátlan szerkesztés, melyben minden egyes alkotó (buborék, sav, cukor stb) tökéletesen besimult az anyagba. Beleköthetetlen arányok, hosszú íz, a legmagasabb pezsgőminőség, ez nem is kérdés. Egyszerűen minden a helyén van benne. Szokták mondani, hogy a Dom Perignon a többi pezsgő után semmi különöset nem nyújt (pláne 50.000 Ft-ért). Tudnék vitatkozni ezzel az állásponttal... 7+
Moet Rosé 2004
Érdekes, hogy mutat hasonlóságot az előtte kóstolt DP-vel, de több a friss gyümölcs és a kedvesség is benne. Ízben aztán a fehérhez hasonlóan sokkal inkább az édességgel kényeztet, mint a szikár, száraz savakkal. Ez a cukortartalom mégis szépen be van épülve a hosszú ízbe. 6+
Bourdaire Gallois Symphonie Brut
Bourdaire-ék nagy hangsúlyt fektetnem a Pinot meunier-re.
Grillázs, dió, poros, földes, enyhén rusztikus jegyek jellemzik. Kekszes íz, feszesség, elegánsan szárító savak és egy halvány krémesség van még benne, ami széppé teszi. 6
Bourdaire Decoré Reserve
Fülledt, zöldségnövényeket idéző illat, gombával. Keményebb, picivel nehezebb, súlyosabb az előzőnél, de valahogy eleganciában elmarad egy árnyalattal Gyenge 6