x

Ripka Gergely

Pajzos Tokaj - gyorsszemle

Új kapitánnyal a fedélzeten

Tavaly lett 30 éves a Pajzos. Ennek kapcsán több izgalmas tematikus kóstolásról tettünk említést, részletes jegyzeteket hasábjainkon. Talán kevesen tudják, de a francia tőkével alapított nagyborászatot bátran nevezhetjük a borvidék legnagyobb birtokának, hisz a két dűlőben (Pajzos és Megyer) összesen nagyjából 200 hektár képezi a cég tulajdonát (igaz ennek csak egy része terem), évente 350000 palackos produkcióval. Ebből adódóan amolyan állatorvosi lóként is tekinthetünk erre a birtokra: ami itt történik, az kicsit igaz a borvidék egészére is sok esetben. Lemérhető sokminden a borok árazásában, a termékportfólió súlypontjain, benne immár a pezsgő megjelenésével stb. Fontos változás tavaly óta, hogy birtokigazgatói poszton új kapitány vette át a kormánykereket Kolozsváry-Kiss Árpád személyében, aki Laurent Comas után sok tekintetben átkalibrálta a birtok napi szintű működését az első céges átvilágításai óta. Most nézzük meg közelebbről aktuális választékukat!

 

La Bulle MT Pezsgő 2020

Virágos, vidám, kedves, tiszta, hibátlan pezsgőillat. Szép krémes íz, finom feszes savakkal, citrusos ízekkel. Tiszta, krémes textúrájú, de mégis légiesen elegáns pezsgő (közösségi művek). 6

 

T Furmint 2022

Örök kedvenc, mindig bestbuy. Direkt birses, körtés, őszibarackos, tiszta illatok (bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy 15 %-ban más fajták is kerültek a furmint mellé). Tiszta íz, most is sok, friss buja gyümölcs teszi szerethetővé. Finom citrusok, szép arányok, remek arányérzékkel szerkesztett alap TokajDry bor (sok éve már). Erős 6

 

Selection Furmint 2019

Kókusz, vanília, sok hordó illatban, és azon kívül nem sok minden más. Krémes, széles, enyhén szalonnás íz, de a hordó mellett korrekt savakkal. Újvilágias stílus, mindenkinek, aki az ilyet szereti… 5+

 

Selection Furmint 2021

Itt is van fa bőven, de visszafogottabban, és mellette labdába rúgnak a naspolyás és a fajtajelleges körtés gyümölcsök is. Széles és húsos korty, telt, vaníliás, hosszú, gazdag ízek. Szuper egyensúly, finom hordófűszerekkel díszítve. 6

 

Selection Hárslevelű 2019

Sok szalonnás fa érződik itt is, ami a bor többi aromajegyét megint csak elfedi sajnos. Ismét újvilágias stílus. Aztán szép és egyedi ízvilág: remek savak, krémes, fás, de egyszerre sós és izgalmas bor is. 6

 

Tradition Szamorodni 2014

Tropikálisan gyümölcsös illatok, szép fűszerekkel. Ízben kitűnő arányok, szuper sav-cukor összhang. Sok barack, birs, sima és elegáns szupermarketes édes bor egy nehéz évből (131-es cukorral, 8-as savval). 6+

 

Tradition Szamorodni 2017

Finom fűszerek mellett obligát tokajias gyümölcsök orrban, de sajnos nem volt teljesen tiszta, bujkál benne egy kis gombásság (ezt most nem pontozom)....

 

Tradition Szamorodni 2018

Friss körte, alma, birs fiatalos illatjegyei orrban. Még bőven fejlődő stádiumban van. Üde barackos, tiszta, fiatalos ízek, a meleg év ellenére is remek arányokkal a kortyban (81-es cukor, 6.1-es sav). Tetszett. 6+

 

Legend 5 puttonyos tokaji aszú 2016**

Baracklekvár, igazi 2016-os érettséggel, ez az évjárat ugyanis mintha egy kicsit hamarabb fordulna át palackérésbe az átlagosnál (aztán persze majd meglátjuk). Feszes citrusok az évjárat lenyomataként, eleven és hosszú aszú. Szinte vibrálóan élénk, még remek formában... (162-es cukor, 10.1-es sav). 7+

 

Legend 6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Mennyivel nemesebb, emelkedettebb illatjegyek az 5 puttonyos édestestvér után! Sok barack, nincs még nyoma érettségnek, mintha évekkel lenne fiatalabb az előző bornál! Lekváros, dzsemes őszibarack ízben. Hosszú és fiatal aszúbor, gazdag, élénk korty, parádés egyensúly egy nagy évjáratból, tele csupa fiatalos citrussal (201-es cukor, 10.4-es sav). Erős 8

 

Legend 5 puttonyos tokaji aszú 2017**

Friss őszibarack, mézesség, szuper tiszta és definiált modern aszús jegyekkel varázsol el! Fiatalos arcél. Ízben is csupa primer őszibarack, széles, hosszú, lekváros és buja aszú. Öt puttonyos létére egészen mély és izgalmas tétel, és még nagyon fiatal (157-es cukor, 8-as sav). 7+

 

Legend 6 puttonyos tokaji aszú 2017***

Menta, gyógyfüvek, barack, szép érettség, méz, csodás aromatika. Krémes és vastag aszú. Gazdag korty, sok mézes ízjegy. Hosszú, valósággal végtelen lecsengés, kiváló egyensúllyal, sok-sok buja gyümölccsel végig. Igazi nagy formátum, az aszúsor koronája (215-ös cukor, 10.1-es sav)! 8+

 

Eszencia 2019***

Fiatal, koncentrált illat, benne csupa csipkebogyó, barack és gyógynövények. Krémes, viszonylag diszkrét savú bor, hömpölygően édes és gazdag. Érzésem szerint uralja a cukor és nagyon fiatal. Nektáros, mézes, végtelen íz, olyan akár egy nagyon édes szőlőlé (554-es cukor, 9.2-es sav) . 8+/9

 

Eszencia 2017***

Már sokkal kialakultabb, elegáns illat, virágporral, nektáros, mézes jegyek adta komplexitással. Sokkal szebb egyensúlyt mutat, krémes, vastag íz, mégis több savat érezni, ami lemossa a cukrot, citrusos, barackos ízeket ad hozzá a végtelen élményhez! Vitathatatlanul kirajzolódik, hogy a két évjárat közül melyik az erősebb… Kerek 9

 

AJÁNLÓ

...és ha már aszúborok. Itt az AszúGlass-projekt II. epizódjaTokajban folytattuk a tesztelést augusztusban. Az első tesztkörök kiértékelésével négy teljesen új formát jelöltünk ki Halimbán (+az előző kör legjobbját is benthagyva kontrollnak); ezeket újabb 3 aszúval tesztelte a stáb a tokaji Mercure Hotelben. Délután és a következő napokban pedig összesen 40 szakmabeli (köztük MW-k, MS, neves termelők, borszakírók stb) nem kevesebb, mint 30 aszúval (8 évjárattal) tesztelte az 5 pohárjelöltet, hogy a végső átlagpontok minél tisztább képet adjanak ki. Szoros versennyel a végső győztes is meglett! Érkezik a folyékony csoda: december 8-án le is leplezzük a kelyhet a harmadik részben, egy különleges vendég szereplővel! Köszönjük szépen a hatalmas érdeklődést az ASZÚGLASS körül! Érdemes feliratkozni csatornánkra! Akit már így is eléggé felcsigázott a téma, annak a pohár ELŐRENDELHETŐ itt: https://www.halimba-crystal.com/halimba-tokaji-aszu-glass-1791

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább