x

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Úgy indult 2023, hogy A Borászok Barátja lettem. Volt tokaji mesepályázat kicsiknek, fotópályázat nem annyira kicsiknek, Jancis Robinsonnál idén is megjelenhetett ‘életem angol cikke’ Sikeres fogadtatás várta a TokajGuide ötödik kiadását (egy gyenge kiadó minusz, cserébe lett egy sokkal jobb és egy újabb díjra jelölés, de erről később); már év elejétől dolgozhattam egy szuper profi stábbal a dedikáltan aszúhoz kifejlesztett poháron: az AszúGlass december óta viszi a tokaji aszú jó hírét! Tökéletes lett, büszke vagyok, mindenki imádja, az egyik legmenőbb dolog, amihez valaha közöm volt. Érdemes keresni, kipróbálni étermekben, borászatokban!

Törekedtem minőségi tartalmakra, volt rengeteg kóstolóélmény csodás emberekkel! S bár a privát ügyeket nem szoktam itt kiteregetni, mégis a legfontosabb, hogy a legszuperebb anyukával és feleséggel, Dórival immáron büszke édesapja lehetek Ripka Lujzának!! Csodásak! Ebből a nehéz évjáratból biztosan sokat el fogok tenni az utókornak. Minden volt 2023, csak unalmas nem! Az édes borok majd segítenek közösen emlékezni az édes élményekre (mert bizony lettek szép aszúk is a következő 30-40 évre). Most viszont kicsit itt az ideje egy csendesebb időszaknak (ami persze nem búcsú, de egy kicsit az is). Hamarosan remélem, találkozunk…! Boldog új évet!

Van azért mire emlékezni borélmények kapcsán is.
Így az év utolsó napjaira összeszedtem egy szép csokorba, az idei összes 3 csillagos aszúélményem (8.5-10 pont között), név szerinti sorban:

*Balassa István Villő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017***

Barta Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2019***

**Bott Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2006/2008/2013/2017***

***Demeter Zoltán 6 puttonyos tokaji aszú 2003/2019***

Dorogi Testvérek 6 puttonyos tokaji aszú 2017***

Harsányi 6 puttonyos tokaji aszú 2016***

*HOLDVÖLGY Culture Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013/2016***

Pajzos Tokaji Eszencia 2017/2019***

**Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 2017***

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább